icon

Ako naučiť dieťa na čajík/vodu? Pije iba UM

ah1234
5. bře 2019

Ahoj, mám skoro 5 mesačného syna, začali sme pred 3 týždňami s príkrmami. Je to veľký nejedlík, mliečko moc nechce, spapá málo z príkrmu. Čo mi príde ale horšie je, že nechce okrem UM nič iné piť. Skúšala som rôzne čaje, vodu, rôzne teploty nápojov. Jediné, čo nechcem je, aby sa naucil na sladké čaje typu tých od Sunaru, tak to som neskúšala (trvalo nám 2 týždne, kým som ho naučili na štiepené UM, ktoré nie je sladké). Nejaké typy, prosím ? 🙂 Ďakujem.

Strana
z4
ah1234
autor
6. bře 2019

Dieťa na UM vodu podľa pediatrov v dnešnej dobe nepotrebuje, ale jasne, že zastarali pediatri budú tvrdiť niečo ine, to je s x vecmi tak 🙂 Myslím, že keď človek dáva napríklad jabĺčko, cuketu, v ktorej je prirodzene voda, tak to dieťa toľko ďalších tekutín nepotrebuje, oproti tomu, keď spapa trebárs avokádo, to je ďalšia vec. Pre mňa je sci-fi nacpat do malého 200ml tekutín, keď mi pije 120-150ml mlieka max 5x do dna :D ja chcem najmä aby si na čajík a vodu zvykol, lebo on sa UM nedoplacne po prikrmoch, takže tekutiny má Max tie, čo sú prirodzene v jedle na plus minus 5 hodín. Ale na to ešte nikto neumrel a má 5 mesiacov, iné ako UM nepije a je úplne zdravý takze si dovolím tvrdiť, že dieťa na UM skutočne tekutiny nepotrebuje. 🙂

bayt
6. bře 2019

@veronikav31 Ano, pokud nahradis mlecnou davku celou tuhou stravou, tak samozrejme tekutiny dite potrebuje, ale k tomu dochazi mnohem pozdeji nez na zacatku prikrmovani. A davat UM co 2.5 hodiny ne driv je taky husty nazor - takze kdyz bude mit dite za hodinu hlad ci zizen, tak ho nechas rvat hlady, protoze sis nekde precetla, ze dite nemuze mit hlad driv? Tak si to asi to dite nevymysli. Mliko davam na pozadani, MM i UM.

bayt
6. bře 2019

@veronikav31 Jinak ja to treba vubec neresila. Dala jsem prikrm a nekdy chtel syn prso hned, jindy za dve hodiny. Prece si sam rekne, jak potrebuje. Neco jako "dokojit" neznam.

kittyy17
6. bře 2019

@ah1234 je malý. Když do něj dostaneš hlt vody, můžeš být na něj pyšná. Dej mu čas, možná prodluž intervaly mezi jídlem, aby byl hladovejsi.

kittyy17
Autor odpověď smazal
kittyy17
6. bře 2019

Dítě na UM další zdroj tekutin nepotřebuje. Oba kluci vyrostli na UM, a mezi flaškami mlíka jsem vodu nedávala.
Pětiměsíční dítě je malé na to, aby přešlo z mléka na jídlo. V roce nejdřív, spíš ve dvou úplně odstavit.
Příkrm je doplněk mléčné stravy. Po prikrmu musí následovat voda, a pak mléko. Když po prikrmu odmítne mléko, už to není příkrm ale jídlo.

vita_
6. bře 2019

@veronikav31 Hele upřímně nemyslím si o tvých dětech ani o jejich krmení nic a vlastně je mi to jedno. Jen nevidím důvod stresovat zakladatelku tím, že jí musí syn pít něco jiného než UM, obzvlášť když vlastně pevné stravy moc nejí a tudíž o moc tekutin nepřichází. Ono stačí ty malé tvory brát jako lidské bytosti s mozkem a schopností si o uspokojení svých potřeb říct (ano četla jsem tvůj příspěvek, že kojenci nepoznají žízeň) a ne jet podle tabulek, které se navíc u různých zdrojů dost různí, stačí kouknout na BLW. Takže my i když jsme na UM, jsme vyčkali až malej o jídlo projevil zájem a začali s příkrmy necelé 2 týdny před uk. 6 měsícem, teď po zhruba měsíci už jí kromě hladkých kaší i celé kousky, které si sám rozkouše, a o vodu nebo čaj zájem neprojevil, nebudu to do něj rvát násilím, poučka nepoučka, jen si na to vytvoří psychický blok, nic víc. Když vztáhnu pití zároveň s jídlem na sebe, tak to je pro mě pěknej humus, jíst a u toho pít, dojím a pak se napiju, u jakéhokoliv jídla. Za 2 týdny jdeme na očkování tak se můžu pediatra zeptat, jestli mu mám vodu nutit.

