Zmatky v pojmech u novorozeneckého oblečení
Holky, prosím o radu.
Včera jsem koupila první kousky oblečení pro prtě a dneska jsem při rozhovoru s mamkou narazila na jednu věc, kterou jsme nestačily dořešit a mně to teď vrtá hlavou.
Ukazovala jsem jí fotky s tím, že nejvíc jsem si vzala overálků (že je využiju na spaní i na normální den). Její reakce ale byla "A košilky k tomu máš?" Když jsem na ní nechápavě hleděla, tak dodala "No košilky. Andělíčky!"
Po chvilce dohadování našla to, čemu říká Andělíček = košilku s takovým jako ozdobným límečkem a zavazováním na boku u krku, s volnou látkou na zádech nebo boku (pro přehlednost foto č. 1 + 2). A snažila se mě přesvědčit, že je to nezbytná výbava pro každé novorozeně, bez které se v žádném případě neobejdu.
Co jsem si tak našla v seznamech na internetu, tak žádný z nich neobsahoval "košilka Andělíček", ale většinou to, čemu já říkám tričko (foto č. 3) a co si myslím, že se kombinuje s dupačkama, popř. to můžu obéknout jako druhou vrstvu přes bodýčko.
Ale teď opravdu nevím. Na jednu stranu vím, že se mi snaží pomoct a radit mi jen to nejlepší. Na druhou stranu mám neodbytný pocit, že se mi snaží vnutit "valchu místo pračky".... Zvlášť když během naší debaty používala věty typu "Všechno oblečení musíš předem vyvařit, než ho dáš dítěti.", "Takové šunty, co se perou jen na šedesátku ani nekupuj." nebo "No, ty jsi o košilce možná neslyšela, ale vždycky to nosily všechny děti." atp. Bohužel už je taky ve věku, kdy mívá stavy "za nás bylo všechno lepší, ty dnešní věci za nic nestojí", už jsme měly podobnou debatu ohledně kočárku, když se mi vehementně snažila vnutit ten z půdy, co tam 30 let stojí po nás.
Takže, abych to shrnula, potřebuji si ujasnity toto:
1) Tyhle košilky skutečně pro prtě používáte, nebo ne (a používáte ta trička)? Popř. jestli ano, tak i na normální nošení (přijde mi to takové načančané, jak kdybych prtě chystala s fotografovi, některé bych viděla tak na křtiny)?
2) Ať už používáte trička nebo košilky, jak vrstvíte? Měla jsem za to, že stačí bodýčko + třeba punčocháčky (na doma, ven bych přidala jednu vrstvu) nebo dupačky + tričko. Nebo je to blbě?
3) Pokud používáte overaly, vrstvíte i je? Myslela jsem, že na doma bude stačit jen ten overalek, popř. pokud by byla nějaká zima atp., dala bych pod to bodýčko. Nebo se to skutečně kombinuje (jak se mě snažila přesvědčit mamka), že dám toho Andělíčka a až na to overal? Přijde mi, že to malé pak musí mít moc kolem krku a na těch zádech se mu to bude shrnovat. Nehledě na to, na co to má kolem krku ten fajnový límeček, když bych to pak měla strčit po overal...
Jsem z toho prostě jelen. Jako prvorodička se v tom p.d vyznám i tak a ještě takové komplikace. 😎
Za vysvětlení předem děkuji

snaží se mi vnutit valchu místo pračky

tvoje maminka to myslí dobře, ale jeď si podle svého. košilky jsme fasovali v porodnici a pro mě to bylo peklo. ještě, že tam člověk stráví jen pár dní, které přežije a pak si dělá doma vše jak sám chce. sám...ne jak chtějí rodiče - prarodiče! 😉
jinak za mě rozhodně overaly, to je nej věc na miminko. potom tedy bodyčko a dupačky, ale s rozepínáním mezi nožkama. prostě pohodlné, neshrnující se, držící na místě...polodupačky vůůůůbec. to miminko skopává stejně jako ponožky. takže člověk pak furt jen něco rovná a nasazuje. ale každé mamince fakt vyhovuje něco jiného. však jistě dostaneš nebo pořídíš od každého trošku a vyzkoušíš si, co je pro tebe a tvé mimčo nejlepší a toho se pak budeš držet a budeš vědět proč. pak už tě poznámky ostatních nerozhází, budeš vědět svoje 🙂
@kexina andělíčky jsou "prehistorická" trička 😉 nejsou přizpůsobivé, vyhrnuji se ale ano dají se vyvařit 🙂 většina dětského oblečení se pere na 40 podle štítku na oblečení. K praní přidám ještě ždímání navíc ať se z toho prací prášek opravdu vymyje.
