icon

Co je výhodnější: Práce na živnostenský list nebo pracovní smlouvu?

21. bře 2023

Zdravím chci se zeptat co je lepší pracovat v praci klasický na hpp na smlouvu. Nebo ject IČO co výhodnější po peněžité stránce?
Předem děkuji

Strana
z2
xcassiopea
21. bře 2023

holky mýlíte se - Pokuta pro fyzické osoby, které vykonávají závislou činnost na živnostenský list, může činit až 100 000 Kč.

xcassiopea
21. bře 2023

Zaměstnavatel na tom je samozřejmě o dost hůř a může krom pokuty i doplácet sociální a zdravotní pojištění dle fakturovaných částek.

anetka1701
21. bře 2023

@ellyem je to tak. To riziko pro vás je hlavně v tom, že by se mohl v případě průšvihu octnout během hodiny bez práce a bez prostředků... Proto, pokud už takto pracuje, je rezerva alespoň tří měsíčních příjmů naprosto nezbytná...

Já to neodsuzuji, sama pracuji pro britskou firmu - mám to jako vedlejší činnost, ale vydělám si víc než na svůj HPP... dělám z domu, fakturuji jim a zaměstnanec ani být nemůžu, protože v čechách nemají zastoupení a já jako zaměstnanec v británii být jako nerezident nemůžu 🙂 Ale řešila jsem to snad měsíc, aby to bylo správně - už proto, že mám škaredou zkušenost z té kontroly před lety...

anetka1701
21. bře 2023

@xcassiopea "může činit" - obecně se ale tyhle pokuty moc nedávají... Stačí tam důkaz, že IČař o tom nevěděl :D Finančáku stačí se zahojit na firmě... Ale jo, riziko tam je - ale oproti firmě vlastně zanedbatelné...

ellyem
21. bře 2023

@anetka1701 Tak rezerva tří nájmů by měla být samozřejmostí u jakéhokoliv typu smlouvy a práce 🙂 . Naštěstí je chlap vystudovaný pedagog, tak to školství jistí 😀. (Zlehčuji situaci, ale tím chci říct, že má zadní vrátka.) Aktuálně jsem ráda, že dělá něco, co ho baví 🙂

Ale super vysvětlení, jsem zase o něco chytřejší! A pak, že se na rodičáku nedají rozšiřovat obzory… pfff 🤣

xcassiopea
21. bře 2023

@anetka1701 asi záleží na koho při kontrole narazíš. Ale je dobré to při rozhodování OSVČ vs. zaměstnanec vědět. Zaměstnavatel tak ušetří 33,8% z příjmu IČaře na odvodech. Druhá strana taktéž, ale co zase vymýšlí ty nahoře, že zatíží odvody víc i OSVČ, tak těžko říct jak to bude dlouhodobě.

anetka1701
21. bře 2023

@xcassiopea to každopádně... Mě se na práci na IČO líbí ta svoboda... ze dne na den můžu jít o dům dál... Navíc mám možnost si dělat co chci, když chci na měsíc volno, mám ho - jen ten měsíc nefakturuju... Osobně v tom vidím spíš výhody, nerada sedím 8 hodin denně na stejné židli... Pro mě by bylo právě peklo dělat na švarc v tom, mít nevýhody zaměstnance a k tomu nevýhody IČa :D To je peklo... Dokonce jsem zažila spolupráci na IČO a smlouvu s 2 měsíční výpovědní lhůtou... Děkuji, nechci 🙂

anetka1701
21. bře 2023

@ellyem jestli dělá co ho baví, jen do toho 🙂 Ideální by bylo, aby si časem našel i jinou firmu a fakturoval pro víc subjektů - pak je "v suchu" 🙂

konidana
21. bře 2023

@anetka1701 jj, ale remeslnik nejake jistoty az tak moc resit nemusi, protoze i kdyz pracuje pro jednu firmu , tak v pripade skonceni spoluprace si holt najde práci jinou jinde. Ale ti co chodi pracovat do kanclu na pocitaci na ico.. to teda uz zavani hodne...

@anetka1701 to ses jak muj chlap. Ten by nikdy nemohl byt nekde zamestnany. Parkrat byl, ale dyl jak rok v kuse nikdy. No a taky si umi najit a vyuzivat spis ty výhody nezavisleho icare, a kdyz by mu do toho hlavni chlebodarce chtel kecat, tak vi ze nemuze, protoze chlap je schopen behem hodiny odejit a uz nikdy se nevratit.

daasqua
21. bře 2023

V práci jedná paní pracovala takhle na IČO na švarcsystem a dostali jsme pokutu, ona nevim...
Jinak mě ještě napadlo, že ti IČaři nebudou mít započtene doby do důchodu, pokud si to sami neplatí (kdyžtak mě opravte). Takže důchod malinký.

anetka1701
21. bře 2023

@daasqua ano, důchod malinký... pokud neplatí dobrovolné pojištění... stejně tak nemoc, OČR - naprosto minimální...

Strana
z2