vita_
6. bře 2019

@vita_ Ještě vidím hlášku 2,5 hodiny mezi dávkami UM, souhlasím s @bayt to je hustý, to ho necháš řvát hlady/žízní? To je psycho.

veronikav31
6. bře 2019

@bayt jako sorry, ale když si přečteš jak používat UM tak tam opravdu je dávat po cca 2,5 hodinách, aby se předchozí dávka strávila(vyjmenuji ti UM kde to tak je psané a přímo jsem se informovala na infolince), při UM je nápor na žaludek, co si budeme povídat, UM není tak zdravé jako MM, kde si může prcek dát i za 30 minut svou dávku, u UM to tak není. A není to můj výmysl, kdyby sis o tom něco přečetla tak víš o čem to je. připravíš UM, dítě vypije 60ml a za necelé 2 hodiny zbytek UM vylíváš, neschovává se, v případě MM je to jednodužší, vytáhneš a pije. takže nevím co je na tom hustýho.

@vita_ zeptej se a pak sem dej co ti řekl. já nejedu podle tabulek, ani malej podle nich neroste, BLW vím o čem je, malej nám projevoval zájem o jídlo brzo,asi to bylo i tím že po UM blil jak amina a po příkrmech se to zlepšilo,takže jsme na 6m nečekali.o pití projevuje zájem hlavně o dcerky lahve s brčkem když někde jsme(nic by se mu nestalo,je tam voda nebo čaj neslazený). já jak kdy, když je něco suchého tak zapíjím(šunkafleky,nudle s mákem), omáčky,polívky ne. a není od věci zavolat pediatrovi teď a zeptat se, samotnou by mě to zajímalo

vita_
6. bře 2019

@veronikav31 Volat mu fakt nebudu, tohle je taková capina, u které by si myslel, že mi hráblo. Náš pediatr, i když je to postarší pán, je celkem pokrokový, hodně věcí řeší selským rozumem a takovým tím tradičním přístupem, žádné speciální mastičky, léky, ATB apod. nepředepisuje bezhlavě, když přijdeš z nemocnice s tím, že ste dostali ATB, tak ještě dostaneš zdrba, že to lze řešit jinak (stalo se kolegovi), nenutí ti tabulkové očkování, hmotnosti ani příkrmy apod. (očkování jsme s ním probírali dost dlouhou dobu v rámci obyč. poradny, kde je celkem nátřesk prcků, bez problémů nám ho odložil) a když vidí zdravé prospívající dítě (my ač nejedem dle tabulek, malej dle tabulek přibírá) a matku s mozkem v hlavě tak fakt neřeší nesmysly, jako je hlt vody u 6-7 m. mimina, kt. nemá příkrm jako jídlo, ale jako příkrm. Jinak co se týče toho UM, já na krabici nic o 2,5 hodinách nemám a i kdybych měla, tak pokud chce, dám mu ho, nenechám ho řvát hlady a budu za blázna a prase, ale když nedopije, fakt neodměřuju 2 hodiny, jestli to mám vylít nebo ne, pocitově, je to dlouho nebo ne? A většinou nevylívám. Ono není třeba vše tak hrotit a extrémně řešit, chce to trochu klidu a zdravého uvažování, pak vše půjde víc s klidem. Jinak pro mě je důležitější kvalita vody, ze které se UM připravuje, než délka uchovávání nedopitého a intervaly mezi jednotlivým podáním UM.

veronikav31
6. bře 2019

@vita_ já mluvila o vypití celé dávky a další dávky za 2 hodiny. tyto intervaly jsou psané na UM č.1 Máme kvalitní vodu, kterou můžou být i kojenci, sleduji na vodárenské společnosti.kdyby kvalitní nebyla tak ji nepoužívám.

vita_
6. bře 2019

@veronikav31 Nevím mám Hami 6+ nic takového tam není a nepamatuji si to ani z Hami 0.

kittyy17
6. bře 2019

@vita_
@veronikav31
No tak mamky... Faktem je, že moji kluci tři hodiny po vypití flašky vyblili nestrávené mléko. Když se částečně natrávené mléko smíchá s čerstvým, do střev jde tahle směs a bolí z toho bříško. Pokud má dítě po třech hodinách v žaludku zbytek nestráveného mléka, nemůže mít hlad, a brečí z jiného důvodu. Podání láhve mléka ho na chvíli zklidní, protože si podudla, pak ho začne bolet bříško, dostane zase trosku napít, na chvíli se zklidní, a pak se zase rozbrečí...
Umělé mleko je hůř stravitelné, zůstává v žaludku cca 3 hodiny, a dítě opravdu nemá hlad, ani žízeň, pokud není 30°C ve stínu..

veronikav31
6. bře 2019

@kittyy17 děkuji, konečně někdo s rozumým vysvětlením

veronikav31
6. bře 2019

@vita_ to je od 6m, u UM Nutrilon 1 to tam je, u Hippu 0+ taky

ah1234
autor
6. bře 2019

@veronikav31 u hippu to není tam je práve napísané že sa smie dávať ako MM...

