Daly jste holčičkám naušničky? Kdy a případně proč ne?
Ahoj, nevím jak se rozhodnout ohledně naušnic. Mám dvě holčičky, 2 roky a 2 měsíce. S tou starší jsem dlouho váhala, měla od narození pořád nějaké potíže, koliky, ekzém atd., tak jsem jí nechtěla ještě trápit a riskovat další nepříjemnosti. A teď už je bohužel ve věku, kdy má naprosto šílený strach z doktorů a z jakýchkoli zdravotnických a hygienických úkonů, takže nevím, nerada bych ten její strach ještě prohloubila. Máte někdo zkušenost s tím, že jste daly píchnout ouška v takhle pozdějším věku? Jak to snášely? Mladší holčička je zatím docela bezproblémová, tak zvažuju, jestli do toho jít už teď a jestli vůbec, když starší ségra nemá.... Poradíte? 🙂
@smallinka jasně, ale každé dítě chce to, co má jiné dítě.. nejedná se jen o náušnice, ale o oblečení, hračky, psa, pokojíček.. Stejně tak, že spousta lidí závidí svým známým a sousedům něco, co sami třeba nemají.. Takže takový argument neberu.. Dítě by se hlavně mělo učit, že není vždy nutné jít se stádem
@betelgeuzz jo tak to Tě chápu, to by mi to asi taky lezlo na nervy... 😉
u nás ženskost dorazila v květnu, v 5 letech... a je to přiměřené věku, takže za mě spokojenost, mně už to pomalu dělalo starosti 😅
jinak většina holčiček náušnice stejně chce - u nás by je bral i syn, kdyby právě už měl propíchlé uši 😀
já jsem ráda, že na to nemusíme, ona se může zbláznit i při sebemenším škrábanečku 😝
@dannyblakely asi tak. A hlavně mi přijde že se to zbytečně moc řeší. Nastřelení náušnic bolí míň než očkování nebo odběr krve, takže parádnice která se sama rozhodne že jí to za to stojí to přežije.
@dannyblakely No tak chtěla bych vidět holčičku, které vysvětlíš, že nemusí chodit se stádem, to neznáš ženský teda. 😀
My sme nechávali propichnout hned v porodnici a pokud budeme mět další holčičku tak taky hned v porodnici. Můj názor je ten, že holčička má mět naušnice a nejlíp hned od narození 🙂 ale názor vás ostatních beru..každý to vidí jinak 🙂
@mandala tak já netvrdím, že malé nedovolím náušnice.. Když bude chtít, bude je mít, ale hodlám ji vychovávat v tom duchu, že některé věci, hlavně ty materiální, prostě nejsou to nejdůležitější. Ať se pak rozhodne, jak chce sama. Nechápu, co je na tom zvláštního.
@dannyblakely Zvláštního na tom není vůbec nic, sama se snažím vychovávat ke skromnosti, ale právě proto vím, že ženský chtějí jít se stádem a jdou se stádem, s tím těžko něco uděláš. 😉
@mandala tak já jsem asi chlap 😀
@dannyblakely Asi teda 😀
@mandala LOL - podle sebe soudim tebe, ze. Tak to teda pardon, jsem zenska, ale za ovci se rozhdone nepovazuju, a dovolim si teda tvrdit, ze stejne na tom je vetsina mych kamaradek. Mozna, ze to mas jinak, ale v tom pripade bych te rada vyvedla z omylu - vsechny zensky takovy nejsou.
Usi jsem si nechala pichnout ve dvaceti, protoze jsem si jedny nausnice zamilovala a protoze jsem je chtela nosit, a ne protoze nausnice v CR nosi 90 procent zen a divek. Jestli se mi jednou podari a budu mit dceru, necham ji tez rozhodnout se sama. Ten zbytecny stres, co to nicnetusicimu miminku vyvola, to se mi tuze prici.
@maii Naprosty souhlas 🙂 Ja na svych propichlych usich miluju hlavne to, ze to bylo moje svobodne rozhodnuti.
@maii Nemluvím za sebe, mluvím za děvčata věku mých dcer, těm se těžko vysvětluje, že nemusí mít to a to, třeba to nakonec ani nedostanou, ale chtěly by. Jestli ty jsi v jejich věku byla jiná, tak jseš jedna z mála vyjímek, ale i takové se najdou, což mě přijde skvělé, nicméně já opravdu neznám žádnou jejich kamarádku, která by nechtěla jít s dobou.
