Co je výhodnější: Práce na živnostenský list nebo pracovní smlouvu?
Zdravím chci se zeptat co je lepší pracovat v praci klasický na hpp na smlouvu. Nebo ject IČO co výhodnější po peněžité stránce?
Předem děkuji
Zaměstnavatel na tom je samozřejmě o dost hůř a může krom pokuty i doplácet sociální a zdravotní pojištění dle fakturovaných částek.
@ellyem je to tak. To riziko pro vás je hlavně v tom, že by se mohl v případě průšvihu octnout během hodiny bez práce a bez prostředků... Proto, pokud už takto pracuje, je rezerva alespoň tří měsíčních příjmů naprosto nezbytná...
Já to neodsuzuji, sama pracuji pro britskou firmu - mám to jako vedlejší činnost, ale vydělám si víc než na svůj HPP... dělám z domu, fakturuji jim a zaměstnanec ani být nemůžu, protože v čechách nemají zastoupení a já jako zaměstnanec v británii být jako nerezident nemůžu 🙂 Ale řešila jsem to snad měsíc, aby to bylo správně - už proto, že mám škaredou zkušenost z té kontroly před lety...
@xcassiopea "může činit" - obecně se ale tyhle pokuty moc nedávají... Stačí tam důkaz, že IČař o tom nevěděl :D Finančáku stačí se zahojit na firmě... Ale jo, riziko tam je - ale oproti firmě vlastně zanedbatelné...
třeba to pomůže
https://www.pruvodcepodnikanim.cz/clanek/legaln...
@anetka1701 Tak rezerva tří nájmů by měla být samozřejmostí u jakéhokoliv typu smlouvy a práce 🙂 . Naštěstí je chlap vystudovaný pedagog, tak to školství jistí 😀. (Zlehčuji situaci, ale tím chci říct, že má zadní vrátka.) Aktuálně jsem ráda, že dělá něco, co ho baví 🙂
Ale super vysvětlení, jsem zase o něco chytřejší! A pak, že se na rodičáku nedají rozšiřovat obzory… pfff 🤣
@anetka1701 asi záleží na koho při kontrole narazíš. Ale je dobré to při rozhodování OSVČ vs. zaměstnanec vědět. Zaměstnavatel tak ušetří 33,8% z příjmu IČaře na odvodech. Druhá strana taktéž, ale co zase vymýšlí ty nahoře, že zatíží odvody víc i OSVČ, tak těžko říct jak to bude dlouhodobě.
@xcassiopea to každopádně... Mě se na práci na IČO líbí ta svoboda... ze dne na den můžu jít o dům dál... Navíc mám možnost si dělat co chci, když chci na měsíc volno, mám ho - jen ten měsíc nefakturuju... Osobně v tom vidím spíš výhody, nerada sedím 8 hodin denně na stejné židli... Pro mě by bylo právě peklo dělat na švarc v tom, mít nevýhody zaměstnance a k tomu nevýhody IČa :D To je peklo... Dokonce jsem zažila spolupráci na IČO a smlouvu s 2 měsíční výpovědní lhůtou... Děkuji, nechci 🙂
@ellyem jestli dělá co ho baví, jen do toho 🙂 Ideální by bylo, aby si časem našel i jinou firmu a fakturoval pro víc subjektů - pak je "v suchu" 🙂
@anetka1701 jj, ale remeslnik nejake jistoty az tak moc resit nemusi, protoze i kdyz pracuje pro jednu firmu , tak v pripade skonceni spoluprace si holt najde práci jinou jinde. Ale ti co chodi pracovat do kanclu na pocitaci na ico.. to teda uz zavani hodne...
@anetka1701 to ses jak muj chlap. Ten by nikdy nemohl byt nekde zamestnany. Parkrat byl, ale dyl jak rok v kuse nikdy. No a taky si umi najit a vyuzivat spis ty výhody nezavisleho icare, a kdyz by mu do toho hlavni chlebodarce chtel kecat, tak vi ze nemuze, protoze chlap je schopen behem hodiny odejit a uz nikdy se nevratit.
V práci jedná paní pracovala takhle na IČO na švarcsystem a dostali jsme pokutu, ona nevim...
Jinak mě ještě napadlo, že ti IČaři nebudou mít započtene doby do důchodu, pokud si to sami neplatí (kdyžtak mě opravte). Takže důchod malinký.
@daasqua ano, důchod malinký... pokud neplatí dobrovolné pojištění... stejně tak nemoc, OČR - naprosto minimální...

holky mýlíte se - Pokuta pro fyzické osoby, které vykonávají závislou činnost na živnostenský list, může činit až 100 000 Kč.