icon

Zmatky v pojmech u novorozeneckého oblečení

kexina
22. led 2017

Holky, prosím o radu.
Včera jsem koupila první kousky oblečení pro prtě a dneska jsem při rozhovoru s mamkou narazila na jednu věc, kterou jsme nestačily dořešit a mně to teď vrtá hlavou.
Ukazovala jsem jí fotky s tím, že nejvíc jsem si vzala overálků (že je využiju na spaní i na normální den). Její reakce ale byla "A košilky k tomu máš?" Když jsem na ní nechápavě hleděla, tak dodala "No košilky. Andělíčky!"
Po chvilce dohadování našla to, čemu říká Andělíček = košilku s takovým jako ozdobným límečkem a zavazováním na boku u krku, s volnou látkou na zádech nebo boku (pro přehlednost foto č. 1 + 2). A snažila se mě přesvědčit, že je to nezbytná výbava pro každé novorozeně, bez které se v žádném případě neobejdu.
Co jsem si tak našla v seznamech na internetu, tak žádný z nich neobsahoval "košilka Andělíček", ale většinou to, čemu já říkám tričko (foto č. 3) a co si myslím, že se kombinuje s dupačkama, popř. to můžu obéknout jako druhou vrstvu přes bodýčko.
Ale teď opravdu nevím. Na jednu stranu vím, že se mi snaží pomoct a radit mi jen to nejlepší. Na druhou stranu mám neodbytný pocit, že se mi snaží vnutit "valchu místo pračky".... Zvlášť když během naší debaty používala věty typu "Všechno oblečení musíš předem vyvařit, než ho dáš dítěti.", "Takové šunty, co se perou jen na šedesátku ani nekupuj." nebo "No, ty jsi o košilce možná neslyšela, ale vždycky to nosily všechny děti." atp. Bohužel už je taky ve věku, kdy mívá stavy "za nás bylo všechno lepší, ty dnešní věci za nic nestojí", už jsme měly podobnou debatu ohledně kočárku, když se mi vehementně snažila vnutit ten z půdy, co tam 30 let stojí po nás.

Takže, abych to shrnula, potřebuji si ujasnity toto:
1) Tyhle košilky skutečně pro prtě používáte, nebo ne (a používáte ta trička)? Popř. jestli ano, tak i na normální nošení (přijde mi to takové načančané, jak kdybych prtě chystala s fotografovi, některé bych viděla tak na křtiny)?

2) Ať už používáte trička nebo košilky, jak vrstvíte? Měla jsem za to, že stačí bodýčko + třeba punčocháčky (na doma, ven bych přidala jednu vrstvu) nebo dupačky + tričko. Nebo je to blbě?

3) Pokud používáte overaly, vrstvíte i je? Myslela jsem, že na doma bude stačit jen ten overalek, popř. pokud by byla nějaká zima atp., dala bych pod to bodýčko. Nebo se to skutečně kombinuje (jak se mě snažila přesvědčit mamka), že dám toho Andělíčka a až na to overal? Přijde mi, že to malé pak musí mít moc kolem krku a na těch zádech se mu to bude shrnovat. Nehledě na to, na co to má kolem krku ten fajnový límeček, když bych to pak měla strčit po overal...

Jsem z toho prostě jelen. Jako prvorodička se v tom p.d vyznám i tak a ještě takové komplikace. 😎
Za vysvětlení předem děkuji

Zmatky v pojmech u novorozeneckého oblečeníZmatky v pojmech u novorozeneckého oblečeníZmatky v pojmech u novorozeneckého oblečení
Strana
z4
netopejr
22. led 2017

Mam vlastni i okoukane zkušenosti se vsim: Kosilky andelicky jsou plátno, nesave, desne tenké,latka není úplně mekka. Vyhrnuji se az ke krku, dítě ma holy zada, i kdyby melo dupacky. Plátno nebrat.
Mam ale na novoška par takových tricek-kosilek, akorát ze ze silnejsiho bavlneneho upletu, snurky mivaji dve, a hlavně strihove jsou ty díly vic pres sebe, takže to cele drzi. Tyhle jsou pro cerstvyho novoska lepsi, staci mnohem jemnější manipulace hlavou, aby se oblikl, ani moje PA nemají rady oblikani cerstvyho novose pres hlavu. Tose bavíme o prvním poporodním obleceni, nebo když prevlikas malinké miminko,když se třeba poblinka, na první dny super. O něco meno dobre ale porad to není prs hlavu se oblíká zavinovací body sezenes bez problemu.
Maminka to mysli dobře. Ta moje je celkem pokrokpva, vnoučat ma několik, a stejne porad spatne snáší, ze latkovy plny peru jen na 60, natož na 40, oblečeni 40 nebo i 30, oi u větších deti. Jsou jine materiály, znicily by se, na likvidaci bakterii 60 uplne staci. Nesmí se to s tou sterilitou zas přehánět.

