Jakou kaši na začátek?

molu18
2. únor 2024

Ahojte, mám 7,5 měsíčního syna, který má od narození potíže s bříškem, nejdříve koliky, teď je to lepší, ale stále ho někdy pobolíva, hodně prdí.. Už papá hezky masozeleninu, ovoce, přidala jsem rýžovou kaši, ale chtěla bych skusit i jinou na prostřídání, nejlépe bezlepkovou, prosím poraďte která by byla lepší vzhledem k potížím s bříškem- jahlová nebo kukuřiční? Kukuřice se celkem bojím…Jáhly už může?
Lepek zavádím postupně, zatím se obávam dát plnou porci lepkové kaše..nebo jaké máte zkušenosti? Rozmýšlím, že bych pak skusila ovesnou..

moonulka
2. únor 2024

Jáhly jsou super, kukuřice bych se určitě nebála 😊 Lepek určitě zavádět pomalu a postupně, tak jako jiné alergeny. Oves je bezlepkový.

molu18
autor
3. únor 2024

@moonulka oves určitě není bezlepkový, ale má lepku méně jako např. pšenice..

lennus
3. únor 2024

@molu18 Ano, oves je přirozeně bezlepkový, ale problém tkví ve dvou faktorech: 1) Oves je kontaminován lepkem při pěstování a následném zpracování, při styku s jinými obilovinami, které lepek obsahují (pšenice, ječmen, žito). 2) Oves obsahuje bílkovinu avenin, která cca 5 % celiaků působí stejné potíže jako lepek

lennus
3. únor 2024

@molu18 Dělala jsem kaše doma z jáhel a vody třeba, rýže, amarant, quinoa, časem rýžové mléko, postupně kravské hodně později