Plně kojím a dle dr. mám 4měsíčnímu dávat syrové šťávy

kollle
7. říj 2016

Dobry den, prosim o Vase zkusenosti. Plne kojim a mala skvele pribira. Ted ji jsou 4 mesice a dle dr.ma zacit ochutnavat chute ve forme stavicky. Prijde mi ale divny dat treba stavu ze repy, rajcete atp.,kdyz u beznych prikrmu se zacina opatrne s mrkvickou,bramborou atd. Nejsou tady ty stavy agresivni? Mate s tim nekdo zkusenost? Diky za inspiraci. Me se obecne libi, ze by chute poznavala, ale nevim jestli spis nezacit s varenymi mixovanymi prikrmy a davat treba jen zatim jednu lzicku

odula
7. říj 2016

@kollle jejdamane... Pokud malá prospívá tak bych příkrmy vubec neřešila az do ukoncenyho sestyho měsíce. A podle mě určitě ne tyhle šťávy 😲 přesně jak píšeš - neco nedrazdivyho. Mrkvicku, bramburek, pastinak....

brouzdalka
7. říj 2016

Pokud projevuje zájem o jídlo, dávala bych ochutnávat - buď pyré, nebo celé kousky měkkých potravin (možné jsou oba přístupy, prostuduj si oba a rozhodni se, co je ti sympatičtější, ten druhý přístup najdeš pod názvem baby-led weaning). Pokud ale o jídlo zájem nemá, není zatím co řešit ☺️

loafeer
7. říj 2016

Tedka je to moda, začít s přikrmama už od 4.měs, ale ne teda u plně kojených dětí....Osobně, pokud malá nemá hlad, vyčkala bych ještě ty dva měsíce a kojila plně dál, na ostatní je alespon dle mého času dost

laisobel
7. říj 2016

Naprosto souhlasim s @odula!
Uz za nasich maminek a babicek se jako prvni davaly stavy z mrkve a jablek a ne repa... Chudak mala takovy agresivni stavy hned po mlicku a jeste takhle mala??
Jako kdyby neprospivala pochopila bych abys prikrmovala ale ne stavy...
Kamaradka ma ted uz pulrocni a od 4m dava zeleninove varene prikrmy protoze mala at dělali co dělali porad blinkala a s pevnou stravou se to zlepšilo...
Nevim a jinak jsi s pediatrem spokojena?

laisobel
7. říj 2016

@brouzdalka to jo ochutnavat kousky nebo tak, ale davat agresivni ciste stavy to se mi nezda...

odula
7. říj 2016

@brouzdalka mam dojem, ze i kdyby projevuje zájem, tak je ukončeny 4. měsíc brzo. Dokonce i WHO doporučuje exkluzivni kojení do ukoncenyho 6. měsíce bez prikrmu - kvuli trávicímu traktu i rozvoji imunity.

viridie
7. říj 2016

@kollle Ahoj. A to já si myslím,že na příkrmy je brzo, klíďo bych počkala ještě 1-2 měsíce, pokud je s kojením spokojená ,není kam spěchat. Otázka příkrmů od 4m vznikla pro děti na UM, ale u plně kojených je to dle mého zbytečné.

odula
7. říj 2016

Nenávidím automaticky opravy!!! 😀

monikagurthova
7. říj 2016

@kollle ja bych se na to vyprdla pokud mala prospívá a nesape se po jídle vubec nic bych nedavala a uz vubec ne stavy. v tomhle bych dala na svůj pocit

brouzdalka
7. říj 2016

@laisobel
@odula Však já nepíšu ani o tom, že má dávat doporučované šťávy, ani celé příkrmy 😉 Ale jen ochutnávat, tzn. oblíznout třeba lžičku nebo dát kousek ovoce na hraní, ať se s tím seznámí. A taky jen v případě, že dítě o jídlo projevuje zájem.

astyna
7. říj 2016

@odula

WHO si říká to, co se mu hodí. Teď je zrovna in kojit výlučně do 6.měsíce, za mojí ségry bylo třeba do roka. Pak bylo plno astmatiků, alergiků, tak se to zmírnilo na těch 6. Oni taky neví, co doporučit.

