icon

Brigády pro patnáctileté: Na co si dát pozor?

2veverka
16. čer 2024

Holky, prosím vás, existují přijatelné brigády pro mladší puberťáky, patnáctileté? Syn (15) se uchází o místo ve známém řetězci s rychlým občerstvením. Nechci ho brzdit v rozletu, ale mám strach, aby ho nesedřeli s kůže a nebyl pak vyčerpaný a třeba neonemocněl. Na co si dát pozor? A jaké jsou další možnosti?

Strana
z2
fyii
17. čer 2024

@2veverka to jestli je intelektual mu k praci nijak nevadi, pokud to neznamena, ze je levej jak savle nebo opatrnej, aby se neunavil🙂 nemocny z prace po mesici urcite nebude, angina, monoukleoza neni fakt z prace, s timhle mam taky bohaty zkusenosti a nestala jsem o ne. Jako pokud chce penize bude muset maknout, zadarmo mu je nedaji s tim musi pocitat. Se mi trosku zda, ze z nej delas pokojovou kytku. Nech jo jit si to zkusit a nehrot to uz predem, aby to co ono... kdyz to pujde fajn, kdyz ne tak tam nebude..Ono je trosku otazkou podle tvych reakci jestli se uz vuvec s nejakou praci vubec setkal🙂, treba domaci prace a bezne, ze mas takove obavy. Dneska je zcela bezne, ze dite v 9.tride neumi nandat ani talir do mycky pac to dela mama..

2veverka
autor
17. čer 2024

@fyii U nas presne naopak. Rika, ze spoluzaci nedělají ani zlomek toho, co on a sourozenci. Pro me je to zaklad vychovy, ale neni to celodenni makacka. Tak uvidime.

2veverka
autor
17. čer 2024

@felis To je pro me cenne, co pises o dodrzovani prac.podminek. O tom jsem se vlastne chtela ujistit. Mmch, tvoje dcera jde taky na brigadu? Jakou praci bys ji doporucila? Soucasti tematu je i neco, co nechci zverejnovat, co naplat. Podstatne asi zaznelo. Diky.

adelisss
17. čer 2024

U nás berou třeba v pekárně, na prodej zmrzliny, výpomoc na tábory (ale to už je asi pozdě se hlásit), výpomoc v lanovém centru, průvodcovské služby,... Při práci s hotovostí hodně často chtějí lidi 18+.
Můj chlap má občas v práci brigádníky ze SŠ. Je pravda, že se někdy směje jejich návykům. Ale je většinou schopný jim dát další šanci (např. když po flámu nepřijdou do práce). Ale některé občas vyhodí.

2veverka
autor
17. čer 2024

@adelisss V těch 15 je to hodně omezené, právě v gastru... Zmrzlina je super, i průvodcovské služby - jaké to jsou? A jaké brigádníky má v práci manžel, jestli se můžu zeptat?

adelisss
17. čer 2024

@2veverka Napíšu zprávu, kde dělá chlap. Veřejně to tu psát nebudu - moje soukromí. Minulý rok jsme šly s dcerou na radniční věž a vedl nás tam klučina, co vypadal tak na 13 :D Vyprávěl hezky a asi byl starší, než bych mu tipla. U nás to myslím organizuje infocentrum.

somalicats
17. čer 2024

Moje nejstarsi brigadnicila od 15 let v gastro provozech, zacinala v Burgerkingu a skoncila v Costa coffee, kde si udelala i kurzy a vypracovala se na vrchni baristku. Makacka to je, ale ne takova, aby z toho dite melo byt nemocne 😉. Nikdy tam nebude sam, takze treba tahani tezkych veci nehrozi, obzvlast pokud je tintitko.

