icon

Budu dávat příkrmy už od začátku 5. měsíce

nikiii777
6. zář 2017

Ahojte, potřebovala bych poradit.Za chvíli budu dávat první příkrm a jelikož nekojim, tak začinám už od začátku 5 měsíce.Chci ze začátku kupovat jen zeleninu ve skleničkách.Kolikrát tu samou zeleninu múžu ohřívat?Jestli tady má někdo stejné zkušenosti,že nekojil a začal s příkrmama tak brzy jako já,tak budu ráda za každou radu. Děkuji 🙂

Strana
z3
nikiii777
autor
8. zář 2017

@pucmelinka Presne jak pisete.U UM mleka se musi zacit driv a u kojenych deti od 6 mesice.Tak to je.

nikiii777
autor
8. zář 2017

@martiniquest Vy jste na UM mleku jako ja nebo nerozumim tomu proc si myslite ze kdyz je malej jen na UM ze se nema zacinat od ukonceneho 4 mesice.Vsude se to pise a kazda doktorka to rekne.Bohuzel nekojim a rada bych kojila a zacala tim padem s peikrmy az od 6 mesice😊

soleilll
8. zář 2017

@nikiii777 Nečetla jsem předešlé příspěvky, ale byla jsem na tom přesně jak ty. Příkrmy jsem začala dávat od 4. měsíce, takže ještě dřív. Loni panoval názor, že nekojené děti začívaní s příkrmy od 4. měsíce, před 4-mi lety to bylo později. 🙂 Přihřívat můžeš opakovaně, ať si výrobci píšou na obalu, co chtějí. Já si hlídala jen to, aby se celá otevřená sklenička dojedla do 24 hodin, takže často vyšla na dva obědy po sobě a někdy i večeři mezi nima. Ideální je začít s malými skleničkami 125g, oddělat do misky pár lžiček a tohle množství ohřát (samozřejmě v mikrovlnce) a před podáváním pořádně promíchat, ať je teplota jídla všude stejná. Za chilku budeš vědět přesně, jaké množství dítě sní a za kolik vteřin se ohřeje na správnou teplotu. Začíná se zeleninou, pak se přidá maso a až nakonec ovoce. Nejlepší je vybírat sezónní zeleninu a ovoce, ale nemusíš.

nikiii777
autor
8. zář 2017

@soleillldekuju za radu.Ses skoro jedina ktera to asi tak nehroti

martiniquest
8. zář 2017

@nikiii777 Vim, ze spousta pediatru nesleduje soucasne vyzkumy a doporucuje to, co se pred lety naucili. Bohuzel.

nikiii777
autor
8. zář 2017

@martiniquest Takze rozumim tomu ze podle vyzkumu by nemelo dite ktere je jen na umelem mliku dostavat driv prikrmy jak to plne kojene?Tomu neverim.To je uplna blbost!

nikiii777
autor
8. zář 2017

@martiniquest Nedokazu si predstavit ze muj malej by az do pul roku pil jen umele mleko.To asi tezko

soleilll
8. zář 2017

@nikiii777 Nesmíš se nechat semlít fanatičkama, který nemůžou přenést přes srdce, že někdo nekojí, nenosí, podává příkrmy - dokonce třeba kupovaný a ne bio!!! atd. 🙂 Chce to nadhled. 😉 Jo a na noc můžeš začít dávat kaše. Některé ditě po nich dobře spí, jiné naopak je tak nacpaný, že je mu těžko a budí se ještě víc - chce to vyzkoušet. Když to nepůjde večer, můžeš ji dát na snídani.

pucmelinka
8. zář 2017

@nikiii777 kasli na nazory ostatnich a rid se svym selskym rozumem... 😉 v posledni dobe zjistuju,ze tady je spousta chytrejsich nez 20 doktoru dohromady 😀 a vubec nejlepsi jsou bezdetny,ktery by radily,co a jak mas delat...vidi to ruzove,ja to do porodu taky tak videla...ale maloktera dokaze byt ta supermams,ktera zvlada uplne vsechno na jednicku 😉

nikiii777
autor
8. zář 2017

@soleilll Lase urcite vyzkousim a dekuji za dobrou radu a hlavne ze neni podle vyzkumu😀

nikiii777
autor
8. zář 2017

@pucmelinka Kaslu na nazory ktere jsou zbytecne a nesmyslne 😃

zvedavec2
8. zář 2017

@nikiii777 zaklad je neohrivat celou sklenicku, ale odebrat jenom tolik, co sni na to jedno jidlo. To pak dojist (nebo vyhodit, jednou ohrivane uz pak nedavat). Sklenicku dokrmit (nebo po diteti dojidat 😉) do 24 hod.

