15měsíční nechce jíst, máte to podobně?

petulele88
5. únor 2018

Zdravim maminky, prosim o jakoukoli radu.. syn (15m) nechce nic papat. Bojujeme s jidlem prakticky od narozeni, a uz prestavam verit, ze to bude nekdy lepsi. Kojili jsme do pul roku a UM pak s nastupem kase prestal uplne chtit. Nyni sni trochu kase, presnidavku a lipanek jakz takz, ale jinak des.. obedy odmita uplne, polivky sni par lzicek a nechce. Uz jsem opravdu zoufala a to ho musim u kazdeho jidla nejak rozptylovat, jinak by nesnedl vubec nic. Porad nabizim, zkousim.. ale vetsinou vsechno pozuzla a skonci to na zemi. Je opravdu drobny, nepribira. Jinak je vesely, cily, plny energie.. jen to jidlo 😔 Mate to nekdo podobne? Budu rada za cokoli..

januska01
5. únor 2018

@petulele88 zazila jsem se synem ... u nas zabraly domaci polevky, jakekoli.. kolem toho roku to bylo, krome kojeni, jedine jidlo, ktere jedl...

lenidlo1
5. únor 2018

S nasi malou bojujeme taky cca od jejich dvou mesicu. Narodila se s vahou necely dve kila a byla v inkubatoru. Mliko jsem ji odsavala a davala z flasky. Do tech dvou mesicu pila krasne a hodne. Potom prisel zlom a nechtela pit ani nahodou.Rvala a vyvadela jak cert.Se zavedenim prikrmu to bylo tak na stridacku.A i ted (ma dva roky) to je nekdy na zblazneni.Ma obdobi,kdy ji krasne i kousky masa.Potom ma obdobi,kdy jidlo plive.Narve si do pusy tri lzicky jidla a vyflusne.A potom nasleduje syslici obdobi.To dokaze drzet sousto za tvari klidne dve hodiny. Myslim, ze to ma souvislost i s rustem zubu. Jinak mala a drobna je taky. Ma necelych deset kilo a asi 84cm.

hranicarka
5. únor 2018

Dcera toto mela od 15m take, nejhorsi to bylo v 18m kdy snedla jen jogurt a presnidavku a vic ani tuk. Ale je pravda, ze ji v te dobe hodne rostli zoubky, pak se to ze dne na den zlomilo a zacala jist opet obedy. Ale take ji od narozeni mene nez jini. I nyni si s jidlem vymysli, ale zase ochutna i to co ji drive nechutnalo vubec. A pokud uz syn ochutnal sladke a slane chute tak uz mozna vyzaduje i vice korenene. Bohuzel to chce opravdu zkouset, rezignovala jsem na vareni zvlast pro dceru a nyni ji nejvice chutna pokud ji se mnou z meho talire.

stuplakova
5. únor 2018

Nemůžou ho trápit třeba zoubky? A jak je na tom s ovocem a zeleninou? Co třeba mu udělat obložený talíř na stůl s ovocem a zeleninou, že by si třeba chodil po trošce a uzobával? Taky mě napadlo jestli jíš s ním, jestli tě vidí jíst, taky jestli jí už sám? třeba by ho bavilo víc jíst, kdyby jedl sám lžičkou a ty ho můžeš dokrmovat.

petulele88
autor
6. únor 2018

Zoubky v tom jsou asi taky,ale jak rikam,tohle mame od narozeni. Taky mel 2,3 kg a byl chvilicku v inkubatoru. Jinak dnes ma necelych 8 kg, fakt bida. Zkousela jsem snad uz vsechno,v lete papal ovoce krasne,snedl treba cely banan a jeste kousek broskve,jindy hroznovy vino..ted ani tuk,jsem rada za presnidavku.Zeleninu jsem mu delala dlouho na pare i s masikem a chvili papal,ted uz to taky nechce..se mnou z talire obcas neco zobne,ale neni to moc a oblozeny talir skonci vetsinou cely na zemi.. 😔😔😔

priefi
6. únor 2018

@petulele88 Nas maly taky remcal nad jidlem... nervla jsem se, ze se muzu vykaslat na vse, co doporucuje dr.a zacala jsem vse mixovat na jemno.... a ehle, ono to slo. Takze moje rada zni zkus uvarit zeleninku trosicku masa (pripadne bez masa) a lzici kuskusu, pak rozmixuj a mozna mrne zacne jist, bude mit v podstate kasicku ze zeleniny a masa zahustenou prilohou. Jakmile se rozji, chvili tak provozuj a postupne pridavej pak kousicky nasekane na jemno a pak uz jen zesilovat. Mozna bych vyradila na chvili sladka jidla, aby mel.hlad a snedl i nesladke. Preji hodne stesti.

