Jídlo a jiné kratochvíle 🙂
Abychom neblokovaly diskuzy 🙂
@lenatu holka neni co závidět ja jak mam rychle spalování musim jist zase skoro porad ☹ když jsem třeba nemocná a nejde to jist tak jdu rychle dolu a to pak boli klouby au
@monikagurthova no tak to je taky blby no ☹, to já bych mohla jíst pořád, ale nemůžu, bych byla jak kulička :-/
@monikagurthova je to trapny no. Akorat nas to vsechny stresuje. A uz vubec tenhle pristup nechapu u doktoru. Podle me je priroda genialni a jestli ma Eli nalez na kyclich, tak jasne, ze se ji je nechce jeste zatezovat.
@monikagurthova @msimankova @lenatu holky moje je docela hubena a malinka, ale nevim kolik meri, vazi. Hubena je po manzelovi, ma problem se stitnou zlazou. Respektive on zere jako kun a vypada normalne🙂 Ja mam po porodu nahore cca 5kg, ale nejak to neresim. Spis me vadi, ze jim porad jen monotone maso priloha(co varim chlapovi) a zacali me dost padat vlasy. Tak jsem zacala dlabat tehotensky vitaminy, co ne zbyly a zda se me to lepsi.
@monikagurthova Monco, a jak to vypada u Vas s tim strachem ze zmen, je to lepsi?
@kaja2016 taky mám ještě 5kg, ale já se vyžrala u tchýně, která fakt božsky vaří a otěhotněla jsem na 68kg, teď mám 63kg a chtěla bych 58kg, ale jaksi jsem se zasekla 😀 to chápu no s tím vařením a on nejí omáčky? Nebo sladké? To je super že ti pomohli ty vitamíny, já beru jen kys. listovou a nepadají už dlouho a rostou mi nové. Ale vypadá to hrozně..bez laku na vlasy bych nevyšla na ulici 😀 už ty nový vlásky mají tak 4cm a všude mi to trčí, když to mám rozpuštěný mám to jak pankáče a v culíku to trčí na všech stranách a vypadá to jak kdybych strčila prst do zásuvky...zkus to listovku 🙂. A ty už si byla na osmiměsíční?
@kaja2016 ne to jsi spatne pochopila a ja to blbe napsala Eli ma kyčle ukázkové 🙂 to tam byla vedle me jedna maminka a jak je Eli velká tak si myslela ze je ji rok a posilovala se ze jeste neleze když její 8m ditko uz leze jako podle tabulek.
@kaja2016 no strach ze změn trvá a přidal se k tomu strach z lidi ☹ od mala ji beru ven mezi lidi a bylo to vždy celkem v pohodě a v nedeli jsme byli u nas ve vesnici ba rozsveceni vánočního stromku byli tam lide co zná (jsme celkem mala vesnice) a konec rev jen se k ni někdo přiblížil. Pak jsme byli na vítáni obcanku všechno dobrý dokud se k ni někdo ne přiblížil nemáme ani fotku museli jsme pryc jinak by si asi utrhla uši ☹ ted dostala od babičky na Mikuláše hračku no to bylo jecela 2 hodiny a 2 dny jsme se na ni musely učit ja Eli na klíně hračka pred námi a ja ji hladila a mala mala a pojď sahnu si.....a takhle porad dokola. říkala jsem to doktorovi a jemu se to uz nelíbí ale az prý po roce se da zjistit jestli nema lehkou formu autismu. Prý jinak vypadá chytrá a šikovna uz si umí postavit kostky na sebe ví jak co funguje na hračkách když uz je teda vezme na milost, ukazuje na veci a vcera třeba ukázala na me a říká "mam" takze chytrá je ale možná tam neco je. Takze se uvidí v roce a pak to budeme kdyžtak resit. Je schopna krasne fungovat se mnou a manželem i když odjede na tyden pryc pozná ho pak, babičky na ni musí opatrně ale uz si taky pamatuje ale jinak konec a přestává reagovat na to když na ni volám dokonce i když ji lusknu u ucha tak nic kouka jinam nebo příklad jdeme venku a potkám kamarádku kterou Eli zná od mala jen se na ni koukla a Eli začala plakat strachy druhy den přišla na kafe k nam a Eli dobrý smála se a pohoda a tak je to porad jsme venku potkáme někoho kdo se na ni podívá s konec.