Body pres hlavu samozrejme novosovi obleces taky.
Dupacky dávám první den az tri, ze se mi libi, pak me desne prudi, jak mimi častěji převaluju, jedem v poldupackach.
Overal je moje smrt, ale nazip snesu. Na pazentky dítě neceka a nez to pozapinam, jsem na infarkt. Ještě když přeskočím.... Hur se mi tp oblíká, převaluju často, takže opruz. Na noc, když je zima, muze byt.
Tohle ma ale kazda mámila jinak.
První dny a týdny, pokud není.extrémní vedro, oblíkám body s dlouhým rukávem, polodupky nebo alternativu a středně silnou mikinku na doma. Můžeš dat body a pres to ne uplne tenoucky overal a bude to tak ok. Akorát me se proste ty overaly na miminko oblikaji špatně, aby je tam člověk dostal dostatcne nezne, zalezi i na strihu a rozepinatelnosti overalku, aspoň jedna nohavice hodne dolu.

bajarys
22. led 2017

Pár košilek mám a občas je pod overal dávám. Spíše asi z nostalgie. 😉Ale bodýčka jsou praktičtější, takže častěji oblíkám je.

ninive211
22. led 2017

@netopejr Já třeba neměla od začátku od návratu z porodnice problém s oblíkáním bodyček přes hlavu 🙂 A třeba ty bodyčka propínací jsem měla pár taky, ale jejich oblečení mi trvalo daleko dýl (než se to všechno pozapínalo ty patentky...)

verdos
22. led 2017

Měla jsem ty zmíněné "košilky" a celou dobu jen v poličce. Nepoužila jsem je ani jednou, přišlo mi to děsně nepraktické a nepohodlné. Používala jsem jen bodýčka - pro menší mimi zavinovací, takže velmi štrné oblékání, navíc pěkně to drží, takže se nic nevyhrnuje, příjemné, měkké, za nic na světe by mě nikdo nedonutil ty andělíčky používat - když mi druhorozený hodně zvracel, pořídila jsem více bodýček. Trička jsem používala až u větších, když už se učili na nočník, tam je zase bodýčko už nepraktické. Na doma jen body, ponožky a návlečky (někdo dává dupačky nebo punčocháčky nebo tepláčky, atp. - ono je to jedno, prostě jak máme domácí oblečení my, tak má i to mimi 🙂). A na ven podle počasí, to se nedá říct tak jednoznačně 🙂. Teď v zimě toho má docela dost, v létě má třeba jen tenounké body 🙂. Overalky jsem používala taky jen pro malé mimi nebo na spaní. Ale je to dost o vkusu a možnostech, jaký si to kdo udělá a co používá, není jedno správné řešení ;). A pokud někomu vyhovují andělíčky, tak ať je klidně používá, miminko v tom musí vypadat kouzelně. Nezatracovala bych je obecně - ale já osobně jsem je fakt v žádném případě použít nechtěla 🙂.

kika_21
22. led 2017

@kexina Košilky jsem používala, snadno se oblékaly, většinu dětí mám letních.Overaly -nějaké snadno zapínatelné-zepředu a na zip -jsem používala jako pyžamka. Doma tričko, dupačky, případně ponožky a svetr. Připadá mi praktické mít dupačky-ne moc polo-protože mám ráda, když dítě nemá holá záda-to bylo i problém košilek. Klíčové je, aby šla trička dobře přes hlavu, ale zase aby neměla vytahané výstřihy-nebo výkroje-a dítě nemělo holé bříško.Ven dle počasí-třeba fleesový overal, fusak a bundu atd. Obecně zhruba o jednu vrstvu více ležícímu miminku, než jsem měla já-tzn. na podzim bylo třeba 15 stupňů, měla jsem tričko a bundu, dítě mělo ještě mikinku. Když potom už běhalo po hřišti, tak jsem sáhla na záda, jestli je třeba mu přidat vrstvu, či ubrat.Taky na nos-když je mi zima, mívám studený nos, tak to-asi špatně-používám i u dětí-je to přeci jen méně směrodatná okrajová část těla. Pamatuju si, že první dcera byla celkem málo vážící, mívala modrý obličej, tak jsem řešila srdeční chorobu-pesimisticky. Zato tchyně doporučila doma bavlněné rukavičky, více zabalit a bylo po nemoci.🙂

