Kravské mléko pro 1,5leté dítě, jak moc škodí tělu?

drozdicka
11. srp 2014

Měla bych na vás maminky dotaz. Dcera (1,5 roku) již třetí týden v pořádí vyžaduje i několikrát za den mlíko a to kravské. UM nikdy nechtěla pít a ani jej nepila. Kojená byla do 16. měsíce. Mlíko si čas od času vzala, když jsem si dělala kávu. Před 3 týdny jsme byli na dovolené, kde jiné děti pily mléko a malá si o něj tatkéž řekla, neviděla jsem na tom nic špatného. Avšak po návratu domů se množství stále zvyšovalo a někdy vypije i litr mléka denně, nic nechce jíst. Je to boj. Postaví si hlavu a prostě dokud není mlíko, tak mám smůlu. Zkoušela jsem dávat i méně. Není už tak malá, takže to poznala. Jak moc to škodí tělu? Poradíte co s tím? Naštěstí bříško jí nebolí (na to, že občas jí do teď po nějaké jídle bříško zlobí a jako miminko měla poměrně velké koliky). Co mě prostě trápí je to, že množství mlíka jde na úkor ostatního jídla, nechce nic jíst. Děkuju za vaše názory a tipy.

suzanna123
11. srp 2014

@drozdicka já myslím, že by jí to nijak uškodit nemělo, i když je fakt, že já taky nejsem fanoušek kravského mléka a Julince dávám jen výrobky z něj. Co zkusit rostlinná "mléka" (mandlové, makové...)

frantiska85
11. srp 2014

Sama vypiju karton mléka za týden, ale je blbé, že je to na úkor jídla. Co nabízet mléko až spapá jídlo?

drozdicka
autor
11. srp 2014

@suzanna123 Děkuju za tip, zkusím jiné 😉

drozdicka
autor
11. srp 2014

@frantiska85 To zkouším, co se dá. Někdy to jde dobře jako včera a dnes pravý opak... jen mléko a mléko... vždy sní všeho jen trošku a pak jen a jen mlíko.

suzanna123
11. srp 2014

@drozdicka podívej se na internet, jsou tam návody, jak to vyrobit (teda v principu to je namočit, scedit, přidat vodu, rozmixovat a scedit 🙂)

tamarila
11. srp 2014

Moje dcera je taky velkej mlíčňák, pije tři flašky denně, takže třičtvrtě litru. Proč by to mělo škodit? Pokud nemá z mléka žádné problémy, tak je všechno v pořádku. Já piju taky dost mléka a kakaa už roky, nikdy jsem nic negativního nezaznamenala. Naopak na krevních testech mě doktorka pochválila že mám luxusní hodnoty vápníku. Ale pokud nechce nic moc jinýho jíst, tak bych to zkoušela omezit. Asi jak tady bylo nevrhované - ať něco sní, a potom dostane mléko.

katyxq
11. srp 2014

V tomhle množství a navíc když pak nechce jídlo, to nic zdravého nebude (i kvůli železu) - https://www.modrykonik.cz/kravske-mleko ... buď neústupná, urči nějaké maximum, kolik jí dáš (osobně si myslím, že nezakysané mléko by se nemělo pít vůbec), můžeš zkoušet nabízet různá rostlinné alternativy - pár tipů tady https://www.modrykonik.cz/mleko 😉

dana3262
12. srp 2014

@katyxq a co kozí? Je lepší? Naši kluci taky vypijí každý litr za den. Teď jim kupuju čerstvé 4% z farmy a mají tam právě i kozí, které taky pijou.

katyxq
12. srp 2014

@dana3262 nijak výrazně, pro člověka prostě nemá zrovna ideální složení, železa má minimálně, dokonce vstřebatelnost železa z jiných potravin snižuje, obsahuje hodně kaseinu (i když o fous stravitelnějšího než kravské), je to nezakysané atd.

