icon

Co je potřeba pro novorozence na prvních šest měsíců?

ovesova
6. črc 2025

Ahoj holky sice čekám druhé, ale tentokrát listopadové miminko. Vše po prvním jsem darovala takže nemám nic a to jsem kupovala vše a až moc to přeháněla. Nic méně teď už nechci nic nezbytného kupovat. Co na prvních 6 měsíců reálně využiju a kolik kusů? Jaké oblecěni bylo nejpraktičtější? Pyžámka na zip?

Strana
z2
martulka88
7. črc 2025

@ovesova Overaly s capkama + zapínání k oběma nožkám (ty k jedné noze totálně nepraktické na noční přebalování v polospánku, takže u nás cvočkové), body co se u krku zapínají (nesnáším zavinovací body - sice se hezky dávají, ale u krku je to prostě vykrojené víc), dupačky a polodupačky - úplnému mimiňátku jsem nedávala ponožky, přišlo mi to zcela zbytečné. Pak záleží i na tom, jak moc je miminko "blicí". Oba kluci byli zveacející, první víc, než se zjistilo ABKM. Druhý do oblouku a byl na operaci a má nyní taky ABKM.
Peru vše s naším oblečením po mém šestinedělí, abych nečekala na naplnění pračky miminkovským. Plus nejsem zastánce mít toho kvantum. Máme okolo 10-15 body, 3-5 polodupek/dupaček, +-10overalů (teď na léto mám třeba jen 3 v jedné velikosti, jelikož je teplo a rychle vše schne). Stačí 2 svetříky nebo mikinky. Do cca roku jawm nedávala vůbec rifle, maximálně s laclem, ať nikde netáhnou. A to jsem je na prvního nakoupila fešácké rifličky a nakonec letěly pryč.
Kluky mám únor a duben a na staršího jsem používala hodně punčošky - malý je zatím snad měl jen dvakrát, protože je prostě narozený už do tepla. Zavazovací čepičky, aby se neshrnovaly.
Tím, že jsem měla u obluch císaře, tak na vanu desky, aby měla výš vaničku (malému jsou 3 měsíce a stále využívám). Sice máme byt, ale za mne nepostradelný pojízdný koš (ať už va4ím nebo si hrajem se starším, syna jen převezu, kam potřebuji). Pak kojící polštář. Teď už sice nekojím, ale i s mlékem ho využíváme, aby byl výš.
Na prvního jsem šila výbavu do postýlky a jsem ráda za hnízdo (využila jsem minimálně třičtvrtě roku). Pak máme propůjčený monitor dechu. A za nás je nepostradatelná kamera. Máme doma dvě - jednu u staršího a malému jsme koupili taky. Ale u malého jsme pořídili s displayem, takže není potřeba telefonu. Zároveň mají na obě kamery přístup mohi rodiče a mohou kluky pozorovat a nebo se s nimi i spojit (kamery jsou s mikrofonem i reproduktorem). Pak jsme u obouch využili vysavač - stáhli jsme si 10hodin zvuku a pouštíme, když jde chrnět. Starší spalnohem lépe, jak mladší. Světýlko na noční krmení/přebalování. A pak tedy ještě elektrická odstříkávačka. U prvního jsem měla ruční, u druhého mi manžel koupil elektrickou na cestování od sencoru tuším. Super věc -jezdíme dost po doktorech a tak jsem po cestě odatříkávala.

1pomnenka
7. črc 2025

Záleží na tom, jestli bydlíte v bytě nebo RD, kde je v zimě chladněji, tam bych body s krátkým rukávem vůbec nekupovala. Nejpraktičtější jsou overaly s dlouhým rukávem. Fajn je hnízdo, rovnou větší velikost. Body a čepice z outlastu ( vyrábí Dita Tábor ). Je to nejlepší materiál, co jsem kdy měla, mimi se v něm nepotí, čepice krásně drží a nepadají do očí. Počet kusů se těžko odhaduje, když bude mimi blinkací, dokoupíš další kusy oblečení.

zezule007
7. črc 2025

@ovesova kocarek a postylku asi uvadet nemusim 😂.ja mela teda zarijove mininko,kdy panovaly jeste hice,ale i tak jsem prvnich x mesici nepouzila nic s kratkym rukavem. Top jsou overalky na zip,body, dupacky. Mala mela rada i zavinovacku,do ni se nemusela tolik oblekat.zbytecne me prijde cokoliv kapuci-akorat prekazi.