cinula
22. led 2017

@ninive211 presne 🙂 ale nastesti jsou mama a tchyne chapave (a tchyne poucena od svagrove)

netopejr
22. led 2017

@ninive211 po návratu z porodnice mel už novos tak 3-4 dny, ne? Ja myslím uplne cerstvyho, po porodu a ty první den dva tri.

ninive211
22. led 2017

@netopejr No ty první dny v porodnici měla právě ty andělíčky, no. A dceru jsem poprvé přebalovala sama ve dvou dnech, byla jsem na JIPu po CS, takže byla těch prvních 48h u sestřiček na novorozeneckém a vozili jen na kojení, než jsem ji pak měla na pořád u sebe. Pak mi tam manžel donesl nějaký tričko s dlouhým, co jsem jako snad jediné měla poděděný po ségře v padesátce, dcera se narodila malinkatá a já nic doma v padesátce ani moc neměla - babičky mi pak donesly po návratu z porodnice, co rychle šly sehnat, aby malá měla vůbec v čem být🙂 Ale ani to tričko mi nějak nedělalo problémy, asi jsem intuitivně věděla, jak tu hlavičku podržet a tak. Jinak moc nevidím rozdíl v tom, jestli je mimču jeden den nebo pět, v těch pěti dnech nedrží tu hlavičku stejně jako těsně po narození a tam jde především asi o tohle...že novopečené maminky se bojí s tím miminkem manipulovat, když neudrží hlavičku atd.

magicaetezzz
22. led 2017

Zrovna dnes mi je mati chtela narvat, ze je to bezva, ze se "jen vyvari a vyzehli" a je to - jako vuuuubec!
Jako prvorodicka mam jasno: zaklad je body (beru jako trido) na to bud polodupky nebo puncochy nebo teplacky.

magicaetezzz
22. led 2017

@magicaetezzz
A dal na to dle pocasi mikcu, svetr.
Dupacky zasadne na spani, v zime spi v overalku.
Az bude vetsi a bude manipulace sranda, uz budu vrstvit, jako bych se oblikala ja, nedelam z toho vedu. Jen je dulezite, aby netahlo na zada, nebyla zima anebo horko.
A na zimu: body, puncochy, kalhoty, mikina (svetr) a do fusaku a hotovo.
🙂

herminka
22. led 2017

Já za "základ šatníku" pro miminko považuji bodyčko. K němu punčocháče nebo polodupačky a je nadoma oblečené. Připadá mi to nejpraktičtější na přebalování.
Někdo dává malým miminkům overaly, ty jsem ráda neměla, pro mě je to spíš pyžamo (ale proti gustu...).
Košilek jsem měla docela hodně po nás, použila jsem jich jen pár u prvního dítěte do veder - je to takové vzdušné a lehké, ke košilce jen plenka. U dvojčat jsem je už nedávala, nebyl čas žehlit 😀 Dostávali jsme je i jako erár oblečení v porodnici (miminko bylo v košilce, plence, zavinovačce a ponožkách), sestry košilku jaksi speciálně zakládaly, aby se nevyhrnovala). Za mě je to celkem zbytečná věc 🙂

