Těhotenství ve zkušební době a nemocenská

janca1991
26. srp 2018

Dobrý den chtěla bych se zeptat tedkom jsem nastoupila do nové práce takže jsem ve zkušební době 3 měsíce. A práce je dost stresova a náročná nechci být teď v takovém stresu aby mimi to pociťovalo. Můžu jít na nemocenskou může mě z práce vyhodit ?jsem tam cca 3 týdny. A kolik by se mi počítala nemocenská? A co když se mnou ukocni pracovní poměr a já budu na nemocenské. Děkuji vám moc za radu

jitka_cv
26. srp 2018

Ve zkušební době s tebou můžou ukončit pracovní poměr po 14 dnech nemocenské a je jedno jestli jsi na nemocenské kvůli nemoci,úrazu nebo těhotenství.

lachtanice86
26. srp 2018

@janca1991 jo můžou ukončit poměr po 14dnech na pn. Pak budeš na pn , nebudeš mít nárok na ppm a nastoupis rovnou na rodičák. Pokud máš práci nevhodnou pro těhotné pozadej písemně o přeřazení na vhodnou práci. Stejně ale doporučuji vydržet první trimestr v práci, už proto že ten začátek je buď a nebo, pokud je to zdravé vydrží i stres, taky by se mohlo stát, že půjdeš na pn, ukončí ti pracovní poměr a těhotenství nedopadne a ty budeš bez práce.

lachtanice86
26. srp 2018

@janca1991 jo a nemocenska se bude počítat z příjmů z tohoto zaměstnání, případně ž pravedopodne výše

ruzicka06
26. srp 2018

@janca1991 Jak už se píše výše, tak jestli jsi v nový práci a jsi ve zkušební době, tak Tě bohužel vyhodit můžou bez udání důvodů a asi tomu nezabráníš ☹ Také bych zkusila tam tu zkušebku vydržet, ale ne zase za cenu, aby to nějak ohrožovalo mimi.

properjoey
26. srp 2018

Měla jsem to stejně, akorát zkusebka byla 6m. Brečela jsem doma každý den,že to nezvládnu.napocitala jsem si,do kdy musím vydržet,abych měla nárok na PPM z ochranné lhůty.jenze se to provalilo dřív.dostala jsem padáka,naštěstí ale ženská byla chápavá,takže mi rekla,ať si jdu pro neschopenku a nakonec jsme podepsaly dohodu a skončila jsem tak,aby mi to na tu neschopenku vyšlo.ale výpověď mi daval někdo jiný,že šéfka,ta by mi to nikdy takto neudělala...

papaja90
26. srp 2018

A co to je za praci? Vydržela bych v praci minimalne do te doby nez dostaneš tehotenskou prukazku. Pokud ti není špatně, nezvracis atd tak si myslím, že to je v pohode.

j.a.n.i
26. srp 2018

Jo a pak jsou zamestnavatele hnusni, kdyz radeji prijimaji chlapy...

natysnovec
26. srp 2018

Ja mela uplne to sama....byla sem tam 2 a pul mesice a jelikoz sem delala v domove pro seniory tak sem sla na rizikovy qbych netahala tezke lidi....dopadlo to tak...ze po domu matersky sem sice byla na nemocenske,ale asi 4 tydny po tom co sem sla na rizik.a byla doma mi zazvonil zvonek a prisly nadrizene me zkontrolovat+mi prinesly smlouvu a ukonceni prac.pomeru...a nejvetsi pecka byla ta,ze sem to podepisovala na kapote od auta....Takze jednani uplne na pres drzku😀😀😀

janca1991
autor
26. srp 2018

Mám v tom už úplně hokej;)koukám na to na internetu smlouvu mám na 15000 čistého a před tím jsem byla na pracovním úřadě a před jsem dělala na pumpě tak jsem měla 16000 čistého na pracaku jsem dostávala měsíčně cca 7000 psali na internetu že se počítá nemocenská z posledních 12 měsíců?? Dívala jsem se dobře. Byla bych moc ráda za nakou radu jak to mám udělat kdybych byla na te nemocenské kolik budu dostávat měsíčně a po nemocenské nastupují na ?? A pak na ?? ;))) mooooooooc děkuji za vaše rady

anetka1701
26. srp 2018

@natysnovec buď ráda že dorazili osobne a neposílali poštou-a nenutili te chodit na poštu a posílat to zpatky... Ty seš jim taky moc nevyplatila-za dva a půl měsíce jsi toho moc neudělala a pak trada na neschopenku.

