Jak donutit 4měsíční miminko, aby pilo čaj?
Dobrý den, prosím o radu.Mé dceři ted budou 4 měsíce a bohužel do ní nemuzu dostat jiné tekutiny než UM. Zkoušela jsem vice čaju ale nic. Ted když jsou ty horka ještě ....
@mysonek uz vyse myslim nekdo psal, ze kojene dite a dite na UM je docela rozdil a ja s tim souhlasim. obe me deti byly plne kojene do roku (starsi dokonce bez prikrmu do 13mesicu), a prikmovane kojenim do roku a pul. takze me ber jako mega zastance kojeni 😉 ale diteti na UM bych po lzickach vodu v techto vedrech podavala. a tim po lzickach a cistou vodu - myslim doslova presne 😉
@kaeth01 hele v odborné literatuře (např. učebnice pediatrie) se píše, že dítě do 4 až 6 měsíců má mít jen mléko a že PLNĚ kryje i množství tekutin. I to umělé. Vždyť se to míchá z vody. A potřeba mléka je 150 až180ml na kg. To je celkově dostatečné množství. Mám i kolegyně z práce co nekojily a jako doktorky dětem žádnou vodu nedávaly do doby než začaly s příkrmy. Ve velkém vedru bych třeba trochu vody dala taky (klidně i kojenému dítěti, kdyby se napilo), hlavně pokud by třeba mělo zácpu, ale rozhodně bych do něj necpala čaj s medem nebo sladkou šťávu. To raději nic než mléko.
@mysonek Obě moje děti byly jen na UM. Je fakt, že UM je i konzistencí jiné než MM, ale taky jsem nedávala nic navíc, jen ve velkých vedrech jsem nabízela vodu nebo bylinkový neslazený čaj. Jinak ta potřeba tekutin opravdu stačí.
@mysonek no nakonec piseme obe totez - jen se kazda vyjadrujeme jinak 😀
jasne - slazene cajicky, sladke stavicky - totalni ulet (pro nas nektere). naproti tomu obyc voda po lzickach ve vedrech mi prijde OK - ale nerikam, ze to je standardni vec pro kazdy den..
ale.. musime pocitat s tim, ze je tu spousta maminek, ktere to maji nastaveno v hlave malinko jinak.. co je pro nas neprijatelne, je pro ne OK.. takze - nejlepsi cesta je poradit jim v ramci moznosti.
to ze jim napiseme, ze jsou totalni hlupone - tak si z naseho nazoru nevezmou nic a jeste ti nadaji, ze si alternativni krava, co vsem tlaci svuj nazor (i kdyby byl stokrat spravny)
takze za me k tematu - voda, caj neslazeny - ve vedrech ano po lzickach.. bez cukru nebo medu!!
pokud uz jednou maminky na slazene napoje najely, asi tezko ma z nich nektera dost sily na to to odbourat.. (i kdyz nic neni nemozne). takze zadna krec, me nasi nalivali sladkym cajem od mimina, trpim sice alergiema, astmatem, nadvahou 🙂 ale prezila jsem!
sve rodice miluju a odpoustim jim..
svym detem jsem chtela proste doprat neco jineho a zkusit, zda to nejde lepe.. pokud nekdo tento nazor nesdili, je to pro me ok..
Damy, UM se dela z vody. Stejne tak i jidlo obsahuje vodu, kor jidlo pro mimina, jako je kase atd. Pokud ma mit dite ci dospely urcitou davku tekutin, tak to zahrnuje i ty tekutiny v jidle! Pokud miminku staci mleko a nema problemy se stolici, tak ho pit nic jineho nenutte. Parkrat za den to zkuste a kdyz nechce, nechte ho na pokoji. Deti vi, kdy maji zizen, nebo kdy uz nemaji hlad atd, tak jim naslouchejte.
nijak
@kaeth01 tak to naprostý souhlas, jak dítě jednou ochutná sladké pití je konec s vodou. U nás to bylo někdy po roce, kdy mi nechtěla pít vodu a tak jsem jí dala šťávu. Jak to dopadlo si dovedeš představit. Vody se už ani nedotkne ☹ Jinak v parném horku bych klidně dala nabídla vodu i kojenému dítěti (ale nenutila bych), dle mě je jedno zda je na UM nebo MM. Já měla miminko podzimní, takže jsem toto neřešila. Ale sice existuje přední a zadní mléko, ale malá když jí bylo kolem 4 měsíců tak když se chytla prsu, tak prostě pila dokud se to do ní vešlo. Takže nějaké pití na žízeň neexistovalo 🙂
Ahoj, jsem dětem dávala med asi od 3. měsíců např. při rýmě atd. Právě jako prevenci alergií.. já pocházím ze včelařské rodiny a my na to máme jiný názor. Když měl starší syn 4 roky, píchla ho včela při jídle přímo do jazyka a ani neotekl, jen si hodně z leknutí poplakal. Myslím si, že kdyby neměl nikdy kontakt s medem, který obsahuje i pyly, tak by mohlo být hůř.. z ničeho nic kontakt s včelím jedem. Oba kluci sem tam dostali žihadlo, a nikdy neměli až na slaboučký otok spíš zčervenání místa vpichu, žádnou reakci.