soleilll
22. led 2017

@kexina Přiznám se, že jsem nečetla předešlé příspěvky, takže ti rovnou odpovídám.
1. Košilky na fotách jsou krásné. Jestli je máš k dispozici (např. ti je maminka schovávala), nech si je. Když se ti narodí holčička, budou super pro panenku. 😉 Jinak pro dnešní reálné děti na nošení naprostá zbytečnost.
2. Nenašla jsem, kdy máš termín porodu, s čím by případně souviselo vrstvení oblečení. Trička jsou pro mimino naprostá zbytečnost a nepraktická paráda (dítě jen leží a tričko nebo kabátek se neustále vyhrnuje). Třiček si dítě užije dosyta, až nebude mít plíny. Za sebe doporučuju celopropínací overal (dle roční doby s krátkými rukávy a nohavicemi nebo s dlouhými nebo sametový), případně kombinaci body a dupaček. Body v malých velikostech co nejvíce rozepínací, dupačky i v rozkroku. Všechny ty punčošky mi přijdou na přebalování strašné - pokaždé je úplně vyslíkat a následně soukat hadrové mimino do těch úzkých nohavic...! A polodupačky zas mají problematický pas - hubeňourovi padají a tlustého můžou přes břicho tlačit. Určitě se každýmu líp spí, když nemá přes pupek gumu, none? 🙂
3. Vrstvení oblečení - není problém na sebe obléct i 3 overaly. Dělala jsem to tak u lednového dítěte. Vespod tenký bavlněný overal (který jsem oblíkala pořád - žádné převlíkání na den a noc, prostě výměna až si to poblil = i 5x denně), na něj větší sametový a na něj buď o číslo větší flísový nebo ve velké zimě kombinézu. Případně body + dupačky, sametový overal atd. Doma nic vrstvit nemusíš (asi topíte) a venku bude dítě v kočáře, kde přibudou další vrstvy, jako fusak, nánožník a případně deka nebo zavinovačka. Samotná stěna kočáru je taky izolant. Jestli čekáš letní dítě, pak stačí krátký overal a pro případ ochlazení nějaký propínací kabátek (bavlna nebo sametový) a ponožky.

herminka
22. led 2017

@soleilll Já jsem při přebalování vždycky jen shrnula punčocháče ke kotníkům, tak pak byly nasazené raz dva. Dupačky propínací v rozkroku jsem hodně využila u prvního syna, ale u dvojčat mi připadalo zdržující to neustálé rozpínání a zapínání patentek (dávala jsem látkové plenky, takže jsem přebalovala poměrně často).

krystalka
22. led 2017

Ty látkové košilky "andělíčky" měl syn jenom těch pár dní v porodnici, tam je měli erární....nevyhovovaly mi, to zavazování a jak člověk musel pořád hlídat, aby to nebylo někde vykasané a někde to netlačilo....jakmile jsme byli doma, tak měl jen bodýčka, ta krásně sedla na tělíčko, držela plenku.... měli jsme s dlouhým rukávem, přes to dupačky nebo bavlněný overálek (dupačky s rukávy🙂 ) - to na doma úplně stačilo, když jsme šli ven, tak jsem přes to jen natáhla svetřík, čepičku a dala do fusaku do kočárku🙂 .....

soleilll
22. led 2017

@herminka Asi jsem levá, ale já nedokážu přebalit dítě, pokud nemá volné nohy, takže punčochy, polodupačky nebo kalhoty musím vždy sundat celé. 🙂 Zas mám v mžiku rozepnuté i zapnuté všechny druky - asi to chce cvik. 🙂

krystalka
22. led 2017

@soleilll - tak já jsem taky přebalovala s punčocháčky nebo polodupačkami staženými ke kotníkům....prostě jsem jednou rukou vzala obě nožičky v kotníku, zvedla nahoru, vyndala plenku, otřela, podšoupla čistou, nožky zase položila a plenku vpředu zapnula....ale dělala jsem to takhle spíš někde na cestách, v kočárku a tak.....doma jsem vždycky oplachovala zadeček v umyvadle pod vodou, takže to jsem musela nohavice sundat🙂

kulihrasekzeleny
23. led 2017

Tak tehle kosilek mam doma snad 10 od tchyne po jejich detech a taky mi rikala, ze to proste musim mit ze to je zakladni vybava :D

karlajasmine
23. led 2017

Taky jsem techle kosilek dostala par od tchyne a nepouzila je.. jak pisou holky - overalky, bodycka.

Ale kazdopadne, pokud jste s maminkou narazily uz na problem 'kocarek' a 'kosilky', tak bych uz ted zacala byt duraznejsi v tom, ze ackoli si cenis jejich rad, tak ze ona uz si sve deti vychovala a ted je rada na tobe... ze maminka jsi ty a mas konecne slovo. Protoze ver tomu, ze az budes po porodu nevyspana, v soku z toho, ze najednou mas 24h denne pecovat o dite, tak vubec neocenis nevyzadane rady, ktere nebudou v souladu s tvymi instinkty. Akorat te to pekne zmate. Me stacily kolikrat rady typu ''neni mu zima'' // ''neni mu teplo'', ''fakt myslis, ze uz ma hlad?'' // ''neboli ho spis brisko''... a podobne, a bylo mi do breku... pripadne prihlouple dotazy typu ''Proc breci??'' kdyz jsem to sama v tu chvili nevedela... Aby to nedopadlo tak, ze ti dite bude brecet, ty ho budes chtit nejak utesit, a maminka ti bude tvrdit, ze ho musis utesit jinak / dat-nedat dudlika / nechat plakat /ze ho kojis blbe / ze mu mas dat cajik nebo vodu... a podobne...
Me samotnou po porodu prekvapilo, do jake miry jsem byla unavena a kolik lidi mi lezlo na nervy... se svoji maminkou mam uzasny vztah a stejne nazory na vychovu (diky bohu) ale presto jsme se nekolikrat pohadaly, protoze jsem byla precitlivela... To pisu jen proto, aby ses na tohle pripravila dopredu a nevykolejilo te to 🙂

