První příkrmy pro pitomce

kaalla
26. zář 2015

Zkušené maminky prosím o nějaké shrnutí, jak začít s prvními příkrmy. Naše doktorka mi toho moc neřekla, spoustu jsem toho přečetla a jsem z toho trošku zmatená. Vím, že mám začínat zeleninou v době oběda. Jak dlouho dávat jen zeleninu? Za jak dlouho můžu přidat maso? Co potom, kaši večer nebo nějaké ovoce?Kdy a jak zavest lepek? Kolik by toho vlastně mělo dítě sníst abych už po podání přímému nemusela dokojovat...? Možná se ptam na blbosti, ale nechci nic pokazit. Díky za rady.

terinda
26. zář 2015

http://www.kojeni.net/zavadeni-prikrmu.html

Já nedávno začala zeleninu, za měsíc přidám maso a ovocné svačiny. Od 8. m jogurt. Lepek asi kolem 5-6.m.
Dávám jídlo dokud jí, zatím cca malý kelímek, potom nabídnu mlíko - už toho většinou tolik nevypije. 😉

patrusa
26. zář 2015

ahoj, zacinala jsem zeleninou. Ze zacatku jen par lzicek a dokojit nebo UM, jak je mimco zvykle. TAkhle jsem jela cca 14 dni nez se dostala na plnou davku cca 125-150g, zalezi na tom jaky bude jedlik. Postupne jsem zkousela mrkev, dyni, bataty, brambory, brokolici, cervena repa atd. Maso jsem pridala asi po mesici. Prvni tyden 1x tydne, druhy tyden 2x tydne a tak az na 5x tydne, nebo jak jste doma zvykli jist maso. Po te jsem pridala ovoce jako dopoledni svacinu. Zase zalezi na mimcu, to moje dalo ovoce hned na poprve plnou davku, takze ani dokojeni nebylo potreba. CCa v 7 mesicich jsem pridala vecerni kasi a za 14 dni bily jogurt.
Od zacatku jsem zkousela davat piti (cistou vodu).
Mnozstvi jidla jsem upravovala podle tech prumyslove vyrabenych sklenicek. Jak menili gramaz tam, tak jsem taky pridala.
Lepek se doporucuje kolem toho 6. mesice, ale ja pecivo zkusila az tak kolem 7.-8. mesice a v pohode to stacilo, ale nejaky je i v tech kasich.
Vse si musite upravit podle vaseho mimca, to vycitite, jak mu to jde nebo nejde.
Z pocatku bojuji s tou lzickou a treba i tyden trva nez pochopi, co s tim v puse delat. TAkze hodne trpelivosti a s usmevem.

At se dari

clairinka
26. zář 2015

Ahoj,ja zacinala cca v 5,5 mesicich prikrmovat. Zacinala jsem dyni,pak bataty,lilek,mrkev...po cca 3tydnech jsem pridavala maso. Najela jsem i velmi rychle na presnidavky(maso,zelenina). Osobne jsem moc neresila to,ze napr. Je v ni spenat a kralici a ani jedno nebylo zavedeno. Od zacatku jsem davala pit vodu. Kase jsem stridala s zeleninou dle nalady. Zacinala jsem prvni kasi od nestle,po mesici jsem presla na ochuceny od Hami. Lepek se mazavest do zacatku 7.mesice,zavadela jsem ho lomoci krupicove kase Hami. Ovoce a ovocny presnidavky jsem zacala zkouset az cca v 8,5m,protoze mi mala nechtela jist masozeleninovy prikrmy. Ted ji je 9m a z ovoce ji chutna dren z hroznovyho vina,meloun,dren ze svestky a je to tak dva dny zpet,co zacala jist banan. Ve forme presnidavky neji zadne ovoce. U ovocnych presnidavek doporucuji si dat pozor na to,aby nebyly doslazene cukrem(nutnost cist slozeni,napr. Hamanek je s pridanym cukrem). Jo a taky mala od zacatku miluje kukuricne krupky. Obcas davam i chleba nebo rohlik a zacina ji chutnat i bily jogurt... snad to takhle staci....

clairinka
26. zář 2015

Jo a dokojuju po jidle stale... mala moc neji,sni k obedu sotva tech 100g prikrmu...jedlik opravdu neni...momentalne davam 2 jidla denne,jinak kojeni...

olusenka
27. zář 2015

Řídila jsem se dle zmíněného prvního odkazu nebo podle Katky, to hlavně při zavádění lepku a jiných alergenů. Kaše jsem dávala k snídani, ne k večeři a to asi od 8.-9.měs. https://www.modrykonik.cz/zavadeni-detskych-pri...

kaalla
autor
28. zář 2015

@terinda
@patrusa
@clairinka
@olusenka
Dámy díky za rady, všechno jsem si přečetla a dneska jsme začali mrkvičkou. 🙂