Od kdy jste miminku dávali lepek?

1velrybka
26. srp 2014

Maminky, v jakém věku miminka jste zařadily do jídelníčku lepek? A v jaké podobě a v jakém množství pro začátek? Ovesné vločky do zeleninky? Nebo piškoty do přesnídávky?

andelka
26. srp 2014

U staršího v 8 měsících, u mladšího v 6,5m. Jednou týdně jsem rozmixovala namočené vločky do ovocného pyré, nebo se zeleninou k obědu, nebo na zahuštění zeleniny nebo ovoce trochu kaše s lepkem. Od 8-9m jsem dávala i těstoviny nebo kuskus a celolepkovou kaši.
Množství jsem zvyšovala od jedné lžičky po dvě lžíce, postupně.

olusenka
26. srp 2014

udělala jsem u obou dětí test lepku na asi 5-6měsících, ještě před zavedením příkrmů, různé druhy vloček rozvařených ve vodě, pár lžiček denně, pár dní po sobě, pak vždy vyměnit druh. Piškoty ne, tam je cukr a další alergen (kromě mouky-lepku) - vejce, takže počítám, že to by bylo k ničemu. Inspirovala jsem se u @katyxq.

lenicka07
26. srp 2014

@1velrybka Lepek by se měl postupně zavádět od 7. měsíce (říká náš pediatr, který je zároveň alergolog). V tom období je tam totiž tzv. toleranční okénko (jestli to píšu dobře 🙂 Třeba krupička do polévky na zahuštění, obilninová kašička (dávala jsem kupované), kousek rohlíku na žužlání, já dávala i ten piškot, i když se to kvůli vejcím nemá (žloutek se může, bílek až od roka a v piškotu je celé vejce).

nonnni
26. srp 2014

ja bych jen rada podotkla, ze prvnimu diteti je 9 a druhemu 6 a u prvniho se jeste lobovalo za to nemit lepek do roka, u druheho naopak od peti mesicu...ted cekam, jake novinky se propaguji dnes...celkove bych moc nedala na rady lekaru, protoze zrovna v tomto se nezda, ze by meli jasno na delsi dobu, nez par let a hned najizdi zase na jiny trend...

Ridila bych se ditetem...pokud dostava prikrmy jiz d 4. ukonceneho mesice, tak kolem pul roku uz je v pohode pripravene na lepek. Pokud teprve zacina slusne konzumovat prikrmy nekdy kolem 8., ci 9. mesice a i dele, tak bych lepek nedavala hned, i kdyz se momentalne pise, ze se ma davat od 7. mesice.

Najet dite na mesic/dva na bezpepkovou stravu, pomalu zjistit, zda neprojevuje nejake alergie a postupne pridat lepek...bez ohledu na to, zda je to presne tabulkove.

gepe
26. srp 2014

My dali poprvy lepek maly, piskot do bilyho jogurtu nejak v 10tem mesici. Neresili jsme tabulky a co kdy dat, dali jsme jak jsme to citili sami. A to celkove kolem prikrmu, ty jsme zacali v 7mem mesici.

katyxq
26. srp 2014

Mám to v příkrmovém albu a postup je i ve Wiki MK - https://www.modrykonik.cz/zavadeni-detskych-pri... ... až dítě začne jevit o jídlo zájem, idéalně při co největším kojení. Já dávala malé předem namočené a pak rozvařené vločky, no, nesnědla ani celou lžičku, ale to stačí, od 5,5 měsíce.