Je tento jídelníček pro šestiměsíční dítě v pořádku?
Ahoj holky, raději anonym, protože si připadám jako hlupák, když toto řeším u druhého dítěte 😂.
Syn má tento týden 6 měsíců a přemýšlím, jestli je ok ho takto krmit. Je od dvou týdnů na UM a teď cca mezi 4.-5. měsícem jsem ho začala přikrmovat. Začali jsme klasika zeleninou, po pár lžičkách, dokrmila jsem UM atd. Už má cca dva týdny zavedené i maso, má ho 3-4x týdně, o víkendu mám v plánu vyzkoušet žloutek a tak do konce června i lepek. Tento týden jsme začali zkoušet ovoce. Docela mu chutná, snad jen to maso mu moc nejede. Každopádně se chci zeptat, jestli vám připadá cca ok takovýto jídelníček:
Třeba dnes
Brzy ráno 180 ml UM
Dopoledne pár lžiček ovocné přesnídávky + 180 ml UM
Na oběd půlka velké skleničky (cca 100g) zeleniny (např brambora a dýně) + 90 ml UM
Odpoledne 150 ml UM
Večer 180 ml UM
V noci nejí, spí celou noc a má mléko až zase ráno kolem 6h, večer usíná mezi 19-20h, jak kdy.
Obávám se, že tohle fakt posoudí ten doktor. Mě to vlastně nepřijde nijak moc jídla. Asi bych klidně pomyslela na příkrm k "večeři " (Ne těsně před spaním - spíš by to vycházelo na tu odpolední svacu. ) Nebo tam prehodila svacinu z dopoledne. možná by mu hutnejsi jidlo pomohlo i snížit objem a tudíž to blinkání ... a nebo zhoršilo bolení bříška no. To chce asi pozorovat. Ale ve skutečnosti neznám úplně výživnost UM...
Syn ublinkával ještě v osmi měsících, to už měl dávno příkrmy. U něj to nikdy nebylo o tom, že by se přejídal, prostě po každém jídle ublinknul. Někdy za půl hodiny, někdy až skoro před dalším jídlem. Pediatr o tom věděl, domluvili jsme se, že pokud to do roka nevymizí, budeme řešit, jinak radil vyčkávat, režimová opatření (nedávat na bříško hned po jídle).
Množství jídla jsem nikdy neřešila, syn byl jedlík, snědl toho hodně, ale měl záklopku, věděl, kdy má dost. Takže jakmile místo otevírání pusy na lžičku otočil hlavu, bylo jasné, že už nechce. Někdy snědl celou porci a ještě se sháněl po mléku, někdy mu oběd stačil.
Upřímně mě jako moc jídla to nepřijde, ale to posoudí spíš dr. Spíš si říkám zda má dost tekutin?
Druhé dítě (od narození na UM) má příští týden 6 měsíců a prakticky jí jak Vaše dítko. Jen ještě prokládám mezi jídly čaj a pomalu k večeři začínám dávat kaši na dobrou noc. Jenže to naše dítko se stále v noci budí na mlíko a stejně kaše před spaním nepomáhá :D :D
@eliska_f řekla bych, že ano, pocuranych plenek má dost, ale přemýšlím, že teď jak je víc horko, tak zkusím nabízet i vodu nebo čaj a třeba si dá, zatím mi vodu vypil jednou a to jen trošku. Dneska ale vypil i víc mléka, tak je možné, že už má i žízeň.

A co mě trápí, že má hlad, chutná mu, když mu dám "málo", tak řve, dokud nedostane ještě. Ale pak často blinká. Ale je spokojený. On v podstatě od narození má takový problém s blinkanim, měl slabší bříško, reflux, řešíme to s pediatrem, chodíme na rehabilitace, cvičíme vojtovku a má i AR mléko. Asi mám strach, jestli mu jídla nedávám moc nebo málo, přibírá pěkně, v 5 měsících měl 6,5kg plus mínus a 62cm. Dr byl spokojený. Ptala jsem se i, jestli nevadí, že v noci nejí a spí celou noc, prý nevadí.
No třeba mě uklidníte, že vám to přijde ok a že nedělám nic špatně, tedy doufám, i u druhého dítěte mám pochybnosti, to jsem skoro nečekala 😁.
Díky 🍽️❤️