Dá se prosadit v ženském kolektivu bez přetvářky?
Ženský kolektiv funguje jinak než smíšený nebo mužský. Nepsaná pravidla, pohledy, tiché hierarchie, o kterých se nemluví, ale všichni je znají. Kdo přijde nový, hned pozná, že tu existuje mapa vztahů, kterou nikdo nenakreslil. Kdo je uvnitř, kdo na okraji a kdo se jen tváří, že je uprostřed.
Otázka tedy zní na ženy, které v takových skupinách žijí, pracují nebo se v nich pohybují. Dá se mezi ženami vůbec prosadit, aniž by se člověk musel přetvařovat, podlézat nebo se stát součástí klanu? Funguje přímost a otevřený názor, nebo se za ni platí vyloučením? A co rozhoduje víc, schopnosti a charakter, nebo to, komu se člověk líbí?
Stojí o skutečné zkušenosti, ne o fráze o sesterství.
No tak pokud se chceš v ženském kolektivu prosazovat, tak to budeš mít těžké, s tím musíš počítat. U nás fungujeme skvěle, problémy se řeší hned a na rovinu. Jezdíme i se svými rodinami na vodu, kola, jdeme do divadla, kina, nakupujeme hromadně na e-shopech. Skvěle u nás funguje výměna přebytků ze zahrádek, přineseme do práce, zatím se vždy vše rozebralo. Jedna udělá šťávy pro všechny, druhá džem, povidla, další přinese košík hřibů. Když některá odjede na dovolenou, staráme se jí o zahrádku, dokonce i o psa. Věkové rozpětí je 30-60 let a máme šéfovou. Nikdy bych dobrovolně tento kolektiv neopustila.
@darkmirax jsem v týmu jen s chlapama, můj projektový tým jsou taky jen chlapi a jsem za to ráda. Ženský víc kecají a dělají intriky a dusno. Takhle je vše transparentní a narovinu, klidně se zhadame, ale víme, na čem jsme. Pomáháme si, můžeme se na sebe spolehnout. Jakmile je víc ženských pohromadě, vždy je někdo, kdo pomlouvá, nepřeje a dělá dusno.
@darkmirax jsem v týmu jen s chlapama, můj projektový tým jsou taky jen chlapi a jsem za to ráda. Ženský víc kecají a dělají intriky a dusno. Takhle je vše transparentní a narovinu, klidně se zhadame, ale víme, na čem jsme. Pomáháme si, můžeme se na sebe spolehnout. Jakmile je víc ženských pohromadě, vždy je někdo, kdo pomlouvá, nepřeje a dělá dusno.
@barmil přesně o tomhle to je. Napsala jsi, že ženský kecají a dělají intriky, takže jsi celou polovinu lidstva hodila do jednoho pytle. Stejně to funguje i opačně. Chlap, který vstoupí do ženského kolektivu, dostane nálepku dřív, než otevře pusu. Podezřelý, cizí, možný problém nebo téma k drbání. Nikdo se neptá, jaký je, všichni už dávno vědí.
Ženy mají svoje škatulky na chlapy a chlapi na ženy. Nejhůř se prosazuje ten, kdo se do žádné nevejde. To, že je ti dobře v týmu samých chlapů, nic neříká o ženách. Říká to jen, že se lidem líp dýchá tam, kde se nemusí prát o místo v hierarchii, kterou nikdo nenapsal.
@darkmirax Já mám zkušenosti jak se smíšeným kolektivem tak s čistě ženským. A vždy záleží jak
se v kolektivu sejdou povahové rysy lidí a jak si sednou. V prvním kolektivu na nás zeny chlapy koukaly jako na neco míň. Ted úplně v ženským kolektivu je to lepší , sice si vjedeme sem tam do vlasů , ale ta domluva je lepší. Ale určitě i záleží na povaze zaměstnaní. Můj muž pracuje v čistě mužském koleltivu a když ho poslouchám tak je to stejné jako v ženském kolektivu. Pomluvy, faleš mají kolegu když mu něco řeknou tak se hned urazí. Za mně to je všude stejné a je jedno jaký to je kolektiv , prostě povahy lidí jsou různé at to jsou chlapy nebo ženy.
