icon

Brigády pro patnáctileté: Na co si dát pozor?

2veverka
16. čer 2024

Holky, prosím vás, existují přijatelné brigády pro mladší puberťáky, patnáctileté? Syn (15) se uchází o místo ve známém řetězci s rychlým občerstvením. Nechci ho brzdit v rozletu, ale mám strach, aby ho nesedřeli s kůže a nebyl pak vyčerpaný a třeba neonemocněl. Na co si dát pozor? A jaké jsou další možnosti?

Strana
z2
1pomnenka
16. čer 2024

Tady chtějí min. 16 let. Od 15 je tu jen brigáda na obci, pletí, sekání trávy, hrabání, natírání.......

eressiel1020
16. čer 2024

Záleží v jak kterém rychlém občerstvení někde berou od 15 někde od 16

konidana
16. čer 2024

Nebala bych se toho. Kazda zkusenost dobra.

jana_a_jan
16. čer 2024

@2veverka nově prý můžou briganici od 15-18 pracovat jen max 6 hodin denně,nebo teda alespoň u nás v práci se to řeší 😄

fyii
16. čer 2024

@2veverka tam jsem pracovala nekolikrat v americe v mladi.. jako jestli se bojis aby ho nesedreli z kuze🙂 tzn. aby se neunavil tak to at je doma. V techto retezcich musi fakt sebou hodit, pac ty lidi na to ted cekaji... Prace je tam hodne o tom zadna, ale zase byvaji tam fajn lidi a ta prace je takova jednoducha.. utika to tam rychle a ani tak spatne neplati..

eviicka
16. čer 2024

@jana_a_jan nově? Já mám za to, že to tak bylo vždycky, ne?

2veverka
autor
16. čer 2024

@jana_a_jan aha, takze na to by se mohl zeptat na pohovoru, ze? Je to tedy zakonna uprava?

2veverka
autor
16. čer 2024

@fyii ja Ja ho nechci šanovat, jen kdyz pojede v plnem nasazeni cely mesic a neni na to zvykly (intelektuál) a jeste bude dojizdet, bojím se, aby to stejne neskoncilo nejakou nemoci. Ale vlastní penize ho motivuji.

jana_a_jan
16. čer 2024

@eviicka já nevím zda je to nově,ale u nás v práci se to řeší až letos 😄 docela na 💩 pro ty co mají třeba 17,loni v 16 cele léto makali aby měli prachy a letos jim řekli max 6 hodin..🙄 Ale holky já fakt nevím,jen říkám jak je to u nás 😄

blondynka400
16. čer 2024

@2veverka proč by ho měli s kůže? 😀 V 15 je schopný těch pár hodin co může normálně pracovat. I kdyby někde kopal výkopy, v 15 je to těch pár hodin úplně v pohodě. Nějak nechápu, proč by měl být z práce nemocný?... 🙂
Horší je v 15 nějakou práci najít, většinou se bere až od 16, spíše od 18. Jo a jestli mu je 15, musí mít ukončené základní vzdělání.

eviicka
16. čer 2024

@jana_a_jan aha, tak jsem teď hledala a nic takového jsem nenašla. Všude, že směna max. 8 hodin denně a 40 týdně. Takže já se tady omlouvám za chybu (fakt jsem si to myslela) a u vás to bude možná interní předpis?

20190418
16. čer 2024

@2veverka pubertak zvládne to, o čem se dospělým ani nesní. Jen ať si mákne. Na gymplu jsem kolikrát o vikendu hakovala dvanactky, pak mejdan do rána, šlofík v prvním metru a od sedmi další dvanáctka 😉 nebylo mi sice 15, ale v 17 klasika. Se to v devadesatkach tolik neřešilo...