@monikagurthova no to teda vždyť jsi vysoká! Bys mohla jít z fleku na molo! 🙂 S tou Eli mě to mrzí, malý ale taky řve když vidí cizí ..ale jen na chlapy..plešatý se mu nelíbí to je hotovo a brečí u tmavších typů. Manželův strejda je takovej snedej typ a maly když ho viděl to byl řev neuvěřitelnej,.. ale teď už si zvyknul. Taky nemá rád když je kolem hodně lidí, jak doma tak venku to začne řvát. Ale řve víceméně na cizí až na toho strejdu no ☹ .. tohle je už "divný", hlavně ty hračky. Škoda že se to nedá zjistit už teď co jí trápí Berušku ☹ Já jsem četla že takhle hodně i brzo se může projevovat separační úzkost..ale co je na tom pravdy nevím :-/ myslím na vás holky!
@lenatu jo na molo mi chybí obličej 😀 jo mas pravdu je to divny ma to od narozeni tenhle strach z čehokoliv nového ze zacatku jsem to neřešila ale je toho porad víc a víc. Kdyby to byl jen křik brala bych to ale ona si začne drapat obličej a bouchat se pestickou do hlavy a jak říkám neni to jen na lidi tohle bych brala ale na vše nové. Hračky a dokonce i oblečeni ted jsme zvykaly na novou bundu, na to ze uz nema korbu ale sportak na nový hrnecek na čaj hrozny hrozny hrozny. Doktor mi říkal ze je mentálně dal na svůj vek a možná to tímhle kompenzuje ale přestává se mu to líbit. Viděl to v praxi byly jsme u nej a on ze to zkusí a dal malé chrastitko co nezná konec jeste ze mela ostrihane nehty (musim stříhat obden co kdyby přišlo neco nečekaného) no Koukal na to jako blázen. A to jeste nejlepší mala je zvykla ze vecer koupe tata no ale tata ted na konci roku docela dost často jezdí pryc když odjel poprvé a koupala jsem ja....malem se utopila ve vane co tam vyvadela. Ted uz si zvykla ale byl to boj. Ale to je se vším ona si dokonce pamatuje jaké ma oblečeni nebo nevim ale jak ji dam neco nového to je cirkus. Takze jsem ji koupila rifle s laclem a 2 dny jsem ji je ukazovala a nechala ji aby si je osahala nez ji je nandam. Jsem z toho zoufalá a bojím se Vánoc co bude říkat na hračky na stromek.....
@monikagurthova umi postavit kostky na sebe?? Ty blaho 🙂 Ono je to hrozne tezky, je pro ne vsechno novy a kazdy dite si holt na svet zvyka ve svym tempu. Ja fajn, ze mas dobryho doktora. S vanocema opatrne u vsech deti - kamaradky syn omdlel u stromecku z nervu, jak se cely den tesil a pak videl tu hromadu darku...
@msimankova Jj umí postavit kostky 3 na sebe, umí si ukázat dokonce uz si spojuje i názvy. Ukázala na me a řekla "mam", ukázala na psa a říká "pupu" na tátu a "tat" a dokonce po 5 dnech na babičku a "baba" nebo na hrnecek s pitím a začne mlaskat takze ukecana bude. V tomhle je hrozne dopředu a s tim pohybem no odcouva kam potřebuje asi ji dam na ramena zpětná zrcátka at furt nemusí koukat za sebe. Zkouší šikmý sed ale porad to proste nejde a nejde. Za to si umí krasne uchopit susenku a když sní kus a zbytek ma v ruce umí si ji posunout. Hračky ma hodne didaktické a stačí ji jednou dvakrát ukázat a pochopí co to děla. Jen ty změny a novoty no to je problem. Uvidime snad to vymizí samo
@msimankova jo a uz umí berany berany a zkouší paci paci takze šikovna to je ale jak říkám ten pohyb no neni moc trpeliva když neco nejde začne se vztekat
@monikagurthova co mas za psy?