zezule007
7. črc 2025

Krome obleceni jsme vyuzili monitor dechu,chuvicku,kos na koleckach,hnizdecko. Dokrmovala jsem UM-takze ohrivacku,odsavacku,lahve apod.
Hodne plen,sudokrem.
Je toho opravdu hodne a kazda maminka preferuje jine pomucky.v dnesni dobe jde nastesti vse rychle dokoupot nebo objednat.
Kamoska ma pulrocni dceru a vystřídala na ni snad uz 3 ruzna houpatka.zbytecne,samozrejmne to ted prodava dal.ja mela za celou dobu jen jedno a vystacili jsme si.
Zamerila bych se hlavne na kvalitu vajicka. A na spravne usazovani ditete do nej. Na fcb je super skupina,, deti proti smeru”

kosi_cek
7. črc 2025
@martulka88

@ovesova Overaly s capkama + zapínání k oběma nožkám (ty k jedné noze totálně nepraktické na noční přebalování v polospánku, takže u nás cvočkové), body co se u krku zapínají (nesnáším zavinovací body - sice se hezky dávají, ale u krku je to prostě vykrojené víc), dupačky a polodupačky - úplnému mimiňátku jsem nedávala ponožky, přišlo mi to zcela zbytečné. Pak záleží i na tom, jak moc je miminko "blicí". Oba kluci byli zveacející, první víc, než se zjistilo ABKM. Druhý do oblouku a byl na operaci a má nyní taky ABKM.
Peru vše s naším oblečením po mém šestinedělí, abych nečekala na naplnění pračky miminkovským. Plus nejsem zastánce mít toho kvantum. Máme okolo 10-15 body, 3-5 polodupek/dupaček, +-10overalů (teď na léto mám třeba jen 3 v jedné velikosti, jelikož je teplo a rychle vše schne). Stačí 2 svetříky nebo mikinky. Do cca roku jawm nedávala vůbec rifle, maximálně s laclem, ať nikde netáhnou. A to jsem je na prvního nakoupila fešácké rifličky a nakonec letěly pryč.
Kluky mám únor a duben a na staršího jsem používala hodně punčošky - malý je zatím snad měl jen dvakrát, protože je prostě narozený už do tepla. Zavazovací čepičky, aby se neshrnovaly.
Tím, že jsem měla u obluch císaře, tak na vanu desky, aby měla výš vaničku (malému jsou 3 měsíce a stále využívám). Sice máme byt, ale za mne nepostradelný pojízdný koš (ať už va4ím nebo si hrajem se starším, syna jen převezu, kam potřebuji). Pak kojící polštář. Teď už sice nekojím, ale i s mlékem ho využíváme, aby byl výš.
Na prvního jsem šila výbavu do postýlky a jsem ráda za hnízdo (využila jsem minimálně třičtvrtě roku). Pak máme propůjčený monitor dechu. A za nás je nepostradatelná kamera. Máme doma dvě - jednu u staršího a malému jsme koupili taky. Ale u malého jsme pořídili s displayem, takže není potřeba telefonu. Zároveň mají na obě kamery přístup mohi rodiče a mohou kluky pozorovat a nebo se s nimi i spojit (kamery jsou s mikrofonem i reproduktorem). Pak jsme u obouch využili vysavač - stáhli jsme si 10hodin zvuku a pouštíme, když jde chrnět. Starší spalnohem lépe, jak mladší. Světýlko na noční krmení/přebalování. A pak tedy ještě elektrická odstříkávačka. U prvního jsem měla ruční, u druhého mi manžel koupil elektrickou na cestování od sencoru tuším. Super věc -jezdíme dost po doktorech a tak jsem po cestě odatříkávala.

