icon

Látkové pleny III

novako
17. dub 2009

Napoprvé to vypadá děsně složitě, ale nenechte se odradit!

Podle střihu a funkce se látkovky dělí na:
Čtvercové - patří mezi ně klasické čtverce (znáte z dob svého dětství) a vícevrstevné plenky (plena obdélníkového tvaru podélně rozdělená na tři části; prostřední část je tvořená z 8 vrstev bavlny, krajové části ze 4 vrstev). Čč a vv před použitím musíte poskládat.

Tvarované – jsou vytvarované tak, aby sedly dítěti kolem stehýnek, aniž by se musely předem poskládat.

Zavazovací – dávají se přes jiné savé pleny, aby držely na svém místě a neposunovaly se.

Kalhotkové – tvarem připomínají papírové plíny, mají savé jádro.

Kapsové – tvarem připomínají papírové plíny, na rozdíl od kalhotovek nemají žádné savé jádro, místo něj je kapsa, do které se vkládá savá vložka.

AIO (All in one) = vše v jednom – tvarem připomínají papírové pleny, jsou nejdražší, avšak jediné pleny, na které už nepotřebujete žádné svrchní kalhotky!!!

Vkládací pleny – slouží ke zvýšení savosti jiných plen.

Svrchní kalhotky:
- PUL – kalhotky s polyuretanovým zátěrem rychle schnou, jsou nepropustné, částečně prodyšné.
- Vlněné - nejprodyšnější svrchní kalhotky, náročnější na údržbu; aby neprovlhávaly, je potřeba je nalanolinovat. Perou se 1x za několik týdnů, po použití je stačí vyvětrat - obsažený lanolin je totiž voděodolný a antibakteriální.
- Flísové - prodyšností jsou srovnatelné s vlněnými, nemusí se lanolínovat, můžou však provlhnout, rychle schnou, nehodí se na větší dítě.

Vychytávky:
- Separační pleny (flísové, viskozové, celulozové) – mají za úkol udržet zadeček dítěte v relativním suchu a pochytat případné hovínko.
- Vlněný obdélník – nejčastěji se používá mezi savou plínu a zavazovačku (nepořebujete svrchní kalhoty) anebo jako tzv. Gedrenin instant (plína, vo, spoďáry/slipy), když odpleňujete dítě.
- Snappi sponka – s její pomocí se přichytávají pleny, které nemají jiné zapínání.

Když se dítě v látkovkách počůrá je v mokru. Lze to zmírnit separačkami, ale tak v suchu jako v jednorázovce nikdy nebude.
Až na výjimky jsou látkové pleny robustnější než papírové.

Jak pořídit plenkovou výbavu:
Netvořte celou výbavičku jedním typem plen. Lepší je kupovat plínky po kusech (platí hlavně pro kalhotkové plíny). Každé dítě je jiné a každému padne trochu jiný střih.

Nekupujte celou výbavu naráz. Při postupném nakupování lépe přizpůsobíte výbavu potřebám dítěte.

Množství plínek je odvislé od toho, jak často hodláte prát. Je potřeba počítat s tím, že ze začátku se přebaluje cca 10 denně. Čč uschnou během pár hodin, vv jsou na tom trochu hůř (ale do 12 hodin se vejdete), kalhotovky potřebují na uschnutí cca 20 hodin (liší se to i podle použitého materiálu). Později (od cca 2–3 měsíce) se přebaluje cca 6x denně.

Svrchňáky potřebujete minimálně troje, vlňáky raději čtvery.

Materiály:
Látkové pleny se vyrábějí z materiálů přírodních - bambus, konopí, bavlna i umělých - PES (mikrovlákno, flees; např. tvoří součást přírodních jako vrstva udržující zadeček v suchu).
Nejsavější materiál je bambusový flauš, pak konopný flauš, bavlněný flauš, bambusové froté a bavlněné froté.
Froté materiál má tendenci ve tvrdé vodě hrubnout, konopný materiál zase tvrdne. Tvrdost vody lze zjistit v úpravně vody.