2veverka
autor
16. čer 2024

@blondynka400 Tak vis co, makat 40 hod tydne celej srpen v nakup.centru holt neni par hodin...

blondynka400
16. čer 2024

@2veverka ne a co to je? 😀 40 hodin je pohoda, navíc u náctiletých jsou tvrdší pravidla doby odpočinku mezi směnami (po tomto kontrola vždy jde, takže se to fakt dodržuje) Vždyť je mu 15 a určitě je plný energie. Co pak má říkat chudák člověk v 50 .-)

exbordelar
16. čer 2024

Vsak jen at se klidne "sedre z kuze" 😄 Dobra zkusenost. Kdyz jsem hakovala na stredni dvanactky u pasu v mlekarne a pekarne, coz teda byla docela tvrda drina, tak jsem si prisahala, ze se budu fakt ucit, abych tohle nemusela nikdy delat 😄 Treba ho to taky namotivuje, jak nalozit se vzdelanim.
A presne jak se pise vys, takovy mladoch ma vice energie nez my "starici".
Takze ja bych to kvitovala a podporila jej. Je super, ze chce mit vlastni penize a ucit se jejich hodnotu 👌🏼

2veverka
autor
16. čer 2024

@blondynka400 Jsou různé typy lidí... tvrdší, měkčí, robustní i jemnocitní a do hloubky jdoucí. Pro mě by 40 hodin v tomto prostředí určitě pohoda nebyla a nepředpokládám ani pohodu pro mého intelektuálního syna. Ale chce to, no.

rejalin
16. čer 2024

Já bych se toho nebála. V 16 jsem v létě pracovala v nemocniční prádelně 8h denně u mandlu, vedro šílené.. a ještě jsem se zvládla potom doplazit za kamarády do hospody 🤣
Je to první brigáda, chápu tě. Ale nestresuj se tolik a nech to na něm. Když bude nejhůř, vždycky může skončit..

2veverka
autor
16. čer 2024

@exbordelar S tim souhlasím. Veškeré brigády mi ukázaly, že jakékoli učení je brnkačka...

biciklissie
16. čer 2024

Za mě jen super zkušenost. Mám pocit, že si pak ty deri víc váží vzdělání a peněz.

blondynka400
16. čer 2024

@2veverka občas my rodiče děláme chybu v tom, že se snažíme myslet za naše děti. V 15 už má svého rozumu dost. Něco jiného by bylo, kdyby on nechtěl a ty jsi ho nutila. Ale takto, když on sám chce je to ideální a možná se v něm pleteš. To, že to něco předpokládáš, vůbec neznamená, že to tak je. Může mu to hodně dát a málo co vzít, viz jak už bylo psáno výše hlavně od exbordelar.

2veverka
autor
16. čer 2024

@blondynka400 hele, vždycky budeme myslet za naše děti, od toho jsme rodiče. A znám i jejich limity ( ty tu nezveřejňuju). Ráda bych, aby po téhle zkušenosti zasedl do lavice na gymplu v příčetném stavu a taky trochu odpočatej.

blondynka400
16. čer 2024

@2veverka po měsíci práce se o to fakt bát nemusíš, že by toto nezvládl 😀. Ano, myslet za naše děti když jim je třeba 5. V 15 už to vážně není potřeba.

berenika39
16. čer 2024

@2veverka Co by se mělo stát? Prostě bude mezi lidmi, bude mít práci, bude mít pár korun, to je život. V tom věku je sbírání zkušeností jen dobře... nemyslím si, že by někdo onemocněl prací. Syn si našel práci na celé dva měsíce (v srpnu 16), v hotelu (restaurace, zmrzlina, hřiště, ubytování). Bude tam, kde bude potřeba (děti na hřišti - animace, točit zmrzlinu, obsluhovat myčky nádobí, sklízet restauraci, ráno dávat do kopy), prostě od každého rožku trošku🙂)). Ptala ses ho, co chce? Je velký, maminka se sice bojí, ale co on? Když to chce zkusit, nech ho. Už je na čase....

2veverka
autor
16. čer 2024

@berenika39 vidíš, to je docela pěkná varianta brigády, i na sluníčku a na vzduchu

berenika39
16. čer 2024

@2veverka jde o princip. Práce nikomu ještě neublížila. Jedno, jestli na sluníčku nebo v nákupáku. Zkus se odstřihnout, nechat ho, ať si to zkusí. Ať je sám za sebe. Zodpovědný za svý rozhodnutí. Já vím, je to složitý, přestat mít všechno pod kontrolou, ale už nejsme ty, kdo rozhodují za děti ve všem....a budou se mnohem víc osamostatňovat. A to je správně. Taky je mi to líto, už podruhé to zažívám, nastala doba - nejsem důležitá. Zase správně. Mláďata se vydávají do světa velkáčů, držím palce.

