icon

Zmatky v pojmech u novorozeneckého oblečení

kexina
22. led 2017

Holky, prosím o radu.
Včera jsem koupila první kousky oblečení pro prtě a dneska jsem při rozhovoru s mamkou narazila na jednu věc, kterou jsme nestačily dořešit a mně to teď vrtá hlavou.
Ukazovala jsem jí fotky s tím, že nejvíc jsem si vzala overálků (že je využiju na spaní i na normální den). Její reakce ale byla "A košilky k tomu máš?" Když jsem na ní nechápavě hleděla, tak dodala "No košilky. Andělíčky!"
Po chvilce dohadování našla to, čemu říká Andělíček = košilku s takovým jako ozdobným límečkem a zavazováním na boku u krku, s volnou látkou na zádech nebo boku (pro přehlednost foto č. 1 + 2). A snažila se mě přesvědčit, že je to nezbytná výbava pro každé novorozeně, bez které se v žádném případě neobejdu.
Co jsem si tak našla v seznamech na internetu, tak žádný z nich neobsahoval "košilka Andělíček", ale většinou to, čemu já říkám tričko (foto č. 3) a co si myslím, že se kombinuje s dupačkama, popř. to můžu obéknout jako druhou vrstvu přes bodýčko.
Ale teď opravdu nevím. Na jednu stranu vím, že se mi snaží pomoct a radit mi jen to nejlepší. Na druhou stranu mám neodbytný pocit, že se mi snaží vnutit "valchu místo pračky".... Zvlášť když během naší debaty používala věty typu "Všechno oblečení musíš předem vyvařit, než ho dáš dítěti.", "Takové šunty, co se perou jen na šedesátku ani nekupuj." nebo "No, ty jsi o košilce možná neslyšela, ale vždycky to nosily všechny děti." atp. Bohužel už je taky ve věku, kdy mívá stavy "za nás bylo všechno lepší, ty dnešní věci za nic nestojí", už jsme měly podobnou debatu ohledně kočárku, když se mi vehementně snažila vnutit ten z půdy, co tam 30 let stojí po nás.

Takže, abych to shrnula, potřebuji si ujasnity toto:
1) Tyhle košilky skutečně pro prtě používáte, nebo ne (a používáte ta trička)? Popř. jestli ano, tak i na normální nošení (přijde mi to takové načančané, jak kdybych prtě chystala s fotografovi, některé bych viděla tak na křtiny)?

2) Ať už používáte trička nebo košilky, jak vrstvíte? Měla jsem za to, že stačí bodýčko + třeba punčocháčky (na doma, ven bych přidala jednu vrstvu) nebo dupačky + tričko. Nebo je to blbě?

3) Pokud používáte overaly, vrstvíte i je? Myslela jsem, že na doma bude stačit jen ten overalek, popř. pokud by byla nějaká zima atp., dala bych pod to bodýčko. Nebo se to skutečně kombinuje (jak se mě snažila přesvědčit mamka), že dám toho Andělíčka a až na to overal? Přijde mi, že to malé pak musí mít moc kolem krku a na těch zádech se mu to bude shrnovat. Nehledě na to, na co to má kolem krku ten fajnový límeček, když bych to pak měla strčit po overal...

Jsem z toho prostě jelen. Jako prvorodička se v tom p.d vyznám i tak a ještě takové komplikace. 😎
Za vysvětlení předem děkuji

Zmatky v pojmech u novorozeneckého oblečeníZmatky v pojmech u novorozeneckého oblečeníZmatky v pojmech u novorozeneckého oblečení
Strana
z4
patrusa
22. led 2017

Kosilky se pouzivaly pred sto lety, myslim, ze uz se ani sehnat nedaji. Ja nejvic pouzivala do 3 mesicu overalky, v zime navic ponozky ( na doma). Tricka jsou podle mne uplne neprakticka, vsude se to krci hrne a tak, dle mne lepsi body.

S timhle na mne prisla babicka, nastesti kosilky nesehnla :D.

franerka
22. led 2017

Košilky se používali ale opravdu dříve. Jsou teda ještě v porodnicích. Dnes je nahradily overalky a trička..plus dupačky nebo polodupačky.vrstvi dle teploty miminka a okolí. Pokud je děťátko na zátylku teplé a je v ovetálku a dupačkách stačí.pokud je tím přidáš mikinku. Záleží jak máte doma teplo.

dine2
22. led 2017

Nepouzivam kosilky - vyhrnuji se, musi se moc zehlit 🙂 Ted davam bodycko a puncochy, na ven jeste tricko+ svet + kombinezu. Na maly miminko body + dupacky nebo jenom overal. Na vsechno prijdes 🙂

verunkanatalka
22. led 2017

Ahoj,já tyto košilky používala na první dceru.Nyní je jí 18 let.Teď jsem podruhé těhotná ve 20 týdnu a kupuji již jen ty trička.Myslím,že je to jedno co budeš používat☺.

