Nechat spinkat miminko v pokojíčku?
Ahoj maminky,
Chtela jsem se zeptat, zdali jste nechavaly spat svoje miminka od zacatku v pokojíčku, nebo nejdrive v loznici a pak v pokojicku a odkdy. 🙂 děkuji...
@alcar možná "musela", ale tvoje dítě má právo, abys s ním byla 24 hodin denně....snad kromě operačního sálu s ním máš právo bejt pořád.
akorát to lidi málo věděj a málo "vysíraj" - ehm, domáhaj se svýho práva.
Jdete si lehnout s detma nebo bez deti,to je fuk,ale uz nechte tech reci,stejne je to porad dokola! 😒😂
@alcar viděla jste někdy klasické velkoporodnice, jako jsou v Praze? O většině věcí si můžete nechat zdát, samostatným pokojem začínaje, vybíraje polohy pokračujíc, odnosem na 2 hodiny a více novorozence na lůžko konče 😉 o nadužívání oxytocinu a tím pádem i jedním z nejvyšších počtů císařů... tyhle věci se mi se mění v Čechách tak zoufale pomalu... doporučení WHO stále ignorovány, bezdůvodné nástřihy a urychlování stále na denním pořádku. Malé porodnice jsou na tom výrazně líp, ostatně je to i důvod, proč spousta Pražaček utíká rodit na Kladno, do Hořovic, Neratovic, Slaného aj. blízkých měst. Friendly velkých porodnic je pořád málo. Rozhodně netvrdím, že státy jsou něco, co bychom měli do poslední tečky kopírovat, ale rozhodně můžu říct, že i já bych byla rodičkou v pražské velkoporodnici jen v případě, že by šlo o překotný porod a zmizela bych na reverz. Nesmysly s počítáním váhy, co sestra, to jiný názor s kojením, nucení kojení dle budíčků a ne podle dítěte... je to ostuda.
@esufi ale tady uz zatahujes veci, o kterych nebyla vubec rec. Tvuj predchozi prispevek byl v podstate popis porodnice v ostravske FN. Jak to je v Praze fakt nevim.
@normalnimatka a jak bys to 24 hodinove pravo aplikovala na boxe, ktery ma 3x5m a jsou na nem tri inkubatory s celou resuscitacni vyzbroji vc. ventilatoru?! Mam pocit, ze si to nedovedes v praxi vubec predstavit...vlastne vetsina z vas.
@normalnimatka a vlastne opet vyvstava otazka, jak bys v praxi resila, kdyby se 20 matek nedonosencu rozhodlo uplatnovat sva 24 hodinova prava na pobyt u ditete?
@alcar njn já neříkám, že mám řešení a že je to jednoduchý. jen konstatuju fakt, jak to je. ať se stát stará.
měla by to bejt samozřejmost. že to je neproveditelný, je věc druhá. je to neproveditelný, protože o to lidi nestojej nebo to nevěděj. kdyby stáli, byl by tlak společnosti na to to nějak změnit tak, aby to možný bylo.
@alcar To, že není moc reálné poskytnout všem rodičům plné zázemí pro 24 hodinovou přítomnost, nic nemění na tom, že matka novorozence by neměla být nucena dojíždět, ale být hospitalizována spolu s ním a mít možnost za ním docházet z nějaké rozumné vzdálenosti, aby s ním mohla být co nejvíc podle potřeb a možností, ne?
@normalnimatka tak a jsme na zacatku. Reseni nemas, ale vis presne, jak by to melo vypadat. Ono to bohuzel neni ani tak o te soolecnosti, ktera by chtela, jako spis o penezich, kapacitach a prostorech (pozemcich). Zachazime prilis daleko. Ja se vubec nechtela bavit o tom, jak by to melo vypadat, ale jak to vypada nyni, vzhledem k aspektu ditete samotneho v inkubatoru, ktery ma vliv a dopad na jeho spanek po dobu prvnich mesicu zivota.
@alcar No, pokud to tak vážně je, tak je to sakra průšvih a mělo by se to zatraceně rychle řešit. Vybudovat ubytovací pokoje pro rodiče fakt není záležitost milionových investic. Prostě nesouhlasím, že by to maminka měla akceptovat, kvůli tomu, že se nemocnice ještě nerozhoupala to řešit.
@alcar no a? ale o tom to snad je, ne? spět k nějakýmu "ideálu".. jinak sme to mohli všichni zapíchnoout v době kamenný.
@alcar byla jsem tam celkove 24dni po porodu (+21 pred porodem) nez dcera dosahla 2.2kg a 36+0 (v jejim pripade 36+4) k inkubatoru jsem to mela cca 20 metru chodila jsem tam co tri hodiny kojit, prebalit a pochovat. Po 14ti dnech jsem ji dostala na pokoj 🙂. Ale je to mala porodnice maji "jen" 4 inkubatory a dva pokoje (4 postele) pro tyto ucely.
@normalnimatka jaktoze jeste nejsi na ministerstvu? 😀
@alcar Vždyť to řeším. Řeším to tím, že pomáhám matky informovat o právech jejich i jejich dětí, aby se vedení nemocnic ocitlo pod tlakem neúnosnou situaci řešit. Netvař se, že jediná možnost měnit věci je stát se ředitelkou nemocnice nebo ministryní zdravotnictví, to je nesmysl. Máme tu demokracii a občanskou společnost, lidé se mohou vyjadřovat k věcem, které se jich dotýkají, a usilovat tak o jejich nápravu či změnu.
