Domáce príkrmy - ako? Čo?

majens
27. led 2015

Ahoj, čím ďalej tím viac ma rozne príspevky presviedčajú, aby som jej robila príkrmi doma. Mali sme teda zatiaľ iba kašičku a tá nám chutila. Nemám doma zatiaľ žiadne vybavenie asi na to i keď všetko sa dá robiť ručne ale ani toho úložného miesta moc není a hlavne by som nerada vyhadzovala mrťe peňazí za prístroje. Zatiaľ som premýšľala nad tvorítkom na ľad (na maso), a elektrickým sekáčikom, či uzavieratelnými mištičkami. Úplne sa strácam v rastlinných mliekach-prečo? viem že čerstvé kravské až neskor... a čo sa tíka doma robených kašičiek z jáhli a neviem z čoho všetkého sa to dá..som ako v španielskej dedine..tak ma drahé a skúsené mamičky zasvaťte prosím. Veľa som čítala no rady stručné sú na nezaplatenie. Budem veľmi vďačná 🙂

sedmiteckas
27. led 2015

Ja ted zamrazovala mrkev a květák do obyčejných formiček na led, dala do mrazaku, nechala zmrazit, a kostky nožem vyklopila do obyčejných mikrotenovych sáčků. Takto to můžete udělat s čímkoli a jen vytahovat a mixovat kostky. Jinak na dělání příkrmů vám postačí obyčejný tyčový mixér se sekackem, dnes pořídíte i kolem 700 Kč... Nejprve začněte zeleninou, pak přidejte maso a ovoce, na kaše je ještě trochu čas, myslím jahlove, pohankove atd

majens
autor
27. led 2015

@sedmiteckas a keď to je v tích formičkách na ľad..nenapáchne to? ostatným..alebo takým tím mrazákovým puchom?

sedmiteckas
28. led 2015

@majens z těch formiček to vyklopite a uzavřete do sáčku 🙂 Já to spotřebovávám tak max do měsíce, ať to nemam moc premrzlé...vseobecne byste tam jídlo pro mimčo neměla nechávat třeba 3 měsíce...;)

lv
28. led 2015

@majens nepachne, neboj, je to snadné a pohodlne. Jen po rozmrazeni pridas tuk. Nemraz brambory, jsou nechutné. Kaše - jáhly proplácení 3x vařící vodou, útvar do měkká, stačí ve vodě. Vločky je lepší namočit, pak se snaží a rychleji uvaří. Pohanka, rýže -stačí uvařit, pomixovat.

majens
autor
28. led 2015

@lv aký tuk? ako máaslo alebo? a ten tuk tam musím pridať a to do všetkého alebo?

sedmiteckas
28. led 2015

@majens někdo dává olivový olej, já davam obyčejne máslo, jen trošku, kvůli rozpouštění tuků...proste do zeleniny přidáte trosku tuku v nějaké formě

lv
28. led 2015

@majens ano, je nutné do všech prikrmu přidávat kvalitní tuk, protože se některé vitaminy rozpouští pouze v tucích a jinak je tělo nedokáže vstřebat. Také tuk slouží jako zdroj energie, pomáhá proti zácpě, ma nenasycené mastné kyseliny - je prostě nutný. Lžička na porci, do hotového prikrmu -máslo, sádlo, oleje lisované za studena /olivový, daňový, lněný.../, kokosový, repkovy..

mollyweasley
28. led 2015

Já mám koupený ruční ponorný mixér, je k tomu i kutrovač, to je taková miska se sekáčkem. Všechno jídlo jsem ze začátku mixovala ponorným, s trochou vody z toho byla hladká kaše. Teď, když je malá větší, sekám kutrovačem.
Koupila jsem si parní hrnec, vždycky do tří pater nastrkám zeleninu, povařím, namixuju, dám do tvořítek na led zmrznout, pak vyklopím do sáčku a když potřebuju, vytáhnu si danou věc. Mrazím i přílohy, kromě brambor, ty do mrazáku nepatří.
Ze zeleniny mívám mrkev, petržel, celer, kapustu (ve slovenštině kel tuším), dýni, řepu, brokolici, fazolky, cuketu, květák, kedluben, batáty...
Z přílohy pak třeba rýži, pohanku, jáhly, bulgur.
Mrazím i maso, momentálně jehně a krůta.
Olej se dává do každého příkrmu, protože některé vitamíny jsou rozpustné v tucích. Používám konopný, za studena lisovaný slunečnicový, ale i mandlový, vlašsko a lískoořechový, kokosový, máslo.

Příkrmy jsem začínala pár dnů před ukoneným 6. měsícem, nejdříve zeleninou v poledne, pak s trochu přílohy, pak jsem začala dávat zeleninu s přílohou i na večeři. Od 8. měsíce jsem přidala maso.

Moje příprava masozeleninového příkrmu je teda o tom, že vytáhnu z mražáku kostky s jídlem, rozmrazím, přidám olej a vodu, aby to bylo řidší. Teď, v 10 měsících, jedu v poměru 6 dílů zeleniny, 4 díly přílohy, 1 díl masa.

Kaše mléčné nedělám a nikdy jsem nedělala, ale ve zdravých výživách se dají koupit různé instatní nemléčné, pokud nekojíš, uděláš je normálně v UM a vyjde mnohem lépe a zdravěji, než mléčné sladké od známých firem (Sunar, Nestlé...).

Později se začíná i s ovocem, uvařené jablko, hruška, rozmačkaný banán.

Rostlinné mlíka jsou pro děti starší jednoho roku, které jsou třeba alergické na bílkovinu kravského masa. Takže ty vůbec nemusíš řešit 🙂

denisa92
29. led 2015

Dobrý den, jsem studentkou Vyšší zdravotnické školy ve Zlíně a chtěla bych Vás touto cestou požádat o vyplnění mého dotazníku. Předem Vám děkuji za spolupráci a čas, který jste strávila doplňováním tohoto dotazníku. Denisa http://moderni-doba-a-vyziva-ditete.vyplnto.cz/

katyxq
29. led 2015

@mollyweasley rostlinná "mléka" mohou i kojenci 😉 a nemusí být ani alergičtí, nevidím důvod, proč do kaše dávat UM (které jen naruší střevní mikroflóru, podporuje růst kvasinek)