filetra
22. led 2017

Já jsem jednoho toho "andělíčka" dostala od manželovy babičky. Prý je po manželovi (tj. čekal ve skříní 33 let). Vzala jsem si ho jako kuriozitku, miminku ho rozhodně dávat nebudu. Už jen z toho materiálu mi naskakuje vyrážka 😀

salenas
22. led 2017

Mám asi dvě košilky doma,po dětech. Ted se místo toho používají bodýčka,že se to dětem nehrne pod zádíčkami. Ale zase se lépe košilky oblékaly,pár výrobců už dělá zavinovací bodýčka a ty jsou super. Pod overálek jsem nic nedávala, nebo pokud byla velká zima,tak body nebo tričko. A doma body a dupačky,nebo polodupačky.

To víš,naše maminy nic jiného neměly,hold jiná doba. At žijí bodýčka,polodupky a overaly 🙂

almara2
22. led 2017

Mam par andělíčků a používám je jako hadrik 😃moji kluci nosili body a dupačky,případně zavinovacku,jako novosti. Jeden je v září,druhý v květnu. Overal měli na spaní do zavinovacky. Ven měli body,dupky,čepičku,příp.teplejsi overal aczavinovacku fleesove do autosedačky. Ty košilky jsme nosili my jako děti 😃 maminka bude ten typ jak moje tchýně,za nás se to tak dělalo a bylo to tak nejlepší

zuzinka6
22. led 2017

nej je body a polodupacky, nebo celý overaly. Jinak i když byla větší nosila pod trikem body bez rukávů jako tílko. Takže i když jsem ji zvedla, neměla holá záda.

almara2
22. led 2017

Jo a Peru vše na 40 a teda žehlím😃

rebejsova
22. led 2017

@kexina Košilky jsou passé. Nejpraktičnější jsou bodýčka (trička se vyhrnují), já malému dávala kombinaci bodýčko s dlouhým + dupačky (+ zavinovačka), na noc bodýčko + overálek. Jako starší (když už nebyl v zavinovačce) začal nosit mikinky a svetříky.

lucajda17
22. led 2017

@kexina Tak za mě teda košilky taky nee,ještě,že už se nedají koupit-kvůli tchýni.Já nejvíc používám overalky,ale pod ně ted dávám ještě body s krát.rukávem,bydlíme ve starším baráku,takže teplota někdy nic moc.Trička mám taky,ale k tomu punčocháče,at se to furt neschrnuje.

saja23
22. led 2017

Presne jak píše Patrusa, trička jsou naprosto zbytečná a nepraktická. Kezbych na to přišla před tím nez jsem jich stacila nakoupit tunu! Ted mi tu mezi zcela nová a ani jednou nepoužitá. Overalky pouzivam jako pyzamko, to je nejpohodlnější. Nejlepší na doma je podle me body+teplacky. Kdyz jdeme ven hodim na to ještě mikinku, kalhoty, kombinezku a fusak. To samozřejmě ted v zimě. Vyvařovat oblečení mi prijde silene. Ja vse vyprala v detskem pracim prášku na 40, max.60.

35_a_budu_mamka
22. led 2017

Velice praktické jsou overálky a zavinovací body😉

muhehehe
22. led 2017

Ahoj, ty košilky (andělíčky) se teď mimčům už prakticky nedávají. Já jako mimino jsem je nosila- bylo to místo bodýček s dlouhým rukávem a místo kabátků (triček s dlouhým rukávem, co mají uprostřed zapínání... tak u mimin se tomu říká kabátek 🙂) hlavně tedy tomu tak říkají naše mamky). Prostě triko s dlouhým, akorát to není triko, ale košilka, no. Musí se žehlit aby to k něčemu vypadalo. Přes to dupačky. Kupovala jsem pro malou oblečení v balíku po jiném mimču, dvě košilky tam byly, tak jsem občas dala na střídačku, ale bodýčko je mnohem praktičtější a pokud kupuješ vše nové a jednotlivě si vybíráš, tak se na andělíčky vybodni a nakup jen boďasy ;) S overálkama je to jak píšeš- stačí samotný, nebo když máš doma chladněji, dáš pod to bodýčko (třeba jen s krátkým rukávem), nebo případně přes to mikinu nebo svetřík. Že by se přes nebo pod overal narval andělíček, to si popravdě vůbec nedovedu představit, to snad ani nejde ;) To je fakt pod dupačky. Já jsem měla u malého mimča nejraději bodýčko (nebo triko s dlouhým rukávem.. u mimča je to celkem fuk, moc se nehýbe, takže si to neshrnuje) a dupačky. Má přes tělíčko dvě vrstvy, nic ho neškrtí v pase... za mne ideál a dcera do půl roku nenosila nic jiného; ale co jsem tak pozorovala ve svém okolí, tak víc mamin dává už úplným prťatům gatě do pasu. Když mimi trochu odroste a začne se překulovat a tak, tak jsou i pod dupačky lepší jen bodýčka, protože triko nedrží na místě.. trika s dlouhým jdou případně hodit přes to jako další vrstva... ale klidně bych je při nákupech úplně vynechala... nakup si bodýčka, dupačky, overálky.. na ven pak třeba flísový overal, nebo teplákovku kterou dáš přes to.. a pohoda ;)

