Daly jste holčičkám naušničky? Kdy a případně proč ne?
Ahoj, nevím jak se rozhodnout ohledně naušnic. Mám dvě holčičky, 2 roky a 2 měsíce. S tou starší jsem dlouho váhala, měla od narození pořád nějaké potíže, koliky, ekzém atd., tak jsem jí nechtěla ještě trápit a riskovat další nepříjemnosti. A teď už je bohužel ve věku, kdy má naprosto šílený strach z doktorů a z jakýchkoli zdravotnických a hygienických úkonů, takže nevím, nerada bych ten její strach ještě prohloubila. Máte někdo zkušenost s tím, že jste daly píchnout ouška v takhle pozdějším věku? Jak to snášely? Mladší holčička je zatím docela bezproblémová, tak zvažuju, jestli do toho jít už teď a jestli vůbec, když starší ségra nemá.... Poradíte? 🙂
@dannyblakely věc názoru, zda se jedná o šetrnější způsob a rozhodně bych tu nezmiňovala lásku maminek ke svému dítěti (narážky typu nemilujete své dítě, si prosím, odpusťte). Každá jsme jiná, každá své dítě vychováváme jinak a máme jiné názory. To ale neznamená, že některé z nás pečují o své dítko špatně nebo s menší láskou..
Z vlastní zkušenosti a zkušenosti lidí ve svém okolí už bych do nastřelení nešla, a to ani od dr. S jehlou se ouško hojí rychleji, nehnisá. Navíc, pokud je člověk (doktor) který ucho píchá odborník, procedura nebolí. Je jen potřeba najít správný bod. Dítě ve většině případech křičí proto, protože je drženo, aby se nemrskalo a to se mu nelíbí. Naše dětská doktorka je stejného názoru.
A jinak jsem s náušnicemi počkala právě tak, abychom k tomu neměly ještě očkování, protože ta kombinace tolika jehel už mi prostě přišla moc. Ačkoliv očkování nesou obě děti statečně.
My jsme nastřelovaly když byly malé tři měsíce. Probihalo to v pohodě, malinko pláče. Bylo to rychle a potom žádné problémy.
Nečetla jsem odpovědi... já bych dalé malé a starší se zeptala, jestli by chtěla taky takové naušničky, jako má sestřička a nabídla jí, že si může vybrat (nějak rozumně, třeba ze čtyř co se budou líbit vám) 🙂 Buď bude chtít nebo třeba až později..
Malé bych píchla určitě, naše dcerka má od šesti týdnů, píchnuté dětskou doktorkou klasicky jehlou. Brečela jen při tom, pak jí nevadilo ani týdenní ošetřování framykoinem.
Ja nechala dcerce usi propichnout kolem 3,5 mesice, u doktorky, jehlou. Bohuzel u jednoho ouska pichla nejak spatne a male teklo docela hodne krve, ale druhe bylo bez problemu, zahojily se take bez problemu. Mela hned zlate nausnice. Po tu dobu, co nausnice nemela, jsem si od rodiny vyslechla, ze jakto, ze nausnice jeste nema a tak. Ale snazila jsem se to vypoustet z hlavy. Mne zas prislo osobne divne, kdyz kamaradky dcerka mela nausnice asi po tydnu od narozeni. Mne prislo to miminko takove velike, nevim, takove nemiminkovske 🙂 Ja jsem rada, ze mi mama nechala propichnout usi, protoze jsem docela "posera" a usi bych si nedala sama propichnout ani za nic.
@versatilka vidíte, tak u nás v rodině opak - nastřelení vždy naprosto v pohodě hojení, po jehle potíže 😖
mně vyhovovalo to nastřelení, že to je rychleji hotové...