Rady:
Nejuniverzálnější a nejlevnější plínky jsou čč a vv. Dají se použít jak samostatně, tak i jako vkládací plenky.

Čč na plenkování kupujte pokud možno vysokogramážní (100g/m2???), pod hlavičku a na odkrkávání stačí úplně obyčejné.

Zavazovačky si buď zamilujete, nebo je budete nenávidět.

Nejlepší samostatně prodejná vkládací plena je bambusový prefold. Využijete ho kdykoli budete potřebovat zvýšit savost pleny.

Nejprodyšnější svrchní kalhotky jsou vlněné. Nejsou však úplně vhodné na novošky, protože pokaděné vlňáky se musí vyprat a znovu nalanolinovat, což je procedura minimálně na dva dny.

Na novošky se nejlépe hodí svrchňáky PUL, eventuelně flísové.

Z kalhotovek jsou nejekonomičtější jednovelikostní pleny, ale na novošcích a malých dětech vypadají robustně a dělají velký zadeček.

Žádné pleny ani svrchní kalhotky není potřeba žehlit, perou se na 60, mohou se sušit v sušičce, doma na sušáku i venku na sluníčku. Jedinou výjimkou jsou vlňáčky, které potřebují šetrnější údržbu (ruční praní nebo praní v pračce v programu ruční praní max. na 30).

AIO plíny jsou vhodné pro babičky nebo tatínky a na parádu, ideální na přebalování někde venku.

Plenkové šifry (snad jsem na nějakou nezapomněla).

BBH – značka BabyBee Hinds
BI – značka Baby Idea
BL – značka Baby Lucy
BM – značka Bambino Mio
EH nebo Ellas – značka Ella´s house
HD nebo HP – značka Haipa-Daipa
IB – značka Itti Bitti
IV – značka Imse Vimse
Kissa – značka Kissaluvs
LVB (lovíky) – značka Loveybums
Popo – značka popoliny
Ptitka – značka P´tit
SWB – značka Swaddlebees
TB – značka Tots Bots značka Ella´s house

čč – české čtverce, čtvercová plenka
vv – vícevrstevná plenka
Kalhotovka – kalhotková plena
Kapsovka – kapsová plenka
vkládačka – vkládací plenka
Zavazovačka – zavazovací plenka
bambuska – bambusová plenka
2v1 – plenka, která má již integrované kalhotky
AIO (all-in-one) - plenka, která má již integrované kalhotky
PULky – svrchní kalhotky s PUL zátěrem
flísáčky – fleecové svrchní kalhotky
vlňáčky – vlněné svrchní kalhotky
snapka – Snappi sponka

BE – plenka Bamboo Extra
BH – plenka Bum Hugger
Hamburger – plenka Bum Hugger
HH – plenka Hemp Hour
HHS – zavazovací plenka Hemp Hour Strap
Konopka – konopná plenka (s největší pravděpodobností od EH)
Mommýska – plenka Mommys touch
SL – plenka Stuffable lite
WW – svrchní kalhotky Wacky Wrap

oříšky – indické ořechy na praní
BKM – Bezplenková komunikační metoda

kristynatita
1. črc 2017

@zorkazornicka ted jsem si uvedomila, ze i nektere kalhotkovky jsou kapsovky, jako napr.Ellas house, i nocni kalhotkovka bamboolik, co znam. tak prominte za omyl 🙂

eviicka
1. črc 2017

Taky jsem ty fleky měla, skladovala na sucho, prala co 2 dny na 60 v lovele nebo persilu. Pomohl až čas, malý začal méně kadit, má už tuhoně a plenky jsou najednou i bez těch dřívějších fleků.

