icon

Základní výbavička pro dítě

malinkaelinka
7. dub 2019

Ahoj děvčata,
čekám první dítko, sice je ještě dost času, ale ráda bych měla představu, co všechno musíme ještě pořídit, tak jsem se dneska dala do sepisování, i kvůli finanční stránce věci, peněz je sice celkem dost, ale nevidím důvod, proč to utratit za předražené dupačky, když se můžou hodit úplně jinde. Většinu věcí jsem dosud pořídila z druhé ruky a ráda bych v tom pokračovala, ať už kvůli stránce finanční nebo ekologické. Vytvořila jsem si seznamy toho, co už máme, co ještě nemáme. Budete-li tak hodné a zkouknete mi ho, zda mi tam něco zásadního nechybí. Dítě se narodí v srpnu, proto v oblečení zatím nemám žádné teplé věci - ty bych dokupovala až v rámci podzima, jak dítě poroste atd. Chybí mi tam víc rozepsat látkovací výbavu, ale tam ještě trochu tápu, takže to bude asi samostatný seznam. Díky moc za jakékoliv připomínky.

Základní výbavička pro dítěZákladní výbavička pro dítě
Strana
z2
opicka123
7. dub 2019

Já bych měla jenom poznámku k polštáři, ten se doporučuje až tak od 1 roku, do té doby úplně stačí plena pod hlavičku, na přikrytí deka, nebo zavinovačka nebo spací pytel, ale třeba moje dítě v pytli ani zavinovačce vůbec být nechtělo a taky první měsíce vůbec nechtělo spát v postýlce, tak spala se mnou v posteli 🙂 A nejpraktičtější oblečení bavlněné overaly 🙂

malinkaelinka
autor
7. dub 2019

@pe_tu_ss_ka Super díky za podrobnosti 🙂 No já ve vaně dítě určitě nevykoupu, máme vanu velkou, rohovou a dost vysokou, stačí mi tam občas sprchovat psa a můžou mi prasknout záda. Já dupačky ani psané nemám, jen bodýčka, tepláčky, polodupačky. Za zbytek díky 🙂

pe_tu_ss_ka
7. dub 2019

@malinkaelinka jinak jak ještě kojící polštář, na něm se malý vůbec nechtěl najíst, takže krmím na obyčejném polštáři z ikei 😁 a pak máme od fyzioterapeutky doporučený podhlavníček, není to klasický polštář a děti si tam neslehnou doplacata hlavičku 😊 a na přebalovací pult dávám bavlněnou plenku, aby ho to nestudilo. A místo hnízda, které my jsme neměli a co vyrostl z péřové zavinovačky, jsem pořídila ergonomický polštář od babymoove, má polohovatelný polštářek pod zadeček, určitě najdeš na internetu, je tam i konkrétní popis, k čemu je to super.. Dokud nám z něj nezačal utíkat, tak byl 👌

lobella
7. dub 2019

Za me zbytecne (rozumej nepouzivame/nevyuzili): na nositko dost casu, koukni spis po satku, sumici medvidek o nicem, ohratku nemame, prebalovaci pult nemame, kos na pleny taky ne, lih na pupik jsem nepouzivala, v porodnici poradili 3%peroxid, polstar do zacatku vubec, monitor dechu, mamtinely, chuvicka, kojici polstar nemame...z obleceni pro nas neprakticke jsou dupacky, overaly, teplaky bez krytek na chodidla, ponozky, mala mela prvni 3 mesice nozicky pokrcene, nebo kopala a vzdy nohavice prazdne a nozicky zasekle v rozkroku, byla hubena, takze vsechny ponozky ji padaly, za me nej kombinace body+polodupky nebo puncochy

malinkaelinka
autor
7. dub 2019

@lobella Já šátek určitě nechci - jsem manuálně velice nezručná a když jsem viděla, jak se to váže - to určitě nedám, fakt ne, já mám občas problém i s tkaničkama na botě. Takže nosítko už pro miminka a chtěla bych ho ze začátku hlavně na doma, ať mám volné ruce - ven vyzkoušíme a uvidíme, ale my jsme dost turisti, takže myslím, že i na ven přijde k duhu. Koš na pleny - někde je skladovat musím - budu mít látkové. Ohrádku jsme dostali, když se nevyužije, vrátíme.

