icon

Látkování, na co dát pozor? Jak začít? Kde nakupovat?

dancala
3. led 2017

Čekám první mimčo.Chci začít látkovat ale nemám zkušenosti a je to dost drahé kdybych to nezvládala.Nikdo v okolí s tím nemá zkušenosti nebo o nikom nevím.Poradíte na co si dát pozor,jak začít,kde nakupovat atd?

Strana
z3
luj89
3. led 2017

@dancala Proč myslíš, že je to dost drahé? Vždyť cena je jednou z velkých výhod látkování 😉. Koukni na youtube na videjko od UNIPA a od latkovky.cz, je to tam pěkně vysvětleno. A kde nakupovat? E-shopů je několik a to samé s bazárky. Spíš si nejdřív projeď ty videa (příp. e-book na latkovky.cz, paní Bumbálková - majitelka je moc ochotná, můžeš jí i napsat mail s dotazy a velmi rychle odpoví), udělej si jasno v tom, jaké pleny chceš koupit, kup jen pár kusů na vyzkoušení a pak postupně dokupuj podle potřeb miminka.

dancala
autor
3. led 2017

@luj89 právě mám strach koupit 10 plínek za 4000 a po měsíci zjistit že mě to nebaví že nestíhám prát a pod.ta pořizovací cena se mi zdá veliká když nevím jestli to budu zvládat.na spoustu videí sem koukala ale neumím si to představit v praxi.chtěla bych jít do obchodu osahat si ty pleny promluvit si s někým kdo mi odpoví na moje hloupé otázky.

jeen
3. led 2017

@dancala Tady na koníkovi je skupina, na FB je Poradna pro látkovačky. Doporučuji najít si nějaký kurz, kde si všechno prohlédneš, osaháš a dozvíš se vše podstatné a potom teprve nakupovat. A jednorázově je to větší investice, ale rychle se ti to vrátí. Pro novorozence jsou stejně nejlepší čtverce a ty nejsou tak drahé. A pokud ti to nebude vyhovovat, tak se plenky dají prodat s minimální ztrátou.

jeen
3. led 2017

@dancala Nevím, jestli se ti někdo v obchodě bude ochotný věnovat třeba 2 hodiny a navíc by ti mohli vnucovat svoje značky. Pokud na FB napíšeš v té skupině dotaz, tak ti určitě někdo poradí, kde je poblíž tvého bydliště nějaký kurz.

luj89
3. led 2017

@dancala Pokud nakoupíš celou plenkovou výbavu dopředu najednou, tak ta pořizovací cena je vysoká jak u látkovek, tak ale ještě víc u jednorázovek. U jednorázovek nikoho nenapadne jich kupovat 50 balíků ještě před porodem a stejné by to mělo být s látkovkama. Doporučuje se začít s pár kusy (třeba bazarovými) a postupně dokupovat podle toho, co vám vyhovuje nebo prodat to, co nevyhovuje. Jinak teda souhlasím, taky bych si ty plenky chtěla osahat a prohlédnout v nějaké prodejně, ale bohužel zatím nevím kde takovou najít :-/. Odkud jsi?

jeen
3. led 2017

@dancala Ještě dodám, že kurzy jsou zdarma a ten kdo je vede, má většinou všechny možné typy plen - AIO, SIO, kapsovky, kalhotovky, vícevrtvé,... a mnoho značek.

dancala
autor
3. led 2017

@jeen Děkuju moc za odpovědi.Nesměj se mi prosím ale já na FB nechodím už ani nevím heslo.🙂 Chci vědět jestli pro novorozeně stači jen čtvercovky.Nebo hned od začátku potřebuje AIO.jaké použít vsavé vložky do chobotek.Jestli se vyplatí koupit začínající sadu od jedné značky nebo to radči objednat z více stránek.Hledala sem to na mapě Látkovky ale v našem okolí se nic nezobrazuje.Fakt asi bydlíme na kraji lidstva🙂

dancala
autor
3. led 2017

@luj89 Jsem od Břeclavi je to asi 60km od Brna.Jo s těma obchodama su taky zklamaná.Sice věřím tomu že v Brně určitě někde bude nějaký obchod s Látkovkama ale netuším kde.Kurzy tam taky jsou ale já su na rizikovém a nemám tak dlouhé vycházky tam jet.Hold to budu muset risknout nebo se asi na to vykašlat. nemá cenu prát 4 plenky ☹

dancala
autor
3. led 2017

holky ste hrozně hodné že mi radíte děkuju 🙂

luj89
3. led 2017

@dancala Já bych to nevzdávala 🙂. Taky s tím budu začínat 😉. Mě hodně pomohlo to video od latkovky.cz, tam aspoň vidíš ty plenky různých značek.

jeen
3. led 2017

@dancala Tady na koníkovi je skupina Látkové pleny, taky jsem nic o plenkách netušila a tam mě odkázali na kurz podle bydliště. Na novorozence určitě stačí čtverce a na to svrchní kalhotky (min 3x), případně malé vkládačky (mně ze začátku stačily IKEA žínky). A jednu značku raději ne, každé dítě je jiné - dlouhé, tlusté... 🙂 Co sedí jednomu nemusí sedět druhému.
V Brně pořádá kurzy třeba Plus pro maminky. V Břeclavi jsem našla, že občas je kurz zde - MC Lvíček Dyjáček (17. listopadu, 1a, dům školství - 3. patro, Břeclav). A v dubnu je Týden opravdových plen a v tu dobu se pořádá spousta kurzů - http://www.tydenopravdovychplen.cz/.