normalnimatka
1. črc 2017

@sovulka dávej určitě nasucho, to je v pohodě já vždycky žlutej flek začerstva zaperu žlučovým mejdlem tuhým, takže je to hned světlejší, ale nikdy ne úplně vypraný, pak tam třeba ještě natřu žlučák znova, a dám uschnout na balkon. a pak strčim do pračky za den, dva, peru na 60 v pracím slizu a většinou to normálně pustí;)

eviicka
1. črc 2017

Náš malý měl tedy nakadeno v každé plence, takže složitější zapírání jsem vzdala a smířila se 🙂.

sovulka
1. črc 2017

@eviicka mala ma taky v každé plence nakakano. Bile plenky si nechavam na utirani, podkladani, atd. Na prebalovani pouzivam radeji nebelene přírodní. Snad casem taky fleky pusti.

konik_mischel
1. črc 2017

ahoj, dávám k látkovým plenkám pruh perlanu místo separačky, chytne to nejhorší. A plenky peru čas od času s bělidlem s DM drogerie - vypere téměř vše. http://www.omlazeni.cz/recenze/denkmit-praci-pr...
Stojí asi 15 kč a vystačí na jednu pračku - a je skvělé!

eviicka
1. črc 2017

@sovulka časem to je pryč 😉

@konik_mischel taky stříhám perlany, vlastnostmi mi přijde s ostatními separačkami na stejno.

normalnimatka
1. črc 2017

já občas používám sůl na skvrny nebo co, ej to taky právě bělič (a myslim, že snad eko) z dmka a dobrý.

sovulka
2. črc 2017

@konik_mischel ja jako separacku pouzivam netkanou textilii co se pouziva v kosmetice, to bude asi neco jako perlan

elisabethturnerova
2. črc 2017

@martiina_k ahoj prosim te, jestli budes susit v susicce, urcite nepouzivej praci gel nebo sliz. Zanese ti to susicku. Tak jen obyc.sypky prasek. 😉Ja pouzivam Batole.

normalnimatka
2. črc 2017

@martiina_k ekologičtější varianta je prát v perkarbonátu sodným. levný, efektivní. pere asi nejlíp ze všeho možnýho a mám za to, že by taky neměl vadit sušičce ani pračce.(kamarádkou ozkoušeno, je nadmíru spokojená)

kristynatita
2. črc 2017

@normalnimatka jenze perkarboš žere barvy, na se použivat tedy jen na bile ci biobavlnu... navic mi prijde uz celkem agresivni

normalnimatka
2. črc 2017

@kristynatita no tak plenky většinou bílý sou.. ale třeba dmko to prodává jakože sůl na skvrny, tudíž i na barevný oblečení. já bych to na normální prádlo třeba nepoužívala, ale ta kamarádka ho používá myslim na všecko a neříkala, že by to po půl roce praní nějak vybledlo třeba:D nevim no...

konik_mischel
2. črc 2017

@sovulka myslím, že jo.

martiina_k
19. črc 2017

Malý se narodil minulý týden, chtěla jsem s látkovkama počkat, až se mu "ustálí" vylučování, nicméně se mi po asi 4 dnech papírovek oprudil, takže jsme najelli na látkovky hned. Koupila jsem novorozenecké (mimo jiné) od různých značek a petit lulu jsou mu malé. Mám jich 7 kusů, dala jsem je na prodej do bazárku. Měl na sobě pouze dvě a to každou jen jednou. Ty ostatní jsou úplně nové, nepoužité. Kdo byste měl zájem, mrkněte do bazárku.

klaudyse
19. črc 2017

@martiina_k A mohu se zeptat, jakou má váhu, že jsou mu už malé? Já tedy plánuji tyto kalhotovky taky hned doma používat a rozšířila bych si výbavu, ale teď nevím ...