@monikagurthova to je šikovná jak povídá 🙂 a ty kostky..téda!.. A malej se taky vzteká když mu něco nejde..třeba je to opravdu jen ta separační úzkost protože šikovná je teda fest! My taky děláme berany berany, paci paci jsem vzdala (nechce a nebude to dělat) ..teď děláme jak je velikej, to ho baví 🙂 takže mi přijde že až na ty novoty je to MOC šikovná holčička! U nás se kostky strkají do pusy a házejí z ohrádky a je mu šumak že tam jsou kytičky ..ale zase ho baví knížky 🙂
@msimankova mame ted uz jednoho jezevčík s něčím je z útulku. Druhy byl manželův taky nalezenec ale byl to pes a nějak se neuměl s Eli srovnat a začal na ni vrcet tak jsme do dali manzelovo mamce mela ho když byl manžel ve Skotsku takze jsou na sebe zvykli. Za to Bobina to je neco druha máma
@lenatu jako uvidime třeba se to stupňuje jen kvůli te úzkosti doufám uvidime. Presne jinak je hrozne šikovna. Jojo vztekani se když neco nejde je nejlepší ale ja ji nechávám ona se vyvzteka zjisti ze ja ji neposadim a musí sama a jde to teda zase zkusit. Osvědčilo se mi pomoci jednou dvakrát a pak sama jinak si zvykla a odmítala se třeba otáčet vycuranek 🙂 jo jak je veliká to nas taky baví a dneska vecer se me chytla za ruce sup sedla si a sup stoupla mela takovou radost ze začala skákat 🙂
@monikagurthova no vidíš, já si myslím že to bude ještě dobrý 🙂 však je šikovná moc! To nebude nic vážného 🙂
Pejsek je krasnej! My máme pejsky jen u babiček a u tetiček. Tedka bysme na pejska neměli čas tak jsme si ho nepořídili, necháme to jednou na Alexkovi...My bysme se s manžou stejně na psovi neshodli já chci labradora, manžel dobrmana..😀 ..A já chci něco mírumilovného 🙂) taky máme všechny pejsky až na tetinu labradorku z útulku, dokonce i kočku, která byla moje (šla jsem jednou s kamarádkou do útulku kde si vybrala pejska a odešla jsem s kotětem), ale babička si ji dost přivlastnila tak u ní zůstala.. ☹ ale půjčuje je mi jí aspoň na hlídání když někam jede 😀 Tchýně mají kvůli mě i kocoura, jsem byla s malým u nich a slysim něco mňoukat z verandy, tak se tam jdu podívat a kotě (na vesnici nic divného) tak jsem mu dala mliko a volam tchýni že je tu kotě a že nevypadá že by chtělo jít jinam a ona mi říká :,,Lenďo, hlavně mu nedavej mliko..nebo u nás zůstane" no ta kdyby věděla.. 😀 Každopádně kocour u nic bydlí a jsou strašně spokojený jak nemají nikde ani mysku ani pavouka a se psem (mallorský ovčák) jsou veliký kamarádi 🙂
@monikagurthova Aha, takze porovnavajici matka, taky dobry. Fakt nechapu, co si tim resi tyhle zenske. Ja bych ji asi neco rekla, pokud by me teda neco nenapadne urazliveho napadlo🙂
Ty Monco, s tou diagnostikou opatrne. Ja jak delam v oboru, ale s dospelyma, mam kamaradku klinickou psycholozku detskou a je opravdu dobra v diagnostice. Rikala mi, ze ji casto prichazi spatne diagnostikovany deti, jak treba ADHD, nebo ten autismus. Je to docela citlivy, protoze potom na to nasleduje i zarazeni do skolniho procesu a s diagnozou autismu uz bude mit specialni pristup a to neni vzdy zadouci. Uprimne ti reknu, ze na me to v tuto chvili jako autismus nepusobi, muze to byt jenom vyhrocena separacni uzkost. Jsou tam priznaky, ktere na autismus ukazuji - ta potreba stalosti prostredi. Ale treba ten strach z cizich lidi, to neni typicke. A to ze ji na ty nove hracky dokazes naucit, to je taky dobra znamka. Ja osobne bych se na to soustredil a ucila ji flexibilite. Je skvely, ze je komunikativni s Vama, to u autistu take nebyva, takze od toho se muzete odpichnout, tak jako to uz delate. No proste bych byla opatrna s diagnostikou, oni casto diagnostiku delaji mlade holky po skole (platy jsou priserne) a stoji to za prd. Muzete si jednak vyzadat i druhy posudek a muzete jit kam chcete. Kdybys pak chtela, muzu se te kamaradky zeptat na doporuceni schopneho diagnostika.