@ovesova leda to vzít fakt podle sebe a předchozích zkušeností, mě třeba děti spaly jen v plence, i když máme v ložnici 15stupňů i méně, ale spaly v těsném kontaktu kůže na kůži se mnou pod společnou dekou, do šátku jsem toho taky moc nepotřebovaly. to jsem nosila i v největších mrazech jen v základní jedné vrstvě a tam je lepší nepoužívat ty overálky, dupačky, navíc mým dětem takové kousky díky látkovým plenám nepadly, takže jsem využila celkem 0 kusů, v jiné situaci situaci ale overálky mohou patřit mezi nejoblíbenější, nejpohodlnější kousky do výbavy 😄 Jinak třeba nejmladší byl hodně blinlací, tak jsem pak doposháněla nějaká bodyčka navíc, ale jinak jsem se toho snažila mít co nejmíň, asi taky záleží,.jak často člověk pere a jak rychle stíhá ty věci protočit, třeba u nás se to točí s každým dalším dítkem rychleji, takže si pak člověk často vystačí s méně věcmi 😉

monny3
7. črc 2025

@ovesova měla jsem syna v prosinci, nic s krátkým rukávem samozřejmě nebylo potřeba, jeli jsme kvůli imunitě i na spaní docela "studený odchov" 🤭 Oblečení si asi pamatuješ od staršího, co tobě vyhovovalo, to je hlavní a každý to má jinak 😉 Já třeba narozdíl od první reakce martulky88 nechci na první 3 měsíce body přes hlavu ani overaly na cvočky, čekám teď druhé miminko, letní tedy, ale všechna body pořizuji zavinovací, všechny overaly na zip, žádné polo/dupačky, protože synovi v tom stejně chodidla nedržela a pořád jsem to spravovala, takže teď bude druhé mít jedině tepláky a ponožky 😁 Co dál z výbavy kromě oblečení si snad taky pamatuješ, co jsi fakt využila ☺️ ? Za mě určitě šátek na nošení (ale někdo nenosí 🤷🏻‍♀️ ), kočár, hnízdečko se taky hodilo, přebalovací pult (pro někoho zase zbytečnost a přebaluje všude možně 🤷🏻‍♀️ ). Pak je to na okolnostech a tvém pocitu, když nevyjde kojení, jsou na místě láhve, ohřívače atd. Dopředu je to ale zbytečné, stejně jako odsávačka, kouknout na trh, co teď je, vybrat si favorita a až by byla potřeba, tak koupit. Monitor dechu zase podle tebe, byla jsi na něj zvyklá u prvního? Tak si ho asi pořídíš i u druhého 🤷🏻‍♀️ Já ho měla na prvního půjčený, ale malý spal s námi, takže jsme to vůbec nepoužívali. Teď jsou na trhu "ponožkové" monitory owlet, tak ten jsme pořídili pro druhé, ale obešla bych se bez toho 😁

alice180
7. črc 2025

Hadry už tu máš popsány až až. Já jen doporučim monitor dechu a pokud budeš kojit tak stříbrné kloboučky Silverette (zázrak když se udělá ragada), ale to muzes objednat ze dne na den stojí přes litr, tak ať nevyhodis peníze jen tak. Navíc jsou nesmrtelný, takže je pak může někdo podědit nebo je strelis.

ovesova
autor
7. črc 2025
@1pomnenka

Záleží na tom, jestli bydlíte v bytě nebo RD, kde je v zimě chladněji, tam bych body s krátkým rukávem vůbec nekupovala. Nejpraktičtější jsou overaly s dlouhým rukávem. Fajn je hnízdo, rovnou větší velikost. Body a čepice z outlastu ( vyrábí Dita Tábor ). Je to nejlepší materiál, co jsem kdy měla, mimi se v něm nepotí, čepice krásně drží a nepadají do očí. Počet kusů se těžko odhaduje, když bude mimi blinkací, dokoupíš další kusy oblečení.

@1pomnenka mrknu

ovesova
autor
7. črc 2025
@alice180

Hadry už tu máš popsány až až. Já jen doporučim monitor dechu a pokud budeš kojit tak stříbrné kloboučky Silverette (zázrak když se udělá ragada), ale to muzes objednat ze dne na den stojí přes litr, tak ať nevyhodis peníze jen tak. Navíc jsou nesmrtelný, takže je pak může někdo podědit nebo je strelis.

