icon

Nechat spinkat miminko v pokojíčku?

terka2018
1. dub 2018

Ahoj maminky,

Chtela jsem se zeptat, zdali jste nechavaly spat svoje miminka od zacatku v pokojíčku, nebo nejdrive v loznici a pak v pokojicku a odkdy. 🙂 děkuji...

Strana
z7
kusanagi87
3. dub 2018

Mě "fascinují" ty komentáře - ano, spí od narození samo ve svém pokojíčku, ALE já tam spím vlastně s ním. Takže nespí samo ve svém pokojíčku 🙂).
Syn spí od narození s námi v ložnici, ptž se chtěl hodně kojit. Kdybych běhala co 2 hod ob dvě místnosti dále a tam 30 min kojila a pak zase zpět, tak bych byla totálně vyřízená. Do svého pokojíčku půjde až bude chtít.
Přijde mi nepřirozené jej hned po narození pichnout někam jinam než je maminka, jen aby byl klid. Nemluvím teď o mimi, kt potřebuje fakt mega klid a spát v místnosti opravdu samo, to je něco jiného.
Ale obecně bez toho, aby jej člověk vůbec první poznal a teď jej tam vyloženě "odložil", aby se hlavně rodiče vyspali, mi přijde sobecké. Jak už bylo řečeno, 9 měsíců poslouchá maminku a ona cítí zase jeho a teď jako tečka, splněno? Mně to také přijde jako nějaká móda, nechávat jej hned spát samo; hlavně aby hned po porodu bylo všechno jako dříve bez dítěte.
Já jsem si třeba nedokázala po příchodu z porodnice představit, že bych jej dala jinam a nemohla jsem si jej několikrát za noc zkontrolovat - zda dýchá, nemá zabořenou hlavu, šprajlou ruku atd. Ani v porodnici jsem jej sestrám nedala na hlídání.

aklin
3. dub 2018

@kusanagi87 Mate pravdu. To same si myslim i ja. Kdyz jsem napsala, ze je to sobecke jedna matka se do me pustila. Jedna se o modu. Nikde jsem se nedozvedela z jakeho duvodu to dite soupnout hned po narozeni do sveho pokoje aniz by poznaly jeho potreby.

alcar
3. dub 2018

@myjusiatko
@esufi neni to motani jablek s cihlama! Princip je stejny! Furt tady ctu, ze dite samotne po porodu strada a ze to ma vliv na jeho budoucnost atd. a ze si to mnoho z vas nedokaze ani predstavit dite po porodu odlozit do jineho pokoje. Tak si predstavte, ze jsou zeny, ktere to dite odlozit musi! Ja nejsem nejaka zapskla nebo zhrzena. Se situaci jsem se vyrovnala. Jen jsem to tu uvedla jako priklad, at si uvedomite, ze v zivote nic nejde podle pravidel, jak by to melo ci nemelo byt! Kazdy si to muze zaridit i jinak, nez podle nejakych studii. A nekdo dokonce musi. A podle vasich reakci na tyhle matky....vy byste se asi z te situace zblaznily!

myjusiatko
3. dub 2018

@alcar asi nerozumim co ma pobyt deticek v nemocnici se spolecnym spanim doma. Promin...

lisska
3. dub 2018

Naše dcerka má svůj pokojíček asi od 2 let. Nejdříve tam moc nechtěla být, pak jí manžel ukecal 😉 Když se v noci vzbudila, přišla k nám do postele a spalo se dál. Teď jí jsou 4 a chce uspávat výhradně u sebe. Někdy jí ukecám a usíná u nás. Taky jsem slyšela manžela, jak jí nabádá, aby v noci přišla 😂 Není nad ráno, když se všichni probudíme spolu a ležíme v posteli a povídáme si a blbneme 🙂 Ještě s námi spinká 10ti měsíční klouček, o odsunu neuvažuji zatím ani náhodou! Nejraději mám dětičky u sebe a užívám si toho, dokud s námi chtějí být, protože ten čas fakt letí jako blázen...

alcar
3. dub 2018

@myjusiatko tak to je mi lito, ze nerozumis. Ja myslim, ze je to srozumitelne dost. Staci veta "nedovedu si predstavit...". Tak si radsi nepredstavuj, protoze jsou i horsi veci, nez dat dite po porodu na spani do vedlejsi mistnosti. 😉

esufi
4. dub 2018

@alcar jestli nevidíš rozdíl mezi nutností JIPky u nedonošeňat a normálním děckem doma, tak není o čem mluvit, fakt 😉 a mimochodem česká praktika odnést dítě "protože aby se vyhřálo" na x hodin kamsi na jiný oddělení, je naprosto stupidní a zpátečnická a v západním světě se od ní už dávno ustoupilo

rickym
4. dub 2018

@kusanagi87 naše Eliška je od narození v pokojíčku a já jsem tam s ní. Příjde mi to fajn, je tam zvykla, spokojená, usíná sama a přes noc jsem s ní. Nám s mužem tohle oddělené spaní nevadí. Nemyslím, že je nutné, abychom byli všichni v ložnici☺️

kusanagi87
4. dub 2018

@rickym Vsak tady se neřeší, v jake mistnosti spolu spite 🙂 Stejne patrite do skupiny rodice, kt spi s ditetem v jedne mistnosti. A je jedno, jestli je to loznice, det.pokojik nb obyvak. Zakladatelku diskuze zajima, zda spat s ditetem v jedne mistnosti nb jej dat SAMOTNE nekam jinam.