odula
7. říj 2016

@astyna plno astmatiku z kojení do roka? Dost těžko plnyho tedy a dost tezko alergici z kojení. Naopak je to docela prevence vzniku potravinových alergií. Každopádně ja jsem byla kojena do dvou let (ne plně 😉 ) , a jsem myslím tak zhruba jediná v sirosirym okolí co nemá potravinovou alergii 😀.

astyna
7. říj 2016

@odula

Tak dnes už se ví, že by se mělo něco začít ochutnávat dříve než po roce...Ségra byla plně kojená do roka a jako jediná má v rodině astma a alergie na kdeco.

Ale to je jedno 😀

blondynka400
7. říj 2016

@odula oboum dcerám jsem dávala příkrmy cca od 4-5 měsíce, ač obě plně kojené. Obě měly o jídlo zájem, mléko jim evidentně už nestačilo. Tak proč je "trápit"?... Ani jedna nemá alergiii, nejsou vůbec nemocné a atd...... Za mne nejsou důležité nějaké doporučení, ale to, jak to cítí matka a jaké je dítě. A je jedno, jestli někdo říká od 4 nebo 6 měsíce nebo od roka. Každé miminko j jiné a je potřeba se přizpůsobit dané situaci a ne to, co kdo předepisuje. To stejně bude za dva roky jiné 😀

andelka
7. říj 2016

Ve 4 měsících ani omylem,kdyz kojis a prospívá. Mm stačí,na příkrmy je čas,je to doplněk kojení. Šťávy se dávaly před 30 lety. Nemusíš se nijak vyblbovat,zacnes třeba mezi 5 a 6 mes.pyre mrkvicka,brambor,dyne,brokolice..

blondynka400
7. říj 2016

@odula dlouhé kojení je určitě prospěšné, ale rozhodně ne výlučné kojení. S tím souhlasím s @astyna. Za nás se dávaly už od čtvrtého měsíce šílené věci a všichni jsme ok. Za to generace o 10-20 let mladší, kdy se vše dodržovalo, tak každý ekzém, alergie, astma, celiakie, špatná imunita a atd.... Hlavně, že se dodržovali přísné regule, kdy miminko co může a nemůže jíst

blondynka400
7. říj 2016

@andelka proč ani omylem? Jsou děti, kterým prostě už ve 4 m mléko nestačí. Proč bych je trápila? Jenom proto, že někdo řekl, že je to brzy?
Jinak ale souhlas, že šťávy fakt ne....

andelka
7. říj 2016

@blondynka400 protože mi to přijde brzy,zvlast konkrétně u tohoto dítěte,ktere podle maminky dobře prospívá a mléko mu stačí.

yerry
8. říj 2016

@kollle to je zvlastni. Kdyz se narodila dcera pred 5 lety tak se vseobecne rikalo ze plne kojene dite se zacina prokrmovat az v 6 mesicich, nekojene ve 4 mesicich ale ted slychavam od kamaradek co maji ditka ze jim i u plne kojenych deti doporucuji zavadet prikrmy uz od 4 mes.
Uprimne moje dcera kojena nebyla, nebo teda velmi kratce a ve 4 mesicich jiz byla plne na UM a tak jsem zacal s prikrmy. Vsechno mi vyplivovala, nechtela nic..
Az kdyz ji odbilo pul rocku to zacala papkat po troskach.
Ja moci kojit tak kojim co to jde a k prilrmum bych teda pristupovala velmi pomalu a co se tyce ovoce tak o to opatrneji. Jsou to alergeny. Asi bych zacala zeleninkou

babanci
8. říj 2016

Máme 5 mêsíční vnučku,dosud byla jen kojena. Mudr. při poslední návštěvě doporučila zeleninové příkrmy a većer zkusit nemléčné kaše,dáváme rýžovou. Údajně proto,že malá nabrala malý váhový přírůstek. Má 7,10 kg.

babanci
8. říj 2016

@blondynka400 Přesnê tak. Mêla jsem tři děti,druhé 6 let po první a třetí po 9 letech od druhé. To,co platilo u první,u druhé bylo zakázané a u třetí platilo zase to,co u první.😀Stejně si to každý udělá podle svého.

