Co jsme využili a co ne - výbavička seznam
Pojdme si říci co jsme využili a co ne , abychom pomohly těhotným ženám, které čekají první dítko 🙂 Dost jsem tápala co koupit a co ne . Dcera má 21 měsíců.
Za nás :
Postýlka - po mě , stará 34 let . Dělá jen zábranu u postele , dcera v ní nespala ani jednou. Přes den v ní byla asi třikrát když jsem byla sama doma a šla do sprchy. Jinak k ničemu.
Monitor dechu - použit třikrát? když byla dcera v postýlce přes den a já odběhla do sprchy, nebo přišla pošta ..
Mantinely, hnízdečka a pod - nekupováno.
Chůvička - nepoužita ani jednou.
Lahvičky a pod - ani jsme nekupovali
Dudlík - nekupovali jsme
Zavinovačka - používaná hodně v rozloženém stavu na gauči místo deky pod dceru.
Zábrana do dveří - používaná dodnes . Máme dva psy, takže kvůli nim . Zavíráme je za ni když nosíme nákupy 😀
Lehátko do koupele - používáno dlouho. Až začala sedět, tak rovnou vana .
Kočárek - hluboký, sporták - používáno docela často. Sporták ještě dnes, když jdeme na nákupy.
Šátek, nosítko - používáno hodně. Skoro každý den do cca roku dcery . Pak už se nosit moc nechtěla.
Chariot - vozík do terénu a za kolo. Využíváno velice často. Bydlíme na vesnici a na venčení psů a procházky v lese a na poli není nic lepšího - krom šátku či nosítka. Zvládne cokoliv, byl s námi i v Dolomitech 🙂
Oblečení - bodýčka, trička, dupačky - pokud budete mít dítě, které hodně kaká , blinká - jako my - tak se vyplatí koupit na bazárku obnošené a víc kusů. Ted zase co jídlo, to flek od jídla, takže trika měním i třikrát za den 😀
Nahřívací pytlík na bříško - super věc. Hodně nám pomohla
Kapičky na bříško - využili jsme Espumizan. Pak jsme přišli na důvod kolik - nesnášenlivost kravské bílkoviny. Takže jsem nasadila dietu pro sebe a za pár dní byl klid 🙂
Teploměr - super je klasický do zadečku s ohebnou špičkou.
Bavlněné pleny - na utírání obličeje, ruček ... super věc
Není to na nákup, ale strašně moc mi pomohly tyhle weby : Mamila.sk, Jemnezrozeni. Díky nim jsem byla připravena před porodem na porod , na kojení a věděla jsem na co si dát pozor a jaké rady od personálu porodnice ignorovat ( kojení po 3 hodinách , zákaz spaní v posteli, léky při porodu .. atd atd )
A co se osvědčilo vám ?
@bayt Já si nemyslím, že je nešťastná, ale že tak komunikuje. A vidím ji taky, jen z okna, jen u toho okna nestojím celou dobu co spí, tak se občas musí ozvat. Rozhodně to není frustrované dítě, kterému neplním jeho potřeby jenom proto, že nemám chůvičku. Ano, plakala víckrát, ale taky je o víc než půl roku starší než tvoje dítě a má vyhraněný názor na "ci" a "neci", což se ne vždy slučuje s tím co chci a nechci já nebo její sourozenci. Tak s tím pláčem máš zatím štěstí (ne, opravdu si nemyslím, že je to výchovou), když byli děti malé, tak plakali před spaním i 2 hodiny a to jsme je ňufíkali, nosili, houpali na balonu, já kojila a přestali, až když je přešlo bolení (většinou to bylo bříško, nebo zuby). Nejmladší se občas dokázala s pláčem vzbudit i několikrát za noc a to spí s námi. Promiň, ale už končím původně byla diskuze o něčem jiném.
