Jak zvládnout výchovu dětí bez partnera?
Ahoj holky, nějak nevím, co se sebou... Jsem sama s dvěma syny - 5 a 7 let a jsem totálně vyčerpaná. Za dobu, co mám děti, jsem nikdy neměla hlídání a s ex jsme se rozešli kvůli jeho pití, před třemi lety, ale ani předtím se do péče o syny nezapojoval. Dva roky je ani neviděl, což ale není asi na skodu... jen na ně ani neplatí výživné. Jeho rodina nejeví a nikdy nejevila o syny žádný zajem a moje rodina je moje máma, která syny ale také nehlidala kvůli práci a v letošním roce strávila většinu času v nemocnici, kam jsem denně chodila. Teď je doma, ale dobré to není, takže tam stále chodím. Donedávna jsme měli ještě starého nemocného pejska, se kterým to bylo náročné a často jsem celé noci chodila venčit... Do toho chodím samozřejmě do práce, děti mají kroužky.. poslední dobou ale už cítím, jak jsem vyčerpaná po všech stránkách, což se projevuje na mém zdraví,ale nemocenskou si nemohu dovolit, protože finančně na tom nejsme dobře.. prostě už nevím jak dál, jsem totálně vyčerpaná a pořád mi něco je, což ale bude vlivem dlouhodobého stresu 🙈 placené hlídání si nemohu dovolit, zadnou rodinu, mimo mámy, která mě potřebuje, nemám... Díky tomu, že jsem neměla nikdy hlídání, jsem postupně přišla o většinu přátel 😔 navíc mě děsí, že starší jde teď do školy a já netuším, jak vše zvládnu se všemi prázdninami atd 😔 prostě jsem na dně 😔
Mám dvě podobně staré děti (5 a 8 let). Jsem s nimi taky sama. Práce, brigáda, taxikář... Se školou to je lepší, děti jsou starší, samostatnější. Chodí občas ven samotné. I to je velká pomoc. Hodně mi pomáhá, že můžu částečně pracovat na HO. Ale stejně koukám po lépe placené práci, abych k tomu nemusela mít brigádu.
Zauvažovala bych o výživném na děti. Jsou to peníze pro ně. Platit by měl. Mohla by sis alespoň občas zaplatit hlídání nebo příměstský tábor o prázdninách... U nás ve městě je poradní centrum, kde se vším pomůžou. Jak z hlediska sociálního, tak z hlediska právního. Tak o tom třeba zauvažovat...
Jinak přeji spoustu sil. Bude to lepší a lepší 🍀
Verim,ze to, co zazivas musi byt vycerpavajici. Ohledne vyzivneho zkus uplatnit nahradni vyzivne,jestli jeste nemas. S hlidanim me napada,jestli byste se nemohly stridat s nejakou kamaradkou nebo s maminkami ze skolky,skoly? Zvladne uz treba starsi byt sam doma nebo jit sam ven? Skolky prazdniny vetsinou nemivaji a nektere skoly nechavaji treba druzinu. Nebo si vzit dite s sebou do prace? Nebo sam doma? V lete jedine primestaky ci tabory. Jinak,jestli uz to nedavas zdravotne,nechces zvazit tu neschopenku nez se uplne zhroutis a pak to bude jeste horsi? Jinak s tabory a volnym casem pro deti muzou pomoci i ruzne nadace pro matky samozivitelky,neziskovky charity.
Určitě bych udeřila na ctěného otce. Jak jako neplatí. A když neplatí, tak k soudu (nebo jak se to dne řeší...). Jsou to peníze pro děti a zároveň by se i Tobě trochu ulevilo. Máš to náročné, ale zase děti už nejsou úplně malé a lecos už třeba pochopí. Pokud nikoho nemáš, tak se snažit si vytvořit nějaký prostor sama. Třeba pravidelně udělat doma kino 1x týdně pro děti s popkornem a máš dvě hodiny pro sebe. Nebo svůj nějaký domácí koníček, na který se budeš moct těšit. Případně třeba jedno bude ve školce, jedno ve škole, tak jestli by nešlo třeba sama jít o něco dřív z práce a posadit se do kavárny. Třeba... Všechny prostě potřebujeme občas svůj prostor a klid, jinak se zblázníme. A všechny známe takovou tu domácí ponorku a to třeba ani nejsme na děti samy. Když by se podařilo trochu zlepšit finančně situaci, tak to placené hlídání. S těmi prázdninami je to potíž, jestli si nemůžeš vzít dítě/děti do práce nebo mít HO, tak jedině příměšťáky. A to něco stojí, bude potřeba si na to odkládat peníze bokem. My jsme tedy dva a částečně máme i možnost HO (občas), ale hlídání nemáme žádné, takže bez příměšťáků to prostě nejde. Dvě děti jich mají letos dohromady šest a i tak nám to vychází taktak. Je to daň za to, že chceme mít i nějakou společnou dovolenou všichni. Ale nevyšlo by to ani bez ní...
Ahoj , máš to každopádně náročné. Jediná možnost bude placené hlídání. Otázka zní, zda si to můžeš dovolit? Několik hodin týdně sama pro sebe?
@neomenia na placené hlídání momentálně nemám finance 😔
Mám dvě podobně staré děti (5 a 8 let). Jsem s nimi taky sama. Práce, brigáda, taxikář... Se školou to je lepší, děti jsou starší, samostatnější. Chodí občas ven samotné. I to je velká pomoc. Hodně mi pomáhá, že můžu částečně pracovat na HO. Ale stejně koukám po lépe placené práci, abych k tomu nemusela mít brigádu.
Zauvažovala bych o výživném na děti. Jsou to peníze pro ně. Platit by měl. Mohla by sis alespoň občas zaplatit hlídání nebo příměstský tábor o prázdninách... U nás ve městě je poradní centrum, kde se vším pomůžou. Jak z hlediska sociálního, tak z hlediska právního. Tak o tom třeba zauvažovat...
Jinak přeji spoustu sil. Bude to lepší a lepší 🍀
@anonym_8c19cc já výživné budu řešit koncem roku... Zatím jsem to brala tedy v rámci majetkového vyrovnání, když jsem mu musela něco dát na zahradu, která byla koupena za peníze po mém dědovi 🙈 ale ta částka už bude kompletní.. potom to budu řešit
@anonym_8c19cc já výživné budu řešit koncem roku... Zatím jsem to brala tedy v rámci majetkového vyrovnání, když jsem mu musela něco dát na zahradu, která byla koupena za peníze po mém dědovi 🙈 ale ta částka už bude kompletní.. potom to budu řešit
@anonym_autor Tomu nerozumim. Vyzivne zacni resit co nejdriv,zbytecne prichazis o penize. Staci podat navrh k soudu. Pak ti bude muset treba i nejake penize doplatit zpetne.
@anonym_autor a proč koncem roku? Tak ty si stěžuješ že nemáš finance ale pak ani neřešíš výživné? Tak jaké chceš tady vlastně rady...

Ahoj , máš to každopádně náročné. Jediná možnost bude placené hlídání. Otázka zní, zda si to můžeš dovolit? Několik hodin týdně sama pro sebe?