@kaja2016 děkuji za informace. Ja se prave porad snažím s Eli pracovat a myslím ze úspěšně řekla jsem narovinu ze se mi to sice nelíbí jak reaguje ale zatím to nechám byt a uvidime jak to bude pokračovat protože vím ze jak dostane stempl tak bude u jiny přístup ve škole a to nechci. Pokud by nas v roce doktor chtěl někam poslat tak urcite ze poprosím o kontakt na někoho dobrého. Doufám ze je to jenom úzkost. Uvidime ja doufám, ze to prejde samo tak jak to přišlo
@monikagurthova Jo, me prave prijde, ze to delas intuitivne fakt hodne dobre. Jsi sikovna.-) Tak drzim palec a budu na Vas myslet!
@kaja2016 Ooooo děkuji za chválu 🙂
@lenatu
@msimankova
Holky zkoušely jste uz dam dětem třeba pribinacka? Ja dávám Eli presnidavku se smetanou a dobrý tak jsem premyslela ji dat pribinaka. Jinak dneska Nela kuře se zeleninou a ryzi a paradicka 🙂
@kaja2016
@lenatu
@msimankova
A jeste jedna věc učíte deti kousat? Ja dávám Eli keksiky do ruky a cele minipiskoty do presnidavky a naučila se krasne kousat i bez zubu 😀 ted jsem tady četla diskuzi kdy maminka vše mixovala a pasirovala a chlapeček 15m 8 zubu a neumí kousat
Holky mame to!!!!!!! Eli prave na všech čtyřech popolezla krasne ruka noha ruka noha!!!!!! Jeeeee ja mam radost tancovala jaem kolem ni a tleskala jak mala holka. Asi upecu dort na oslavu!!!!! Huraaaaa 😀
@monikagurthova Jojo, dávám minisušenky, mrkev, chleba a kukuřičné křupky. Hele na pribináčky a ty smetanové věci pozor, hodně to zatěžuje ledviny, do roka by to děti moc jíst neměly, max. 2x do týdne. Moje dr. doporučuje od 7 měsíců bílý jogurt, 3,5% tuku - hollandia a spol, malá je tedy miluje, momentálně je to jediný jídlo, co po mně neplive.
Lezení super! To u nás nehrozí, hraje si v sedě a plazí se a skáče na břiše. Zato jsme dnes měly premiéru se sporťákem a super. Jen mně sere, pardon, že se mi zmenšil nákupní koš a pro mně to je problém, jako batoh a kočár, dva busy na jednu cestu, to jako nevim.
@msimankova taky jsem to prave slyšela o tech ledvinách. Ja ji tu presnidavku dávám max 1x do tydne musim je měnit kazdy den jinak lady plive 😀 jo to mi povidej s tim prostorem pod kočárkem a jeste nas sportak je tak debilni ze se nedá normálně složit do auta musíš ty 3 díly rozebrat grrrrr. Tenhle kočár mi byl čert dluznej jediny plus je ze byl zadarmo jestli bude druhe tenhle kočár nechci ani videt a koupím si jiny!
@msimankova no Eli prave jeste sama jen tak nesedí jen s oporou tak doufám ze konečně si na to třeba taky prijde ze je super sedět a pri hře mít obě ruce volné
@monikagurthova 🙂 Ja davam detske keksy (safari od nestle) a klasicke piskoty i kdyz v tom je syrovatka, ale co se da delat, prave chci, aby kousala, kdyz toho sni vic, tak se ji udela trosku ten exem, ale dr. rikal, ze stejne budeme vystavovat od osmeho mesice jogurtu a mlecnym vyrobkum, takze asi o ni nejde. Ty krupky me prijdou, ze je to sajrajt, ale mozna se pletu..