Jídlo 10m. miminka. Poradíte, prosím?

anettka2321
26. lis 2023

Ahoj holky, potřebovala bych poradit.
Vím, že každé mimčo je jiné, ale přesto.
Dcera vždy krásně prospívala, od narození je na MM, kolem 6. měsíce jsme začaly s příkrmy. Jídlo ji velmi chutnalo, příkrmy kupované, doma dělané, presnidavky, zkrátka vše. Pak nastal zlom, kdy začaly růst horní dvojky a dcera přestala jist. Začala odmítat i prso, ale kojení vždy bojkotovala, jen jsem vydržela a pak to vždy bylo dobré. Momentálně prso přes den nechce vůbec, takže kojím ráno, když se probudí, 1-2x přes den, když uspavam a v noci, to záleží, někdy 2x, někdy klidně 6x. Na 10m kontrole měla váhu 8.32kg, cca o 400g více, než na 8m (porodní váha 2.55kg, 35tt narozena.) Doktorka řekla, že je to hraniční a že bych do ní měla jídlo nacpat, to ale odmítám. Dcera od té doby začala sice jist více, ale nevím, jestli je to dost. Dle meho hlad nemá a nestrada, má 68cm, takže je to baculka.
Jídelníček tedy vypadá tak, že cca 6-7 MM, kolem 8 snídaně, půl rohlíku s čímkoliv, ale většinou samotný, 10-11 presnidavka, sní celou 100g, 12-14 příkrm 120g, odpoledne moc nic už nechce, takže většinou ovesná kaše, nějaké krupky, všeho po málu. Večeře 18hod celé vajicko, chleba/rohlík, záleží, jak kdy, druhá večeře půl 8 MM, V noci několikrát MM. Jogurty nechce, ovoce také ne. Já si myslím, že to málo není, ale je to mé první dítě a opravdu nevím, kolik toho má sníst a jestli to je dostačující. Přes celý den vypije cca 200ml vody nebo čaje.
Moc děkuji, že jste to nektera docetla až sem a ze se aspoň trochu uklidní, že je to tak akorát 😁 Přeji pěkný den 🍀

denisq
27. lis 2023

@anettka2321 Vůbec bych to teda neřešila. V 10 měsících mi kluci nesnědli to, co tobě. Byli hlavně v té době přilepení na prsu a maximálně pár lžiček prikrmu a nějaké křupky. Druhý syn měl 8 kilo v roce, přibíral a přibírá pořád pomalu. Teď má 3 a pořád je to žížala. Porodní váhu měl 3 120. Třetí syn má rok a má 13kg 🤣 to je zase cvalik, ale porodní váhu měl 4 080g. Myslím si, že tvá malá na svůj věk ji moc hezky, takže bych byla úplně v klidu.

palja
27. lis 2023

@anettka2321 nic bych do ní necpala. Holky měly taky takové období. Dokonce týden jedly jen kukuřičné křupky a kousek šunky. Když měly nějako nemoc, tak starší ještě ve dvou letech se týden jen kojila a veškeré jídlo odmítala.
Druhá dcera teprve 10ti měsících začala jíst příkrmy. Všechno chtěla a malé kostičky, žádnou kaši. Prostě bych jídlo nabízela, ale rozhodně ne násilím, když nechce tak nechce.

anettka2321
autor
27. lis 2023

@denisq moc děkuji za uklidnění, rozhodně do ní nic necpu, nechci, aby měla pak z jídla trauma, takže nabízím, pokud nechce, nabídnu něco jiného nebo později.. Spíš mi šlo o to, že nechce ani kojit přes den, ale když by chtěla, tak si dá, mléčný bar má k dispozici 😁😁

denisq
27. lis 2023

@anettka2321 Já myslím, že přibírá hezky. A kdyby měla hlad, tak se určitě ozve. Na mlíčko se taky ozve. :😊 Moje děti byli prsomilove, poslední teda ještě je. Kdyby bylo na nich, měli by jen to 🤣

krisstina93
27. lis 2023

Buď v klidu, pokud je mala spokojena, tak ji nech. Jídla má dost, tolik toho nesni ani moje skoro dvouletá a to už nekojim. I ta váha mi přijde ok, dcera měla v roce 9kg a to je narozena v termínu. Holt je někdo drobnější.

bluelittlehorse
27. lis 2023

Pokud je mala zdrava, spokojena a prospiva , tak bud v klidu. Jestli jsou rodice subtilnejsi tak dite nemuze byt obr. Na webu jsou i odborni doporuceni (dle) veku kolik cca jidla/zivin/tekutin/UM nebo mat.mleka ma dite v 10mes.prijmout.

anettka2321
autor
28. lis 2023

Já moc všem děkuji za uklidnění 🍀 Dcera je velmi spokojená, když má hlad, dá mi to jasně najevo, nejvíc miluje rohlíky 😀 Ano, my s manželem nejsme velcí, oba 170cm, 50-65kg, takže nemá po kom být velká 🙂