Jinak 4 měsíčnímu, který sám nemá zájem o pití bych asi násilím žádné tekutiny (hlavně šťávy a slazené čaje!) nedávala.. Rvát mu to, jen pro svůj dobrý pocit asi nebude to pravé ořechové. Samotný nadpis ve mě evokoval představu trychtýře a lití tekutin do prcka - jak ho "donutit" 😀
Hezký den všem
Náš první syn pil pouze sladké (hipp čaj), prostě odmítal jiné tekutiny (krom UM), mohli jsme se z toho...., tak jsme prostě přistoupili na toto, druhý syn uplně v pohodě vodička... ted jsou oba na vodě, nemaji problem
Tak to mi něco připomíná 🙂 Dcerka jakékoliv nápoje (kromě mléka samozřejmě) odmítala. Bylo to šílený, hlavně pak v létě. Vždy si jen trochu ucucla, ale to nestálo za řeč. Mamka mi říkala, že jsem byla stejná. Takže u nás to chtělo pevné nervy, a jakž takž začala dcerka pít vodu až okolo 9. nebo 10. měsíce. Do té doby jen mlíčko - uklidňovalo mě to, že je to také tekutina 🙂
Jen k tomu medu "Světová zdravotnická organizace1 doporučuje nepodávat med dětem mladším 12 měsíců, protože med může obsahovat bakterii Clostridium botulinum, která u kojenců způsobuje botulismus.
Prostředí ve střevech kojenců je méně kyselé než u starších dětí a dospělých, což umožňuje bakteriím se množit a produkovat botulotoxin, který způsobuje botulismus. Botulotoxin při něm blokuje funkci nervů a dochází k ochrnutí svalstva, včetně dýchacího. Med obsažený jako dochucovadlo např. v instantních kojeneckých kaších je upravován technologiemi, které ničí případné bakterie, a není tedy nebezpečný.
Tekutiny je třeba dodávat s prvními příkrmy, tudíž pokud je dítě na UM a postupně je 1 dávka mléka nahrazena nemléčným příkrmem, je potřeba doplnit tekutiny. Děti na UM začínají zpravidla s příkrmy od 4 ukončeného měsíce, takže logicky začínají s pitím jiných tekutin dříve než kojené děti.
Jinak bych tekutiny nedoslaďovala žádným způsobem, max bych cvrkla do čisté vody trošku nepřislazovaného džusu pro kojence např. od 4 měsíců. Chce to trpělivost a nabízet, nabízet, nabízet, v těchto vedrech i co 10 minut
Naše malá nikdy nepochopila, jak se pije z lahvičky s dudlíkem. Plně byla kojená do 7mi měsíců, nic jiného nechtěla a doktor na tom neviděl nic špatného, protože přibírala. Když jsem se jí snažila dát cokoliv v lahvičce, tak to letělo, ale díky tomu se z hrníčku dokázala napít už v´6ti měsících (cokoliv kromě mlíka). Od malička nemá problém pít kohoutkovou vodu, sirup, slazený i neslazený čaj, .... jediné co do ní nedostanu jsou 100% džusy , ani vymačkané doma. Přitom ovoce či zeleniny dokáže sníst kila, ale v momentě, kdy je ovoce či zelenina v tekutém stavu, tak si jde natočit čistou vodu.
@orchideas1 - konzervované potraviny jsou rovněž rizikem. Mohou také obsahovat vámi zmíněnou bakterii - tzv. ostrava klobáskovým jedem. Takže námi velmi oblíbené jídelka ve skleničkách je mohou také obsahovat a ruku na srdce - ten med dáváme dětem občas, skleničky přece jen často
Co se týká pití/ nepití kojeného a nekojeného dítěte, tak podle naší pediatričky to opravdu rozdíl je. A na tříměsíční prohlídce mě řekla, že mám podávat vodu (Evička je na UM). Prvního syna jsem kojila do cca pěti měsíců a i tak asi od tří měsíců pil vodu. Udeřily velký vedra a prostě odmítal i to prso a pořád plakal, tak jsem mu dala lahvičku s vodou, pořádně se napil a krásně usnul (ale on si to asi vyloženě vyžádal, protože tenkrát dr. říkala, že mu žádný čaj ani vodu dávat nemusím, pokud je plně kojený).
@drakenn Ještě jsem tedy neslyšela o případu, že by byl tzv. klobáskový jed nalezen v dětských příkrmech, o tom pochybuji, ale já jsem nepsala "nedávejte med dětem do 1 roku", i když si to myslím (pokud není upraven pro kojence) a také jsem z včelařské rodiny, jen jsem chtěla uvést další důvod, proč med není doporučován podle světové organizace WHO, aby maminky, které se rozhodují, zda ho dát či ne, měli všechny dostupné informace a mohli se na základě nich sami rozhodnout 🙂 Já tedy nejsem pro žádné přidané cukry do 1 roku, ať už med nebo cukr, ale je to určitě na zvážení každé maminky 😉

Staci mleko. Mala mi taky nic jineho nepila. Nabizejte, nenutte a s prikrmy se casem i rozpije!