@shine2015 to nastřelení náušniček není žádná velká zátěž 😉 u nás teda malá plakala méně než při očkování...
hlavně z toho neměla stres předem, to starší dítě si to sice zvolí samo, ale myslím, že se bojí, ne?
mimčo neví o co jde a za pár minut o tom neví... (u nás žádný pláč fakt nebyl a to je malá citlivka)...
já si naprosto neumím představit, že bych šla s malou když tomu rozuměla... je cimprlich a vše dost řeší... to by bylo velké vysvětlování a myslím, že by to napoprvé ani nedala...
ani jí nikdy nevyndávám náušnice (ani když měla neštovice a byly hned u náušnic), protože se bojím, aby to nezarostlo, jsem ráda, že to máme z krku...
ale každý to vidí jinak 🙂
@lu777 proto je to asi bod sporu. Kdyby bylo jedno horší a druhé lepší, nemohly by se tu o tom maminky přít. Každému vyhovuje něco jiného, každý má svoje zkušenosti a některý doktor je prostě šikovnější s jehlou a jiný si lépe poradí s nastřelováním.
@lu777 ono se sice miminko nebojí, ale zase z čisteho nevědomí bolest má, což mi taky nepřijde uplně ideální....a pokud nastřelení nebolí nebo není tak cítit, tak to zvládne i starší dítě...však nemusí chodit ve 3letech, ale klidne až později...kdy je seznámeno s tím, jak vše bude prbíhat a hlavně mě osobně vadí, že mimi se narodí, v pordnici odběry - vpichy, na 12týdnu hned očkování, nekdo dává s pneumokoky naráz nekdo po 2 týdnech, pak hned další dávka hexa a další pneumokoky a vlaste hexa je 3x a pneumokoky 4x, což mi přijde strašné....a do toho ty naušnice, mě to přijde zbytečné....chudáci deti, jen se narodí, hned píchání....já bych i očkování odložila na později a víc roztáhla....
ale jinak je vcelku jedno, jak to kdo má, podle mě to zase tak velký problém není, at naušničky dátě hned nebo později.....jen jsem napsala, jak to máme my 🙂
@shine2015 ideální to není, to je jasné 😉 ono bohužel pro ty náušnice je potřeba ta dírka, s tím se nedá nic dělat...
já mám zkušenost jak u sebe tak u dětí,že kolikrát nejhorší je to, že o něčem víme dopředu a jsme ve stresu... že člověk tak nemá třeba pár minut bolesti ale navíc týden dva nebo měsíc kdy o tom přemýšlí, představuje si to, bojí se...
ale někdo nad tím třeba tak nebádá a je v pohodě 🙂
jinak já některá očkování nenechala dát a u obou dětí jsme měli některá odložená 🙂
@rajecka ahoj, tak my jsme dceři nechali naušnice dát teprve v jejích 2,5 letech a to na její přání-sama si řekla, že chce mít naušnice. My jsme dávat nechtěli-téměř všechny ženský v mým okolí naušnice nenosí, takže jsme si řekli, že to necháme být a až bude sama chtít tak si je buď dá nebo nedá. Jenže začala chodit do školky, kde je spousta holčiček měla a ona je samozřejmě začala chtít taky. Nastřelil jí je náš pediatr, malé jsem to tak trošku před zákrokem vysvětlila co jí bude zhruba dělat a předem jsem jí upozornila i na to, že to může trošičku bolet. I přes to to s ní ani nehlo a měla v tom prostě jasno-chtěla je 😀 . U dr. držela jak přibitá, ani s sebou nehla, nebrečela, neměla potom žádný problémy atd. a z ordinace jsme vycházely asi za 10 minut. Ale samozřejmě to záleží na samotném dítěti-pokud má z doktorů hrůzu a vyloženě netrvá na tom, že by naušničky chtěla tak bych to asi nechala být. Vždyť v pozdějším věku z toho už bude mít přece jen větší rozum a rozhodne se sama. Mě se taky každý ptal, proč nemá naušnice a kdy jí je dáme, ale vždycky jsem řekla, že až ona sama bude chtít. Já vím, že to má prostě každý zažitý, že holky mají naušnice , ale záleží to zatím jen na rodičích 😉 .