tamarila
12. srp 2014

@dana3262 No, teorie o škodlivosti mléka jsou jen neprokázané teorie, stejně jako mnoho jiných. Spousta odborníků teorie o škodlivosti mléka vyvrací, navíc lidstvo pěstuje dobytek pro mléko již tisíce let a přirozeně ho pije. Nezdá se mi že by tím lidstvo strádalo. A teď, po těch tisíciletích jsme zjistili jak děsně si všichni vlastně škodili? 🙂 Každý samozřejmě věří jiné teorii... Já i moje rodina pijeme mléka hodně a žádné alergie ani zdravotní problémy nikdo nemáme.

dana3262
12. srp 2014

@tamarila
@katyxq my taky máme právě velkou spotřebu mléka. Moje máma pila 4litry mléka denně a to i když mě čekala. Dnes ni bude skoro 60, nebere žádné léky, nemá zdravotní problémy, neměla nikdy nic zlomeneho atd.. mlíko neberu jen jako napoj, ale i jako jídlo. A taky mám pocit, ze pro některý typy lidí má určitě přínos.

katyxq
12. srp 2014

@tamarila ano, lidstvo konzumuje mléko ticíce let - ale z hlediska evoluce člověka je to jen zlomek času ... a hlavně jde o formu, původ a množsví toho mléka 😉
@dana3262 samozřejmě je to individuální, ono samozřejmě vliv mají genetické dispozice, celková strava, životní styl atd.

blondynka400
12. srp 2014

@dana3262 když má dítě větší spotřebu mléka, je potřeba si ohlídat sůl. Ono se to nezdá, ale soli je v něm poměrně dost. Dost je to ovlivněné i výživou dobytka.... Ono i stadartně je osah soli v mléku poměrně vysoký, ale tím, jak se dobytek dnes chová (dává se jím lízat sůl ,aby měli větší žízeň a dojivost byla vyšší), je to ještě horší. Jinak souhlas s @tamarila . Taky si myslím, že se "škodlivost" mléka v dnešní době značně nadsazuje 😝

helcenka
12. srp 2014

My taky pijeme kravské mléko, ne teda tolik. Snažím se kupovat mléko z nedaleké farmy, je už lehce upravené a nemusí se převařovat, ale je to opravdu mléko. Ne vždycky to ale vyjde, tak koupím v obchodě.
Moje děti třeba když mají mléko nebo kakao, tak toho sní podstatně méně, protože mléko je samo o sobě zasytí. Takže dávám mléko buď k snídani a to k tomu i něco sní, nebo pak odpoledne k svačině a zase k tomu mají kousek něčeho, třeba kousek koláče, chleba s máslem, s domácí marmeládou... Vím, že toho snědí k mléku méně, tak jim dám menší porci. Nebo jim dělám z mléka koktejly (ovocná mléka) doma, a to opravdu vypijí na posezení 3 dcl a už nic nejí, takže to zařazuju jako odpolední svačinu...
Prostě se snažím, aby měly jídelníček vyvážený, jak jen to jde.
Buď trochu nekompromisní, prostě mléko bude, když něco malá sní. A myslím, že je to prostě jen období a samo to skončí...

bbn
12. srp 2014

@drozdicka poslední týden máme to samé, klidně 5x denně mléko, ale nechtěl nic jiného. 3 dny mu to takhle tchýně (u které byl na prázdninách) "žrala", až jsem přijela já, a řekla dost zlatíčko, musíš taky něco sníst. Jsem nekompromisní, sní snídani, oběd, večeři a když ano, tak pak může ke svačinám a před spaním dostat mléko. Dnes první den, kdy snědl celou porci oběda a tím pádem nevyžaduje mléko 🙂
Myslím, že pokud dáváš kvalitní, nejlépe bio mléko, tak jí extra ublížit nemůžeš, ale připrav se na to, že i když ho vypije dost, tak váha půjde lehce dolů, o ostatních živinách nemluvě. Takže bych ji přece jen zkusila nabízet kompromis - sníš tohle a dostaneš mléko.

drozdicka
autor
12. srp 2014

@bbn Díky moc. Jsem ráda, že v tom jel někdo stejně 😉 Dnes překvapivě dcera moc hezky jí, dokonce snědla oběd před spaním a po spaní to chtěla znovu a zatím si o mléko neřekla, tak je to skvělé. Taky jsem to tak dnes dělala - ráno... mléko bude, až zbaští snídani a držela jsem se zuby nehty 😀 😀