Jinak overaly jsou super. Dávala jsem je na noc, někdy pod ně body ať je teplíčko. Přes den jsem milovala body a polodupacky, mimo bylo oblečené jako normální člověk a když se začalo trochu hýbat přišlo mi to lepší než overal. Ale polodupacky jsem vybírala tak ať mají v pase pružný pruh místo gumy aby ji to nestiskalo v pase a přes bříško. Trička jsem využila až v létě když bylo opravdu teplo a malá už seděla, na ležení trička fakt nejsou dobrá. A ponožky se taky hodí, jak někdo psal ať teplé na zimu nebo tenké na léto. A taky potom při plazení podrží overal nebo polodupacky na noze 😉
No muslim ze tech historických rad si ještě užiješ, já musím vždy mámě vysvětlovat proč se to už tak nedělá... Naštěstí na košilky vs body byla z bodycek nadšená, prý škoda ze to nebylo na nás 😉 ze ty košilky byly šílené a děti měly porad holá záda... Tak asi tak...
Díky za rady.
Ona to mamka nemyslí zle. Jen byla nucená celý život o všem rozhodovat sama, tak má teď pocit, že musí i v tomhle případě.
A nebojte, na další střety jsem připravená, nebude to náš první, ani poslední. Prostě se párkrát pohádáme a pak to nějak dopadne.
Koneckonců, ono je to v naší rodině dědičné, děda se choval dost podobně, mamka je celá po něm. A já jsem kompletně po mamce, takže aspoň vidím, jak se budu chovat v jejím věku já. 😀
@kexina Nečetla jsem diskuzi, jen úvod. Nikdy jsem košilky nepouzila (ani neměla) a deti prezily🙂 Podle me je to nedokonaly předchůdce bodycka, než byly vynalezeny patentky a zapínání mezi nožičkami (nic se neshrnuje).
Takže pokud matinka vystracha nějake prehistoricke kousky, vzala bych si je (a na dítě to navlekla, ať má radost), ale rozhodne bych to nekupovala..
body+polodupačky/punčocháče,overálek. jediný nositelný u nás, vše ostatní k ničemu 😀
jo a ještě teda ano...souhlasím...overal mi taky přijde spíše jako pyžamko, ven bych v něm miminko nevzala 😅 ale zase bych novorozenci nedávala jen tak pravidelně punčocháčky. to mi přijde jako opruz při oblíkání a ani ideální pohodlí pro mimčo. přeci jen je to docela těsný kus oblečení. jako svátečně na focení, křest, vítání občánků,...na chvíli na parádu ano, ale abych měla malé mimčo v punčoškách doma celé dny, to fakt ne. to až ty trošku větší. ne šestineděláčka
@angelyn Díky i za tvou reakci. Ony nemusí být špatné samy o sobě. Jen mi přijdou příšerně nepraktické. Navíc čekám jarní dítě a kluka. Oblékat ho do košilek s krajkou mi přijde trochu ala Amadeus. Ale je to asi jen věc názoru.
Spíš to beru tak, že pokud mi dá ty, co máme doma, tak je buď využiju, nebo ne (spíš aby nekupovala nové, protože ty jsou drahé). Jenom jsem se chtěla ujistit, že jsem něco nezapomněla, kdyby třeba byly opravdu podstatnou součástí výbavy.
Všechny andělíčky, co mamka schovávala po nás jsem nekompromisně vyházela! Většina stejně byla spravovaná, něco flekaté a z nepříjemného materiálu. Stejně tak kousavé dupačky a svetříky.
S vrstvením bych počkala na mimčo. My máme horkokrevnou holčičku, která řvala, když byla oblečená moc. A spousta lidí měla řeči (Jedna známá, když viděla, že u mě neuspěje, na to šla přes mojí mamku. Naštěstí ta se taky nenechala.). Důležité je spokojené mimčo i maminka! Oblékej, co je ti sympatické a pohodlné!