kachnicky
23. led 2017

No to je jako bych slysela moji mamu 😂 Nemohla rozdychat bodycka a to me taky donutila si tak 20 kosilek vyvarit a vyzehlit, ze je urcite budu potrebovat- ve finale jsem si na ne ani nevspomela... V porodnici jsem v tom mela jeden den malou a byla jsem na nervy jak se to furt nekde hrne... Je to proste stara skola a bude hur pockej az ti mamka zacne kecat do krmeni 😀 to jsou pak dohady 😂😂😂

yerry
23. led 2017

@kexina tyhle "andelicky" nemam. Map par košilek, s klasickými zapínáním ve předu ale to jen proto že jsem je dostala nebo podedila. Mám miminko narození v zimě a oblékam na doma :body +teplacky a ponozky (polodupacky). A na ven k tomu převleknu tolik vrstev kolik oblékat sobe + jednu navíc
Tzn. Že pokud Já mám punčochy a alko ty a nahoře triko svetr a bundu tak moje mala má body a tepláky. Mikinu a pak teplejší overal a kombinézu. A pak fusak a deku a šup do kočáru

maii
23. led 2017

@kexina spis jen jestli neni problem ve vztahu s mamou. Jednou to jsou kosilky a za par mesicu jidlo, chozeni ven, cokoli, co te bude rozcilovat a nebo co te rozplace (hormony, nervy). Chapu, ze se babicka tesi, ale zkus ji asap rict, ze mama jsi ty a vychovavas dle sebe, no a mas pravo delat chyby. Ona at to prosim respektuje. Taky by ji to tenkrat nebylo prijemny. Jestli ti chce dat kosikky, tak prosim, ale rekni, ze je nevyuzijes a budou jen zabirat misto (pokud nebude 30 ve stinu). Zeptej se ji na nazor, ale nenech se stresovat. A jestli se chces zbavit staryho kocaru, rada se ho ujmu:D

evaamy
23. led 2017

Ano, maminka se ti snaží vnutit valchu místo pračky, pozor na to, aby ti nekecala pak už úplně do všeho..jakože k tomu evidentně má tendence. Akorát tě pak zmate a rozhodí.

zmrzlinka
23. led 2017

Ahoj.Oblecenim to začíná a kdyz se mimco narodi bude to tisic inych veci.Doporucuji nastavit hranici hned na zacatku.Ty si matka a mela by Te maminka respektovat.Ja jsem ted o Vanocich byla s dětma na dva tydni u nasich a vyslechla jsem si hodne a stejne jsem si to delala podle sebe 🙂 Mama mela nakoupene ruzne saticky na svatky asolutne neprakticke pro 3- mesicne dite a mala byla cele Vanoce v bodycku a polodupkach 🙂

soda365
23. led 2017

Košilky mi nutila švagrová a já nepodlehla - materiál bylo plátno a mě přišlo, že je to takové tvrdé a že se to bude hodně krčit.. Syn se narodil v říjnu takže jsem o těch košilkách ani neuvažovala - možná kdybych měla mít další miminko do letních teplot tak bych si asi nějakou košilku připravila... Používala jsem jen body+punčocháčky nebo polodupačky nebo overálek.. Když mi přišlo, že je doma chladněji tak jsem přidala mikinku - ale to bylo málokdy.. Vlastně jsem jinak nic navíc doma nepřidávala..