@karlajasmine Presne, navic jsem v blizke rodine za posledni tri generace jedina, ktera ma pichly usi, takze to jeste podtrhuje to, ze jsem se rozhodla sama a ze to jsem ja. Jo, jako dite jsem obcas chtela nausnice, dlouhy vlasy, ponika, lego technic, vlastni pokojicek a baletni spicky, ale to proste k detstvi patri, prat si a ucit se, ze ne vsechna prani jdou v ten moment splnit...
@mandala v deviti/deseti letech jsem si taky prala spoustu veci, a tak vubec jsem se hledala, objevovala, co me bavi, co se mi libi, a o par let pozdeji i co mi slusi. A i kdyz jsem treba chtela nejakou modni vec, tak obcas jsem si o obhajila a obcas jsem se o tom pobavila s rodici, kteri se me pak zeptali, proc zrovna chci to a to, kde jsem na to prisla, proc je ot dulezite - proste jsme to probrali spolecne. Obcas jsem tu vec dostala, obcas ne, ale co jsem si z toho odnesla je schiopnost umet se rozhodovat, naucit se podivat se na vec z jineho uhlu pohledu, a fakt jsem i jako predpubertak pak sama dospela k zaveru, ze treba jezdit na koni je sice pekne, ale ze to zabira hrozne moc casu, stoji to hory penez, a vlastne chci jezdit jenom protoze jezdi i moje kamaradka. Omlouvam se za off-topic, ale cela tato minidebata byla spustena tvym vyrokem, ze "ženský chtějí jít se stádem a jdou se stádem".
@maii A taky jsem hned ve 14ti letech videla trosku rozdil v tom, jak jsem si nechala propichnout usi ja jako svoje svobodne rozhodnuti oproti mym spoluzackam, ktere mely nausnice cely zivot.. Jako ze ty spoluzacky kolikrat nosily ty same nausnice, ktere mely uz 5 let, braly je jako trosku povinnost a soucast hlavy a vubec je neresily, kdezto ja jsem to brala jako neco noveho a super a moznost se vyjadrit a najit svuj styl... A musim rict ze i ted velice casto dostavam komplimenty na svoje nausnice, vzdycky se je snazim vybirat peclive ke svymu obleceni, aby to nebylo jenom ''neco v usich'' ale opravdu doplnek...
Proste obcas mi prijde ze male deti maji nausnice ze zvyku a aby se nereklo, ale ze jsou tim ochuzeny o tu radost, kdyz se samy pro nausnice rozhodnou, protoze je chteji.
@maii Jo jasný, špatně jsem se vyjádřila, já těma ženskýma myslela především ty menší holčiny, jelikož my právě bojujem s tím, že dcerky nutně potřebujou mít všechno, co maj ostatní holky ve třídě. Já s tebou jinak souhlasím, ale právě moje zkušenost je taková, že holky chtějí jít se stádem, aby byly in a bohužel moje výchova ke skromnosti zatím moc nefunguje. ☹
My budeme davat cca 14dni po porodu. Doktror(byvaly primar detskeho) nam rikal, cim drive, tim lepe. Aby se mimi moc nehybalo. A hl. U manzela bude prvni holcicka po 23letech a dostali jsme nausnicky od tchyne.🙂
My nechali nastřelit ve 4 měsících bylo to hned a ani nekvíkla.Žádná krev,zarudnutí vše v pohodě zahojeno po šesti týdnech jsme vyměnily za bílé zlato od babičky.Bála jsem se že to nepůjde sundat,ale šlo to krásně rozepnout a vyměnit a vše v pořádku.S náušničkami jí to moc sluší líbí se mi tak 🙂
@mandala ale přece té holčičce můžu dát něco, co třeba zase jiné holky nemají.. Třeba zlatý řetízek na krk, aby taky měla parádu. Hned jí přece nemusím píchat uši jen proto, že to má každej..
Nechala jsem ji je nastrelit a asi ve 4 mesicich, po ockovani hexa vakciny
já budu dávat náušničky za 14 dní, bude jí skoro osm měsíců. Dírku jí bude paní doktorka klasicky píchat. A už se nemůžu dočkat, jak jí to bude s náušničkami od babičky slušet.