@kexina Ja bych zas byla v te komunikaci k mamince shovívavější: Rádi, co nejlepší muze, nežna nic jneo. Az si to třeba pak osaha, možná zmeni postoj, aspoň o trosku. Rady bych vyslechla, zařídila se dle svého. Na nákupy bych si ji s sebou nebrala, vyber si, co se libi Tobě. Trosku tu a tam, ja sama i hodne mých kamarádek,který maji vice děti, je oblíkáme trochu jinak, neznámo proc, jak už tu padlo, není dobre a spatne, každému to vyhovuje trochu jinak. Nakoupit pro maly, pak už jen treba něco, co se Ti fakt libi a urcite se využije - nevis, jak velké mimi se narodi, kdy bude nosit kterou velikost, jake bude rocni o d,když ji začne nosit. Bodycka, polo/dupky a mokinky se vyuziji vždycky. Zbytek si pak dokoupis, dle toho, co Ti bude vyhovovat. Dnes to není problem a fakt není potřeba mit nachystanou zasobu do roka 😉
I ta spotřeba je různá, některý dítě bliká, jinými staci 2 bodycka vel 56, nez jsou mu maly. Jedno dítě nosilo 68/74 od 2 do 6 mes, druhy - stene velky miminko, stejne rocni období - ji uplne preskocilo...
Já košilky vyházela, je to plátno nepoddajný jako kapesník. Nejvíc jsem používala body s dlouhým rukávem (kolikrát mi přišlo na krátký moc zima a na mikinu zase moc teplo), polodupky. Přes to jsem dávala doma overal, nebo teplajdy a mikinu. Mimi zezačátku hodně spí, takže rozhodně to, co se dobře obléká, nehrne se a neomezuje v pohybu. Jinak já peru všechno na 40, bílé pleny na 60 a žehlím s párou 😉
@yerry - tak to má ale o dost víc vrstev, ne? Když se ještě připočte fusak a deka v kočárku...my jsme malýmu dávali body, bavlněný overal, přes to třeba fleecový a pak už rovnou do fusaku, nebo potom jenom kombinézu, ale fusak, kombinéza, overal, mikina a body, to mi přijde až dost....
@verunka_korunka pripomnela jsi mi moji babicku - ta bodicka uplne miluje, porad si pochvaluje, jaky je to vynalez 🙂
Mě děti vždycky chodily v bodýčku, teplákách a ponožkách. Košilky měly v Motole a je to příšerná hrůza, kdy dítěti táhne na záda. Na to jim cpaly dupačky a ta blbost pod tím se celá hrnula 🙂
@slunina - jo jo, přesně, taky jsem rodila v Motole....doma bych košilky vůbec nepoužila, byl to děs....bodýčka jsou krásně měkká, příjemná na tělíčko, nikam se to nehrne, přes to jsme dávali buď dupačky, že měl tepleji na tělíčko a nebo jen polodupačky nebo tepláčky....ale radši jsem měla ty polodupačky s ťapkami nebo dupačky, ponožky se pořád někde shrnovaly, nebo si je potom sundaval sám apod.🙂
@krystalka no mě to až tak moc nepripada vzhledem k tomu ze se v kočáru nehýbe a spi. Určitě bych jinak oblékala pul roční ale Já mám novorozence. U doktorky jsem potkala maminku se starším dítkem a taky meli tolik vrstev a ještě fusak....
Takhle jsem oblékala i tu starší, což je taky zimní mimo a v pohodě. ...
@yerry - jasně....tak hlavně, když je spokojené.....já mám syna narozeného začátkem března, takže taky byla ještě docela zima, ale v tom popsaném oblečení bych ho tenkrát asi vytahovala uvařeného 🙂, kombinézu jsme první kupovali snad do školky a taky to byla poslední, punčocháče měl na sobě taky naposledy tak ve 4 letech 🙂, asi mám horkokrevné dítě.... 🙂
@krystalka Já samozrejme dávat kombinézu jen když je fakt zima jinak má takovou tenkou, spíš bych to nazvala teplejším overalem 😆
A taky je určitě rozdíl jaky má kdo fusak. Já jsem koupila fleecovy a podle mne daleko méně hřeje než beránek.
Ale mám kámošku Ktera preferuje tzv. Studený odchov. Myslím že jejím dětem by asi nevadily ani hrátky ve sněhu a v plavkách. Jsou fakt hrozne otuzile. To Já bych nemohla vést tahle dětí, protoze me je bohužel stále zima 😯
Ahoj, mám 3m holčičku a nepoužívám ani košilky, ani trička. Už od narození je doma v bodýčku s dlohým rukávem a punčoškách nebo polodupkách/telpláčkách. Na spaní má jen overal a ponožky. A jinak prádlo peru na 30 stupňů na krátký 17 min. program a vše žehlím. Není to špinavý, jen spíš na osvěžení. Toť asi vše.