dancala
autor
3. led 2017

jo myslim sem ho viděla🙂mě to nadchlo protože je to jak pokračovaní tradice ale moderněj🙂taky se mi zdá že mimčo se rychlej naučí na nočník a je to přírodnější tudíž pro dítě i zdravější.Přemýšlela sem i o bezplenkové ale sme v nájmu tak z toho by asi radost moc neměli🙂

dancala
autor
3. led 2017

@jeen Wau kde si to našla? to hrozně děkuju za adresu.a já trupka myslela že v tom budu sama exotka v našem okolí.Promiň že ti tykám ale si zlatá 🙂

hz
3. led 2017

Ja treba jedu v latkovkach z druhe ruky. Cena je lepsi, poslouzi stejne dobre jako nove. Bamboolik, Anavy.... uz druhe dite latkuji v plenach z druhe ruky.. pro zacatek doporucuji..

dancala
autor
3. led 2017

@hz Zdravím.Na jakých bazarech prosím nakupujete? nebo nebude v Dubnu pleny prodávat některé?Zkoušela už hledat na pár bazarech ale neměla sem štěstí ☹

jeen
3. led 2017

@dancala Není zač. Zapátrala jsem na FB, podrobnosti o tom MC nevím, ale našlo mi to, že loni tam byl kurz v rámci toho Týdne plen.

olga_
3. led 2017

Holky, kurzy dělá také Brána k dětem (www.branakdetem.cz). Je v Brně, Ostravě, Praze, Pardubicích, Znojmě, Olomouci... Nebojte se látkovat! Je to super 💃

hz
3. led 2017

@dancala prodavat nebudu, mam ted novorozence. ale mrknete tady na bazaru, je tam docela vyber https://www.modrykonik.cz/market/plenky/?TYPE=R...

dancala
autor
3. led 2017

@jeen Děkuju moc já bych nebyla schopná to najít.Konečně je šance se někoho poptat a vidět to na vlastní oči.To je obrovská pomoc.Já tam zítra vletím a bez dobrých zpráv neodejdu 🙂)Moc děkuju.Hned mám chuť si poskládat pár plen a zdokonalovat se.

dancala
autor
3. led 2017

@hz jé tam se bude nakupovat 🙂 tak snad ti nic nevyfouknu🙂

luj89
3. led 2017

@olga_ Brana k detem uz pokud vim v Pardubicich nefunguje...

danny36
3. led 2017

@dancala jestli máte FB, běžte do skupinky "Látkové pleny - bazar a zábavná tombola" Dají se tam koupit moc pěkné kousky 🙂

olga_
3. led 2017

@luj89 Vycházím z jejich webu. Nevím, já nakupuju jen přes jejich e-shop. Jo, teď jsem ty Pardubice rozklikla a něco takového tam píšou.

dancala
autor
3. led 2017

@olga_ všechny ty města sou ode mě dost daleko.ale děkuju pomoc.věřim že látkování je super hlavně pro mimi.v mém případě to chce trochu odvahy a ukecat tatínka 🙂

dancala
autor
3. led 2017

@danny36 FB mám ale heslo k němu mi chybí 🙂už sem zvykla žít bez něj.Koukám že asi dělám chybu a bylo by dobré si ho možná obnovit ☹

danny36
3. led 2017

Ale mě v začátcích do synových 9m stačily čtvercové pleny poskládané na novosklad a draka, do toho savé vkládačky a na to svrchní kalhotky. Pak jsem koupila i AIO. A s tím vším látkuji už druhého syna, v noci i na výletech. A co můžu doopravdy doporučit jsou separační vložky Anavy a látkové ubrousky na zadeček haipa-daipa. Drží každodenní používání už u druhého syna 🙂

danny36
3. led 2017

@dancala Můžete si tam najít i maminku v Břeclavi a může vám pomoct. Případně se ozvěte, máme to kousek. Klidně se stavím a pomůžu 😀 mě skládat čtvercovky učil manžel 😀

savlupa
3. led 2017

To nevadi, az to zkusite, tak to bude v pohode i bez kurzu. Ja kdyz jsem se rozhodla pro latkove, tak jsem byla z vsech tech znacek a informaci zmatena a vybojovali jsme to. 🙂 Pro tatinka a babicky a priznam se, ze i na cesty, mame nouzove jednorazovky. Nakonec mame Anavy a ted u druheho budu kombinovat s Bamboolikem. Uplne na zacatku jsem u prvniho miminka vazala ctvercovky, protoze moderni latkovky mi prisly na nej hrozne velike, ale ted u druheho uz jedu rovnou kalhotky Anavy a v pohode.

dancala
autor
3. led 2017

kolik prosím vás máte zhruba těch čtvercovek a vkládaček?

savlupa
3. led 2017

I Popolini separacky jsou fajn, daji se i nekolikrat vyprat, kdyz jsou jen pocurane. Ja se nestavim, ale kdybyste se chtela zeptat a ja dokazala odpovedet, tak se klidne ptejte.

Strana
z3