Když už náušničky, tak rozhodně nastřelené. Už kdysi mi jedna z maminek vyprávěla, jaké to bylo maso, když její dceři píchali ouška - klasicky jehlou. Tehdy jsem si řekla, že nic takového svým dětem neudělám. Hodně dlouho jsem se odhodlávala, zda-li mám vůbec nechat nastřelit nebo to nechat na jejich rozhodnutí. Nakonec jsem se odhodlala a bylo to opravdu jen cvak cvak, bez krve a snad skoro bez bolesti. Sice i tak jsem v ordinaci málem zkolabovala a podruhé to před doktorkou i obrečela, ale nakonec jsem ráda, že náušničky máme. Bohužel jako jedním z mála nám dírky hnisaly, ale bylo to reakcí na materiál nastřelených náušnic. Jakmile jsme vyměnili za závěsné - zlaté, do pár dnů byl klid.
Minulý týden jsem byla u dětské doktorky a zrovna před námi píchali holčičce ouška - klasicky. Hrůza, myslela jsem, že uteču a myslím, že maminka na tom byla zrovna tak.
Takže se přimlouvám za všechny holčičky na světě, když už náušničky, tak jen nastřelené🙂)
@versatilka a můžu se zeptat, z jakého důvodu budete to maličké děvčátko trápit pícháním jehlou? Proč nevolíte raději nastřelení, které je mnohem méně bolestivé?? Já tomu opravdu nerozumím. Přece máma, která dítě miluje ho nenechá trápit jehlou, když existuje šetrnější způsob..
@dannyblakely Tak já to svým holkám nedala proto, že to má každý, ale protože se mě to líbí. Jde spíš o to, že když by třeba tvoje holčina chtěla např. v 5 letech propíchnout ouška, tak už to bude mnohem hůře snášet, spíš se k tomu ze strachu ani neodhodlá. Zlatý řetízek mají naše obě dvě od křtin a nenosí, protože při jejich sportovním vyžití by za chvíli asi ztratily. Oproti tomu náušničky se dají koupi levně a krásné a vyžívají se v tom, že si můžou měnit tak, aby ladilo, nebo podle nálady. Ale tak uvidíš, třeba to budete mít jinak, já jenom píšu svoje zkušenosti, i když si člověk něco namyslí, tak za pár let může být stejně všechno úplně jinak. 😉
Sama za sebe bych náušničky dvouleté holčičce už nedávala. Bude mít z toho trauma a hlavně by si to už pamatovala. Tento zážitek by se jí vryl do paměti a taky by Vám to mohla mít za zlé, že jste jí zradila a nechala jí tam mučit. Mohlo by to pokazit Vaši vzájemnou důvěru a hlavně máma má být ochraňovatelkou a u ní má dítě najít pocit bezpečí (samozřejmě něco jiného je nutné lékařské vyšetření). To už bych raději počkala, až se rozhodne sama. A jestli to té mladší dát (viz úvodní dotaz v tomto fóru), toť otázka. No já bych to snad té mladší také nedávala a počkala bych, ať se holky potom domluví a jdou na to spolu a vzájemně se podpoří, klidně až v 10 letech. Vždyť pak už je to jedno a můžou si sami i náušničky vybrat podle vkusu nebo je mohou dostat třeba k těmto kulatým narozeninám.
Holky nemají, už ví, že až budou chtít, domluvime pána doktora, ten vezme ouško, udělá tečku, pak to cvakne,trošku to zaboli - stipne a budou mít nausnicky....až budou samy chtít. Starší -4roky už sem tam chce, mladší 3roky zatím ne.....klidně je necham až budu vědět,že to zvládnout,že chtějí samy....
U miminka mi to přijde drsné, protože hned má spoustu očkování - jen hexa 4x a pnemokok 3x....mi přijde, že ještě pichat uši jen kvůli parade.....že mě se to líbí......navíc dítě se nemůže bránit. Za mě minimum ne.
Takže já jsem proto,aby se dítě samo rozhodlo, rodiče vybrali lékaře odborníka o kom vědí že je schopný a dobrý a pak tam zašli všichni.

@smallinka Tak ja jsem treba rada ze me nasi nechali, abych se rozhodla sama.. nechala jsem si pichnout nausnice ve 14ti, vubec to nebolelo a byla jsem rada, ze to bylo moje svobodne rozhodnuti. A mam kamaradku, ktere pichli nausnice rodice, ji se to nelibi a nenosi je a akorat ma na usich trosku jizvicky.. Proste mi neprijde k tomu miminku fer rozhodnout za nej, ze bude mit propichli usi...