já tedy osobně jsem také zastánce chůvičky a bez ní bych byla asi ztracená a neustále jí kontrolovala ... když se narodila byla 3 týdny vporodnici takže to jsem jí měla hned vedle sebe, když jsme přijeli domu asi další 2 měsíce jsem s ní spala v pokojíku tak to se chůvička napoužívala přes noc jenom přes den ... až začala spát 5 - 6 hodin v kuse přesunula jsem se do ložnice a opravdu bych jí z pokojíku v noci neslyšela a když už začala spát celou noc tak vždy si pro probuzení začala hrát a potom povídat .. neplakala mi, neozývala se že je vzhůru .. já se prostě musela sem tam občas i vzbudit a jít se podívat zda ještě spí .. teď už jí je 9 měsíců a spí stále ve svém pokojíku a má zavřené dveře, takže bez chůvičky bych jí opravdu neslyšela .. začne tahat za kolotoč a začne povídat nebo volat táta či máma ... přes den je též zapnutá chůvička protože o5 spinká ve svém pokoji a má zavřené dveře ... dveře zavírám z důvodu mého psa, který běžně štěká na sousedku a nebo když jde někdo zrovna k nám ... tak aby jí zbytečně nevzbudil štěkotem tak jí dveře zavírám ... takže bez chůvičky bych jí prostě neslyšela přes zavřené dveře a už vůbec ne v noci .. v noci se mi vůbec nebudí jenom ráno a to už jsem v polospánku a poslouchám chůvičky kdy se ozve ... od mala mi nebrečela a nebrečí ani teď .. takže jí není prostě slyšet když se probudí
Já jsem z těch klasických věci nejvíc využila nosítko, ale i dobrej sporťák, protože ráda vyletim a to s mimcem nezměnilo. A chůvičku taky, ale hlavně na návštěvách, pod stanem atd. S tím souvisí dobrej fusak, kvalitní třeba merino oblečky - prostě takové outdoor věci. Naopak postýlka, hraci dečky, hrazdička a takovy ty různý blbosti, jsme noc nevyužili a hlavně toho má každej kupu, takže se to dobře dědí. My jsme si ty první hračky vždycky vyměňovaly s kamarádkou, aby se tak brzy mimcu neokoukaly. V postýlce spal malej minimálně a to jsem ji měla jako balkon. Odsávačku, dudlíky, lahvičky u nás úplně zbytečné, malej chtěl jen prso. Určitě lepší poridit na začátek méně a případně dokoupit později. Investovala jsem do kvalitního nosítka a trojkombinace, ostatní byla nadstavba
Postýlka - přivezli jsme si starou po nás, ale ani jsme jí nepostavili, malý spí s námi
Monitor dechu - neměli jsme
Hnízdečko - ušila jsem dvě a hodila se nám. Nijak zázračná pomoc, zvládli bychom to v klidu bez nich, ale malý se v nich cítil lépe během spaní přes den
Chůvička - začali jsme používat za hezkého počasí, když si večer chodíváme sedat na zahradu, kde není slyšet, když se malý vzbudí
Lahvičky a pod - máme, nepoužíváme, pití hned z hrnečku; zato se nám ale v půl roce začala velmi osvědčovat síťka na jídlo, kterou jsme koupili v lékárně (dá se do ní ovoce či jiné jídlo, miminko se učí kousat, protéká mu jen šťávička, motivuje ho to a nemusíme kontrolovat, jestli nemá příliš velké kusy)
Dudlík - vyzkoušeli jsme na dva týdny, ale odložili jsme ho, příště se ho vyvarujeme rovnou, dělal víc problémů než užitku
Zavinovačka - občas se hodila ze začátku
Lehátko do koupele - nemáme, ale asi by se u nás neztratilo, takhle musíme při koupání držet a hůř se manipuluje
Kočárek - ačkoli jsem původně nechtěla, občas se dost hodí
Šátek, nosítko a babyvak - všechno používáme a je to neskutečná pomoc - jak kvůli praktičnosti (přenos z místa A na místo B), tak často jediný způsob, jak ho efektivně uklidnit
Oblečení - dupačky nepoužíváme vůbec, nosí jen věci, ze kterých se snáz dá vysvléct spodní část těla (trochu bezplenkujeme, ale i jinak si myslím, že kvůli neustálému přebalování je praktičtější nemuset odepínat knoflíky nahoře) - takže za mě bodíčka s patentky mezi nožkami nebo overálky taktéž s patentky dole
Nahřívací pytlík na bříško - neměli jsme, možná by se hodil, bříško trápilo
Kapičky na bříško - využili jsme Espumizan, ale nejsem si jistá, jestli vůbec pomohl
Bavlněné pleny - koupili jsme sadu z druhé ruky a kromě prvních pár dnů s jednorázovkami už pouze látkujeme a jsme spokojeni - i v noci a při cestování
@anazuzzuzana my jezdíme s dcerou i pod širák. Zatím spí s náma ve spacáku . Ale koukáme po dětském spacím pytli . Jaký máte vy ?
@texetka zrovna se spacákem nejsem moc happy, kupovali ho naši 🙂 máme tento: http://www.sport365.cz/husky-kids-galy-5-c-zele... jako je skvěle teplý, všechno fajn, ale neskladný. Takže jen pro jízku autem. Letos už chodíme na vandry a to dávám synovi normálně svůj, nic moc teplej, ale právě má dobrý podvlíkačky a ponožky, máme dobrou karimatku a ještě není moc citlivej na chlad. Až bude třeba o ten rok - dva starší, tak už mu chci koupit nějaký skladný dětský spacák a ponese si ho pěkně v batohu 🙂
@anazuzzuzana díky . My právě jezdíme jak do kempu - stan, nebo karavan , tak i na vandr pod širák. Poprvé byla pod širákem v 10 měsících 😀
Zatím spí s náma ve spacáku - máme Primy a pak péřové , když je zima . Máme samonafukovačky a pohoda. ALe k Vánocům dostane svou samonafukovací karimatku - už se n advě nevejdeme 😀 A uvažujeme i o spacáku. Ted bude mít 2 roky

@normalnimatka to že jsem jí musela kojit po třech hodinách ale neznamená to že jsem jí občas nenakojila dřív ... také jsem se na to vyprdla a kojila ji třeba až za 4 hodiny když spala ... a doma mi spala déle a nebudila jsem jí .... až se vzbudila tak dostala najíst ... ale ten stres opravdu v té porodnici bylo hrozné .... těch 5 týdnů bylo na mě moc abych se dokázala plně rozkojit ... zkoušela jsem a snažila se ale nešlo to bohužel .. hlavně že je malá zdravá a spokojená