Může půlroční miminko krupicovou kaši?
Ahoj maminky,
může půlroční miminko krupicovou kaši? Vařím mu ji řidší z UM navečer a krásně ji zbaští z lahvičky, spinka a i se krásně vykaká, ale všude jsem četla, že nejdříve maminky dávaly od 8.měsíce.
Díky za rady a názory.
Lenka
může, ale nevidím důvod proč mu dávat tak těžké jídlo kde není v tom základu moc výživy... lepší je jáhlová (instantní v tomhle věku) nebo kukuřičná 🙂 😎
na origo krupicový kaši mají psaný od čtyř let
A proč dávát krupicovou kaši? Vždyť je na výběr v lékárnách tolik kaší obohacených vitamíny i ochucených,mléčných i nemléčných které jsou i určené přímo do láhve a takhle malým dětem. Jsou kašičky co se rozdělávají jen s vodou,nebo co se dělají s přídavkem UM,různé rýžové krupičky apod. Myslím si že krupička jako taková pro půlroční dítě rozhodně není moc dobrá.
@marca22 Jenomže ty instantní a v lékárnách jsou plné cukru a všelijakých blbostí. Na co kaši, kde jsou umělý vitamíny? 😔 nic přínosného pro díttě, stejně jako krupicová kaše.
@metallico_mondo Já prošla několik druhů krupiček,a ani na jedné nebylo,od kolika let se může dávat.Jen na instantní krabicové je od 3let,a stejně nechápu proč.
Problem je ten že mleko je toxicky i pro dospeleho jedince..vyloženě vám to může způsobit skryté zdrav potíže...někomu jo nekomu ne....nevim neexistuje treba nahražka? Sojové, kokosové apod které by díte mohlo? Ví někdo? diky
@andrrriiik taky to nechápu jen jsem to četla....
@metallico_mondo Jojo,dnes se ty názory různí,a mnohdy i přehánějí.Já občas začnu taky s krupičkou od půl roku,rozhodně se nebudu piplat s UM,ale uvařím v KM,jako nám.Kdysi se krupička dávala mnohem mladším dětem,a neznám nikoho,kdo by měl nějaké následky. 🙂
@jasminecek No je potřeba vybírat takové v kterých cukry a konzervanty nejsou,složení je na každé krabici,na tomhle by se nemělo šetřit. Jinak myslíš že v UM umělý vitamíny nejsou? Jak by se tam jinak dostaly?
@marca22 sóju radši ne (nic moc ani pro dospělé) ... ostatní druhy klidné, je jich hodné druhů - https://www.modrykonik.cz/mleko (mám zrovna rozděláný článek o rýžovém "mléku", tak tam brzo přibude) ... a vápník není problém z jiných zdrojů https://www.modrykonik.cz/vapnik 🙂
@andrrriiik ono taky záleží, co si kdo jako možné následky připustí 😉 (otřesné stravovací návyky, trávicí problémy, ekzémy, alergie, obezita, cukrovka 2. typu, autoimunitní choroby apod.)
@marca22 Já vím, že umělý vitaminy v UM jsou 😉 jde mi spíš o ty cukry a další přísady v těch kaších typu Sunarka, Hami apod.
@lu777 jenom tak pročítám...instantní? To nevím teda... nejlepší je prvotní surovina..ne instantní..
@sedmiteckas myslím takové ty jáhlové vločky... mají to např. v DM drogerii, je to taková bleděmodrá krabice...
rozhodně ne nic s nějakými chemikáliemi přidanými (ochucovadla, umělé vitamíny apod)
prvotní surovina je samozřejmě nejlepší, ale ne každé dítě to snese v tomhle věku 😉 třeba náš starší vůbec, prostě to nestrávil (uvařené a rozmixované jáhly myslím a nebo takovou tu klasickou jáhlovou kaši ze zdravé výživy, např. značka Nomina - bylo mu zle, mohl to až později, je to hrubší ...
mladší to snášela teda o něco líp...