Máš asi stejnou maminku jako já. Sice košilky mi nenutí, ale některé její názory taky vydejchávám ("Nemůžeš koupit černý kočárek, dítě v tom bude jak v rakvi a ještě mu v něm bude vedro!").
Nejvíc mě dostala teď s poslední konverzací.
Máma: "V Lidlu mají hezké věci pro těhotné, nepotřbeuješ?"
já: "Ne díky, už všechno mám."
"Ale maj kojící podprsenky, ty jsou dobrý. Ty si kup."
"Ne díky, nepotřebuju."
"Ale ty se ti budou hodit."
"Jo já už jsem si dvě koupila."
"Jakto že sis je koupila už teď, když nevíš, jakou budeš mít pak velikost?"
Vidíte taky, jak to postrádá logiku?
@taptap82 - tak ty podprsenky logické moc nejsou, no 🙂, ale s tím černým kočárkem bych naprosto souhlasila, měli jsme černo-červený sporťák, větší část byla černá a už bych si to příště nevybrala, hrozně se to zahřívalo - prostě černá (nebo podobně tmavá) barva to teplo přitahuje, vidím to třeba na tom, jak mám vždycky v létě rozpálenou černou kabelku, když jsem chvilku někde na sluníčku....
Máme takové krásné barvy kočárků a kolem nejčastěji vidím bud sněhově bílé nebo temné, přitom my máme krásný tyrkysový, a jak to září v autobusu mezi tou šedí :o) Navíc černá se opravdu neskutečně zahřívá, to bych nenosila ani na sobě, nedejbože jako kočár s dítětem.
@yerry - no, to je fakt s tím fusakem, my měli ještě po nás - jeden byl s beránkem a jeden byl přímo kožešinový, byly fakt teploučké....syn skoro do 2 let nespal přes den doma v postýlce, prostě usnul jedině venku na vzduchu, takže i v zimě jsme měli kočár odstavený přede dveřmi, byl zachumlaný v kožešince a spokojeně spal i když mrzlo 🙂
1. Nečetla jsem vse, ale asi budu za exota. Já košilky marne shanela. 😁 Pomohla až tchyně. 🙂 A víte, proc jsem je sháněla? Na léto. Maly uz sedel a neměl rád zaklopenou strisku, tak když pak svitilo slunce, mel klobouk se širokou krempou, volna bavlnena katata a právě tu kosilku. Slunicko ho nespalilo, jemu nebylo vedro a náhodou to bylo moc roztomile. Lepší než džíny a body. Jinak teda u nás od malička jen body a dokud nedržel sám hlavičku, tak to zavinovací. Vynález nad zlato.
2.ano, tak jak to píses. Doma body a punčošky nebo polodupky (když byl prtě a nechodil), když bylo třeba chladno, tak slabý kabátek. Nedoporucuju trika s dlouhym rukavem. Ani teď (17 m) moc nepoužíváme. To rvani ručiček do rukávů je hrozny trápení mi přijde. Lepší něco, co je na zapínání. My teda používalo dlouho na doma jen overalek. Na přebalování super a hlavně na svlikani. Deti zvrací, slintaji a furt něco rvat přes hlavu je opruz pro obě strany.
3. Overal přes overal. No, když jsme v zime šli ven, tak mel malý kolikrát jen bavlněný overal, přes to takový chlupatý teplý overal a pak už jen takový teplý fusak. Zejména až pojedete k doktorovi, tak doporucuju, co nejjednodušší model na svlikani a oblikani. 😉
@krystalka
@astyna Holky vtip je v tom, že já jsem si ani černý kočárek pořídit nechtěla. Přitom většina kočárků má ale ze strany možnost větrání. Spíš mě udivila ta její poznámka o rakvi.
Nakonec mám šedivý, líbí se mi tlumenější barvy, protože se to pak dá oživit doplňkama.
Ale prostě jde o to, že vše co mamka dělá, je ten nejlepší způsob jak danou věc dělat a jiné způsoby se nepřipouští.

mamce bych mozna předhodila nejakou dnesni příručku ci knizku, vse je dobře popsane... zmenama proslo vse , i obleceni deti, vychova, doplňky, hracky a pod...