makky1310
19. črc 2017

@sovulka nejlepsi na fleky je slunicko 🙂 jinak ja skladuji nasucho. Peru na 60st nekdy na 90st s ulrichem, obcas dam lahev octa(kdyz vyvaruji na 90st-rovnou tim cistim pracku👍). Problem s fleky nemam,obcas nejaky zustane ale ten se zase vypere pri dalsim prani. I ty nejodolnejsi od cervene repy casem zmizely🙂

sovulka
19. črc 2017

@makky1310 uz jsem to asi vychytala, uz je tak flekate nemam 🙂 je pravda, ze s každým dalším pranim fleky pustily, slunicko taky udelalo svoje 🙂 uz skladuji v kybliku na sucho, obcas pridam do pracky sodu (mame hodně tvrdou vodu) pridala jsem predpirku k prani....

makky1310
19. črc 2017

@sovulka taky obcas davam predpirku... ale ja to hlavne beru tak ze plinky jsou proste na kadeni tak nejakej flicek nevadi, aspon jde videt ze je pouzivam 😀 teda ja ne, muj syn 😅

martiina_k
19. črc 2017

@klaudyse při narození měl 4020g a asi má zkrátka pořádné bříško :D je pravda, že je to obrovský jedlík, když brečí, tak jedině hlady, nebo počůraný. Všechny ostatní novorozenecký plenky mu jsou, ale tyhle jsou asi zkrátka menší no...

normalnimatka
19. črc 2017

předpírku na plíny určitě jo. jinak se celou dobu pere pračka v těchh čůránkách.to určitě není nic moc:D a po čase ty plenky z toho údajně nasmrádnou...resp. prej stačí, dyž se do toho dítě učůrne a hend to hrozně smrdí. ted se o tom bavily mamči v nějakým fóru. já teda předpírku používala na plíny vždycky a nesmrděj mi.🙂

makky1310
19. črc 2017

@normalnimatka ono i to slunicko pomuze proti zasmradnuti. A pracka nekolikrat napusti a vypusti vodu, tak snad v curankach se to nepere🙂, ale jinak souhlasim ze s predpirkou je to lepsi👍

sovulka
19. črc 2017

@normalnimatka ted jsem to taky praveze nekde cetla, nekdo resil, ze mu smrdi plenky... Nevim kde se to resilo, mozna na FCB. Nekdo daval odkaz jak spravne prat, myslim to byl clanek od Anavy...?

makky1310
19. črc 2017

Je fakt ze jednu dobu jsem se nemohla zbavit zapachu z plinek, i s predpirkou a machanim navrch jsem se toho nemohla zbavit, pak to ale najednou prestalo smrdet ale cim to bylo to nevim. Mozna nejaky obdobi a agresivnejsi moc...nebo erupce na slunci😀 a myslim ze i skladovani na sucho je lepsi. Prece jen na mokro se ty plinky opravdu machaji v curankach....

normalnimatka
19. črc 2017

@sovulka tak to jsem neviděla..kdybys na to narazila, klidně pošli🙂
já to četla na látkování na hradecku nebo tak něco....ale překvapilo mě, že ženy si tam vlastně radily dát nějaký speciální máchání navíc, že předpírka samotná nepomáhá. což mě docela zarazilo, tak já ymsleal, že předpírka je právě od toho, že se načerpe voda, vymeje největší hnus a pak to pere v nový čistý vodě....?

normalnimatka
19. črc 2017

@makky1310 jj právě si myslim, že to je prostě tou momentální močí taky:D
jinak prej docela funguje občas dát dezinfekci...

makky1310
19. črc 2017

@normalnimatka ja prave obcas dam ocet, to je taky dezinfekce

sovulka
20. črc 2017

@normalnimatka ano, desinfekce, ta taky byla myslim zminovana, ale nedavat ji misto avivaze, ale pridat k prasku na prani jdu to zkusit dohledat

normalnimatka
20. črc 2017

@sovulka aha, no já peru ve slizu, což je soda a mejdlo. ocet občas dávám právě místo aviváže...
díky🙂