Určitě se dá prosadit, já se vracela do kolektivu po pár letech, kde byl z velké části obnoveny kolektiv, ale i přesto ta menšina proti mně postavila celou pobočku (řešilo se zrovna povýšení buď ona nebo já🤭, teda ona si jen myslela že je ve hře). No netrvalo to dlouho a situace je kompletně obráceně, kolegové zjistili co je ona zač a teď zůstala sama (teda skoro sama, protože je velmi dobrý ritolezec a donáší vedoucí 🤭). Jen poradím jedno s čím jsem tam šla, nehledám si v práci kamarády, jdu tam pracovat, byla jsem sama sebou a teď z toho nehledám kamarády jsme super banda i v soukromém životě 😁. Každopádně není nic horšího než čistě ženský kolektiv a jedna toxická kolegyně, ktera dokáže kompletně rozbít celý kolektiv a všem to znepříjemnovat.
@darkmirax Já mám zkušenosti jak se smíšeným kolektivem tak s čistě ženským. A vždy záleží jak
se v kolektivu sejdou povahové rysy lidí a jak si sednou. V prvním kolektivu na nás zeny chlapy koukaly jako na neco míň. Ted úplně v ženským kolektivu je to lepší , sice si vjedeme sem tam do vlasů , ale ta domluva je lepší. Ale určitě i záleží na povaze zaměstnaní. Můj muž pracuje v čistě mužském koleltivu a když ho poslouchám tak je to stejné jako v ženském kolektivu. Pomluvy, faleš mají kolegu když mu něco řeknou tak se hned urazí. Za mně to je všude stejné a je jedno jaký to je kolektiv , prostě povahy lidí jsou různé at to jsou chlapy nebo ženy.
@martt krásně napsáno a klidně to podepíšu. Ano muži jednají jinak, ale že by v jejich kolektivech byla vždy jen pohoda, to jsem si nevšimla. Já za svůj pracovní život poznala spoustu úžasných žen kolegyň (a jasně občas i nějakou rozvracečku, to nepopírám).
Pracovala jsem i ciste s chlapmi i ciste se zenami. Mne se tedy vic libilo v zenskem kolektivu. Byli jsme jen 4 a fungovalo to fajn. Meli jsme porad o cem kecat. S temi chlapmi to moc neslo. Byla tam takova divna atmosfera. Ale vsechno je o lidech. Ja treba nemela ambice se prosadit tak mi to bylo jedno, ja chodim do prace "pro penize".
Jsem ucitelka, takze skoro zensky kolektiv - myslim, ze nemame problem. Ale mame dobry kolektiv - nove kolegyne uvitame, podame pomocnou ruku. Mozna je to i tim, ze jsme vsechny na stejne pozici, neni kam vys lezt.
Podle me tady konik testuje kompletne AI generovany profil na 'rozjizdeni' diskusi.
Proc prosadit? Do prace chodim kvuli práci, nepotrebuju se prosazovat,ani někomu cpát svoje názory. Kupodivu bývám v kolektivu oblíbena, lidi za mnou chodi,svěřuji se mi i kdyz o ne moc nestojím. Je pravda,ze ženské umí být potvory, cíleně hledají na koho se zaměřit a vymyslet drby. Ja se řadím spíš mezi pozorovatele,do ničeho se moc nepletu a zatim se mi to vyplatilo.
@martt Přesně. Záleží na kolektivu. Zažila jsem to i to.
Jsem jediná žena mezi muži a zjistila jsem, že oni jsou snad ještě větší drbny než ženské. A pomluvy a nadávky jsou tu bohužel na denním pořádku.
Co se týče intrik, tam vedou spíš ženské. Chlapi si dají po hubě a problém je vyřešen.

Pracuju v korporátu a z toho 3 roky jsem strávila v čistě ženském kolektivu a za mě už nikdy víc. Neustálá šuškanda, přetvářky, podlézání a dusno v kanclu. Na povýšení dosáhla ta, která byla největší oblíbenkyně, ale v podstatě nic neuměla, což se projevilo hned na jejím novém působišti, kde byla pro neschopnost degradována zpět na původní pozici 😃 Určitě to není obecné pravidlo a najdou se i výjimky, jen je nemůžu potvrdit 😉