icon

Jak donutit 4měsíční miminko, aby pilo čaj?

megaira
4. čer 2015

Dobrý den, prosím o radu.Mé dceři ted budou 4 měsíce a bohužel do ní nemuzu dostat jiné tekutiny než UM. Zkoušela jsem vice čaju ale nic. Ted když jsou ty horka ještě ....

Strana
z2
dannyblakely
5. čer 2015

Staci mleko. Mala mi taky nic jineho nepila. Nabizejte, nenutte a s prikrmy se casem i rozpije!

kaeth01
5. čer 2015

@mysonek uz vyse myslim nekdo psal, ze kojene dite a dite na UM je docela rozdil a ja s tim souhlasim. obe me deti byly plne kojene do roku (starsi dokonce bez prikrmu do 13mesicu), a prikmovane kojenim do roku a pul. takze me ber jako mega zastance kojeni 😉 ale diteti na UM bych po lzickach vodu v techto vedrech podavala. a tim po lzickach a cistou vodu - myslim doslova presne 😉

mysonek
5. čer 2015

@kaeth01 hele v odborné literatuře (např. učebnice pediatrie) se píše, že dítě do 4 až 6 měsíců má mít jen mléko a že PLNĚ kryje i množství tekutin. I to umělé. Vždyť se to míchá z vody. A potřeba mléka je 150 až180ml na kg. To je celkově dostatečné množství. Mám i kolegyně z práce co nekojily a jako doktorky dětem žádnou vodu nedávaly do doby než začaly s příkrmy. Ve velkém vedru bych třeba trochu vody dala taky (klidně i kojenému dítěti, kdyby se napilo), hlavně pokud by třeba mělo zácpu, ale rozhodně bych do něj necpala čaj s medem nebo sladkou šťávu. To raději nic než mléko.

somalicats
5. čer 2015

@mysonek Obě moje děti byly jen na UM. Je fakt, že UM je i konzistencí jiné než MM, ale taky jsem nedávala nic navíc, jen ve velkých vedrech jsem nabízela vodu nebo bylinkový neslazený čaj. Jinak ta potřeba tekutin opravdu stačí.

kaeth01
5. čer 2015

@mysonek no nakonec piseme obe totez - jen se kazda vyjadrujeme jinak 😀
jasne - slazene cajicky, sladke stavicky - totalni ulet (pro nas nektere). naproti tomu obyc voda po lzickach ve vedrech mi prijde OK - ale nerikam, ze to je standardni vec pro kazdy den..
ale.. musime pocitat s tim, ze je tu spousta maminek, ktere to maji nastaveno v hlave malinko jinak.. co je pro nas neprijatelne, je pro ne OK.. takze - nejlepsi cesta je poradit jim v ramci moznosti.
to ze jim napiseme, ze jsou totalni hlupone - tak si z naseho nazoru nevezmou nic a jeste ti nadaji, ze si alternativni krava, co vsem tlaci svuj nazor (i kdyby byl stokrat spravny)

takze za me k tematu - voda, caj neslazeny - ve vedrech ano po lzickach.. bez cukru nebo medu!!
pokud uz jednou maminky na slazene napoje najely, asi tezko ma z nich nektera dost sily na to to odbourat.. (i kdyz nic neni nemozne). takze zadna krec, me nasi nalivali sladkym cajem od mimina, trpim sice alergiema, astmatem, nadvahou 🙂 ale prezila jsem!
sve rodice miluju a odpoustim jim..
svym detem jsem chtela proste doprat neco jineho a zkusit, zda to nejde lepe.. pokud nekdo tento nazor nesdili, je to pro me ok..

dannyblakely
5. čer 2015

Damy, UM se dela z vody. Stejne tak i jidlo obsahuje vodu, kor jidlo pro mimina, jako je kase atd. Pokud ma mit dite ci dospely urcitou davku tekutin, tak to zahrnuje i ty tekutiny v jidle! Pokud miminku staci mleko a nema problemy se stolici, tak ho pit nic jineho nenutte. Parkrat za den to zkuste a kdyz nechce, nechte ho na pokoji. Deti vi, kdy maji zizen, nebo kdy uz nemaji hlad atd, tak jim naslouchejte.

chris_n
5. čer 2015

nijak

mysonek
5. čer 2015

@kaeth01 tak to naprostý souhlas, jak dítě jednou ochutná sladké pití je konec s vodou. U nás to bylo někdy po roce, kdy mi nechtěla pít vodu a tak jsem jí dala šťávu. Jak to dopadlo si dovedeš představit. Vody se už ani nedotkne ☹ Jinak v parném horku bych klidně dala nabídla vodu i kojenému dítěti (ale nenutila bych), dle mě je jedno zda je na UM nebo MM. Já měla miminko podzimní, takže jsem toto neřešila. Ale sice existuje přední a zadní mléko, ale malá když jí bylo kolem 4 měsíců tak když se chytla prsu, tak prostě pila dokud se to do ní vešlo. Takže nějaké pití na žízeň neexistovalo 🙂

drakenn
10. čer 2015

Ahoj, jsem dětem dávala med asi od 3. měsíců např. při rýmě atd. Právě jako prevenci alergií.. já pocházím ze včelařské rodiny a my na to máme jiný názor. Když měl starší syn 4 roky, píchla ho včela při jídle přímo do jazyka a ani neotekl, jen si hodně z leknutí poplakal. Myslím si, že kdyby neměl nikdy kontakt s medem, který obsahuje i pyly, tak by mohlo být hůř.. z ničeho nic kontakt s včelím jedem. Oba kluci sem tam dostali žihadlo, a nikdy neměli až na slaboučký otok spíš zčervenání místa vpichu, žádnou reakci.

