Jak krmit pětiměsíční miminko na cestách?
Ahoj holky. Za pár dní letíme poprvé se synem mimo EU. Na hotelu nebude kuchyň a většinu času budeme stejně venku. Bude mu čerstvě 5 měsíců, příkrm má jen na oběd, zatím zeleninu. Už zvládne plnou porci příkrmu a jí hezky.
Problém je, že zatím se vždy krmil jen doma. Vše jsem dělala domácí a ohřívala ve vodní lázni. Jak to udělat mimo domov? Teď jsem zkusila první kupovanou skleničku a naštěstí ji akceptoval bez problémů. Ohřejí mi v restauraci námi donesenou skleničku? A bude problém, pokud to bude v mikrovlnce, když to pak pořádně promíchám, aby tam nebyly horké oblasti?
Případně pokud máte jakékoliv tipy, jak zvládnout krmení takto malého dítěte mimo domov, budu moc ráda za. Lahvičku naštěstí už máme na cestách zvladnutou, ale nechtěla bych se vracet na oběd zpět jen k mléku, když už začal hezky jíst.
Ohreji. Nebo jsem brala ohrate v termosce na jidlo
Pokud kojis, klidne bych vesele kojila a neresila.. stejne jsou prikrmy doporuceny od ukonceneho 6.mesice, pokud dobre pamatuju..
Jinak jak je psano vyse..
Brali jsme termosku a ohřívali v ní. S druhým dítětem jsem neřešila a příkrmy dávala až večer, na hotelu to nějak ohřát půjde ne?
Pokud kojis, klidne bych vesele kojila a neresila.. stejne jsou prikrmy doporuceny od ukonceneho 6.mesice, pokud dobre pamatuju..
Jinak jak je psano vyse..
@l_ no ono i na um to je jedno, kdyby mel treba 14 dni nebo i mesic zase jen mliko. Ale tam je asi fuk co ohrivas, jrstli um nebo prikrm.
S kojenym deckem (6 az 8 mesicu, prikrmy od 6.m) mam tu zkusenost ze na dovoleny jidlu moc nedalo a prevazne se kojilo. Max treba do ruky banan nebo krupku.
@l_ no ono i na um to je jedno, kdyby mel treba 14 dni nebo i mesic zase jen mliko. Ale tam je asi fuk co ohrivas, jrstli um nebo prikrm.
S kojenym deckem (6 az 8 mesicu, prikrmy od 6.m) mam tu zkusenost ze na dovoleny jidlu moc nedalo a prevazne se kojilo. Max treba do ruky banan nebo krupku.
@konidana tak ja to brala.z hlediska prakticnosti 😁 takze pak presne - um nebo prikrm uz je asi jedno.. ale pokud je kojeny 🤷🏻♀️ stejne bude v jinym.prostredi a vse bude jinak..
Moc děkuji za tipy. Malý je kojeny jen částečně, mléka je málo, takže jsem odkazaná hlavně na UM. Vím, že by to nutričně zvládl na mléku bez příkrmů, spíš mi jde o to, aby mu to nedělalo v hlavě zmatek. Že bylo každý den kromě mléka už i jedno jídlo a najednou zase není. Budeme na malém soukromém ubytování na Balkáně, takže čekám trochu divočinu 😁
Moc děkuji za tipy. Malý je kojeny jen částečně, mléka je málo, takže jsem odkazaná hlavně na UM. Vím, že by to nutričně zvládl na mléku bez příkrmů, spíš mi jde o to, aby mu to nedělalo v hlavě zmatek. Že bylo každý den kromě mléka už i jedno jídlo a najednou zase není. Budeme na malém soukromém ubytování na Balkáně, takže čekám trochu divočinu 😁
@traveller007 rozkojit se muzes jeste plne.. zmatek mu to delat nebude.. kojene deti se k prsu vraci pri kazdem nepohodli a jidlo pak klidne vynechaji...
Ohřívali jsme v restauraci, použili termosku na jídlo (z dm) nebo pokud byste náhodou měli půjčené auto, prodávají se látkové ohřívače do auta (případně mohu nabídnout, zrovna se ho chystám fotit a dávat k prodeji 🙂).