felis
17. čer 2024

@2veverka Ahoj, domluvila jsem jí brigádu u klienta a tady personální administrativu připravuje kolegyně a my děláme vše podle Zákoníku práce, tak jak se má. Hodně dbáme na férovost a otevřený přístup k zaměstnancům, mzda je vždy včas na účtě a v případě problému komunikujeme ihned se všemi stranami.
Od kandidátů mám povědomí o tom, jak to chodí jinde. Řetězce napříč trhem (fast food, retail) jsou v pohodě (viz výše co jsem psala), ale je to prostě makačka. Je to z toho důvodu, že to jsou povětšinou nadnárodní firmy a nemohou si dovolit chyby, protože by je to stálo milionové pokuty.
Dcera byla na brigádě už loni (tedy hned po 9.tř.) a letos bude opět (teď je v prváku) a to ve skladu (takový hezký sklad, kde se obsluhují i klienti). Dělá z 90% manuální práci a baví jí to. Ona dělá umělecký obor na střední a ráda dělá rukama, takže si dá sluchátka do uší a prostě jede.
Klidně mi napiš do zprávy, jestli se chceš na něco zeptat. Ráda odpovím 🙂

felis
17. čer 2024

@jana_a_jan ahoj, nn, ZP říká, že mohou pracovat 40hodin týdně, ale denní směna nesmí přesáhnout 8 hodin, resp. 8,5 hodiny i s pauzou na oběd. Nesmí vykonávat práci přesčas a práce v noci a dělat práce, které jsou fyzicky a duševně přiměřené (žádné velmi fyzické náročné a rizikové práce, tj. třeba chemický provoz v kategorii práce 2 a výše) a nesmí vykonávat práci, kde je nutná hmotná zodpovědnost (protože tu lze podepsat až od 18ti let). Firma je povinna mladistvému dát přestávku po 4,5 hodinách nepřetržité práce a to v délce 30 minut. Těch 6 hodin se plete proto, že na 6 hodin občas chodí studenti na praxe ze středních škol a to zas pro obory upravuje školský zákon 😀 ale měla jsem v práci studenty na praxi na 6 i na 8 hodin práce - fakt záleží, co studují.

fyii
17. čer 2024

@2veverka tak v tom pripade nevim co resis.. 🙂

urtica
17. čer 2024

Nechala bych ho. Krom zde zmíněných benefitů, mám pocit, že si potřebuje dokázat , že to zvládne - najít si práci, pracovat, sám si vydělat a řekla bych, že obzvlášť pro kluky je toto velmi důležitá součást vývoje. Takto se rodí chlapi. Šla bych do toho i s tím rizikem, že toho na něj může být moc, nebo že může onemocnět. I taková zkušenost pro něj může být cenná, pozná svoje hranice. Ale vzhledem k tomu, že jsem něco podobného zvládla ve svých 16 (taky věčně nemocná intelektuálka) si myslím, že to dá.

urtica
17. čer 2024

Ještě dodám, že mononukleóza se povětšinou přenáší jiným způsobem než běžným kontaktem s lidmi 🙂

2veverka
autor
17. čer 2024

@urtica Ale souvisí velmi často s vyčerpáním. A je velmi typická pro tento věk. A je to opruz.

urtica
17. čer 2024

Jj, vím, měla jsem ji. Ale to byste mu za pár měsíců/let mohla taky zakazovat holky, protože tam je to riziko přenosu daleko vyšší...Jinak gratuluju k synovi, myslím, že máte být na co pyšná!

2veverka
autor
17. čer 2024

@urtica Heledte, já taky doufám... a dekuju za povzbuzení. Ale je to proces, který někdy bolí

urtica
17. čer 2024

@2veverka Chápu to. Mám mladší děti, ale dcera je teď v procesu, kdy začala chodit sama ven - první krok k samostatnosti a pro mě první moment, kdy ji nemám pod dohledem. Je krásná a křehká a občas mám strach. Ale držet ji doma nemůžu. To osamostatňování nese svoje rizika, ale myslím, že je pořád lepší, když si ty věci vyzkoušejí dokud jsou pod "rodnou střechou" - třeba ve formě brigády v 15 letech, než když je budeme držet pod zámkem, oni se pak ve 20 urvou ze řetězu a začnou si ty hranice testovat pozdě, sami a v daleko nebezpečnějším prostředí (mohla bych vyprávět...).