@martulka88 dekuju souhlas se vším!!
@alice180 jaky monitor doporučuješ?

malytlustyhroch
7. črc 2025
@ovesova

@ovesova koukam kolik lidi ocenuje overaly na zip, ale jestli s nimi mas zkusenost od minule, tak dobry. Ja v tom 2x ze 3 pouziti skripla diteti faldy a uz mi zip na obleceni na telo nesmi domu.

squezy
7. črc 2025

@ovesova taky jsem po dvojcatech vsechno prodala a ejhle,ted mi kamaradky zase vsechno pujcuji :D Hele,ja se poucila z toho, že bych to kupovala (cokoliv) v krámě. Kočárek jsem koupila z druhé ruky,postylku,prakticky skoro vse, protože teď něco prodat dal je skoro nemožné a když kupuju z vintedu nebo marketplace,tak všechno je skoro jako nové, krásné,v perfektním stavu a za pár kaček.Jasně,taky jsem holčičce musela něco koupit krásného nového, protože po dvou klukach dvojcatech jsem HOLCICCE musela prostě nějaké růžové šatičky koupit :D Ale jinak mi pujcuje kamaradka veci po dcerce,s tim, že chteji pak další, takže jen pujcuje (ideal!). Pak kupujeme jen pampers premium care a jen pampers vlhcaky a nepouzivame žádné sudokremy a jinou drogerku. Monitor dechu určitě. Fusaky určitě. Ja body zavinovaci i standard 👍 Jo a zavinovacky na 110%. Ty jsme vzdy vyuzili, dobře se v tom ty děti nosí,spinkaji,usinaji,citi se b tom prostě dobře. S klukama jsme nemeli hnizdecka, holčička ted ma a prijde mi to lepší.

alice180
7. črc 2025
@ovesova

@ovesova já mám Nanny, ale tam je nevýhoda, ze když polozis mimino do postýlky a zapneš tak celkem hlasitě pipne. V porodnici se mi líbil Babysense, ten takhle nepipa, ale je dražší. Já už měla ten Nanny doma po dceři.

martulka88
7. črc 2025
@ovesova

@ovesova Já doporučuji půjčit v nemocnici. Nechala jsem si to pak proplatit u pojišťovny. Jsou kalibrované, takže se člověk nemusí bát. A pak třeba prodávat.
Jinak ještě, pokud bys měla krmit UM, tak sterilizátor. A ještě jsem si vzpomněla na spací pytel - jak se bude prcek vrtět, tak aby mu nebyla zima. Už teď, malému jsou 3 měsíce, by se zešel. Ale je léto, tak to tolik neřeším. A do postýlky doporučuji vyvýšený polštář pod matraci - takový ten klínek.

me_druhe_ja
7. črc 2025

Taky mám listopadovy dítě. Jak je výše zmíněno: nic s krátkým rukávem. 😀 to využijes nejdřív až tak koncem dubna. 😀 z oblečení nejvíc overaly, body s dlouhým a hodně jsem využila polodupacky, protože jsem nemusela dávat ponožky, který padaly. 😀 teplý overaly - méně, středne, hodně teplý ...čepičky s vázáním pod krkem. Rukavice jsem nevyužila, dávala jsem ruce do fusaku když byla zima.

Jinak zbytek je zcela individuální a záleží na dítěti, na vašem životním stylu atp. Já třeba nosítko využila asi 2x. Zato kočárek furt,. postýlku taky. Monitor dechu jsem neměla ani u jednoho. Zato kamery používám doteď. 😀

vendulis
7. črc 2025

@ovesova moje třeba nesnášela fusaky, mám jen samé zavinovacky a deky, dále spoustu overalu, neměla ráda body, taky si dávám pozor na kvalitní cepky a rukavice, mám listopadové mimco, rada ti věci preprodam, nevim co s tím, jsou to pekne většinou nové veci🙂 Ještě jsem nezačala prodávat, mam plně pytle od velikosti 56 do 74. Taky nesnášela fleecove věci a overaly a kožichu. Jen vše z bavlny, bio bavlny, a muselinu☹.

alice180
7. črc 2025
@vendulis

@ovesova moje třeba nesnášela fusaky, mám jen samé zavinovacky a deky, dále spoustu overalu, neměla ráda body, taky si dávám pozor na kvalitní cepky a rukavice, mám listopadové mimco, rada ti věci preprodam, nevim co s tím, jsou to pekne většinou nové veci🙂 Ještě jsem nezačala prodávat, mam plně pytle od velikosti 56 do 74. Taky nesnášela fleecove věci a overaly a kožichu. Jen vše z bavlny, bio bavlny, a muselinu☹.