Vzdy 2-3 dny to stejne jidlo, kdyby byla reakce (prdy, prujem, vyrazka),_at vis, z ceho to je. V tomto veku muzou mit ruzne reakce. Jestli bez reakce 2-3 dny, dat jine jednodruhove jidlo, zase 2-3 dny. Kombinace zelenin pak jenom z tech odzkousenych.

V dmku maji i takove plastove lzicky co meni barvu, jestli je jidlo moc horke. Ja zkousela vzdy prilozit na tvar, ne na rty, at mu to neocicmam. Poradne promichat z mikrovlnky, nikdy neohriva rovnomerne.

Jesli je jen na um, tak muzes pridat par kapek oleje (cisty olivac nebo jiny panensky, za studena lisovany) nebo orisek masla. Vitaminy a,d,e,k jsou rozpustne jen v tucich. Kdybys dokojovala, tak to neni nutne (v mm je tuku dost). Jestli jen um, tak do te zeleninky par kapek oleje/masla frkni. Olivac ma vyraznou chut, ja proto davala maslo. Ale je to o diteti, mozna mu olivac zachutna 😉

Dobrou chut.

slecnakaterina
8. zář 2017

Ja vlastne nechapu, jak jsme mohli prezit,kdyz nase maminky a babicky a dal nemeli ty informace co dnes a doktori jsou banda trotlu.

nikiii777
autor
8. zář 2017

@slecnakaterina Presne,ale nerikam, jsem rada kolikrat za internet,ale nektere matky jsou nim uplne sfanatizovane.Dnesni doba je fakt na ho...

nikiii777
autor
8. zář 2017

@zvedavec2 Taky dekuju za rady 😉

eithelwing
8. zář 2017

Plně kojím, dcera má ukončený 4. měsíc a stejně zkouším příkrmy. Jen kvůli tomu, že jídlo jí zajímá a sápe se mi po lžičce. Moc toho nesní, je to spíš takové... Že si zvyká. Mléko dostává pořád stejně.

Chvíli jsem si dělala výčitky, že kupuji i skleničky, ale pak jsem si řekla, že na to kašlu. Takže trochu vařím (mrazím si to do tvořítek na domácí nanuky) a něco koupím. Bio-nebio, koukám na složení (do skleniček pro starší děti občas dávají fakt divná koření, např. chilli :D).

Ze skleniček kupuji zatím jen ty mini a i ty jíme 3 dny. Ohřeju vždy trošku (přihřát můžeš vždy), znovu neohřívám to samé. Zbytek je v lednici. A když hrozí, že to nesní, tak si to do jídla zamíchám já.

Fakt jsem studovala, kdy co a jak dítěti podat, a i odborníci se hooooodně rozcházejí v názorech, že asi pojedu podle reakcí dcery a svého instinktu. Teď jsme sklízeli cuketu, tak dostala tu, v obchodě jsem koupila dýňovou, ta jí docela chutnala.

Tady na vesnici se na mě matky dívají skrz prsty, že ještě kojím. :D Nikdy se všem nezavděčíš a ani se o to nesnažme. (Asi bych dceři měla koupit už párek v rohlíku nebo nevím. :D)

baal7513
8. zář 2017

@martiniquest to není pravda, dle současného výzkumu se doporučuje zařadit co nejvíce potravin (ochutnávat nikoli nahrazovat kojení ) mezi 4 a 6 měsícem z imunologickeho hlediska.