@lu777 heled a proč by dítě mělo ýt měsíc ve stresu....pokud je ve stresu tak mu je nenechám dát přece....i kdyby si je dala v 15ti...já mám takový pocit, že ty holčičky mají naušničky hlavně a nejvíc proto, že se líbí maminkám....a to mi přijde sobecké....píchat do dětí jen proto, že je to za A) paráda a za B) že se to líbí mě....
vždyt dítě by mělo samo chtít a ne že mu máma řekne, např ve 3letech pojd když samo ještě není připravené.... 😉 i kdyby si to rozmyslela po ceste, tak tam zavolám nebo dojdu a řeknu, at se nezlobí, že malá ještě nechce....
já v tom zase takový problém nevidím. 😉 a jen kvuli tomu, že mě se to líbí.....mipřijde na hlavu píchat nebo způsobovat bolest dítěti, byť jen dle měho hodnocení malou - otazkou je, jak moc to stresuje a bolí miminko, to si já netroufám tvrdit, že méně nebo že to miminko nebolí nebo nestresuje...protože když je malé, ne každé jezdí v autě rádo a ne každý má lekaře za rohem a to bychom to mohli dát do roviny, že může mít i infekci, že cítí stresové prostředí u lékaře atd.....
mě je vcelku jedno jak to kdo má....na začátku u nás nechtel manžel píchat do dětí a dnes jsem ráda, že jsem si neprosazovala svoji....nemyslím si, že bynaše holky nebyly tak pěkné, navíc nebojím se když se začaly samy oblekat, nebo ani ve školce, nebo když dělají kraviny...atd.
Prosttě každého věc, ale jsem ráda, že kvuli parade jsem je nestresovala.....a jak jsem psala, starší už ted přijde, že by chtěla....ale vidím jako její matka, že je ještě brzy....i když se třeba pletu a už by to zvládla 😉
@shine2015 asi jsi nečetla co jsem psala - mě by ani nenapadlo říct dítěti ve 3 letech, že má jít na píchání uší 😉 taky proto jsem to tak neudělala... nedokážu si představit ani teď v 5, že by šla dobrovolně a nutit bych ji teda v žádném případě nedokázala (holt nejde o nutnou věc)...
jinak naše malá je moc ráda, že náušnice má, protože je mají holčičky okolo... samozřejmě pokud je přestaneme nosit i my dospělé ženy, tak je pak holčičky chtít nebudou, ale to je na jinou debatu 😉
pokud jsme pro náušnice, pak je to o tom, že buď udělá rozhodnutí matka pokud je dítě fakt malé... a nebo se počká až se dítě rozhodne samo...
já zažila tu druhou variantu, byla pro mě děsná 😔 (dlouhé váhání, velký strach, všichni mě uklidňovali, že to bolet nebude, šla jsem z vlastního rozhodnutí v 15 a bolest hrozná 😖), takže jsem z mého pohledu zvolila logicky druhou možnost, odbýt to dokud je to miminko, nechtěla jsem, aby si případně prošla tím samým co já... jsem ráda, že to má za sebou...
jednou si to třeba nechá zarůst nebo si dá piercing všude, to už je její volba... mě celé dětství mrzelo, že nemám náušnice 😉 a zrovna nedávno jsme se o tom s dcerkou bavily, protože má spolužačku, která náušnice nemá a je jí to taky líto, tak se ptala Belly jestli bolelo nastřelení, ta si to samozřejmě nepamatuje (ne vědomě, v podvědomí máme někde všechno)
tohle je prostě vždycky osobní rozhodnutí a bohužel v mnoha otázkách dokud dítě nedospěje rozhodujeme za něj - nejen s takovými drobnostmi jako jsou náušnice, ale i s tím zda bude nebo nebude mít očkování a která a kdy.......nebo do které školy půjde..... ve které zemi bude žít..... zda bude mít sourozence atd. atd... člověk si to musí sám zvážit a rozhodujeme prostě na základě vlastní zkušenosti...
moje zkušenost je taková, že v pozdějším věku jsem byla hodně ve stresu a bolelo to víc... proto šla naše malá co nejdříve (ve 3 měsících) a bylo to odbyté opravdu hned, naprosto bez komplikací... já jsem moc ráda, že to nemusím řešit, asi jsem sem neměla psát 😀 ale holt mám jasnou zkušenost, že lepší dříve, malá nevěděla o co jde, byl to fakt moment a sotva zabrečela, to víc brečí, když jí na ORL strkají špachtli do krku
někomu to ale nemusí vyhovovat, píšu čistě svůj názor a zkušenost - stejně jako Ty 😉
@lu777 a tobe je nastřelovali? nebo píchali?