bonavoxa
6. únor 2018

Dcera je extrémní nejedlik. Už od miminka, kdy nechtěla ani Mm, ani UM, rvala jsem to do ní stříkačkou, abychom nemusely do nemocnice. Do roka byla v podstatě jen na mléku, příkrmy odmítala, kolem roku a půl poprvé polkla lžičku. Má ráda jogurty, puding, tvaroh, rohlíky, těstoviny, ovoce musím mixovat jako přesnídávku nebo smoothie, maso a zeleninu propašovat do polévky. Má pět a je dost vysoká, není hubená, spíš atletická. Řešili jsme to s různými odborníky, neurolog, psycholog, psychiatr, gastroenterolog,...Prostě z toho musí vyrůst, postupně přidává potraviny. Z jejího nejezeni jsem zestárla o deset let a zešedivela. Pomohlo mi se uklidnit a tam moc to neřešit a ona se zklidnila taky. Ve školce to zkoušeli po dobrém i násilím, nakonec rezignovali, takže ji polévku, suchý rohlík, těstoviny, rýží s omáčkou, apod.

petulele88
autor
6. únor 2018

Diky holky za postrehy,koukam,ze v tom nejsme uplne sami.My byli taky uz i na sledovani v nemocnici pro neprospivani,nas doktor je hroznej plasan a vyvadel,ze je malej uplne mimo tabulky.Kvuli vsemu me akorat vydesi.Nastesti je zdravy,nicim netrpi a rekli nam,ze se rozji snad casem a ze nema ani byt po kom nejaky tloustik..Jinak tu zeleninu s masem jsem takhle mixovala hodne dlouho a zamrazovala.Chvili jsme nemeli v mrazaku ani nic jineho.😊 Pak jsem pomalu presla na to nase jidlo a to nejak nejde..ta zelenina teda taky nebyla uplne idealni,porad ho musime skoro premlouvat.. ale jak pises,taky mi prijde,ze me musi kazdou chvili uz odvezt a jsem z toho spatna,vycerpana,unavena..Kdyz vidim nekde v obchodech deti papat,jsem v uzasu a dokazu se na ne divat i pul hodiny,jak nektere deti krasne a v klidu ji.. to ja neznam 😢

bonavoxa
6. únor 2018

@petulele88 Úplně chápu, taky jsem vždy koukala na děti, které seděly s maminkou v restauraci a jedly řízek. To u nás nefunguje ani teď v pěti. Do restaurace jedině s miskou zviratkovych těstovin a tabletem, abychom se mohli najíst. Ale člověk si na to zvykne. Malá je spokojená. Pomohlo mi neupinat se na to, že od určitého období by měla jíst to a to nebo tolik toho a toho. Vždy jsem čekala, že třeba s příkrmy se to zlepší, po roce se to zlepší,...A ono nic. Jde to prostě pomaleji. Je spousta takových děti. Šly do háje i moje představy o zdravé výživě. Prostě ji dám ten bílý rohlík a sladký jogurt, protože že zdravé verze by se poblila. Ona má i silný dávicí reflex. Co ji nechutnalo, prostě celé vyblila a hotovo...To bylo období kolem toho roku a půl až dvou let. Nedělala jsem nic jiného než se jí snažila nějak vyzivit. Ono se to fakt jednou zlomí, neboj.