2veverka
autor
17. čer 2024

@urtica Já sama třeba nesnesu velikou míru podnětů. Jsem schopna se do práce zakousnout, ale vím o sobě, že jak je hodně lidí, všeho, rutina, koloběh, dostanu se na hranici svých možností. Tak jsem zvědavá i na tohle...

nnnadja
17. čer 2024

@2veverka ja tedy nevim,ale pokud nema nejaky handicap neni ta obava trochu zbytecna? Ma 15,obcanku a at pozna,ze penize nepadaji z nebe a holt treba nekdy neni ani ten pristup ok-ale vyhodnotit by si ho mel. Ja bych toho sveho nejdrasi poslala nekam na stavbu,at okusi,co je tvrda prace a uci se

exbordelar
17. čer 2024

@2veverka to znam duverne (tu premiru podnetu a nasledne vycerpani)...
Kazdopadne za pokus to urcite stoji. Vyhoda je, na ty DPC a DPP muze skoncit prakticky ihned, kdyby to nedaval. Ale za pokus to stoji a nabere cenne zkusenosti 🙂

exbordelar
17. čer 2024

A jestli je po tobe citlivy, tak je strasne dulezite mit pravidelnou dusevni ocistu. Tzn. chodit pred praci brzo spat, udelat si rano prijemny ritual (kafe, snidane, ....), behem prace mit dostatek piti, vhodnou svacinu, a z prace aby se mel na co tesit, napr. projizdka na kole, ven s kamarady.... a sdilet zazitky i ty negativni, rozebrat to a uzavrit ten emocni kruh (poznat smysl te situace).
Pro nekoho je to mozna blbost, ale pro hypersenzitivni lidi strasne dulezute. Je to potreba, abychom neupadali do deprese z premiry podnetu, chaosu a pocitu selhavani.

2veverka
autor
17. čer 2024

@exbordelar Jj, to máš pravdu s možností skončit, kdyby něco. A holt ta péče o sebe a hlídání hranic jsou tady nezbytné pro toho, kdo to o sobě ví. Práce je na druhém konci města (další 2 hoďky zabité). Což je tak akorát na padnutí do postele s mobilem.

adelisss
17. čer 2024

@2veverka Prostě zkusí a uvidí... Kdyžtak může mít v záloze další brigádu, nějakou víc na pohodu. Upřímně bych taky pro dceru jako první brigádu v 15 nechtěla nějaký super náročný očistec a Survivor :D Ještě by se jí práce mohla tím znechutit... Kdysi jsem dělala brigádu v hladovém okně, ale to nebyl žádný nadnárodní řetězec a nebyly tam non-stop fronty, tak celkem v pohodě. Práce s jídlem mě baví a navíc to nebyla moje první brigáda, tak mi tam nevadilo být i sama.

zuzkasim
17. čer 2024

@2veverka Práce šlechtí! 🙂 Je fajn, pokud si našel takovou, kde berou už od 15, takové se shání hůř, moje děti s tím měly potíž, i když pracovat chtěly. Nechala bych ho, je to pro něj důležitý krok k osamostatňování, získávání zkušeností atd.
Pamatuju si, když šel syn na svůj první pracovní pohovor, vypisoval si nějaké dokumenty sám a pak řešil nějaké první potíže... no měla jsem tendenci mu s tím pomoct, ale pak jsem si uvědomila, že mu můžu akorát předat své zkušenost, pomoct s těma papírama, ale zbytek je už opravdu na něm. On sám si určil, kam bude chodit, on sám si tam taky skončil, když měl dojem, že to pro něj není a našel si zase něco jiného. Naštěstí tady o nic nejde, na jejich výdělku není nikdo existenčně závislý, je to jen na zkoušku a tak to má být. Vyzkoušel si, co je to dělat nekvalifikovanou práci a myslím, že mu to dodalo více motivace k učení se na střední škole. A o tom to je, zjistit, co mě v životě baví, kam bych se chtěl ubírat a zda pro to můžu něco udělat nebo naopak, co nikdy v životě dělat nechci (u mě třeba chodit na 6. do práce).