aleenka1234
4. dub 2018

@terka2018 mam 3 děti, miminko tě potřebuje. Určitě si ho vem k sobě. Nevěřím tady těm, co píší, jak jim miminko spokojeně spí vedle. Nechali ho chudáka vyřvat a pak už to vzdal, přestal plakat, protože ví, že maminka nepřijde. Užij si malého vedle sebe dokud můžeš. Je to to nejkrásnější ;)

naste
4. dub 2018

@jade85 Myslím, že to na nikom následky nezanechalo.

vladienka
4. dub 2018

@aleenka1234 to je nadhera ako sa tu odsudzuje :D kto ma dieta v detskej izbe, zakonite ho chudaka nechal vyrvat.. silna kava aj na mna teda

verinikki
4. dub 2018

@aleenka1234
Promiňte, ale z čeho usuzujete, že když má miminko svůj pokoj a mamka ho nemá v posteli a dochází za ním, že nechává dítě vyřvat a jde o nějakého chudáka???
To je pouze asi Vaše naprosto mylná domněnka...asi máte děti holt náročnější. Tak hned nedémonizujte to, co neznáte.
Z mých známých co to tak mají jde naopak o děti, které jsou maximálně spokojené a klidné, usnou v pohodě bez prsa ve vlasní postýlce koukáním okolo - a proto je mamky můžou mít i ve vlastním pokojíčku.
Moje první dcera s námi spala v posteli, ve výsledku jedno období furt u prsa, protože byla náročná a uplakaná, uspala se jedině houpáním a nebo kojením.
Nikdy bych si ale nedovolila tvrdit, že jsem nějaká supermatka s dokonalou intuicí a ty ostatní jsou sobci a jejich děti chudáčci-to je hnus, něco takového vypustit z pusy!
Druhou dceru mám teď v postýlce a spokojenou!!! Usne tak, že ji dám do postýlky a odcházím, brouká si a klidně spinká.
Ďábelské přístroje využíváme maximálně🙂 Na chůvičce ji občas mám - spím někdy vedle u starší, monitor dechu máme pro mé uklidnění pořád (mimochodem mám ji tak podloženou i když spíme na letišti u babičky).
Jsme všichni spokojení a líbí se nám to tak🙂🙂🙂
@terka2018
Radím mít srdce a mysl otevřené všem možnostem, zařídit se dle toho, jaké bude miminko a jak to bude vyhovovat všem v rodině - dle potřeb nejen miminka, ale také Vás - nejde totiž o nějakou sobeckost, ale o to, že maminka je ZÁKLAD, od kterého se odvíjí spokojenost a fungování všeho v rodině a také miminka.

jade85
4. dub 2018

@naste to by ses divila. Najdi si dokument Děti bez lásky, celkem jasně popisuje, co ta kolektivní výchova s dětmi dělala.

opicka123
4. dub 2018

Moje mala spala do 3 mesicu se mnou v posteli, pote zacala usinat sama ve sve postylce v pokojicku hned vedle, spi uz 6-9 hod v kuse. Bylo to bez place, naprosto prirozene, nikdy jsem ji nenechala vyrvat. Kdyz se v noci nebo spis nad ranem probudi, vezmu si ji k sobe do postele, nakojim a spime dal spolu.

alcar
4. dub 2018

@esufi samozrejme v tom je rozdil...to netvrdim. Akorat nektere tady pisete, jak dite, ktere si matka dovoli odsunout po narozeni na spani do vedlejsiho pokoje, musi zakonite trpet a ze to na nem necha nasledky. Tak vam tady davam pro srovnani, ze dite, ktere je na spani dano do vlastni postylky, do zcela jiste s laskou vytvoreneho pokojicku, maminku ma neustale k dispozici, neni fakt zadna traga, kvuli ktere by melo byt dite jakkoliv do budoucna postizene, protoze to by vsechny nedonosene deti nebyly asi normalni. Jsem vylozene alergicka na tyhle kecy o tom, jake nasledky to necha na diteti, kdyz nespi s matkou v posteli a ze to ma negativni vliv na jeho vyvoj a kdesi cosi.
Jo a mimochodem, nase porodnictvi vcetne neonatologie je vubec na nejvyssi urovni v Evrope! Ale chapu, ze matky s nazorem jaky mas ty to slyset nechteji.