mě je to vcelku tak nějak jedno, mě jen přijde fakt hrozný, kolikrát do 1roku dítětě do něho pícháme...a naušničky se mi líbí i na dětech, nemužu říci/napsat, že se mi nelíbí.....líbí... 😉 ale nevadí mi, že je moje deti nemají. Taky jsem si nechala nastřelit naušnici v 15ti, druhou k te první v levem uchu....a že by mě to stresovalo nějak strašně mi nepřijde...proste jsem se rozhodla a šla 🙂
my jdeme na nastřelení náušniček příští týden..jdeme přímo k ušnímu, ten nastřeluje nejdříve od 8 měsíce, aby dítě už mělo vyvinutý lalůček. Necháme je tam měsíc a pak už si můžeme dát naše 🙂
@shine2015 nastřelovali a dcerce taky 😉
jo, s tím pícháním souhlasím, já taky některá očkování nedala nebo jsme je měli odložená, je toho moc 😝 ...
jinak mám staršího syna, s náušnicemi jsem tak kromě osobní zkušenosti neměla co do činění do té doby... nechala jsem si poradit od pediatričky, která řekla, že je malá naprosto zdravá a od 3 měsíců že to povoluje, tak jsme šli, ať to máme z krku... kdyby to bylo jehlou, asi bych to víc rozmýšlela, protože mojí ségře to píchali jehlou u doktora a zbabrali to, hnisalo jí to a má to nakřivo.... tím, že to bylo nastřelení, tak jsem to brala, že to je rychlejší a přesnější...
nijak víc jsem to neřešila a byla jsem moc ráda, že malá sotva zabrečela a neměla jsem z toho díky bohu špatný pocit...
je fakt, že malá měla stresu podstatně méně celkově než syn, bylo to krásné těhotenství, nádherný bleskový porod, ani jsem ji nenechala měřit, některá očkování měla odložená, takže celkově měla méně stresu než syn a náušnice tak byly jen drobnost... kdyby měla jakékoli potíže, tak bych to asi viděla jinak
(mně mamka nenechala píchnout uši protože jsem se narodila malá)
@lu777 tak to chápu....ja měla najíeho báječneho lekaře na píchání, doporučila mi ho má nejlepší přítelkyně, pracuje s ním na klinice....a pak máme šikovneho pediatra....ten nastřeluje i podle akupresurních bodů měří atd...no uvidíme, ono taky každé dítě je jiné....dám pak vedet, jak to jednou holky zvládnou..... 😉 jestli si vzpomenu 🙂))
Tak me to teda ve 14ti nebolelo vubec.. to nastreleni mi pripada fakt setrny a ja bych proste nemohla tohle svymu miminku udelat.. ja treba jako malinka chodila casto na krev (mela jsem nejake problemy) a mam z toho trauma do ted.. do ted naprosto nenadivim, kdyz mi nekdo bere krev.. Takze dle meho nazoru se miminku akorat zpusobi trauma z jehel.. nevim. At si kazdy dela co chce, ale ja bych sve dceri usi propichnout nenechala.
Dali, nechali jsme nastřelit, v 5-ti měsících 🙂
@karlajasmine Pokud jí je necháš nastřelit jako miminku, tak pamatovat si to určitě nebude, oproti tomu, když je bude chtít ve třech letech, bude to určitě snášet hůř. Sama píšeš, že to nebolí, takže podle mne je lepší nastřelit jako malé, když nic netuší, než pak větší, aby z toho tři dny nespala. 😉
My jsme malé nechali udělat náušnice, protože ty miminka si to pak nepamatují. Nevím o žádné holce, co by později náušnice nechtěla, takže je fajn, že to nebude muset řešit, až bude velká 😉 🙂
@mandala Tak jde i o to ze me se nausnice na miminku proste nelibi a chci aby si to dite rozhodlo samo 🙂
Starší dcerce jsme nechali nastřelit(ale nevzpomínám na to moc ráda ), mladší jsme nedali, protože měla dost zdravotních problémů a sama dětská lékařka nám radila, ať ji netrápíme ještě náušnicemi 😉 A když na tom byla zdravotně lépe, měla už přes rok a to už jsem si nedokázala představit, že bychom ji udrželi 😝 Navíc měla díky tomu, co si prožila, hroznou fobii z doktorů, tak jsme to nechali být....když bude chtít později, až bude mít z toho rozum, tak necháme dát...