salenas
22. led 2017

@saja23 já trička používám,máš holčičí ?

cinula
22. led 2017

no jo no, když jsme byli malí, tak skoro nic jiného nebylo 🙂 a to se mi máma říkala, že se dávaly i dvě čepičky 🙂

peru maximálně na 40, trička používám jako "ozdobu" na bodýčko (a nebo jako něco mezi - moc zima na krátký rukáv, ale zase teplo na svetřík), protože se vyhrnují a malý má holá záda

košilky mám (asi 30 let staré :D ) a kupodivu jsem je využila při cvičení vojtovky - malý ze začátku nesnášel cvičit jenom v plíně - na doporučení fyzio měl košilku a to mu vyhovovalo 🙂 ale hned co trochu vyrostl a zvykl si, tak jsem je odložila, oproti bodýčkům jsou hodně nepraktické 🙂

muhehehe
22. led 2017

jinak ještě k tomu praní- prala jsem vše na 40 a nežehlím... špatné svědomí nemám a dítě žije. Tvoje bude také, i když nebudeš vyvářet v hrnci na kamnech 🙂) Takže i zde buď nad věcí 🙂) Jo a ještě, teď si čtu předchozí příspěvky- zavinovací body já třeba nemám ráda, mají po stranách mnohdy zapínání u kterých mi připadá, že můžou mimčo tlačit, když leží na boku.. za mne tohle ne, co jsme měli, to jsem vyřadila a dávala body jen přes hlavu, ale sto lidí, sto názorů... a jistě se najdou i jinak řešená zavinovací body, netlačivá.. ať se tu na mne někdo nevrhne :D Každopádně prověř, až budeš nakupovat 🙂

kexina
autor
22. led 2017

Holky děkuji za info, tak aspoň že nejsem úplně praštěná. No, mamina nějaké ty košilky vyhrabala po nás, takže určitě jich pár vyfasuju. Spíš se bojím, že je schopná je koupit. Ony se totiž koupit DAJÍ (@lucajda17 @patrusa) - ty fotky jsou z eshopů, kde je aktuálně nabízejí... A stojí plus mínus jedna tak dvě stovky!
Jenže mamina je schopná mi jich nakoupit celou výbavu, protože "já tomu prd rozumím a ještě budu ráda, že mi je pořídila, abych měla to malé do čeho pořádného obléct".

@filetra No, mě naskakovala husí kůže z mamčiny věty "Stačilo to jen vyvařit a pak to vyžehlit. Musíš to malé obléct do pořádného oblečení. Z bavlny." Tak jsem zareagovala, že zatím všechno, co jsem koupila, je z bavlny a bylo mi odpovězeno "No ale taková (rozuměj, jakou jsem vybrala já - aniž by ty věci viděla) bavlna je k ničemu, musí to být z té lepší, aby to sálo pot."

cinula
22. led 2017

@muhehehe já zavinovací body neměla taky, protože mi o nich básnila kamarádka, ale přišlo mi, že tím jak používala jenom je, tak neuměla s mimčem dlouho manipulovat a bála se mu zvednout hlavičku (ale asi byla ojedinělý případ 🙂 )

ninive211
22. led 2017

Košilku-andělíčka jsme na dceru dostala v porodnici, ještě asi tak o tři čísla větší! Teď u druhého si tam beru svoje věcičky, protože tohle byla hrůza! 😀
Nejpraktičtější jsou bodyčka, netáhne tak na záda. Pokud jsem dávala mimču tričko s dl. rukávem, tak pod to vždy ještě bodyčko. Tričko samotné jen výjimečně třeba v létě, aby "větralo", ale pro nejmenší miminka jsou trička opravdu nepraktickou záležitostí, nebrat.

lucajda17
22. led 2017

@kexina tak to jsem teda nevěděla a za 200 kč bych se teda vy......