veronicka89
17. čer 2024

V mladem veku jsem byla schopna pracovat 10 hodin jit kalit , hodinu spat a jit do prace ...jinak kdyby mu na tu hlavu fakt srali , je to fajn zkusenost, ptz tak clocek aspon vi co si muze dovolit 😀

Viz kolega od brachy z drivejsi prace : sel jsem od tama pryc ptz jsem nemohl 5x denne kourit...( vi ze pak makal a odmakal vse co mel ale kourit proste chtel 😀 takze sel tam kde ocenili jeho praci + mu dovolili 5x zajit na cigo.

Ja jsem se diky stridanim prace a ne vzdy lehke taky naucila klidne nadrizenym rict kdyz mi neco nesedelo , nebo co bylo nad ramec toho co jdme se domluvili.

Dulezite je si uvedomit ze nejste vy v praci ptz musite ale ze delate praci ktera musi byt udelana ...

berynka
18. čer 2024

@2veverka mam zkušenost s dcerou,zacala s brigadou loni,kdyz ji bylo cerstve 16.Vzali ji do zmrzlinarny v centru Prahy.
Vybiraly jsme podle jejich schopnosti…domluví se anglicky,vyzná se v rozdílech lepek,vegan,sorbety apod.😅 a i v sezóně zvládne 8 hodinovou směnu,ale zjistila, ze je lepsi jit jen na 6 hodin.
Ma podepsanou DPČ myslim 🤔.
Do gastrosluzeb musí mit od pediatry zdravotní průkaz.
Během roku brigáda u ni neni moc reálná,dojizdi do skoly a mají pořad hodne uceni.
Jinak u nas omladina často chodi na doplňování zboží treba v Lidlu,Albertu… Je nabidka i v hotelu pomáhat rano na snidane.

k2792017
18. čer 2024

Nečetla jsem diskuzi, ale přijde mi to jako dobrá zkušenost, bude si pak vážit víc studia a peněz rodičů😃. Nelze jít třeba jen na 14 dní, pokud máte obavy? Je dobrý si to zkusit, ale určitě bych mu v 15ti neplnila brigádou celé prázdniny, max. ten měsíc. Ať mu zbyde čas na kamarády, dovolenou, sport apod. Já byla v 16ti za pásem v sýrárně a další rok v pekárnách. Od 18ti jsem pak dělala průvodce, to je pro intelektuála vhodnější😃, ale to chce řešit už na jaře a bude třeba muset chodit i víkendy, naučit se text, historii… Tak to může promyslet na příští rok…

adelisss
18. čer 2024

@berynka Zrovna z Lidlu mám docela dost interních informací a pod 18 let berou tak leda rodinné příslušníky, protože tam dělají většinou všichni všechno (ne jenom vybalování). Tzn. i pokladnu, kde pod 18 let lidi nechcou.

berynka
18. čer 2024

@adelisss nevim,treba u nas se ted pred létem objevila cedule,ze hledají brigádníky..185kc na hodinu 🤷🏻‍♀️

adelisss
18. čer 2024

@berynka Neříkám, že nehledají brigádníky. U nás ve městě ale všichni mají 18+. Vím, že akorát jedna samoživitelka (kmenová zaměstnankyně) si tam dotáhla nezletilou dceru stylem, že ukecala manažera... Možná leda na filiálkách, kde mají extrémní podstav, by vzali i nezletilé.

sasanka88
18. čer 2024

Tak jestli casto stune po nejakem zazitku. Tak si to zase odstune ale bude mit uz zazitek s praci. Ja v 17 nastoupila na brigadu do pekarny a to byla tedy pakarna. Samozdrrjme jsem to nevydrzela makat cele 2 mesice. Po mesici jsem s tim praskla ale utvrdilo me to v tom ze takhle skoncit nechci a musim na vysokou. Takze kazda zkusenost dobra, i ta spatna.

Strana
z2