My teď řešíme opačný problém- starší dcerka přišla nedávno ze školky s tím, že nechce náušnice, protože je tam nemá spoustu holek(a opravdu, taky jsem si toho všimla) a proč je má ona? 😅
@karlajasmine Tak to potom jo 🙂
nečetla jsem vše výše. nechala jsem nastřelit- ve většině případů se to rychleji hojí a nemusí se s tím dělat nic. Nastřelovalo se to v poslední chvíli ve skoro půl roce, pak už by byla nezvladatelná. Nechala jsem je dát protože, kdyby byla posera po mě, tak až by je jednoi chtěla, tak by si je píchnout či nastřelit nenechala. Sama jsme chtěla vždycky ještě jednu naušnici a jelikož mě bolí vše, tak mám jen dvě. Po nastřelení se to zahojilo okamžitě, nechala jsem tam 2měsíce ty původní nastřelený naušiničky, co byla chyba- za 2měsíce začalo jedno ucho hnisat, chytla jsem to hned v začátku, vyměnila nastřelený naušnice za klasicky protáčecí, párkrát vydezinfikovala a ok.
Take jsem necetla, ale ja je dceri pichnout nedala, nechala jsem to na ni az pobere trochu rozumu.....a ta si je prala nastrelit jako darek k narozkam v sesti letech. Nastreleni ani nijak neboli ( ja mam usi pichane jako dite od doktora a hnisaji dodnes, treti dirku mam nastrelenou na VS a bez problemu), hezky se to zahojilo a bylo to jeji rozhodnuti.....
Co si pamatuji, tak mi je máti nechavala nastřelit až nekdy na základce a problém nebyl. Bylo fajn, že sem si mohla sama říct, jestli je chci nebo ne.
Musim souhlasit s nekteryma maminkama. Dcere nausnicky nedame, dokud si sama nerekne...taky jsme mely nejake zdravotni problemy a nechtela jsem ji pridavat. Babicky samozrejme nechapou a berou to jako nejakou novotu, ale ja si stojim za svym. A az bude chtit nausnice,tak pujdu s ni a necham si klidne pichnout extra dirky,aby v tom nebyla sama 🙂
Já nějak nechápu, proč by se malým holčičkám měly vůbec náušnice dávat. Aby si je lidé na ulici nepletli s chlapečkem? Miminkům je šumák jak vypadají, spíš bych řekla, že maminky chtějí ukázat, jak maj krásný dítě....
Komlikace po píchání uší jsou časté a já bych to prostě svému dítěti nemohla udělat. Jestli budeme mít dceru, tak to necháme určitě na ní, až bude mít dost rozumu aby se mohla sama rozhodnout. A ten Švýcarský přístup, jak tu někdo zmínil, to se mi moc líbí!
nastrelit, je to rychlejsie a menej bolesti a urobia to aj v zlaztnictve

Tak za mne rozhodně ano a ještě bych řekla, že čím dříve, tím lépe, protože miminko to v podstatě nevnímá, tedy takhle, - vnímá to stejně, ale není vystavené případnému strachu, jako již starší dítě. To, zda bude chtít náušnice nosit, až povyroste , - toť otázka, ale spíš vidím holčiny, kterým klasické píchnutí jedné dírky do každého ucha nestačí a mají tam těch dírek více, než ty, které nemají uši píchnuté vůbec. Navíc, při dlouhodobějším nenošení dírka zaroste. Dneska se ta móda zase vrací - barevné, velké a bůhvíjaké náušnice. Já jsem měla ve škole totiž spolužačku, která také neměla píchnuté uši. V té době se ještě žádné nastřelení, - tedy pokud vím, neprovádělo, nebo možná jen zřídka kde. Ona náušnice chtěla, tak to řešila klipsovými, s různými kruhy, hvězdičkami kdejakými ještě, jenže po pár měsících, řekněme po dvou školních letech měla ušní boltce jako slůně, když náušnice sundala, třeba při plavání. Takže ještě jednou, za mne rozhodně ano