Jinak 4 měsíčnímu, který sám nemá zájem o pití bych asi násilím žádné tekutiny (hlavně šťávy a slazené čaje!) nedávala.. Rvát mu to, jen pro svůj dobrý pocit asi nebude to pravé ořechové. Samotný nadpis ve mě evokoval představu trychtýře a lití tekutin do prcka - jak ho "donutit" 😀
Hezký den všem

maudn
10. čer 2015

Náš první syn pil pouze sladké (hipp čaj), prostě odmítal jiné tekutiny (krom UM), mohli jsme se z toho...., tak jsme prostě přistoupili na toto, druhý syn uplně v pohodě vodička... ted jsou oba na vodě, nemaji problem

jana_ul
10. čer 2015

Tak to mi něco připomíná 🙂 Dcerka jakékoliv nápoje (kromě mléka samozřejmě) odmítala. Bylo to šílený, hlavně pak v létě. Vždy si jen trochu ucucla, ale to nestálo za řeč. Mamka mi říkala, že jsem byla stejná. Takže u nás to chtělo pevné nervy, a jakž takž začala dcerka pít vodu až okolo 9. nebo 10. měsíce. Do té doby jen mlíčko - uklidňovalo mě to, že je to také tekutina 🙂

orchideas1
10. čer 2015

Jen k tomu medu "Světová zdravotnická organizace1 doporučuje nepodávat med dětem mladším 12 měsíců, protože med může obsahovat bakterii Clostridium botulinum, která u kojenců způsobuje botulismus.
Prostředí ve střevech kojenců je méně kyselé než u starších dětí a dospělých, což umožňuje bakteriím se množit a produkovat botulotoxin, který způsobuje botulismus. Botulotoxin při něm blokuje funkci nervů a dochází k ochrnutí svalstva, včetně dýchacího. Med obsažený jako dochucovadlo např. v instantních kojeneckých kaších je upravován technologiemi, které ničí případné bakterie, a není tedy nebezpečný.

Tekutiny je třeba dodávat s prvními příkrmy, tudíž pokud je dítě na UM a postupně je 1 dávka mléka nahrazena nemléčným příkrmem, je potřeba doplnit tekutiny. Děti na UM začínají zpravidla s příkrmy od 4 ukončeného měsíce, takže logicky začínají s pitím jiných tekutin dříve než kojené děti.

Jinak bych tekutiny nedoslaďovala žádným způsobem, max bych cvrkla do čisté vody trošku nepřislazovaného džusu pro kojence např. od 4 měsíců. Chce to trpělivost a nabízet, nabízet, nabízet, v těchto vedrech i co 10 minut

verjanja
10. čer 2015

Naše malá nikdy nepochopila, jak se pije z lahvičky s dudlíkem. Plně byla kojená do 7mi měsíců, nic jiného nechtěla a doktor na tom neviděl nic špatného, protože přibírala. Když jsem se jí snažila dát cokoliv v lahvičce, tak to letělo, ale díky tomu se z hrníčku dokázala napít už v´6ti měsících (cokoliv kromě mlíka). Od malička nemá problém pít kohoutkovou vodu, sirup, slazený i neslazený čaj, .... jediné co do ní nedostanu jsou 100% džusy , ani vymačkané doma. Přitom ovoce či zeleniny dokáže sníst kila, ale v momentě, kdy je ovoce či zelenina v tekutém stavu, tak si jde natočit čistou vodu.

drakenn
11. čer 2015

@orchideas1 - konzervované potraviny jsou rovněž rizikem. Mohou také obsahovat vámi zmíněnou bakterii - tzv. ostrava klobáskovým jedem. Takže námi velmi oblíbené jídelka ve skleničkách je mohou také obsahovat a ruku na srdce - ten med dáváme dětem občas, skleničky přece jen často

dezyre
11. čer 2015

Co se týká pití/ nepití kojeného a nekojeného dítěte, tak podle naší pediatričky to opravdu rozdíl je. A na tříměsíční prohlídce mě řekla, že mám podávat vodu (Evička je na UM). Prvního syna jsem kojila do cca pěti měsíců a i tak asi od tří měsíců pil vodu. Udeřily velký vedra a prostě odmítal i to prso a pořád plakal, tak jsem mu dala lahvičku s vodou, pořádně se napil a krásně usnul (ale on si to asi vyloženě vyžádal, protože tenkrát dr. říkala, že mu žádný čaj ani vodu dávat nemusím, pokud je plně kojený).

orchideas1
11. čer 2015

@drakenn Ještě jsem tedy neslyšela o případu, že by byl tzv. klobáskový jed nalezen v dětských příkrmech, o tom pochybuji, ale já jsem nepsala "nedávejte med dětem do 1 roku", i když si to myslím (pokud není upraven pro kojence) a také jsem z včelařské rodiny, jen jsem chtěla uvést další důvod, proč med není doporučován podle světové organizace WHO, aby maminky, které se rozhodují, zda ho dát či ne, měli všechny dostupné informace a mohli se na základě nich sami rozhodnout 🙂 Já tedy nejsem pro žádné přidané cukry do 1 roku, ať už med nebo cukr, ale je to určitě na zvážení každé maminky 😉

drakenn
14. čer 2015

@orchideas - no a já ještě neslyšela o případu otravy po medu 😉 . Ale jak píšete, je to opravdu na zvážení každého jedince

Strana
z2