icon

Co dělat, když jste během zkušební doby těhotná?

jeni123
15. pro 2024

Dobry den,
prave jsem nastoupila do nove prace a zjistila jsem ze jsem tehotna. Lekar mi chce vystavit nemocenskou, kvuli narocnosti povolani.
Chci se zeptat, kdyz me ve zkusebni dobe propusti (behem neschopenky€ - zda muzu byt na nemocenske az do porodu a budu dostavat nejake penize? Popripade kolik, nebo podle ceho se to pocita.
Mesic pred nastupem do tehle prace jsem pracovala na Dpp a muj vydelek nebyl vyssi nez 10.000 - tj. nemam zaplacene socialni pojisteni. (Jinak jsem 9 let predtim pracovala vzdy na Hpp a vse mela zaplacene)
A rovnou se zeptam i jak to je v takovem pripade s materskou. Jestli na ni budu mit narok?
Jsem z toho zmatena a nechci o miminko prijit kvuli fyzicky narocne praci. Snazili jsme se vice jak 2 roky a je pro nas vymodlene.

Strana
z2
ninive211
18. pro 2024

@vlasta1981 Píšeš kraviny. "Mateřská" (peněžitá pomoc v mateřství-PPM) se odvíjí od výše výdělku v zaměstnání (tj. čím vyšší máš výdělek, tím vyšší máš mateřskou). Pak je dále rodičovský příspěvek a ten je těch 350 000 Kč a tam si volíš částku, kterou chceš čerpat měsíčně a ta částka celkově je pro všechny stejná. Buď čerpáš vyšší částku a vyčerpáš rychleji, nebo nižší částku a pobíráš maximálně do 3 let věku dítěte (nově). Když nemáš nárok na PPM, tak čerpáš až od porodu rovnou tento rodičovský příspěvek, když máš nárok na PPM, tak na mateřskou nastupuješ 6-8 týdnů před termínem porodu a po 26 týdnech (tj to je cca po 5,5 měsících od porodu) přecházíš na "rodičák" (rodičovský příspěvek). Nic jako "příspěvek v mateřství" neexistuje. Pleteš si to zase s "vyrovnávacím příspěvkem v těhotenství a mateřství", což je další dávka nemocenského pojištění, kterou čerpá zaměstnankyně, která byla právě kvůli těhotenství převedena na jinou práci (protože tu svoji dle pracovní smlouvy nemohla vykonávat) a pobírá nyní nižší mzdu, než na kterou měla nárok dle smlouvy.

enoli
18. pro 2024

@vlasta1981 hloupost, pleteš si RP s PPM.

ele_nka
18. pro 2024

@vlasta1981 tak to jsi měla štěstí, ale neomezené vycházky rozhodně nejsou standart.

veroniquecz
18. pro 2024

@vlasta1981 to je kravina. Ty sis žádala o vycházky na sociálce? Doktor už neomezené napsat nemůže. A těhotným se tedy nepíšou.

drep
18. pro 2024

@vlasta1981 to by mě fakt hrozně zajímalo, co přesně za patologii je tak nebezpečný, že kvůli tomu nemůžeš pracovat, ale zároveň tě to nelimituje, abys někde neomezeně trajdala. Protože on to je dost oxymoron. A neomezené vycházky mi za pětiletou kariéru praktika sociálka schválila přesně jednou.

enoli
18. pro 2024

@drep já jsem je tedy také v jednom těhotenství měla. Byla jsem na PN kvůli GDM a bylo mi zle. Automaticky mi doktorka napsala neomezené vycházky. V té době jsem pracovala jako policistka. Na PN jsem byla asi necelý měsíc.

vlasta1981
18. pro 2024

@drep no vidíš . A děje se to . I u prvního tehu jsem měla neomezené vycházky .

vlasta1981
18. pro 2024

@drep pracuji v nemocnici... Bacili, bakterie a nakažlivé nemoci ... Do toho mé těhotenství není od začátku procházka růžovým sadem .

vlasta1981
18. pro 2024

@veroniquecz tak zřejmě máte špatné informace

moudivlacek
18. pro 2024

@vlasta1981 zřejmě nemá, zkuste vyhledat, nyní už opravdu nelze neomezené vycházky, ani u těhu a jestli to někdo napíše a kontrola na to přijde, je to už na jeho odpovědnosti, to je to samé jako nechávají lékaři na neschopence těhule s nevyhovujícími prac. podmínkami, to opravdu není věc na prac. neschopnost, a přesto to někteří praktikují ....

drep
18. pro 2024

@vlasta1981 vidíš, já taky pracuju v nemocnic, na áru a přesto jsem pracovala do 33. Týdne. Protože nevhodná práce není diagnóza

veroniquecz
19. pro 2024

@vlasta1981 ne, to nemám. Lékař nemůže napsat neomezené vycházky, musí to projilt schválením ossz. A je to opravdu velice výjimečně. A navíc práce v nemocnici není sama o sobě důvodem k PN, to se řeší se zaměstnavatelem přeřazením na jinou pozici, případně té nechá doma za plný plat.

veroniquecz
19. pro 2024

@vlasta1981 a ad prvni tehotensti, to uz je dle profilu hodne dávno, to platila úplně jiná pravidla než teď, to nelzebporovnavat.

Strana
z2