michaela666
16. čer 2024

@2veverka Na brigády jsem chodila už od svých 13. Začalo to prodejem zmrzliny a sbíráním jahod na poli, pak hlídání dětí až jsem na střední skončila v obchodě. Každá práce byla pro mě něčím náročná, ale naučila mě vážit si možnosti studovat, hodnoty peněz a hlavně částečné nezávislosti.
Ony vlastnoručně vydělané peníze se utrácí úplně jinak než kapesné od maminky. Určitě ho to nijak nepoznamená.
Věř mu a když už to bude nad jeho síly, tak s tím může přece skončit. Na tvém místě bych byla hrdá, že nechce sedět celé prázdniny u počítače nebo se někde poflakovat a chce pracovat.

2veverka
autor
16. čer 2024

@berenika39 U mne je jeste jedno tema, ktere nechci do detailu rozvadet. Ale zkratka i kazdy skolni vylet u nas konci nemoci, pravidelne. Takze ano, zkusenost, co obnasi vydelat penize, je dulezita. Rozvolnovani pout nutne, nechceme mit deti v 28 za zadkem. Ale kdyz vim, jak funguje - a samozrejme tyden ve skolni lavici je hodne jiny nez celodenni prace na nohou - rikam si, jestli to stoji za to, kdyz po par tydnech dostane anginu nebo mononukleozu. S ohledem na to, jak to syn ma, bych u neho radeji videla jiny typ brigady (zdravejsi prostredi, bez dlouheho dojizdeni nebo mene hodin). Proto me to zneklidnuje.

aneta15
16. čer 2024

@2veverka dcera je taky gymplacka a na brigády chodí od 15 let o prázdninách vždy na 4 týdny. Nepřijde mi to jako něco výjimečného. Loni byla měsíc u pasu ve sklárně. Přísahala, že se bude do konce života učit 😁. Letos jde na 14 dní do supermarketu a na 14 dní jako animatorka na primestsky tábor. Během roku si přivydělává jako hosteska na svatbách. Nemyslím si, že by ho 40 hodin/týdne nějak negativně poznamenalo, naopak, mě to přijde super. Nijak finančně nestradame, ale přijde mi v pořádku, ze si dokazou na svoji zábavu vydělat sami.

berenika39
16. čer 2024

@2veverka nemoc není z práce. Mononukleozu nedostane z toho, že je aktivní. Ani angínu. Chápu tě, že máš obavy. Nemocný bude, pokud bude mít za "zadkem" (promiň, nemyslím to urážlivě) maminku, která ho nenechá dýchat. Jakkoliv chápu specifika tvého dítěte. Z práce neonemocní, onemocní z prostředí, které mu nabízíš. Jakkoliv to zní nepříjemně.

felis
17. čer 2024

@2veverka ahoj, pracuju v HR, konkrétně dělám nábor a zaroven mam 16ti letou dceru. Nech ho, jestli ho vezmou a chce pracovat, tak ať pracuje. Ono neni tak snadne sehnat brigadu pro 15ti lete, takze jestli ho vezmou, tak super.
Pro mě je cennější kandidát na brigádníka, co má nějaké zkušenosti, než žádné. Zrovna tohle je práce, kde je sice dost dřina, ale naučí se tím disciplíně, řádu a chodit včas - prostě ty pracovní návyky, které se mu budou hodit. Taky tam pracují vetsinou mladi lide, kteri maji ruzne zkušenosti a i tohle vzajemne sdileni ho posune.
Btw to co řešíš, je zbytečný, tak onemocní nooo - no, to je toho, ale pravděpodobně to bude z neceho jiného nez je prace 😃 Vždyť to je život. Syn si vydělá svoje peníze, pozná makačku a bude se mu pak lépe studovat 😃 když pozná hodnotu práce a peněz za tím 🙃 Tyhle řetězce si dost hlídají, aby dodržovali to, co mají, tedy přestávky, směny a vše bude mít na papíře, tedy legálně. Hlavně klid, holt pupeční šňůra se už prestrihava 😃

Strana
z2