hezz17
7. dub 2019

@malinkaelinka na pliny máme obyc plastovou bednu s vikem z hobby cca za stovku. Do plen urcite nenapoustet vodu, jak tu někdo psal. Skladovat na sucho, pak se v nich mnohem více mnozí bakterie. S malým miminkem se stejně perou max obden. Bednu máme v koupelně už víc než rok a půl a směr šla jen když někdo špatně zavřel😀 nositko do 1000 jste sehnali jaké? Mě o přijde nereálné, co tak vidím ty ceny. Ka měla na miminko elasticky satek manduca a cca v 7m jsme koupili kibi, ti že bazarkove byly tak o 400-500 levnější než nové, tak jsme vzali nové.
U spousty věcí máš zdarma... my taky mraky věci podedili a spoustu z nich ani nevyužili, takže jsem ráda že jsme nekupovali (třeba postylka 😀 )

hezz17
7. dub 2019

@malinkaelinka vanu máme taky velikou dobovou, takže ještě v roce a půl koupu ve vanicce. To bych se nedoplatila... velká role peřinu stojí asi 500, já s ním otirala zadek dřív, ale teď už mám frontě ubrousky a peru s plinama. Perlan jsem taky pouzivala jako separacni plinu na vajecinu. Prvního půl roku než jsme zacli s prikrmy a prestala aby vajecina🙄 jinak každý považuje za důležité něco jineho. Já třeba nedopustím na prebalovak, který spousta lidí považuje za zbytečný. Ale představ, jak se minimálně 10x denne shybam nad posteli nebo na zemi.... monitor dechu jsme pouzivali první 4 mesice, kdy dcera spala v postýlce, pak už tak odmítala být. Ale ten jsme měli půjčené z porodnice.

bekyc
7. dub 2019

Já věřím, že spousty maminek se bez většiny těch věcí obejdou, ale pokud vyloženě netrpíte finanční nouzí, můžou tyhle věci jako nosítko, přebalovací pult, monitor atd atd hodně péči o miminko usnadnit a vy to budete mít zase o kus jednodušší. Pokud z druhé ruky, ještě lepší! Spoustu věcí dřív sice nebylo, ale neřekla bych, že to měly jednodušší. Moje máma mě prý pořád chodila poslouchat, jestli dýchám, jak jsem byla potichu a dřív se běžně nechávaly děti v postýlkách, aby někam nespadly, nezlobily. Děti se posazovaly, nic jako vajíčko za mě nebylo. To já si teda radši dopřeju tyhle "vymoženosti" a budu v klidu a užiju si to. :D Za mě seznam dobrej, co nevyužiješ prodáš (doporučuju vinted.cz, já se takhle zbavila už dost věcí) a naopak co bude chybět, dá se rychle sehnat.

ah1234
7. dub 2019

Hniezdocko pokladam za jednu z najlepsich kup 🙂 ja by som ho este zvazila - nie je to nijaka draha polozka a je fakt super. Inak napisala o tom prave tento tyzden clanok, tak ked chces si u mna precitaj, ze co po polroku hodnotim, ze sme vyuzili a co nie 🙂 samozrejme clovek polku veci "nepotrebuje", ale ja som za komfort, takze kopu poloziek mame preto, ze nam zjednodusuju zivot. Jasne, ze clovek sa bez sumiveho medveda a podobne zaobide ale inak moje odporucanie prave pri sumikovi je najprv zistit, ci na tvoje mimi zabera biely sum (pustis z youtubu)

zelenaesmolda
7. dub 2019

@pe_tu_ss_ka me treba krem od weledy vubec nezaujal,nejlepsi je za me sudocrem 🙂

zelenaesmolda
7. dub 2019

@malinkaelinka do vany jsou super takove latkove lehatka,my mame sprchac s hlubokou vanickou takze koupu na tom,mrkni se nekde na bazarcich,sezenes za cca 40kc,nove stoji asi 300

maure
7. dub 2019

Kojící polštář jsem měla velký, a byl super pro mě na spaní ped porodem, a poté jsem ho používala jako zarážku pro malou v posteli neměla jsem hnízdečk. Jak polštář tak další věci +sedačku, váhu, monitor dechu) bylo možné půjčit v mateřském centru. Bylo by fajn doma mít malé balení um, čiste pro případ (já se tozkojila až doma, a sháněli jsme po cestě z porodnice). Určitě doporučuji pratelné přebalovací podložky s pul nebo kocarkovinou, super na přebalování venku na trávě a skladné na cesty. Mám červnovou slečnu a v podstatě strávila celé léto nahata, jen v plence, takže nemělo smysl moc malého oblečení.z latkovek určitě nekupovat svrchnaky od jedné značky - každému dítěti sedí něco jiného. Na špinavé látkový mám dva velké kbelíky od tvarohu s víkem, určitě se dá sehnat za odvoz. Ze začátku je lepší šátek než nosítko. Mistička na bkm není potřeba, stačí umyvadlo. Ale super je mít na začátek navareno v mrazáku, pokud chlap nevaří. Na rozkousane bolavé bradavky purelan (ale dá se koupit 100procentni lanolin v lékárně, je to to samé, ale za zlomek ceny, navíc se hodí na impregnaci vlňáčků). Určitě vložky do podprsenky, seženeš i prací. V koupelně prebaluji na pračce.latkovky mám čtverce a vkladacky, je to nejuniverzálnější, nejlíp schne, a máš na netu spoustu skladů, určitě také separacky. Určitě odsávačku soplu - zkoušela jsem balonkovou, na pusu, a nejlepší za mě je na vysavač. Určite žlučové mýdlo, ze začátku mi malá kadila asi 6xdenne. Určitě body extendor, jestli budeš latkovat, body ve správné velikosti jí /jemu budou krátké, a pocitej s tím, že také hodně kalhot bude úzkých.

