Příkrmy pro 8měsíční mimčo

adela01
20. zář 2016

Ahoj maminky,chtela jsem se zeptat:maly bude mit 8 mesicu doktorka nam rekla ze uz muze jist jogurt a muze i chlebik s maslem a sunku muze 1×za tyden nebo kvalitni tvrdy syr nastrouhany a jen trochu mu namazany chlebik v tom namocit. Jaky na to mate nazor? A jake popripade maslo dat? Neni lepsi treba lucina nebo tak neco? Maly je porad kojeny a papa pekne. Rada bych mu uz zavedla neco jineho zatim mel jen maso-zeleninovy prikrm na obed a odpoledni svacinku mel ovocny prikrm. Dekuji za odpovedi a za rady 🙂

raduska21
20. zář 2016

Ja se tady zahackuju, resim to same. Uprimne bych se bala toho chleba a zacne se davit. Nevim, zda je klasicke maslo ci lucina v papiru solena; pokud ano, dala bych to az pozdeji. Prvni dcerka mela chkeba urcite az po prvnim roce, je taky soleny.... ale ted take nevim, cim v jidelnicku pokracovat... kolikrat behem dne a noci kojis?

katushka82
20. zář 2016

Ahoj malej má 9 měsíců a asi 14 dní baští jogurt, chleba ještě nedávám a ani nemám zatím v plánu. Myslím že na chlebík se šunkou a máslem má ještě čas... 😉

andryyysssek
20. zář 2016

No,já dávala máslo do příkrmu od 4m,chleba se sýrem v pohodě,šunka taky.

dancamich
20. zář 2016

Já jsem dávala od devíti měsíců klasicky bílý jogurt s namixovyným banánem nebo Hamánkem Happyfruit, který není slazený ani nastavený škrobem. Jinak když jsem vařila špenát s bramborem, tak jsem tam flákla jeden vaječný žloutek, aby dcera nejedla jenom samé maso. Občas jsem taky vydusila zeleninu s trochou červené čočky. Chleba jsem dávala až skoro v roce a to nenamazaný, hlavně ne čerstvý a jen tak na ohlodávání. Sama na pečivo moc nejsem a naše babičky se z toho můžou posr.... 🙂 K těm tukům můžu jen říct, že je dobré dávat do masozeleninového příkrmu trošinku kvalitního oliv. oleje nebo kvalitního másla. Je to kvůli dobré stolici, aby tzv. nezadrhla v zatáčce. 😀 Šunka mi přijde fakt zbytečná, když dáváš příkrm s masem.

lenkas1982
20. zář 2016

Ahoj, no nevim, doktorky jsou občas schopný poradit pěkný prasárny. S uzeninama podle mě není kvůli soli min. do 1 roka kam spěchat. Pečivo i Lučina samozřejmě taky obsahují sůl, někde jsem četla, že 1 rohlík obsahuje několikanásobek denního limitu příjmu soli pro dítě do 1 roka a zhruba denní limit příjmu pro dítě do 3 let. Lučina se dělá i ve variantě pro děti se snížením obsahem soli, je ale oproti té klasické z většiny z tvarohu, který se smí až od roka. Dcera má teď 10 měsíců a jsme na 3 příkrmech - dopoledne jogurt buď samotný nebo s přesnídávkou nebo banánem, popř. občas kaše, oběd masozeleninový a večeře zpravidla zeleninová s přílohou (někdy i s masem, když mi zbyde z oběda). Říkám si, že bych jí místo kojení zařadila už nějaký příkrm i odpoledne, ale zatím nějak nevím co, tak taky ráda načerpám inspiraci, jak to mají ostatní.

lenkas1982
20. zář 2016

Jinak do těch obědů a večeří dávám zatím jako přílohu brambory, rýži, těstoviny, pohanku, popř. jáhlovou kaši na zahuštění když netrefím množství vody, může se pokud vím i třeba kuskus nebo červená čočka (nenadýmá), to bych tedy taky chtěla časem zkusit, koketuju i s bulgurem nebo polentou, které mám ráda, asi proč ne.

slimacikmia
20. zář 2016

Ahoj ženy, tak chlieb a pečivo malý papá asi od pol roka, pečieme si to sami, takže sme obmedzili soľ. Syr občas ponúknem, ale malý ho veľmi nechce. Šunku neje doteraz, má rok... Jogurty má strašne rád, je ich od 8m. Maslo dávam normálne, nie rastlinné. Maslo alebo olej sa do pokrmov nepridáva kvôli stolici, ale kvôli vitamínom, ktoré sa vstrebávajú v tukoch (A,D,E,K).
@lenkas1982 možno presnidavku? Nejaké ovocné pyré...
My teda máme raňajky : chlieb s maslom a zelenina (paradajka), svačinka: jogurt, tvaroh, obed: zelenina, mäso, vajíčko, cestoviny, ryža..., svačinka: ovocie, ovocné pyré, občas piškótik, večera: kaša (ovsená, pohánková...s ovocím)