msimankova
23. led 2017

@kexina myslis si to dobre. Uz v porodnici jsem dostavala bud body s dlohym a dupacky s PATENTKAMA v rozkroku nebo overalek a zustala jsem u toho, libilo se mí to. Navic dcerka prvni tydny nenavidela prevlekani, takze to mela na sobe, dokud se nepo... Nic jsem nevrstvila, libilo se ji v rychlozavinovacce. Kosilky, tricka a stare dupacky jsem dostala, vypujcila si a jen jsem si pridelala praci - 70% jsem jen uklidila zpet. Ted, kdyz mala leze, ma body s kratkym, triko s dlouhym, teplaky a ani na ven to neprehanim, mam fusak z beranka a jak ji navlecu moc, je zpocena jako mys. Nevyvaruju. A pockej na debaty o choditkach a posazovani 🙂 🙂 Mamca to mysli dobre, ale vysvetli ji, ze jako mela narok ona si vychovat sve dite /a i si treba udelat sve chyby/, mas ho ted ty.

angelyn
23. led 2017

Ahoj,tak já budu asi jediná, kdo košilky nepohaní 🙂 mám dvoje stare,jeste po mě. Jsou plátěné, krasne měkké a zanosene. Jelikož mám listopadového prcka, košilky používám pod overalek nebo i větší body. Moje máma mi to taky rikala,jak je dobre ty košilky mít a mně na tom nepřijde nic divného. Je to jako když někdo nosí pod tričkem ještě tílko...je to sice pracnejsi na zavazování a trošku v tom plave, ale je to lepsi než když má úplně holý krk, než zpocaku vychytas bodycka (některá mají na můj vkus až moc velké vykrojeni kolem krku a je to pak takové moc holé). Používám je denně, nikdy se mi nevyhrnuly až ke krku,jak tu někdo psal. Vyzehlene vypadají krásně a ten limecek u krku vypadá opravdu strojeně, až jsme se tomu s mojim smali... myslim,ze třeba pro zimní miminko je to fajn vrstva oblečení, rozhodně bych to tak vehementně nezatracovala...

plachetnicka
23. led 2017

Košilky, co jsem od někoho dostala, jsem nechala na později dceři na panenku a využily se 😉
Jinak na oblékání dětí na doma jsem měla body (krátký, dlouhý rukáv), dupačky, polodupačky, punčocháče, tepláky a overaly. Trička jsem využila až když byl dětem rok a více, kdy začaly chodit.

klara2606
23. led 2017

Já jsem to neřešila a celý měsíc jsem měla mimino jen v overalech. Vyhovovalo mi to. Pak se udělalo hezké počasí tak byl jen v tričku a kraťasech, ale kdyby nebylo léto měla bych ho pořád v overalech 🙂

nikola_w
23. led 2017

Nepoužívala a ani trička , vytahují se nahoru(strasne nepraktické) ale ty "andělíčky" jsme meli v porodnici.. nejvíc se mi osvěcili body a overalky joo a dupacky.. trička az později v lete jen treba s plinkou ;)

marketa11112
23. led 2017

ahoj, kosilky jsem nepoužívala vůbec.. a to jich tady par mam.. po nas, jak jinak..
ja od prvních okamziku používala overalky a jsou k nezaplaceni.. diteti pekne sedi a nelezou mu zada apod... pak jsem používala body a polodupacky.. zase se dite dobře prebaluje....do dupaček jsem použila tricko , aby dite mělo prikryta raminka.. par dupaček jsem dostala jako darek, tak tricka jsem dokoupila.....
jak dite povyrostlo azacalo lezt a behat, vse co mělo dole capacky mu zacalo lezt.. presla jsem na body, tepláčky a ponozky...... az kolem roka a pul jsme od body upustili a zacal prcek nosit tricka a v tom jedeme do ted.. obleceni si ted siju, takze tricka delam delší a jsou krasne zastrcit , ale i bez toho nelezou a kryjou zadicka ....z obchodu jsou tricka většinou kratka...
kazdopadne v tomto obleceni je syn od svých 1800 g.. před tim byl jen v plence v inkubatoru.. a musim rict, ze se mi do vseho oblikal dobře.. vse je dnes z upletu, tedy elasticke apri oblekani s e to da lehce natáhnout....ted cekame druhé dite a pojedeme prakticky v tom samem....
jinak peru na 40 °c, jen pokakane na 60°c, pleny od pusinky ci třeba od doutreni zadecku beru na 60°c, občas projedu na devadesátku.. ale občas...

na ven do zimy my prijdou neprakticke pro male deti bundy.. porad to leze. teple overaly, kombinezky a pod jsou k nezaplaceni....

Strana
z4