Dovolená u moře aneb jak to udělat přes neschopenku?

korinka8
14. kvě 2015

Ahoj holky, mám takový problém ... Jsem na rizikovém těhotenství kvůli tomu, že nemohu pracovat tam kde jsem dělala... tudíž mám neschopenku na 6hodin denněa to od 13:00 do 19:00 a dřív než jsem zjistila že jsem těhotná jsme si zarezervovali dovolenou a ted to vypadá že nikam nemohu jelikož kdyby přišla kontrola tak jsem v háji ... nemohu být přece celé těhotenství zavřená doma ... :/ Máte s tím někdo zkušenosti jak se to dá řešit ? Moc děkuji za pomoc

veeeraf
14. kvě 2015

jo, buď doma..od toho neschopenka je. Já vím, že dovolená je velké lákadlo, ale máš rizikové těhotenství, co když se ti něco stane? Jak to na sociálce a zdravotním budeš vysvětlovat? Nebo ti nic není? Tak do práce 🙂

rainbow_x
14. kvě 2015

Já bych spíš přemýšlela o tom, jestli na rizikovém těhotenství někam chci vůbec cestovat..

barinkas
14. kvě 2015

bych na rizikovém teda nikam nejela, ono to asi nebude rizikové jen tak 🙂 Celé těhu doma zavřená určitě nebudeš, jelikož to máš jak sama píšeš od 13-19 hodin. Takže nevidím důvod nejít někam dopoledne ...

guinea
14. kvě 2015

Jestli máš rizikové těhotenství kvůli tomu, že byly překážky na straně zaměstnavatele, ale místo aby tě nechal doma a platil ti plnou mzdu, hodilo se to na rizikové těhotenství, tak se v zásadě jedná o (běžný) podvod a rozhodně bych nikoho nedráždila tím, že si odjedu k moři.
No a jestli máš rizikové těhotenství proto, že je prostě rizikové, tím spíš bys měla být doma. Celá záležitost mi připadá dost jasná.

kaatulka
14. kvě 2015

Píšeš, že jsi na rizikovém těhotenství kvůli tomu, že nemůžeš vykonávat svou práci, to znamená, že nejsi na rizikovém ze zdravotních důvodů...Tím pádem chápu, že chceš na dovolenou jet....Na tvém místě bych vysvětlila svou situaci lékaři a zkusila se domluvit s ním, jaké jsou možnosti...Pokud to žádnou cestou nepůjde zařídit, tak co nejdříve stornovat, ať neplatíte zbytečně velké stornopoplatky...Držím palce...

zuzajda20
14. kvě 2015

Měla to tak kamarádka, ale nemohla vykonávat svou práci a byla na neschopence a měli zaplacený pobyt, ale na slovensku, tak to řekla dr. a ten jí přepsal vycházky a jela, ale už je to 5 let, tak nevím, jaká je situace teď, jestli je to tak jednoduché, asi se zkuste na to poptat doktora.

celaskon87
14. kvě 2015

Neschopenka je od toho, že se má odpočívat, protože nejsi schopná práce. A dle mého názoru nejsi schopná ani cesty k moři. Chápu, že ti to může být dlouhé, ale taky pochop, že kdybys chodila do práce a vydělávala a platila sociální a zdravotní, tak by se ti asi taky nelíbilo, kdyby "Máňa odvedle" na neschopence odjela taky k moři...

majruska
14. kvě 2015

snad to chapu spravne - nemuzes pracovat na svem pracovisti a tak ses doma. Jsi zdrava a nic ti neni. Taky sem to tak mela. Na dovolenou sem klidne jela. - teda jen po CR nikomu sem nic nehlasila a neresila. Pokud na tebe prijde kontrola tak ti neproplati jen ten 1 den, kdy na tebe prijdou a pak to asi musis nekde vysvetlovat , ale tak sehnat si v dnesni dobe razitko od doktora zes byla u nej a ne doma by nemel byt problem. muj gynekolog mi vylozene rekl ze ty vychazky sou blbost dodrzovat pokud mi nic neni jen mam prekazku v praci, ze nemuzu vedet jak a kdy me bude a ze mi potvrdi vzdycky vsechno co budu potrebovat.

njanka
14. kvě 2015

korinka8 není na rizikovém kvůli tomu že jí něco je, ale kvůli své práci která se nedá vykonávat v těhotenství.
Nech se uschopnit a vem si dovolenou jestli je to možné a pak zpátky na neschopnost.

tkanicka
14. kvě 2015

jestli máš v práci nevybranou dovču, což asi máš, tak se nech uschopnit, vyber dovolenou a pak zase na neschopenku, ale jinak tohle je bič za to, že zaměstnavatel nutí si brát ženský neschopenku, když jim má dát buď jinou práci nebo náhradu platu

filajka1
14. kvě 2015

@korinka8 rekla bych, ze krome podvodu je toto i velke rouhani.. kolik zenskych nemuze deti mit nebo jsou na skutecnem rizikovem tehotenstvi a vy tady jen premyslite, jak to obcurat.. mimochodem, ze zdravotnich duvodu by vam meli dovolenou stornovat, prece jenom neschopenka je dost prukazna..