beruna84
8. říj 2016

Já bych ještě počkala a jen kojila, pokud prospívá, tak do toho 6.měsíce..

katkaxs
8. říj 2016

Take me toto tema zajima. Behem laktacni krize jsem resila, jake davat male (2,5 mes.) UM, tedy zda "obycejne" nebo HA, kdyz jsem alergik. Dr. rekne HA automaticky. Mala ho ale odmitala. Nacetla jsem nejake odborne clanky, vysledky vyzkumu atd. a dozvedela se nejen, ze HA mleka jako prevence rozvoje alergie nefunguji, ale take ze je skutecne vhodne zacinat s prikrmy od ukonceneho 4. mesice (i u kojenych deti), protože mezi 4. a 6. mesicem je jakesi "imunologicke okno". Nevim, zda se vyjadrim laicky spravne, ale pochopila jsem to tak, ze organismus je tehdy nejlepe pripraven prijmout dosud neznamou potravinu, aniz by si na ni vytvoril nezadouci imunologickou odpoved. Dava mi to smysl. Takze ja plne kojenemu diteti rozhodne nabidnu zeleninu, ovoce, lepek. Pokud bude prospivat z pouheho MM, nebo to nebude chtit, asi ho tim nebudu vylozene krmit, ale chci, aby to ochutnalo.

lajla
8. říj 2016

@kollle jen kojte nic jiného nepotřebuje

lutu11
8. říj 2016

Necetla jsem vsechny odpovedi, tak se omlouvam, jestli to tady uz zaznelo. V zivote ditete dochadzi k imunotolerancnimu oknu, t.j. obdobi, kdy by dite melo ochutnat co nejvic z bezne potravy. Nastava mezi 4-6 mesicem obdobi zivota ditete. V te dobe, dite zaznamena a nauci se ,,pracovat,, s alergeny v potrave. Kdyz zacnete s prikrmama driv, strevo neni pripraveno a muze mit dite hnacky, pozdeji se zase muze objevit alergicka reakce na potraviny. Nicmene,ve svete jsou 2 prudy, ktere si odporuji. Jeden rika davat prikrmy od 4. mesice, druhy rika, ze s prvni potravou seznamovat dite az po 6.mesici zivota.
Ja za sebe zacala s prikrmami v 4. mesici. Alergie na nic nema. Resp.vyhazel se jenom jednou po kecupu. Ale to spis byla nahoda.

tahejhula
8. říj 2016

Zadne imunologicke okenko neexistuje. Jde pouze o to, aby se dite setkalo s dalsimi potravinami (vcetne potencialne alergennich) v dobe, kdy je kojeno. O tom je cele to "okno". 😉 Pokud je ctyrmesicni dite spokojene, ma dost pomocenych plen, tak neni duvod pridavat neco navic.

bielanevesta
8. říj 2016

To je prístup ako za komančov teda. Pokiaľ je plne kojená a prospieva, nie je predsa dôvod začať zbytočne skoro.

andelka
8. říj 2016

@tahejhula a protože s věkem klesá počet kojených dětí, tak se to okno určilo na 4-6měsíc. Taky jsem to takhle četla.Vě věku do 6měs. je větší pravděpodobnost že dítě bude ještě docela často kojené.

tahejhula
8. říj 2016

@andelka Ta studie se hlavne delala v zemich, kde matky bezne nastupuji zpet do zamestnani kolem sesti az osmi mesicu veku ditete. Pote kojeni ukoncuji. Takze tam skutecne dochazi k pokryti prikrmu materskym mlekem "na posledni chvili". Jenze tady se zase " zapomnely" uvest ty okolnosti a doporuceni upravit pro nas.

karlajasmine
8. říj 2016

Kazdy ma na toto jiny nazor.. ty jsi maminka, delej podle sebe co ti pripada vhodne 🙂
Muj syn je porad kojeny a zacali jsme se zeleninou v 5ti mesicich, protoze zacal byt hodne hladovy a dozadovat se naseho jidla.. moje mleko mu prestalo stacit. Jinak bych pockala do pulroku, kdyby mu mleko stacilo.