@traveller007 uplne v pohode. To das. A prcek s tebou
Jestli jedete do tepla, tak postavíš ksleničku na sluníčko, a je to 😂 A jinak prso...
Kojit, kojit, kojit. Takovému prckovi to bude stačit a rozkojíš se. Začni už doma. Když dáváš UM, tak tu vodu musíš někde ohřát, ne? Rychlovarné konvice bývají už všude. Nebo si vezmete půllitrovou sebou. Příkrmy bych tam vůbec neřešila, má ještě čas. A ohřívat skleničku kvůli třem lžičkám? To asi ne, když otevřenou skleničku nemůžeš dát do ledničky.
Cestovali jsme dost, ale po čr a nikdy nebyl problém s ohřátím v mikrovlnce. Ale nevím, jestli bych na to až tak spoléhala na balkánu. Teď jsme v rumunsku a musím říct, že tam nepříjemné a otrávené číšnice už jsem dlouho nezažila. Vloni ale naopak, v černé hoře i v bosně a hercegovině byli všichni moc milí a ochotní. Asi bych vyřešila ohřátím doma a uchováním v termosce. Event. Baby led weaning? Že by ožužlával kousek jablka třeba? Kojit jak půjde, umělé mléko jako doma , ale fakt bych si před cestou, že které bych asi měla malinko hlavu v pejru nenechala hlavu plést zarytými kojnými, že kojení je jediný a je potřeba se rozkojit, když to nešlo předchozího půl roku.
Všude po světě nám to vždycky ohřáli v mikrovlnce, UM jsem vozila v dávkovači již nadávkované, teplou vodu v termosce a aspoň 2 lahvičky, ať nestresuju že nemám kde hned láhev opláchnout. Nicméně snažila jsem se ho zvyknout, že skleničky pokojové teploty jsou taky v pohodě k jídlu tak už jsem to pak moc vůbec neohřívala pokud to nešlo, a taky to vždycky zbaštil. Chuťově i složením mají moc fajn skleničky v drogerii DM tu jejich značku babylove, tak jen takový tip 🙂 a doporučuji vozit delší lžíci, ty klasické dětské lžičky u těch větších sklenek nedosáhnou pohodlně vždycky na dno sklenky a člověk má špinavé prsty.. Jinak vlhčáky a bryndáky k ruce, a dost komfortně se mi vždycky krmilo v autosedačce. Ať se dobře cestuje 🍀
Cestovali jsme dost, ale po čr a nikdy nebyl problém s ohřátím v mikrovlnce. Ale nevím, jestli bych na to až tak spoléhala na balkánu. Teď jsme v rumunsku a musím říct, že tam nepříjemné a otrávené číšnice už jsem dlouho nezažila. Vloni ale naopak, v černé hoře i v bosně a hercegovině byli všichni moc milí a ochotní. Asi bych vyřešila ohřátím doma a uchováním v termosce. Event. Baby led weaning? Že by ožužlával kousek jablka třeba? Kojit jak půjde, umělé mléko jako doma , ale fakt bych si před cestou, že které bych asi měla malinko hlavu v pejru nenechala hlavu plést zarytými kojnými, že kojení je jediný a je potřeba se rozkojit, když to nešlo předchozího půl roku.
@drep tak kojit mi proste prijde nejjednodusi reseni nakrmeni mimina v polnich podminkach 🤷🏻♀️
A to ze ted kojeni nejde, to zalezi proc nejde.. stale jsou v porodnicich podavane spatne informace.. stale koluje tuny mytu.. a pak to dopada, jak to dopada..
(Jsem jedna z 'poskozenych'.. z porodnice jsem odchazela s klobouckama a info, ze ja kojit kvuli typu bradavek nebudu 😎 tak jsem.kojila, po par mesicich i bez kloboucku, dva roky.. a mit spravny info, je to lepsi a kojim dele 🤷🏻♀️)
Potvrzuju jeste nazor, ze na dovolene je vsechno jinak. Deti bezne jidlo nechteli pomerne dlouho uz jen kvuli zmene prostredi, tak bych neresila, ze v tom bude kit zmatek
@drep tak kojit mi proste prijde nejjednodusi reseni nakrmeni mimina v polnich podminkach 🤷🏻♀️
A to ze ted kojeni nejde, to zalezi proc nejde.. stale jsou v porodnicich podavane spatne informace.. stale koluje tuny mytu.. a pak to dopada, jak to dopada..