@vendulis asi tak, moje první spacáky jo, druhý ani náhodou. Já bych fakt spoustu věcí nekupovala předem. Je dobrý o nich vědět, ale počkat.

jan_hah
7. črc 2025

Taky jsme měli půjčený monitor z nemocnice. Je to výhodnější 🙂 A co se oblečení týče tak krátký rukáv vůbec, pyžamka na zip jsou dobrá varianta, dále teplý fusak do kočárku je asi takové gro když je listopadové.

reeeza
7. črc 2025

@ovesova Děkuju za diskuzi 🙂. Chtěla jsem se tu zeptat na to samé. Budeme mít první miminko, sice až v lednu, ale i tak už si to chci v hlavě utříbit, co je třeba koupit a co jen možná 🙂.

ovesova
autor
7. črc 2025
@malytlustyhroch

@ovesova koukam kolik lidi ocenuje overaly na zip, ale jestli s nimi mas zkusenost od minule, tak dobry. Ja v tom 2x ze 3 pouziti skripla diteti faldy a uz mi zip na obleceni na telo nesmi domu.

@1pomnenka teď koukám na tu značku a je to docela dražší vid? nebo koukám na špatný e-shop?
@malytlustyhroch Tyjo to me mrzi možná byla malá velikost? Mě se to nikdy nestalo a přišlo mi to super rychle právě me nebavili knoflíky apod a pak jsem si vybírala uz jen ty zipy ale jaky e říká každýmu se fakt hodí něco jiného.

ovesova
autor
7. črc 2025
@alice180

@alice180 Tyjo koukám
Na to, neslysěla jsem ale používala jsem takový ty shields na kojení protože mi jedna bradavka proste nestála mam ji dovnitř a toto se používá jako normální klobouček a miminko přes to muže normálně sát? Hustý protože rozhodne bych byla raději toto než ty silikonový bůh vi z čeho to delaj

ovesova
autor
7. črc 2025
@vendulis

@vendulis super tak
Mi prosím napiš

alice180
7. črc 2025
@ovesova

@alice180 Tyjo koukám
Na to, neslysěla jsem ale používala jsem takový ty shields na kojení protože mi jedna bradavka proste nestála mam ji dovnitř a toto se používá jako normální klobouček a miminko přes to muže normálně sát? Hustý protože rozhodne bych byla raději toto než ty silikonový bůh vi z čeho to delaj

@ovesova ne to se nepoužívá při kojení. Když se ti udělá ragada, tak vezmeš tenhle klobouček (je kovový) striknes do něj par kapek mateřského mléka a dáš do podprsenky a necháš to tam do dalšího kojení. Sundat kojis a znovu nasadis. Za 24 hodin úleva.

Kupovala jsem u prvního dítěte, používala i u druhého. Teď je mu 16 měsíců, tuhle mi to tam rostoucíma zubama trochu povalchoval, tak jsem je znovu vytáhla. Od prosince je předávám segre a myslím, že po ní zvládnou ještě další kojené dítě. Prostě nesmrtelný. A skvělý.

ovesova
autor
7. črc 2025
@alice180

@ovesova ne to se nepoužívá při kojení. Když se ti udělá ragada, tak vezmeš tenhle klobouček (je kovový) striknes do něj par kapek mateřského mléka a dáš do podprsenky a necháš to tam do dalšího kojení. Sundat kojis a znovu nasadis. Za 24 hodin úleva.

Kupovala jsem u prvního dítěte, používala i u druhého. Teď je mu 16 měsíců, tuhle mi to tam rostoucíma zubama trochu povalchoval, tak jsem je znovu vytáhla. Od prosince je předávám segre a myslím, že po ní zvládnou ještě další kojené dítě. Prostě nesmrtelný. A skvělý.