barumat
8. zář 2017

Já nějak nechápu, proč máte výčitky kvůli skleničkám, nebo proč vy ostatní se kasáte, že jste vařily. No a co? Já sáhla po skleničkách cíleně - jsou kontrolované, je v nich (později) i rozmixované (nebo ještě později rozmělněné) maso, včetně ryb s jistotou, že bez kostí, a složení, že já takhle ani vařit neumím (jáhly, amarantová mouka...). Jednodruhové příkrmy zpočátku problém nejsou (uvařím jednu "bio" mrkev z obchodu, takže bůhví co, obarvené na oranžovo, a mám z toho pět dávek příkrmu, i když kvůli tomu zasviním rendlík, mixér a pět krabiček), ale fakt by mě zajímalo, jak to jako děláte pak? Když už jí vícedruhovou zeleninu, maso? Protože i když člověk uvaří jeden brambor, kousek kapusty, kousek mrkve, kousek kuřecího, dá k tomu hrst krupičky kvůli lepku, tak toho je prostě hodně, a pokud budu dítěti chtít dopřát pestrou stravu, budu mít mrazák zacpaný jenom jeho jídlem. Takže já sáhla po skleničkách s naprostým klidem, že dopřeju dítěti to nejlepší, nejpestřejší a bude to hned po ruce. Navíc nejdřív úplně bez soli, kolem roku malinko osolené, jinak okořeněné celerovou natí, bylinkami atd.

Jinak mně dcera baštila od začátku krásně, takže prakticky od začátku zbodla skoro celou tu skleničku, a tenhle standard drží doposud, jen skleničky rostou, stejně jako ona. Teď je jí šestnáct měsíců a většinou jí s námi normální jídlo, ale skleničky mám pořád nějaké doma v záloze, když třeba jíme něco, co ona nemůže. A ještě jeden argument pro skleničky - to, jak jsou najemno/nahrubo připravené, se postupně plynule mění, takže se dítě opravdu učí od toho nejjemnějšího pyré až k 1cm kouskům.

Ohledně ohřívání viz předchozí příspěvky, ohřívala jsem nejdřív jen na teplotu těla a jen trošku, co jsem věděla, že sní. Později už jsem měla odhad a postupně ohřívala i na větší teplotu. Nejdřív jsem ohřívala jen v horké lázni, na to málo to stačí a je to hned, a oproti mikrovlnce to neosychá. Později nastoupila mikrovlnka, jen hodně míchat, jak říkají taky holky výše. Nenechte se zblbnout bioženami. Příkrmům zdar 😉

alicie_k
8. zář 2017

@barumat Díky za tvůj příspěvek, takto to vnímám taky. Zatím teda kojím a v mrazáku mám mrkev z naší zahrádky ale to je vše. Mohla bych mít další zeleninu od manželova dědečka, ale to je takový "chemik" že všechno důkladně hnojí a ošetřuje že to už radši věřím skleničkám. Manžel se pohybuje v zemědělství a kdo tvrdí že má něco "bio" ten to hnojí a ošetřuje v noci 🙂

slunickonika
8. zář 2017

Hezké téma. Malému teď byli 3 měsíce, ale taky bych ráda do toho měsíce začala s příkrmy, aby postupně ochutnával. Okolo se ptají, kam spěchám a ať kojím, co to jde. Kojím, ale taky už 1-2x denně dostane i UM. Na příkrmy se těším, nakoupila jsem již pár skleniček s klidným svědomím a později třeba začnu vařit. Doktorka mi již taky na prohlídce říkala o příkrmech, že od 4. měsíce můžeme začít. Dnešní trendy extrémů, hlavně v podobě kojení, nějak nechápu. Ať se každý zařídí dle sebe...

jipe
8. zář 2017

@barumat nejsem teda zrovna biomatka a ač dítě kojeno, začala jsem s příkrmy někdy mezi 4. - 5. měsíce :D Ale ohledně vaření, zprvu jsem měla zamražené kostičky jednodruhové v tvořítkách na led (i maso pomixované), takže jsem vybrala z mrazáku příslušné kostičky, rozmrazila, smíchala. Později už jsem postupně dávala na páru tu 1 bramboru + nějakou další zeleninu a uvařila kousek masa. Většinou to bylo tak na dvě porce, takže to se během48 hodin snědlo nebo jsem zamrazila (ale zrovna brambory zamrazit nejdou, ale např. z červené řepy bylo několik porcí, "svíčkovou" jsem taky dělala ve větším množství a mrazila, rýži jsem odebírala z naší várky, my jsme si to pak dosolili). Po skleničkách sahám na cesty nebo když nestíhám vařit (jdeme dopo k dr., apod.) anebo když se mi nechc ea nevím, co vařit :D Třeba ryby mám raději ze skleničky do ted, protože ty u nás moc nefrčí. Ovoce jsem zavařovala něco domácí, ale to nepokrylo spotřebu, takže jsem kupovala (do ted kupuju) 100 % ovocné skleničky (některé jsou fakt síla 70 % ovoce, voda, škrob a cukr)

