Vaječný žloutek do příkrmu. Vadí, když ho jen rozmačkám?

partyzanka91
29. říj 2014

ahojky, v mnoha přírůčkách píší aby se dítěti do příkrmu občas namixoval uvařený vaječný žloutek. Vadí když žloutek pouze rozmačkám vidličkou, nemůže některý zkousků uškodit, zaskočit...

blondynka400
29. říj 2014

@partyzanka91 záleží na "šikovnosti" daného dítěte a na jakou konzistenci je zvyklé. Já nikdy totálně do hladka příkrmy nedělala a žloutek jsem nemixovala, jenom rozmačkala a nikdy problém nebyl.
Uškodit určitě nemůže a zaskočit, kdyby tam zůstal nějaký větší kousek a dítě to nečekalo, tak teoreticky může, ale já bych se nebála 😉

partyzanka91
autor
29. říj 2014

@blondynka400: já zatím příkrmy kupuji, ty v těch skleničkách. A ty jsou namixované velmi jemně, kousky vůbec neobsahují. Proto si s tím žlutkem nejsem jistá, ale vařený žloutek se mixuje opravdu blbě a rozmačkání lžičkou je mnohem praktičtější. No zadušení snad nehrozí a na kousky si stejně musí časem zvyknout.

blondynka400
29. říj 2014

@partyzanka91 ono podle mne je blbé, když je hladká konzistence a v tom najednou něco většího. Jak to dítě nečeká, může dojít k problému. Bohužel takto je dělaná i část skleniček pro starší děti, což já osobně vůbec nechápu, protože to spoustě dětí problémy dělá a hrozí tam nějké vdechnutí. Mně přijde, že je mnohem lepší postupně dělat hrubší a hrubší konzistenci a k tomu jim dávat u vyloženě celé kousky, co si berou rukou,třeba vařený brambor, mrkev, i to vajíčko, klidně tak od 7 měsíců.

lv
30. říj 2014

Co natrouhat na jemném struhadle? A potom utrit vidličkou, třeba s maslem? Nebo dat do úzké skleničky trochu koupeneho pyre, žloutek a trošku vody, to už by tyčový nixer vzal, ne? Žloutek /cele vejce, názory se různí/ půlka na porci určité 1x týdne.