@pida_peta tak to je jina! Holt velka spadova nemocnice, ktera ma velkokapacitni neonatologickou JIRP je opravdu neco jineho. Navic ja se povazuju za natolik slusneho cloveka, ze mi prislo v dobe, kdy mi doslova zachranovali syny a starali se o ne opravdu spickove, v dobe, kdy jakakoliv manipulace s nimi, vcetne doteku a otevirani inkubatoru hodne pritezovala, zcela nemistne a bezohledne uplatnovat sva prava na nepretrzity 24 hod pobyt u inkubatoru. Asi jsem prilis tolerantni...pro nektere asi divna.
@alcar v rámci toho, co píšeš normalnimatka - na nás není, abychom to řešili. To má řešit nemocnice, pokud se má zlepšovat reputace a stav našeho zdravotnictví. To, že je něco takhle zvykem už x desítek let, neznamená, že je to dobře. Jako pacienti, ale ani zdravotníci, nemají vymýšlet důvody a obhajobu proč to NEJDE, ale hledat způsoby, jak to JDE. A přiznejme si, že zvyk je železná košile a pohodlnější je říkat proč ne, než jak jo.
Každopádně my to za ně nevymyslíme, ale pokud nebude na naše zdravotnictví vyvíjen tlak, aby se něco změnilo, budem dál stagnovat...
"@rebe Vždyť to řeším. Řeším to tím, že pomáhám matky informovat o právech jejich i jejich dětí, aby se vedení nemocnic ocitlo pod tlakem neúnosnou situaci řešit. Netvař se, že jediná možnost měnit věci je stát se ředitelkou nemocnice nebo ministryní zdravotnictví, to je nesmysl. Máme tu demokracii a občanskou společnost, lidé se mohou vyjadřovat k věcem, které se jich dotýkají, a usilovat tak o jejich nápravu či změnu."
Tohle je krásně řečeno. Existence práva, které ale prakticky nelze uplatňovat. To je prostě systémový problém, který je třeba řešit.
@esufi a ty si vazne myslis, ze zdravotnici nevymysleji zpusoby jak to resit JDE?! Nebud zas tak negativisticka. Jak rikam, ceska neonatologie je evropska spicka!!! Ber to jako fakt, prijmi to!
Totez bych mohla rict o Americe. Proc se tam vubec neresi system socialni pece, pojistne...proc vetsina normalni h lidi nema sanci dosahnout na lepsi peci? Proc musi lide dlouhe hodiny vysedavat na pohotovostech, aby se jim dostalo aspon zakladniho osetreni? Pro me je treba ostuda tohleto....
@alcar Podívej, únosnost nebo neúnosnost situace nesouvisí s tím, v čem se pohybuješ, ale jak situaci vidíš a cítíš jako matka. Uvědomuju si, že spousta lidí to vidí podobně jako ty a situace jim připadá v pohodě. Dneska mi dokonce jedna maminka tady na koníkovi napsala, že když mi nepřipadá normální, aby zdravá matka dala zdravého novorozence setře, aby jí ho převlékla, přebalila a odnesla na vyšetření, když si myslím, že nepřerušovaný kontakt matky a novorozence v porodnici by měl být normou, je to znak opičí lásky. Klidně budu za opičí matku. Ale pokud není reálné, aby byla naplňována základní zákonná práva novorozenců, a to alespoň v elementární podobě, tak je situace neúnosná.
A nemusíš jezdit tak daleko: stačí hned za hranice, Německo, Rakousko, Švýcarsko...
@alcar protože státy jsou jiná mentalita a nejsou solidární jako Evropa. Oba systémy maj pro i proti. U nás ta vysoká solidarita má ten dopad, že je ve zdravotnictví i školství zatraceně málo peněz a starobní důchody jsou ostudné, ale je to záchranná brzda pro každého. Ve státech se za péči platí, základní péči ale dostat musíš. Lékařství je velký byznys a hlavně prestiž. Vystudovat medicinu totiž taky znamená zadlužení na několik desítek let, zároveň péče a kvalita poskytnutých služeb je na vyšší úrovni - protože v tom jsou peníze a spokojený pacient = vyšší prestiž zdravotního zařízení = více pacientů = více peněz. Ale nese to zas to obrovské mínus, že pojistka je drahá, proto je to nejčastější pracovní benefit.
@rebe jezis, furt jak kolovratek. Ta sestra to dite za tu dobu, co ho vysetruje asi zabije. To je holt potom tezko s takovymi jako jsi ty. Pro tebe neexistuje zadna slusnost, pokora, vira ve zdravotnicky personal. Nechce se mi s tebou diskutovat. Nemam rada takove premoudrele matky a uz vubec diskuzi s nimi, protoze to nikam nevede.
@alcar pořád opakuješ neonatologii. Naštěstí průserů, kdy je jich skutečně třeba, není tolik - rozhodně je třeba zlepšovat stav i tam, v rámci možnosti využívání práva být s dítětem, je ale nejvíce třeba zlepšit situaci na porodním a šestinedělí. Ostatně čím větší pohodlí a klidu rodička mít bude, tím rychleji bude moct jít domů a jsem přesvědčená o tom, že i o něco málo klesne počet komplikací.

@esufi v podstate, az na par detailu, jsi popsala nasi porodnickou peci a system. Je to hodne podobne.