petulele88
autor
6. únor 2018

Diky moc, taky doufam, ze to snad jednou skonci. Pritel i nasi mi rikaji porad dokola, ze to bude lepsi, ale uz to posloucham od jeho pulroku a nic.. na zdravou vyzivu uz taky nejak nedbam, jsem rada, kdyz aspon neco sni. No nezbyva nez se obrnit trpelivosti, ktere uz mam teda jen pomalu, a doufat, ze se to zlomi samo.. 😞

jitkaa79
10. únor 2018

Taky bych Vás ráda podporila, nejste v tom sama. Syn bude mít za měsíc tři roky a v 18-19 měsíci přestal skoro jíst - v té době jedl už domácí polévky, přesnídávky, kaši, někdy i jogurt, kousek čerstvého ovoce, lipanka apod. Potom najednou obědy úplně vynechal, přesnídávky i ovoce, Jen suché pečivo, trvalo to snad půl roku. Nyní ji suché pečivo, chléb suchý nebo jen s medem, suchou rýži, těstoviny, palačinky, lívance a řízky, hranolky, občas toust se šunkou a sýrem, tvrdý sýr a jeden druh šunky. Někdy přesnídávku, jablko, kousek syrové mrkve. Banány na podzim jedl a už je zase nechce. To samé salatove okurky. Ještě jsem ho naučila na Actimel, tam se mu líbí ta lahvička, jinak jogurtove mléko nechce, ani jogurty, jen občas Pribinacek a někdy klasické mléko. V roce a půl jedl i hrozno, dnes ho do pusy nedá. Pediatricka mě uklidnuje, že pro přežití dle gastroenterologu stačí potrava v množství 10 polevkovych lžic denně.... Pořád je kojeny, takže nemám strach, že by mu něco chybělo, ale taky bych už chtěla odstavit. Paní doktorka říká, ať nenutím. Jsem teď ve fázi, že mu klidně dám i Kinder řez, když nechce oběd.... Dnes se podařilo, že snědl kvetakovou polévku, ale to se stalo asi po dvou měsících, že chtěl polévku vůbec ochutnat. Taky jsem čekala, že to jsou zoubky, až vyrostou, ale dost možná je to i období vzdoru... ☹ mám ještě jednoho syna, který byl také nimra v jidle, přesto se naučil na pestrou stravu a začal jíst vše, ve třech letech normálně obědval, u mladšího se mi to nedari.... Ten skoro tříletý má teď 91cm a 11,5kg. Doufám, že ve školce se rozjí. Příklad staršího sourozence ho nemotivuje 😕

petulele88
autor
11. únor 2018

Dekuji Vam za uklidneni,taky to nemate jednoduche koukam.. 😔 Ja uz nevim,kudy kam.Opravdu zkousim vse mozne a stale bez uspechu.Zaclo to jak pisete temi obedy,ted uz nechce ani tu odpoledni svacu,kterou jsme vlastne trochu dohnali obed.Dnes ani tu kasi nespapal celou.. 😢 Ten vzdor v tom asi taky bude hrat roli,protoze se ted kvuli vsemu vzteka,kdyz neni po jeho,hned breci.My uz nekojime,v tom mate vy alespon vyhodu.. sle dekuji vam za podporu!

jitkaa79
11. únor 2018

Zkuste se tím tolik nenervovat, třeba se malý zase rozjí, děti mají taková období, kdy ji lépe a kdy hůře a některé dny mi opravdu sní jen rohlík 🙂 ale může to třeba trvat i dlouho.... Hlavně jsem se vždy zaradovala, když snědl novou potravinu, ale za čas ji začal zase odmítat. I to je asi normální....u nás to už trvá dlouho, tak už to tak neprožívám. Syn roste přiměřeně, nezastávám ve vývoji. Ještě můžete zkusit dávat Multisanostol - multivitamin. Může se od roku. Mně se ale nedařilo, aby ho syn pil každý den, měl by se užívat tři měsíce. Tak jsem ho pak dávala aspoň, když byl nemocný.

petulele88
autor
13. únor 2018

Mluvite mi z duse, take se vzdycky raduji, kdyz neco konecne sni a rikam si, ze tedy tohle a tohle mu bude chutnat. Bohuzel to zkusim za nejakou dobu a on tohle zase zrovna nechce. Proto se asi kazdy divi, ze neco
snad musi mit rad a ja odpovidam, ze timhle stylem se na to neda ani prijit. Clovek by mu koupil, co mu na ocich vidi, ale on jednoduse nechce. Prozivam to skutecne hodne, protoze nepribira, a kazdou navstevu u doktora se bojim, ze nas zase posle nekam do nemocnice. 😔 Ten Multisanostol ale urcite zkusim, dekuji vam za tip.