@alice180 to je fakt skvělý ! Dekuji!
Nikdy jsem o tom neslyšela. Naštěstí jsem neměla žádný takový problém, ale co nebylo nevylučuje že nemůže přijít.

michaela666
8. črc 2025

Nečetla jsem komentáře
K tomu monitoru dechu - zkus se podívat jestli v porodnici nepůjčují. Měla jsem přes ně z Nadace Křižovatka půjčený na rok za poplatek a kdybych měla znovu dítě, využiji to zase.
Dostala jsem ho profesionálně zkalibrovaný, funkční, vzhledem bych nepoznala, že ho měl někdo předemnou.
Tohle je věc, kterou bych z druhé ruky nekoupila ( tudíž bych ji ani neměla odvahu dál prodat). Peníze z půjčení šli na koupi a údržbu dalších monitorů, takže mi to přišlo i jako dobrá věc.

alice180
8. črc 2025
@ovesova

@alice180 to je fakt skvělý ! Dekuji!
Nikdy jsem o tom neslyšela. Naštěstí jsem neměla žádný takový problém, ale co nebylo nevylučuje že nemůže přijít.

@ovesova jo moc se o tom neví, právě je dobrý vědět a az nastane, tak pořídit. Jako spoustu dalších věcí

1pomnenka
8. črc 2025
@ovesova

@1pomnenka teď koukám na tu značku a je to docela dražší vid? nebo koukám na špatný e-shop?
@malytlustyhroch Tyjo to me mrzi možná byla malá velikost? Mě se to nikdy nestalo a přišlo mi to super rychle právě me nebavili knoflíky apod a pak jsem si vybírala uz jen ty zipy ale jaky e říká každýmu se fakt hodí něco jiného.

@ovesova Ano, je to dražší, ale nemusíš kupovat nové. Není to o tom, pořídit si celou výbavičku, stačí 1 kus v dané velikosti. Je to speciální vlákno, používají kosmonauti, dítě se v něm v kočárku nepotí, když náhodou neodhadneš vrstvy oblečení. Nikdy jsem pro děti neměla nic lepšího. Nakoupíš 5 čepiček a všechny padají do očí, tady ne, koupíš jednu a sedí.

ovesova
autor
10. črc 2025
@michaela666

Nečetla jsem komentáře
K tomu monitoru dechu - zkus se podívat jestli v porodnici nepůjčují. Měla jsem přes ně z Nadace Křižovatka půjčený na rok za poplatek a kdybych měla znovu dítě, využiji to zase.
Dostala jsem ho profesionálně zkalibrovaný, funkční, vzhledem bych nepoznala, že ho měl někdo předemnou.
Tohle je věc, kterou bych z druhé ruky nekoupila ( tudíž bych ji ani neměla odvahu dál prodat). Peníze z půjčení šli na koupi a údržbu dalších monitorů, takže mi to přišlo i jako dobrá věc.

@michaela666 já nebudu rodit v ČR ale až bude mít miminko dva měsíce přijedeme a budeme již zůstávat. Nevíš zda to jde půjčit i tak?

michaela666
10. črc 2025
@ovesova

@michaela666 já nebudu rodit v ČR ale až bude mít miminko dva měsíce přijedeme a budeme již zůstávat. Nevíš zda to jde půjčit i tak?

@ovesova Podle jejich stránek by to mělo jít.
Mrkni tady https://www.nadacekrizovatka.cz/monitor-dechu/#....

ladyjigsaw
12. črc 2025

@ovesova ja třeba vůbec nekupuji overaly. Za mě zbytečnost. Mám raději leginy a body přes hlavu, zavinovací mi vůbec nevyhovují. Od vel 56 jen pár kousků, od vel 62 už více o, tak 15-20 body, legin. Pak nějaké svetriky, pár kousků na vrch. Máme velký dům, takže jednu postylku na koleckach dolů,druhiu do ložnice. Klasickou nechci, bez tak bude spát malá u nas,takze ani monitor dechu nemám v plánu. Vanicku a do koupelny nějaký skládací přebalovak. Kočárek a nositko. Trochu drogerie,..každému to pasuje jinak a bydlí jinak, tak bude mít asi trochu jiné potreby

ovesova
autor
13. črc 2025
@michaela666

@ovesova Podle jejich stránek by to mělo jít.
Mrkni tady https://www.nadacekrizovatka.cz/monitor-dechu/#....

@michaela666 dekuji

Strana
z2