Co dělat, když mi končí pracovní smlouva v těhotenství?
# smlouva na dobu neurčitou a další těhotenství
Dobrý večer, prosím o radu:
Tento měsíc mi končí smlouva na dobu neurčitou u zaměstnavatele(byla jsem teď několik let doma s dětmi a nejmladší bude mít teď v listopadu 3 roky). Nastupovat zpět na směnný provoz kvůli dětem nemůžu. Řešila jsem se zaměstnavatelem a jiná pracovní doba není možná takže tam nastoupit nemůžu. Zatím jsem smlouvu u ukončení PP dohodou nepodepsala.
Ted jsem zjistila,že jsem nejspíš těhotná. Je to úplný začátek,k Dr teprve pujdu. Jaký je další postup? Mám nárok být stále doma s dalším dítětem?Co je nyní potřeba udělat? Zjišťuju předem možné informace nez budu jednat se zaměstnavatelem.
Předem děkuji za případné odpovědi.
Tak se vyzkoušej domluvit v práci na neplaceném volnu, ať jsi doma a máš nárok na mateřskou. Oni tě vyhodit nemůžou, ale to volno ti nemusí schválit no, takže bys buď musela dát sama výpověď a to bys neměla nárok na mateřskou, nebo do práce nastoupit. Případně zůstat a jít na neschopenku, ale to je s dětmi otrava byt pomalu rok zavřená doma.
moc děkuju za reakci.
takže nejideálnější zkusit požádat o neplacené volno a tím bych měla stále nárok na PPM pokud by mi vyhověli.(nevím jak funguje v praxi).Tam je ale omezena doba dítěte v MŠ?
děkuji
Tak se vyzkoušej domluvit v práci na neplaceném volnu, ať jsi doma a máš nárok na mateřskou. Oni tě vyhodit nemůžou, ale to volno ti nemusí schválit no, takže bys buď musela dát sama výpověď a to bys neměla nárok na mateřskou, nebo do práce nastoupit. Případně zůstat a jít na neschopenku, ale to je s dětmi otrava byt pomalu rok zavřená doma.
@krisstina93 jak ste ještě myslela,že vyhodit nemůžou?
@krisstina93 jak ste ještě myslela,že vyhodit nemůžou?
@anonym_autor těhotnou vyhodit z práce proste nesmí, ale můžou trvat teda na tom nastoupení do práce no, to bys pak musela dáma dát výpověď, ale bacha i třeba na výpovědní lhůtu, můžou trvat na návrat aspon na ty dva měsíce třeba. Záleží jaka je tam domluva a jak jsou ochotni no, jestli budou ochotni dát to neplacené volno do 4 let dítěte, tak máš vyhráno. Školka omezena není, to je jen v případě, že by ses hlásila na zdravotní pojišťovnu jako osoba pečující, což nebudeš pokud bude pracovní poměr dál trvat. Naopak pokud v práci skončíš, tak se budeš buď hlásit na tu pojišťovnu a mít omezenou školku, nebo na pracák, ale v obou případech jsi bez mateřské.
@anonym_autor těhotnou vyhodit z práce proste nesmí, ale můžou trvat teda na tom nastoupení do práce no, to bys pak musela dáma dát výpověď, ale bacha i třeba na výpovědní lhůtu, můžou trvat na návrat aspon na ty dva měsíce třeba. Záleží jaka je tam domluva a jak jsou ochotni no, jestli budou ochotni dát to neplacené volno do 4 let dítěte, tak máš vyhráno. Školka omezena není, to je jen v případě, že by ses hlásila na zdravotní pojišťovnu jako osoba pečující, což nebudeš pokud bude pracovní poměr dál trvat. Naopak pokud v práci skončíš, tak se budeš buď hlásit na tu pojišťovnu a mít omezenou školku, nebo na pracák, ale v obou případech jsi bez mateřské.
@krisstina93 tolik užitečných informací. Moc děkuji. Takže pokud by při neplaceném volnu PP stále trval tak za mě stále platí zaměstnavatel zdravotní a já nemusím? Tudíž docházka do školky bez omezeni?
Zkusím to, děkuji.
a měla bych pak nárok na PPM i když už nejsem na rodičovské a nemám odpracovane stanovene hodiny v uplynulých 2 letech?
@krisstina93 tolik užitečných informací. Moc děkuji. Takže pokud by při neplaceném volnu PP stále trval tak za mě stále platí zaměstnavatel zdravotní a já nemusím? Tudíž docházka do školky bez omezeni?
Zkusím to, děkuji.
a měla bych pak nárok na PPM i když už nejsem na rodičovské a nemám odpracovane stanovene hodiny v uplynulých 2 letech?
@anonym_autor No, to s tim zdravotnim neni tak jisté, zamestnavatel ho nejspis nebude chtit platit, takze si muze dat jako podminku bud to, ze mu danou sumu budeš posilat ty nebo, že musíš splňovat podminky pro placeni statem a tedy dite mit omezenou dochazku do skolky.
@krisstina93 ji ale smlouva končí, na to se žádná ochrana nevztahuje.
@krisstina93 ji ale smlouva končí, na to se žádná ochrana nevztahuje.
@ileni pise, ze ma.smlouvu na dobu neurcitou, takze ji zadna smlouva nekonci. Konci ji rodicak. Pise to sice jak tatar, ale da se to z toho celkem jednoduse vylustit.
@ileni pise, ze ma.smlouvu na dobu neurcitou, takze ji zadna smlouva nekonci. Konci ji rodicak. Pise to sice jak tatar, ale da se to z toho celkem jednoduse vylustit.
@somalicats ona tam ale píše: Tento měsíc mi končí smlouva ....Pak píše na neurčito...takže nějaká informace bude asi špatně....
@somalicats ano,píšu jako tatar, uznávám.
mám smlouvu na dobu neurčitou, nejmladší dítě bude mít 3 roky teď v půlce listopadu takže den poté bych měla nastoupit.
Písemně požádejte o úpravu pracovní doby pro osobu pečující o dítě do 15 let podle zákoníku práce, případně i pro těhotnou jsou nějaká omezení, např. práce v noci apod. Musí vám vyhovět, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody. Pokud brání, musí to řádně zdůvodnit (rovněž písemně) ale vzhledem k těhotenství výpověď Vám dát nemohou, takže pokud Vás nemají kam dát, měla byste být doma na překážkách ze strany zaměstnavatele za plnou náhradu mzdy.
Pokud bude PP trvat až do odchodu na mateřskou, měla byste mít nárok na stejnou PPM jako u předchozího dítěte, případně i větší, v závislosti na výši mzdy.
Ještě pro doplnění odpověď AI z jiného podobného příspěvků zde na MK:
🧾 Žádost o úpravu pracovní doby po rodičovské dovolené
Zaměstnankyně pečující o dítě mladší 15 let má podle § 241 odst. 2 zákoníku práce právo požádat o úpravu pracovní doby (např. pouze ranní směny). Zaměstnavatel musí žádosti vyhovět, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody. Tyto důvody musí být objektivní a prokazatelné – např. narušení provozu, ohrožení plnění úkolů apod. [epravo.cz]
⚠️ Pokud zaměstnavatel žádosti nevyhoví
Zaměstnankyně může odmítnout nastoupit na směny, které jí neumožňují péči o dítě.
Pokud zaměstnavatel nemá možnost přidělit práci podle pracovní smlouvy, vzniká tzv. překážka na straně zaměstnavatele (§ 208 zákoníku práce) a zaměstnankyni náleží náhrada mzdy ve výši 100 % průměrného výdělku. [pravniprostor.cz]