Co po rodičovské dovolené?

jakubecterezka
4. říj 2022

Dobrý den maminky.
Chtela jsem se zeptat či někdo nezažil podobnou situaci.

Zaměstnavatel pro mě nemá pracovní místo po rodičovské dov , odmítá mi napsat výpověď a odmítá mi dat odstupné. Vymýšlí si natahuje cele toto už pres půl rok.

Rodičovská skončila jsem bez prostředku, bez prace a bez soc a zdr.
Či je nějaká vůbec možnost, jak z toto vyjít dobre.
Dekuju

merope
4. říj 2022

@jakubecterezka Na pracáku ses ptala? Tam bych asi začala - mohli by nasměrovat, co dál. Případně občanská poradna (bývají při městských úřadech), kteří by mohli poradit vhodné právní kroky.

olga_
4. říj 2022

@jakubecterezka To je na nějakého právníka z oboru pracovního práva...

kemija
4. říj 2022

@jakubecterezka pokud už místo například neexistuje, musí dle mě vyplatit náhradu.... určitě přes právníka. Tohle není z jeho strany legální jednání.

jakubecterezka
autor
4. říj 2022

@kemija legální to určitě není s právníkem sem to řešila. Bohužel soud muže se to táhnout bůh vi jak dlouho s byla bych bez příjmu .
Zítra rano budu volat na úřad , doufám ze už se to někdy někomu stalo a stát na to má řešení .

jakubecterezka
autor
4. říj 2022

@merope zítra budu volat , už sem fakt zoufalá . Práci totiž nemá ani sám majitel , chce se firmy zbavit a ja sem zátěž .

j.a.n.i
4. říj 2022

@jakubecterezka No, pokusila bych se majitele přesvědčit, ať ti dá tu výpověď, neb za každý měsíc co ti trvá pracovní poměr ti náleží plat, není tvůj problém, že pro tebe nemá práci, na to by slyšet mohl. Ale pokud je bez práce a tím pádem i bez peněz i on, tak stejně počítej s tím, že ti nic nevyplatí a pokud spadne do konkurzu, tak se dá odstupné získat přes pracák, ale je to na dlouhé lokte.

janule0123
4. říj 2022

@jakubecterezka zvazila bych jestli není výhodnější jít na dohodu… aby se to netáhlo.. a pokud má nějaký finanční problémy a firma nemá majetek, tak te nebude mít ani z čeho vyplatit .. ale každopádně bych probrala minimálně s úřadem práce.. ti by měli mít víc zkušenosti

emamaira
4. říj 2022

@jakubecterezka bez příjmů být nemusíš, do doby než se vyřeší soud, tak si najdi jinou práci. Tady z toho už práce nekouká, jen odstupné.

j.a.n.i
4. říj 2022

@janule0123 Na druhou stranu, ona nutně tu dohodu nepotřebuje, najít si jinou práci může i bez toho.

janule0123
4. říj 2022

@j.a.n.i tak to pak není důvod byt bez příjmu… to me nenapadlo … 🤩

muhehehe
4. říj 2022

Já bych si prostě našla jinou práci a skončila to dohodou, ani bych se necítila asi úplně komfortně, kdybych měla lámat odstupné z někoho v problémech (byť nárok je). Připadá mi to jako zbytečně vynaložená energie a zdlouhavý proces, s výsledkem nejistým, raději bych se aktivně s čistou hlavou a plným nasazením pustila do něčeho nového a tohle prostě nechala být. Zasírá to mozek a než se to kloudně vyřeší, můžeš být v problémech i ty sama, nelpěla bych na tom, neřešila přes právníka. Ale je to o povaze.

jakubecterezka
autor
5. říj 2022

@janule0123 ony ty peníze jsou. Jen nesmí jít do te firmy protože tam je nějaká díra , dluhy ( info přímo ze vnitr mimo majitele )

Jednoduše jde o to jak semnou vymest.
A na základě toho jak klickuje a vše se natahuje a chvíli i něco slibuje, tak bude chvíli trvat než si najdu práci tak, abych to skloubila s 23 m ditetem.

merope
5. říj 2022

@jakubecterezka Tak pokud nemá zakázky, tak má i důvod tě vyhodit. A pokud tam jsou jiní věřitelé, tak stejně utřeš. Tohle si tak max připíšeš na seznam: "Co mi kdo nevyplatil."

Rozhodně bych nepočítala s tím, že tam ještě někdy budeš pracovat.

mirecka.jaroscakova
5. říj 2022

Píšeš, že má dítě 23 měsíců a už půl roku to řešíš. Rodičovský příspěvek lze pobírat do 4 let dítěte s tím, že neřešíš zdravotní a sociální pojištění. Nějak celou tu situaci nechápu.

j.a.n.i
5. říj 2022

@jakubecterezka Pockej, pockej... pises, ze dite ma 23 mesicu, takze to ti nejspis neskoncila rodicovska dovolena, ale spis rodicovsky prispevek. A pokud je to tak, tak zamestnavatel jedna zcela v souladu se zakonem a ty jsi az do 3 let veku na RD a to, ze sis vycerpala rodicovsky prispevek neni jeho problem.

drep
5. říj 2022

No, pak tu nepíšeš absolutně zásadní věc. Do kdy jsi zaměstnavateli nahlásila rodičovskou dovolenou. Pokud jsi mu nenahlásila nic nebo nahlásila do tří let, tak není chyba na jeho straně, protože jak ty si vyčerpáš nebo nevyčerpáš rodičovský příspěvek, to je tvá věc a tvého zaměstnavatele nezajímá. Pokud jsi nahlásila rodičovskou dovolenou do 18 měsíců, tak se chová protizákonně a právo je tvé straně, ale bohužel dostávat prachy z krachující firmy je dost obtížný

j.a.n.i
5. říj 2022

@drep Jojo, přesně tak. A ještě doplním, že musí být shopna prokázat, že tu RD hlásila jen na nějakou kratší dobu.