nikiii777
autor
8. zář 2017

@slunickonika To co si napsala,tak uplne se vsim souhlasim 😉

barumat
8. zář 2017

@jipe Já naopak ovoce už dlouho kupuju jenom normální, kapsičky nebo skleničky jen darované, jinak vůbec. Ale ty masozeleninové příkrmy jsou podle mě prostě praktické a hrozně se stigmatizují, stejně jako dudlíky a podobně... Nechtěla jsem na nikoho útočit, samozřejmě, jen mi přijde, že holčina položí dotaz, jak podávat skleničky, a místo rady se na ní sesypou chytromatky s dotazem A PROČ JAKO SKLENIČKYYY??? 😉

jipe
8. zář 2017

Ještě teda mám jeden poznatek...prtous přijal příkrmy s nadšením, nemusela jsem kojit co 1,5hod., takže i já spokojenější a později neměl problém sníst cokoliv, co jsem mu předložila. Nikdy jídlo neodmítal, neplival,... (ciráty začal dělat až ted kolem dvou let a začíná být trochu vybíravý). Co vím z okolí, tak hodně maminek, co začalo spříkrmy později, tak mělo problém, že dítko odmítalo a chtělo jen MM. Ano, pro někohonení problém plně kojit třeba do roka, když dítě prospívá, ze mě by byla troska a kojila bych asi co hodinu, což teda fakt nebylo nic pro mě. (podotýkám, že kojení jsem ukončila ve 13m)

barumat
8. zář 2017

@jipe Přesně to samé znám od známých já. Kdo začal brzo s příkrmy, neměl s krmením problém, kdo čekal, musel kouzlit s každou lžičkou.

wampzee
8. zář 2017

Malá je na um a s příkrmy jsme začínali až v půl roce. Do těch pěti, šesti měsíců dozrává trávicí trakt, tak proč ho zaplacavat. I dítě na UM je považováno za kojence, není nutno z něj dělat nadčlověka a dávat mu jídlo co nejdřív. Já od začátku vařila, dusičnany se hlídají pouze u špenátu... U ostatní zeleniny to není tak důležité...od těch šesti měsíců si už s tím dítě poradí samo. Ať už kupované nebo domácí příkrmy... Je lepší postupovat pomalu, po pár lžičkách...vždy jeden druh pár dnů.. ať se vysleduje případná alergická reakce. Malé jsem dávala do ruky třeba špalek okurky nebo i jiné zeleniny, v poloze na bříšku. Díky tomu nemá problém s kousky 🙂 no...ať začneš kdykoliv, sleduj hlavně reakci svého dítěte, nenut ho na sílu, v době růstu zubů je dost možné, že příkrmy vůbec nebude chtít. Tak ať jde zavádění od ruky a ať chutná...🙂 Každý na to jde jinak...já jen sama za sebe doporučuji mírnější cestu ,😂 ale kterou se vydas ty, je tvá věc! 🙂

jipe
8. zář 2017

@barumat Já to ovoce ted střídám, čerstvé kupuju hlavně sezonní... Jinak souhlas - skleničky se stigmatizují, kojení se fanatizuje

wampzee
8. zář 2017

@barumat já teda čekala a dcera je skvělý jedlík 🙂 a takových mám ve svém okolí dost zase já 🙂 takže podle mě to bude o dítěti a jeho chuti k jídlu než o tom, kdy se začne 🙂

nikiii777
autor
8. zář 2017

@wampzee ahoj,nevim jrstli si cetla predesle diskuze ale kdyz je malej jen na UM,tak je blbost abych mu davala UM az do pul roku a nic jineho.Kdybych kojila,tak je to logicke ze s prikrmama se zacne pozdeji protoze ty ziviny ma z materskeho mleka ale JENOM UM do pul roku mu prece davat nemuzu.To je nesmysl.

wampzee
8. zář 2017

@nikiii777 já dávala...je to pořád kojenec i když na um... Říkám, každého věc... Klidně začni dřív...🙂 Jen jsem psala svou zkušenost. Teď má dcera 13 měsíců, má pestrou stravu a jen jednu dávku UM 🙂 naše lékařka s tím souhlasí a v tomto směru mne podporuje. Takže jak sto lidí sto chutí, tak je to i s lékaři, se zaváděním, se vším.

Strana
z3