Kdy začít davát k zelenině maso a kdy začít s lepkem?

1992erika
10. lis 2015

Maminky, chci se zeptat. Před dvěma dny jsme začali na doporučení doktorky se zeleninovym příkrmem, synovi je 5 měsíců a je plně kojeny . Vim , ze kojeny děti začínají s prikrmy později ale malej jevil velikej zájem o jídlo, když jíme nespusti z nás oči mlaskal , tak nám ho bylo líto ;) začala jsem mrkvickou a ta mu moc chutna, prvni den zblajzl 5 lzicek a druhej den už tak 10 lzicek 🙂 Kdy jste začali dávat maso, když Vase děti neměli problém se zeleninou? A kdy mám dat lepek a v jaké podobě? 🙂 Děkuji za odpovědi 🙂

happylenulka
10. lis 2015

maso není třeba, tělo se bez něj obejde. Zbytečná zátěž pro žaludek i planetu. Ale musíš umět nahradit. A lepek budu zavádět po roce, určitě ale ne pšeničný, když existuje tolik zdravějších alternativ. Ale co člověk, to jiný názor.

scruffy
10. lis 2015

Malá taky byla plně kojená a začít jsem chtěla až v půl roce, ale taky se mínila zbláznit, když jsme jedli, takže jsme začli dřív, maso jsem začala dávat tak po těch 4-6 týdnech. Lepek jsem zaváděla pak od těch 6 měsíců, ve formě dva dny předem namočených vloček, jela jsem postupně, od těch, kde je nejmíň lepku, a klasicky jako s novou zeleninou, 3 dny po sobě vločky do zeleniny.

cabo
10. lis 2015

Maso zavádět cca 3-4 tydny po zavedeni zeleniny. Ja zavádela lepek mezi 5-6 mesicem. S nazozem ze maso nedavat nesouhlasim. Ja dávám 6x tydne. Tady na konikovi jsem cetla hodne nazoru ze maso ne, nebo je 2x tydne a podobne. Samozrejme je to kazdeho vec, ale nemyslim si ze ho u ditete jde tak snadno nahradit. Mela jsem moznost zeptat se i nutricni poradkyne a jeji nazor zni, ze maso je velmi dulezite pro obsah esencialnich aminokyselin a tedy i pro spravny vyvoj mozku-bohuzel ve svem okoli znam holcicku, ktera ani ted ve svych 10 maso nedostava a je mentalne na urovni 3 leteho dítěte......- a proto maso davat alespoň 4x tydne pokud dalsi dny date napr.zloutek, lusteniny a podobne.
@happylenulka

sara84
10. lis 2015

Za nas take maso ano, zatim davam jen 2x tydne ( 6.mes) ale postupne prejdem na rezim ob den. Jinak lepek bych dala pred 6.mes - imunitni okenko - neznamena to dat rohlik, ale drobek, aby se telo seznamilo. A aktualni trendy dle me Mudr. Jsou zavadet alergeny drive, odsouvani nicemu nepomuze, naopak.Ale s rozumem, a ne moc a vse najednou...