pe_tu_ss_ka
7. dub 2019

@zelenaesmolda malému vyhovují oba, když se oprudil po pamperskách (měl 2 kg když se narodil, takže látkové pleny jsem začala dávat, až když nabral na 4kg, jinak byl taková žížala na ně), tak mu to rychle zahojil sudocrem, ten máme na cesty a jinak na doma ten od Weledy.. 🙂

hanih
7. dub 2019

@malinkaelinka Co tak koukám na tvůj seznam, tak třeba lehátko je taky dost individuální. Naše děti v něm třeba vůbec být nechtěly, starší ho využívala občas, mladší vůbec, radši měly volnost, než být připoutané v lehátku. Jako mazání na opruzeniny se mi osvědčil bepanthen, popřípadě odvar z řepíku, ten je snad ještě lepší. Sudocream se nám třeba neosvědčil. Deka a polštář dle mého taky nejsou úplně hned třeba. Dekou jsem přikrývala několik prvních týdnů, než miminko začalo putovat po posteli, pak už jsem se bála, takže jsme kupovali spací pytel. Starší dceři jsou tři a půl a peřinu s polštářem nepotřebujeme dosud - stále v posteli cestuje a odkopává se, takže má stále spacák, polštář odmítá. Zavinovačku jsme taky nevyužili - spacák bohatě stačil a když bylo třeba, zavinuli jsme jen ručky do pleny. Ohrádku jsme použili první rok k ochraně vánočního stromečku před dětmi, jinak taky zůstala nepoužitá. A co se týká oblečení, doporučuji hodně overálků. Pro úplně maličké miminko jsou super, nikde nic netlačí a dobře se převlékají.

zelenaesmolda
7. dub 2019

@maure ta balonkova odsavacka je uplne na nic,jinak zlucove mydlo jsem kupovala v DMku a bylo super ale nevim jestli nezmenili slozeni protoze u toho posledniho mi to ty skvrny neodstrani,vic se mi osvedcil jelen

jannym
7. dub 2019

@malytlustyhroch souhlas, dcera i syn 50 nenosily, v 56 byli jak sardinky a 62 se dala dobře obléct, nikde neškrtila a nemusel jsem jim vykrucovat ručičky aby se do toho oblečení vlezli

horseska19
7. dub 2019

@malinkaelinka to co některé přijde jako důležitá věc, je pro druhou uplná zbytečnost. Mě se tvůj seznam líbí a měla by sis to udělat tak, jak ty chceš 🙂 Co se třeba chůvičky týče, tak máme 2v1 s monitorem od AngelCare a jsme velice spokojeni. Hnízdečko máme taky, za me super kup, to stejné koš na pleny. Autosedačku máme Cybex a veliká spokojenost. Asi by mě taky nenapadlo kupovat ji až po porodu 🙈 každé miminko je jiné, něco třeba nakonec potřebovat nebudeš, ale když ti to pak usnadní práci, tak proč ro nemít 🙂

eviicka
7. dub 2019

@malinkaelinka k tomu přebalování - na tu molitanovou podložku určitě vždy ještě dávat něco - za prvé studí, za druhé to většinou doporučují i sami výrobci (kvůli chemickým látkám). Může tam být látková plenka, ale ideální jsou přebalovací podložky. Bohužel mně trvalo pár měsíců než mi docvaklo, že mohou být i pratelné (ty jednorázové, co používá skoro každý jsou pekelně drahé a i když je mimčo nepočůrá, nic nevydrží). Takže doporučuji pořídit.
Látkové plenky jsem skladovala na sucho v zavíracích kýblech po hořčici (jestli někdo ze známých dělá v restauraci, stánku - mívají takových věcí nadbytek).

Strana
z2