alcar
4. dub 2018

@aleenka1234 😂😂😂

alcar
4. dub 2018

@jade85 kolik mas let, jestli se muzu zeptat? Jestli je 85 tvuj rocnik narozeni, tak jsi byla taky "vychovana kolektivne" v jeslich jako tisice jinych deti. Mas z toho nejake nasledky? 🙂

myjusiatko
4. dub 2018

@alcar kdyby bylo na nejvyssi urovni, maji matky inkubatory na pokoji a jsou s detma hospitalizovane aby s nimi mohly byt nonstop. Nebudou je posilat domu, ze na ne nemaji misto. Ale o tom tady ta debata neni...

alcar
4. dub 2018

@myjusiatko prosim te, v jake evropske zemi tohle maji? Na JIPce, kde lezeli synove bylo 23 deti v inkubatorech. Jak velka by musela podle tebe ta JIPka byt, aby se tam veslo 23 matek a 23 inkubatoru?

myjusiatko
4. dub 2018

@alcar treba u nas v cr uz to maji ve zline. https://zlin.idnes.cz/pokoje-pro-nedonosene-det...

Severske zeme taky, znama tam zije a predcasnatko mela u sebe na pokoji spolu s inkubatorem. A tak dale. Kdyztak hledej, jestli te to zajima.

jade85
4. dub 2018

@alcar ano, je to můj ročník narození, ale do jeslí jsem nechodila, až ve 4 letech do školky.

alcar
4. dub 2018

@myjusiatko ano, tohle existuje i u nas. Konkretne v Ostrave tuto moznost (i kdyz v omezenem mnozstvi) maji pro matky na tzv. Oddeleni pro patologicke novorozence. A totez plati i pro Zlin a urcite pro severske zeme. Na JIRP (resuscitacni pece) tato moznost konkretne u nas v ČR neni nikde. Ale je povoleny pobyt pro rodice, jako vsude jinde na JIPkach, od 10-20hod neomezene. Nicmene kazda matka, se kterou jsem se na JiPce setkala, nikdy nevyzadovala navstevu opravdu v rozmezi techto hodin. Kazda mela pochopeni pro personal, ze take musi kolem tech deticek neco udelat, vzit odbery, udelat potrebna vysetreni a zakroky, ktere se delaji pri otevrenych inkubatorech s vysokym rizikem infekce. Ale to uz zachazime opravdu hodne mimo tema.

alcar
4. dub 2018

@jade85 a ve skolce snad nebyla (a neni) kolektivni vychova? Co mas vlastne tou "kolektivni vychovou" na mysli?

jade85
4. dub 2018

@alcar tak ve 4 letech je to už něco trochu jiného než třeba v půlroce, roce. Koukni na ten dokument, co zmiňuji výše. Dál se mi to nechce moc rozebírat, můj názor je ten, že když si někdo pořídí děti, měl by jim věnovat maximum svoji lásky, péče a blízkosti a ne se jich zbavovat tím, že je od narození šoupne samotné do pokojíčku a v půlroce do jeslí.

myjusiatko
4. dub 2018

@alcar matka neni navsteva a ma pravo byt u detatka nonstop. Navstevni hodiny nejsou pro ni.

dc2015
4. dub 2018

@rebe Určitě. Navíc jsou i u dítěte, kterému to nevyhovuje, chvíle, kdy to fakt potřebuje, nemoc, zuby... To spal s námi v posteli, i když jinak mu to nevyhovovalo.
Jen mám prostě někdy pocit, že jsme my mámy už někdy tak totálně "zblblé", že prostě čekáme na vše poučku, co je dobře. Když mi známá říkala, že s ní malá nespí v posteli, říkala to skoro omluvně... Tak se jí ptám, jestli to malé vyhovuje a ona že jo... Nechápala jsem. Prostě děti si přece řeknou samy 🙂
Někdy mám zkrátka pocit, že ženy přes MK a FB a podobné věci zapomněly poslouchat instinkty...

bigbig
4. dub 2018

@aleenka1234 A kde jste přišla na to že děti co spí ve své postýlce v pokojíčku někdo nechá vyřvat? Vždyť je přece může uspat, odejít a kdykoli miminko zakňourá k němu hned jít. Moje dítě spí tedy se mnou v ložnici, ale usíná večer v 7. Takže ho uspím a odcházím se najíst, umýt atd. To znamená že je v pokoji "samo". Mám ho na chůvičce a když se vzbudí jdu za ním. Stejně by to přece fungovalo pokud by byl ve svém pokoji..

aleenka1234
4. dub 2018

@bigbig tak samozřejmě jsem to myslela tak, že si uděláte vše, ale pak se vracíte k miminku do postele ;)

bekyc
4. dub 2018

@aleenka1234 Ano, přesně tak to u všech, co to tu píší bylo. Kápla jste na to! 👍 🙄

Strana
z7