ah1234
autor
6. bře 2019

@veronikav31 a práve kukám Nutrilon a tiež to tak neni

ah1234
autor
6. bře 2019

@kittyy17 ako môj malý čo 3 hodiny neje ani náhodou ale poznám deckach čo jedia aj po 2 a nič im není. To ako podľa vás má mamka nechať dieťa hladné keď plače ? 🙂 Môj keby chcel tak nech si papa aj čo hodinu ale to u nás nehrozí 😁 Vcera vypil 150ml o 12:15, o 16:00 mal 1/3 banánu a ďalšie jedlo zobral na milosť az o 20:00 s kašou...

kittyy17
6. bře 2019

@ah1234 reklamní tahák pro maminky, aby koupily dětem to nejlepší. I ten HiPP mi kluci vyblili po třech hodinách částečně natráveny. Oba blili do roka a půl, a zkusila jsem všechno, všechny mlíka se stejným výsledkem

ah1234
autor
6. bře 2019

@kittyy17 a nemali proste reflux ? môj má strašne silný reflux a mal ho aj keď bol na MM. Za to mliečko nemôže u nás teda ;) nám pomohol ten Nutrilon alergy care a Nutriton do toho a aj tak blije skoro furt

ah1234
autor
6. bře 2019

@kittyy17 a inak ja som len reagovala na to že pani píše že je to na Nutrilon a Hippe napisane čo není 🙂

veronikav31
6. bře 2019

@ah1234 který Nutrilon, ten nový nebo ještě ten starý tmavomodrý? Dcerka je roky narození 2015 to tam bylo na všech, loni na Nutrilonu to taktéž ještě bylo, teď nevím, syn je na Sunaru 3 tak už to nestuduji. Možná ještě doma někde dohledám krabičky od starého Nutrilonu

vita_
6. bře 2019

@kittyy17 Vidíš mám doma malýho exota, břicho ho nikdy nebolelo, flašku nemá místo dudlíka, poblil se, že to spočítám na prstech jedné ruky i přestože dávám na požádání, od narození si umí o jídlo říct-je to typický s ničím nezaměnitelné pokňourávání. Jen říkám, že ne všechny poučky platí 100 % a u 100 % lidí, jinak ať si každej dělá, co chce.

@veronikav31 ano, vždyť píšu, že to je od 6 m, a od 0 m si to tam též nevybavuji (a to sem si celou krabici četla) a dle návodu na webu to tam též není, ale je to jedno, někdo to dodržovat bude a někdo ne, každý svého (a svého dítěte) štěstí strůjce

kittyy17
6. bře 2019

@ah1234 jo měli reflux, ale o tom nepíšu. Píšu o tom že měli mlíko v žaludku tři hodiny, tedy nemohli mít hlad, a pochybuji o tom, že jiné dítě má rychlejší trávení.
dítě nepláče jenom z hladu. Pláče protože se nudí a chce pomazlit, je unavené, cítí nepohodlí. Dítě nepláče, dítě komunikuje. Méně zkušené matky nevědí nic lepšího, než dítěti zacpat pusu jídlem, protože si myslí, že má hlad. Dítě se trochu napije, uklidní se, a mamka si pomyslí, že to byl hlad..

ah1234
autor
6. bře 2019

@kittyy17 tak to je tvoj názor, iné starostlivé maminky by možno nesúhlasili 🙂 a to že má v žalúdku mlieko tiež neznamená že nemôže mať hlad. Ja blijem každú chvilu a niekedy večer aj jedlo z raňajok 😁

leymea
6. bře 2019

@kittyy17 souhlasim s Tebou.

ah1234
autor
6. bře 2019

@veronikav31 tieto mám a na profuture dokonca neviem ani nájsť žeby sa mala spotrebovať do 2 hodín. To je divne

kittyy17
6. bře 2019

@leymea dík 😉

veronikav31
6. bře 2019

@ah1234 to jsou nové, my měli Pronutra tmavěmodré, tohle je nová receptura.
Info Sunar, odkaz Uchovávání:https://www.prodeti.cz/pokracovaci-mlecna-vyziva/comple...
Hami 6+ loni kupované(mám schovanou krabičku) má napsáno:Mléko spotřebujte do 2 hodin od jeho přípravy. Nedopitou výživu zlikvidujte.Neohřívejte v mikrovlnné troubě...(psané to je zboku pixle sekce Upozornění)-můžu vyfotit

kittyy17
6. bře 2019

@ah1234 https://www.feedo.cz/nutrilon-1-proexpert-aller...
Originální krabici nevlastním, ale tady píší v popisu výrobku, že se má podávat ihned a spotřebovat do dvou hodin. Na konci odstavce návodu k přípravě.
Chápu že je to mlíko nehorázně drahé a je ti líto vylívat do odpadu...

Strana
z4