@lu777 Já se o to právě zajímala nedávno, ptala jsem se paní ve zdravé výživě, a ta mi to takto řekla..že instantní dítěti nic nedá..stejně jako dospělému 🙂 ale ju, souhlasím, rozhodně je asi lepší dát jáhlové vločky z DM a dosladit to jablkovou přesnídávkou dělanou doma, než dát klasické kupované kaše pro děti..
@sedmiteckas instantní je samozřejmě horší - jako většina věcí v obchodě je to zpracované dost 😝 jenže právě ne každé dítě snese tu klasiku no... i když ta klasická jáhlová by pomixovaná asi byla pořád lehčí než ta krupicová... tu jsem si jednou dala v těhotenství a bylo mi tak těžko, že dětem jsem ji nedělala fakt dlouho... krupice je čistě mouka, tam není fakt nic, jen to jde na váhu si myslím
obecně je problém to zpracování - jednak to je méně zdravé a druhak si za to výrobci "napalují" cenu... kdybysme všichni jedli fakt zdravě, tzn. ovoce zelenina luštěniny bílkoviny apod. v čisté podobě tak podle mě jim klesne zisk tak o 3/4 😝
@lu777 Máte pravdu...ale tak oni by si obchodníci zdražili to zdravé, ty prvotní...:D
@sedmiteckas no to jo, potvory 😀 ale oni se pořád ke všemu snaží cosi přidávat - jen aby mohli natáhnout cenu... ať už to jsou příchutě, ozdobné balení které stejně člověk hned vyhodí, všechno je xkrát zpracované... já z toho rostu... ale fakt je, že díky tomu nakupuju celkem rychle, plno věcí prostě vůbec nepořizuju
@katyxq No,ono taky záleží,kdy se toto všechno projeví.Pokud až za 20,30 let,s kojeneckou stravou to nemá nic společného.To by musel být celou dobu nějaký problém,a za x let se zhorsit,nebo propuknout.Ale s těmi návyky souhlasím.Pokud je člověk na špatné stravě od mimina,přes dětství,v dospělosti to málokdy změní.Ale na krupičce ve 4-6 měsíci nevidím,že by to byl špatný návyk.Spíš bych se bavila o knedlích,dospěláckych omáčkách,soli,smaženém,tučném,atd. v pul roce. 🙂
Já dávám na noc kaši od Hami, která je od ukončeného 4.měsíce a málo lepku tam bude. Lepek se může zavádět v malinkém množství již dříve než v půl roce, ale obyčejnou krupičku bych nedávala. tam bude asi lepku hodně na miminko ještě, co já vím
@sedmiteckas Tak to mne mrzí, že máte s dotazníkem potíže :-/. Otázky, kdy se má seřadit 6 faktorů nejsou škálovací, ale určující pořadí. Takže každý faktor (řádek) má mít unikátní hodnotu. Nevím, proč to takhle blbne. Zkoušela jsem ho vyplnit a na žádný problém jsem nenarazila.
@evka_praha Mě to vážně nešlo..škoda..:(
@sedmiteckas To se nedá nic dělat.. Přeji krásný večer 😉
Tak tý naší holce nejelo vůbec nic .. mame doma milion různých ochucených a neochucenych kaší .. mléčných nemléčných .. a muzu to vyhodit .. jediný co jí jede a čeho by se utloukla je instantni krupicova kaše .. sice píšou od 3 let .. zatěžuje bříško .. dělám ji to od 6 měsíce na noc řidkou se sunarem...jinak nespala byla porad hladová .. za me určitě lepsi než mouka .. žádný problém nemáme .. takže za mě 👍 To byla moje záchrana protože je nám rok a spime v klidu celou noc 😊

Co mám doma knížku s receptama pro kojence,tak tam je krupičná kaše z UM myslím až od 7.měsíce.Náš malý bude mít 8.měsíců,ale zatím jsem nedávala.