adela01
autor
21. zář 2016

@raduska21 kojim hodne malej je takovej nenasyta 😀 nekdy v noci kojim jednou nekdy zas dvakrat i trikrat. A pres den to ani radsi nepocitam 🙂 kojim docela dost

adela01
autor
21. zář 2016

Prave ze ted se doktori ridi podle toho imunologickeho nebo jakeho okna a pak nam nasadi brouka do hlavy :-/ malej sni vse nemuzeme pred nim nic jist jinak je zle 😀 ted zavedeme rano ovocny prikrm v poledne obed a odpoledne jogurt s ovocem nebo piskotama. Ale to pecivo mu asi nedam ani samotne

mialagia
21. zář 2016

@adela01 to teda fakt koukam..sýr a tvaroh pokud vím do roka nee kvůli vysokému podílu bílkovin-zatěžuje ledviny a o soli ani psát netřeba..jinak já taky kojim ještě dost a malé vše mixuju jinak dáví..takže u nás chlebík ani náhodou (11měsíců)..myslím, že to je zase pouze jedna z teorií to imu.okénko..stejně si jedu podle mojí intuice a MUDr si vyprávět může, pokud je malá zdravá,co chce..😉

astyna
21. zář 2016

Ono ty děti nejsou hloupé- syn se třeba po ochutnání rohlíku otřepal a vyplivnul 😀 jinak já mu taky občas nastrouhám parmazán do jídla. Mám kuchařku pro prcky do jednoho rok a občas kouknu na inspiraci.

Protože mám pediatru, která je fakt cimprdlich, tak mu vzala na 10M prohlídce krev, zda má dost vitaminu D apod. A výsledky má ukázkové, vše vyrovnané a to ani nekapeme Vigantol už několik měsíců 😀

slimacikmia
21. zář 2016

A môžem sa spýtať, prečo deťom nedávate pečivo? Príde mi to až fanatické u niektorých, ako by to bol jed... Človek má predsa jesť striedmo. Alebo to súvisí s tým moderným štýlom, že múka je jed, cukor je jed, mlieko tiež... atď?

andryyysssek
21. zář 2016

@slimacikmia já se k tomu radši nevyjadřovala,ale souhlasím 🙂 Pamatuju si,že my jako děti si nemohli vzít samotnou šunku nebo zeleninu bez pečiva,a teď je to přesně naopak,a úplně zbytečně.Vždyť i ta mouka má živiny.A navíc,věřit všemu,co je napsáno na netu...já si tam taky můžu napsat nějakou volovinu,jakože nová studie,a lidi to budou žrát 😀 a doktoři nemají pravdu,protože na netu píšou něco jiného.

syrinxka
21. zář 2016

@slimacikmia mám podobný názor, naše matky tohle vůbec neřešily a žijeme 🙂 🙂 pokud se to nepřehání, tak si myslím, že je v pohodě dávat pečivo, lučinu, šunku apd. ze začátku třeba jen ochutnat, později klidně na sváču 🙂

andryyysssek
21. zář 2016

@syrinxka no,nesmíš říct,že žijeme,protože tu vzápětí bude plno argumentů,že sice žijeme,ale máme ty a ty problémy,takže musíš dodat,žijeme a jsme zdraví 😀

syrinxka
21. zář 2016

@andryyysssek ano ano, já i mí sourozenci žijeme a jsme naprosto zdraví :D :D

andryyysssek
21. zář 2016

@syrinxka přesně tak i u nás,i u manžela,a o generaci našich maminek a babiček ani nemluvím 🙂

slimacikmia
21. zář 2016

Práve, veď ľudské telo potrebuje soľ, rovnako ako zložené cukry, jednoduché cukry, tuky a kvalitné bielkoviny, kvôli vitamínom, stopovým prvkom, vláknine ... Nikto nevraví, dávať treťoradé pečivo, lacné jogurty, alebo akciové mäso z kauflandu, ale veď dnes zohnať čerstvé kvalitné potraviny nie je nemožné... Radšej menej ale kvalitné.

lenkas1982
21. zář 2016

@slimacikmia Tak já osobně na pečivu nic špatného nevidím, zejména tom domácím, kam dá člověk soli podle svého, jak i sama píšeš. Ale podle mě stačí od roka. Ještě jsem hledala, jak je to s tou solí, abych nemystifikovala. Od roku už to asi nebude tak horké, nicméně zde je hezká tabulka s vybranými potravinami a přepočtem, kolik obsahují soli v poměru k denní dávce pro děti 1-3 roky (2 g soli na den).
http://jidloneniveda.cz/2013/03/22/vseho-moc-sk...
Jeden rohlík představuje 30 %, krajíc chleba 45 %, a to jsme jen u suchého pečiva.