(Jsem jedna z 'poskozenych'.. z porodnice jsem odchazela s klobouckama a info, ze ja kojit kvuli typu bradavek nebudu 😎 tak jsem.kojila, po par mesicich i bez kloboucku, dva roky.. a mit spravny info, je to lepsi a kojim dele 🤷🏻♀️)
@l_ já jsem taky kojila a taky mi to na cestě přišlo nejjednodušší. Což je ale někomu, kdo s tím zjevně má nějaký problém a teď ho čeká velký výstup z komfortní zóny, dost k prdu.
@l_ já jsem taky kojila a taky mi to na cestě přišlo nejjednodušší. Což je ale někomu, kdo s tím zjevně má nějaký problém a teď ho čeká velký výstup z komfortní zóny, dost k prdu.
@drep vsak pisu, zalezi co je ten 'problem' proc to uplne nejde.. nekdy je to prkotina, vyresi se za par dni a da se kojit plne..
Moc děkuji všem za rady, termosku určitě bereme, na ubytování je rychlovarná konvice a kojeneckou vodu by měli mít v místním obchodu. Akorát prostě na ubytování budeme jen ráno a pak na spaní, takže budeme operativně řešit ohřívání jídla, případně i vody po zbytek dne.
@l_ @arkapo kojit je u mě rada dost k prdu. Zkoušela jsem se rozkojit dlouho, jediný výsledek byl ten, že syn celý den histericky ječel hlady a hubnul. Chodila jsem dost dlouho i k laktační poradkyni a vyzkoušela všechny rady, které je Google schopný dohledat. Po 2 měsících už jsem byla alergická na "a zkusila jsi XYZ?", protože vždycky si někdo myslel, že má nejakou zázračnou radu, která mu fungovala a ve 100 % případů byla odpověď "ano, zkusila, nefungovalo". Bradavky mám prý ideálního tvaru, syn se krásně přisává, ale prostě se mléko tvořit nezačalo a jen hubnul (a ano, přikládala jsem na požádání, na prsou byl první měsíc 20 hodin denně, kojicí čaje, vývary, bylinky, akupunktura, aromaterapie, homeopatika, změna stravy, odsávačka.... mohla bych popsat celou stránku, co vše jsem zkusila, vytvoří se mi asi 100 ml mléka denně, což fakt nestačí).
Pak už jsem se smířila s tím, že se vždy napije první ode mě a jakmile mléko dojde, dostane lahvičku.
Jediný výsledek zoufale snahy o plné kojení byl ten, že jsem začala mít přeludy, slyšela jsem doma třeba chodit cizí, viděla věci, které neexistují apod. Jelikož prababička, babička i mamka měly laktační psychózu, přičemž moje máma se mě údajně pokusila v tomhle stavu jako měsíční dítě utopit při koupání, usoudili jsme s manželem, že to bude lepší vzdát a přejít na UM. O té psychóze jsem to zjistila až jako dospělá, aspoň se tím vysvětlilo, proč dostanu panickou ataku vždy, když mi kdokoliv jiný cákne vodu v bazénu na obličej.
Ja bych asi poridila ohrivacku prikrmu, tu pripichnes i na pokoji. A delaji i verzi ze muzes ohrivat v aute,pokud ho tam bides mit k dispozici a pojedes nekdr.na vylet. Ale predpokladam, ze asi letíte tak to nic

Většina "lepšch" restaurací tu skleničku ráda ohřeje. Mikrovlnka fakt nevadí, pokud to promícháš... A teda vždycky ej možnost objednat si horkej čaj (většinou stejně nosí vodu zvlášť, že) , nalejt to do misky a tu skleničku do toho postavit, ale to ej spíš hodně nouzovka.. Nebo pokud jste úplně venku, tak s sebou tu termosku s horkou vodou nosit (a tu misku, samozřejmě).