andelka
22. led 2017

Pravdu máš ty,ve všem. Andělíčky fakt ne,je to nepohodlné,shrnuje se to. Místo toho se dávají bodycka,já jsem měla ráda zavinovací. Když bylo chladno tak na body overal a třeba ponožky,ale miminko bylo většinou v zavinovacce,takže nožky mělo v teple i tak. Nebo body a polodupacky,takové tepláky s tapkama,ty byly fajn. Nebo body a klasické dupačky,na cvočky v dolní části,ne bez radši. To samé overal,bacha na ty které nemají rozepínání ale musí se oblékat přes hlavu.
Pro úplně malé miminko mi ty celorozepinaci overaly na den i na noc přišly nejlepší.

ninive211
22. led 2017

@kexina Kolik je tvojí mamce, prosím tě? Já mám "starší" mamku, měla mě ve 27 a já jsem ročník 84, takže mamce bude letos 60 a teda ani ji nenapadlo (naštěstí) mi vnucovat andělíčky!

muhehehe
22. led 2017

jo a ještě mne napadlo- něco řádně starosvětského jsme přecejen používali a to dost s nadšením - malá měla od mimina takovou úžasnou zálibu v kopání nohama.. nenáviděla zavinovačky, protože tam to nešlo... úplně malé mimi, a kopalo nohama prakticky od narození pro zábavu tak vehementně, že jí vylezly nohy z ťapek i když jí dupačky byly jentaktak.. sebeužší dupačky, úplně akorát, ale stejně si z nich vysoukala chodidlo a následně si v dupajdách zasekla nohy... a řev.. takže přes dupačky vlněné ponožky se zavazovací šňůrkou okolo kotníku... k nezaplacení! :D Pokud je tvoje mamka vytáhne z půdy po vás, tak je ber! :D I do kočárku super.. než mordovat mimčo do nějakých jakože botiček..

patrusa
22. led 2017

@kexina by me zajimali, kdo tak neprakticky kus obleceni koupi a jeste za rak silenou cenu. Uzila jsem si je s orvnim ditkem v porodnici.
Tak klidne nskupovani, vemte mamku do nejajeho obchodu, tesco, HM, CA, at vidi, co se trd hlavne prodava. Treby pochopi, ze se doba zmenila 🙂

zaji
22. led 2017

já taky vyfasovala pár košilek po manželovi, byli naštěstí sněhově bílé a slaboučké plátýnko tak jsem je ze slušnosti v létě v těch pařákách malému oblékla. Obléknuté byli našup a v tom teple byli fajn. Druhé mám zimní a tam jsem je ani nevytáhla, ale koupila jsem si zavinovací bodyčka, super věc. Trička nosili až od roka, ležící ne. Většinou body + polodupačky, v chladnu k tomu mikinku a na ven šup do kombinézy. Ty čepičky jak tu někdo píše jsem v mrazech dávala dvě - slabou bavlněnou a na to zimní s flísem.

kexina
autor
22. led 2017

@ninive211 O trošku starší. My dvě jsme stejný ročník, ale mamka mě měla ještě o něco později než tvoje. Myslí to dobře, jen prostě nechce uznat, že se některé věci mohly změnit i k lepšímu.

ninive211
22. led 2017

@muhehehe Ano, pletené capáčky jsou super, též jsem nějaké měla, mamka mi napletla nové 🙂 Na malinkých miminkách mi to přijde i roztomilé 🙂 Měla jsem nebo vlastně ještě mám jedny takové myší, i s očičkama z korálků a s "fouskama", boží. Dceru jsem měla podzimní, takže na zimu super, teď čekáme letňátko, tak to asi teda moc nevyužiju (jestli vůbec). No jak jsem byla ráda, když jsem si jedny capáčky nechala dovézt do porodnice, protože tam jsem měla dceru fakt jen v plínce, andělíčkovi a na to v klasické zavinovačce!

cinula
22. led 2017

@kexina možná bych dala mámě přečíst nějakou knížku, protože jestli jste "narazily" na problém u oblečení, co bude pak s kojením, příkrmy, spánkem, cvičením, nošením, polohováním atp.?

Nemyslím to zle, moje máma je ještě starší než tvoje a u spousty věcí koukala, co všechno se dělá jinak (hlavně u jídla), ale naštěstí to brala v pohodě a většinou uznala, že teď je to lepší.

A třeba vojtovku jsem s malým u tchánovců cvičit moc nemohla - podle dědy bych udělala líp, kdybych se na takové ptákoviny vykašlala, protože mu (na první pohled) nic není a jen ho trápím 🙂

ninive211
22. led 2017

@cinula Ano ano, způsob nošení a hlavně NEposazování samostatně nesedícího dítka, to byl a je boj! Jsem si občas připadala jak přechytralej kibic, co komanduje rodiče, ježiš ty naděláš, co myslíš, za nás se to tak dělalo běžně, tak to asi špatný nebylo, ne...vy mladí jste zas ve všem nějací chytří, stejně za pár let se třeba zjistí, že tohle je tak špatně a objeví zas něco jinýho...atd. atd.

Strana
z4