Do 1 roku jsem našla tabulku s denní dávkou třeba zde, denní příjem od půl roku do roku je 1 g, to člověk jedním krajícem chleba, namazaným lučinou s jedním plátkem šunky bohužel hravě překročí:
http://www.maminkam.cz/proc-se-prikrmy-nemaji-s...

slimacikmia
21. zář 2016

Správne, preto máme chlieb domáci, šunku neje, ani lučinu, to ani neviem, čo je 😳
Takže v podstate ide o soľ? Kvôli tomu mamičky nechcú dávať pečivo? Ale veď upiecť pečivo je otázka pol hodiny + pečenie, to sa dá aj popri varení večer...

lenkas1982
21. zář 2016

@slimacikmia Tak za ostatní mluvit nemůžu. Ale nezaznamenala jsem, že by nějak hodně rodičů nechtělo dávat dětem pečivo, spíš mi přijde, že obecně to jídlo pro děti většina lidí moc neřeší. A domácí pečivo podle mě taky moc rozšířené není.
Jinak lučina je fajn, doporučuju. Tradiční český čerstvý sýr. Čisté složení, nic navíc. Ani té soli podle mě neobsahuje nějak zvlášť moc, ale je tam, jako prakticky všude. Od roka ji určitě budu malé dávat. Rozhodně o hodně lepší než třeba tavené sýry.

mialagia
21. zář 2016

Tak asi jde spíš o ten lepek v případě pečiva..prý je v dnešních přešlechtěných odrůdách obilovin x krát vyšší obsah než dřív..😕a jako jsme zdravý?teď možná jo, ale spousta věcí se projeví až v dlouhodobějším horizontu takže bůh ví..rakovina..nevíme..

astyna
21. zář 2016

@mialagia

Tak ono o něčem vypovídá i to, že se infarkty netýkají už starší generace - např. nad 50 let. Nebo jen to, že jsme první na světě v rakovině tlustého střeva, atd. atd.

lenkas1982
21. zář 2016

@mialagia
@astyna Tak za tyhle civilizační choroby asi bude moct dnešní strava celkově, za to bych moc pečivo nevinila, jako spíš ztužované tuky, uzeniny ve velkém apod. A co se týče pečiva a nadmíry lepku, tak to si každý z nás může ošetřit tím, z jakých obilovin to pečivo budeme jíst a celkově tím, abychom jedli pestré obiloviny, nejen tu nadužívanou pšenici, ale třeba špaldu (taky pšenice, ale s podstatně menším množstvím lepku), oves, pohanku, jáhly apod. Lepek a pečivo jako takové ale není potřeba zatracovat, jen je prostě potřeba jíst pestře.

slimacikmia
21. zář 2016

Tiež si m myslím, že pečivo až tak za civilizačné choroby nemôže :D a už vôbec nie za množstvo nádorových ochorení tráviaceho traktu... A čo s tým lepkom? Ten komu čo spravil zas? OMG😥 ale je pravda, že ak z nejakého dôvodu nechcete lepok, máte množstvo iných obilnín ako je pšenica ...

astyna
21. zář 2016

@lenkas1982

No já jsem to spíš myslela jako obecně, nějak jsem to pečivo v tém příspěvku nepřečetla 😀

astyna
21. zář 2016

@slimacikmia

Lepek je od slova lepit, takže zalepí střeva a z toho jsou právě ty problémy s trávením.

andryyysssek
21. zář 2016

Pokud má člověk problémy s trávením kvůli lepku,tak už je to intolerance a alergie,ne?A jinak ty rakoviny a problémy určitě nejsou kvůli lepku,soli a cukru(v přiměřeném množství),jako spíš kvůli chemii v jídle,znečistěnému ovzduší,přejídání,atd...Prostě všeho s mírou.

slimacikmia
21. zář 2016

@astyna prepáč, že sa takto priamo vyjadrím, ale to je zas pritiahnuté za vlasy... Neboj sa, neupchá ti seitan črevá. Bohužiaľ som si zadala do googlu, aby som bola v obraze a opäť raz v živote na mňa vyskočilo kopu článkov typu fitness, kulturistika a paleo a im podobné. Úprimne, je mi z toho do plaču :( kde aký "Maťko" si založí web stránku, kde napíše, čo si on myslí, čo nie je podložené vedomosťami, rokmi tvrdého štúdia a napriek tomu, že to tam udáva, tak ani výskumom, ale len na jeho stredoškolských vedomostiach biológie, v ktorých už má poriadne diery :( úprimne je mi strašne ľúto, že sa na internet dostáva takýto odpad a že to ľudia čítajú a riadia sa tým :( neviem, áno tomu zabrániť, práve preto, že svoju stránku si môže založiť ktokoľvek. Ľudia, prosím vás, čítajte len texty, ktoré napísal naozaj odborník z daného odboru. Ak má za menom PhD., tak to by mala byť snáď najlepšia voľba. Držím všetkým prsty, aby orientácia na webových stránkach neskončila dezinformáciami.

mialagia
21. zář 2016

@astyna
@lenkas1982 přesně holky já to vidím vpodst. stejně..péct si doma vlastní chleba je asi nejlepší volba, páč víš přesně co si tam dáš a jinak všeho s mírou..😉
Mě jen překvapil ten tvaroh a sýr tak malýmu dítěti dávat jako pravidelně každý den😮stejně jako do ručičky rohlík třeba..ale jako každého věc😉