@janca1991 takovejch témat je tu dnes a denně x. Pokud jsi v praci 3 týdny, tak narok na mateřskou mít asi stejně nebudeš. Nejvíc fér jednání by bylo, aby jsi došla za nadřízeným, řekla pravdu, donesla neschopenku a na místě mu podepsala výpověď po 14ti dnech PN. Protože oni te vyhodej stejně, ale pokud se k tomu postavis takhle, necháš si otevřený dvere, kdyby cokoliv, bude to fer pro obe strany a vyřešila to jako dospělá.

Můžeš jít na neschopenku a nic neříct, ale o neschopenku se prodlužuje zkusebka-takze te vylejou stejně.

Lístek na peníze si budeš nosit na socialku sama - gynekolog poradi kam. Nárok na mateřskou mít nebudeš, budeš na neschopence až do porodu a pak rovnou rodicak.

anetka1701
26. srp 2018

@janca1991 15 čistého je hrubého kolik?? neschopenka je 70% vyměřovacího základu. Na internetu si najdi kalkulačku neschopnosti, dej tam catku v hrubém co máš ve smlouvě. Počítá se to z posledního zaměstnání, takže pokud jsi v praci 3 tydne, bude to částka ve smlouvě.

lachtanice86
26. srp 2018

@anetka1701
@janca1991 neschopenka není od začátku 70%. Na začátku je 60% redukovaneho denního vyměřovacího základu. 12mesicu zpět se bere pokud je to jedno zaměstnání. U tebe to bude jen z tohoto. Plat v čistém nikoho nezajímá. Pokud půjdeš na pn teď bude se ti počítat z pravděpodobného výdělku. Už jsem to psala. Tak si to laskavě přečti. Pravděpodobný výdělek vyplní účetní, ten mi neznáme. Co děláš za práci? Pořád mám pocit, že se ti jen nechce dělat.

lachtanice86
26. srp 2018

@janca1991 a taky už jsem psala že do porodu na pn a potom rodicak

lachtanice86
26. srp 2018

@natysnovec no upřímně se jim nedivím. Po 2 a půl měsících si šla na pn. Nedivím se jim, k čemu by si tě měli nechávat?

natysnovec
26. srp 2018

@anetka1701 Tak kdyz sem byla tehotna...a prislo to samo...

natysnovec
26. srp 2018

@lachtanice86 A ja nic nerikam jen sen psala autorce jak se ptala.

marcicek84
26. srp 2018

@janca1991 - tak asi bys měla protrpět zkušebku a pak až jít na PN a ohlásit těhotenství...

janca1991
autor
26. srp 2018

Všem moc děkuji za radu moc jste mi pomohli doufám že jak zase nebudu něco vědět můžu napsat o radu ;)) . Paní která mi psala že si myslí že nechci pracovat!!;) to si dělala asi srandu že. Čekám na prcka cca 3 roky a nechci něco zanedbat. Proto že jsem hodně stresovy človíček a vše si beru moc k srdcí a do toho nová práce-stres, více starostí, není čas ani na svacu atd ;)

lachtanice86
26. srp 2018

@janca1991 to jsem psala já a myslím to vážně. Taky jsme se s mužem snažili téměř 3roky a k tomu mám za sebou potraty i zt. A každý normální doktor ti řekne, že stres není důvod pro pn. A pokud by si měla nevhodnou praci pro těhotné podle zákona. Tahání těžkých věcí, rizikové prostředí, tak máš požádat o přeřazení na jinou práci.