pettule
14. kvě 2015

Ježiš holky čtěte, co maminka píše. Všechny mi tady najednou přijdete jak světice 🙂. Paní píše, že je na rizikovém kvůli práci, kterou vykonává, tzn. že může dělat třeba s chemikáliemi, zvdat něco těžkého či něco podobného, proto musí zůstat doma. Nééééééééééé kvůli tomu, že má ležet a mimčo je v ohrožení. Takže nějaké podvody, rouhání a já nevím co ještě myslím není na místě. Korinka nicméně bych se poradila se svým lékařem. Myslím, že to nebude žádný problém jet na dovču. Proč by jste taky nemohla 🙂.

lucinka58
14. kvě 2015

Ahojky, změnu pobytu při neschopence do zahraničí ti může povolit správa sociálního zabezpečení. Doktorka Ti může povolit myslím jen změnu pobytu v ČR. Osobně si myslím, že by to zas tak velkej problém být neměl - jen je to potřeba asi vyřešit trošku dopředu. A nebo druhou variantou je se domluvit se svojí doktorkou, že tě podrží v případě, že by Ti přišla kontrola, tak Ti napíše nějaký akutní problém a že jsi u ní byla. Osobně teda mohu říct, že jsem na rizikovém od půlky prosince a nikdo do dnešního dne na kontrolu nepřišel.

lindaaax
14. kvě 2015

Kamoška řešila to stejné, ale v čr, kde pobyt na neschopence změnit lze. Důležité je nahlásit u doktora, který vystavil neschopenku, novou adresu - třeba penzionu, chaty, hotelu, a potom dodržovat vycházky (pokud chcete mít 100 % jistotu) a také od kdy do kdy pobyt v tomto místě bude. Zahraničí nevím.

summ
14. kvě 2015

Změnu adresy pobytu po dobu PN lze měnit jen v rámci ČR. Do zahraničí ji ČSSZ mění jen cizincům, pokud tam budou absolvovat léčbu, a to ještě velmi neradi. V ideálním případě bys měla, jak už holky psaly, ukončit neschopenku, vybrat si u zaměstnavatele dovolenou a po návratu začít novou neschopenku. Odjet s PN do ciziny bych si nelajzla, ještě by tě někdo prásknul.

petrastudio
14. kvě 2015

No celá tahle šaškárna s neschopenkama mi přijde směšná. Pokud je žena na rizikovém, z důvodu závažných rizik-potrat,předčasný porod,atd..tak samozřejmě chápu,že by měla být doma, ale když prostě nemůže vykonávat svoji dosavadní práci a zaměstnavatel ji neumožní jinou-tak to je jiná. Já jsem OSVČ, pracuji s chemikáliemi-hlavně acetonem, nejradši bych se na to vykvákla, jenže z nemocenské 3800,- fakt nevyžijeme a nehledě na to, že mám ještě druhou dceru, které je pět let a ráda bych s ní zažívala věci jako dosud-výlety, kina, procházky, kroužky, zábavu..ráda bych si zašla s manželem na večeři, s přáteli grilovat..atd, jsem zdravá, nic mi není, ale práci ideální pro těhotnou nemám. Jinak s těma kontrolama-pokud Ti přijde a Ty si seženeš razítko-což nemůže být tak velký problém, tak je to v pohodě-jenže to musí být ten den, nepočká to až někdo přijede z dovči.

glimmer
14. kvě 2015

já bych se poradila s lékařem, pokud není žádné zdravotní riziko, může ti povolit změnu pobytu. Já jsem na PN od 16.4. (bohužel jsem potratila dvojčata, takže jsem teď v šestinedělí) a už mi změnu pobytu povolil, baly jsem na 4 dny u našich a v poho.

desencanto
15. kvě 2015

Baby čtěte pořádně, než něco napíšete. Paní je ZDRAVÁ!!! na neschopenku musela kvůli nevhodných podmínek v práci!

Paní nechce být souzena, chce radu

jaja1986
16. kvě 2015

a já jsem s prvním byla na neschopence kuli tomu,že jsem před ním potratila a jela jsem si v pohodě na týden do Tater 🙂 ale já hodně věcí nehrotím,prostě jsem si řekla,poslední dovča ve dvou,tak jsem jela a možná rizika kontroly jsem si prostě vytěsnila z hlavy 😀 😀 určo to řekni dr. a nějako to domluvte..my za měsíc valíme směr chorvatsko a to stále denně zvracím a jsem ko a stejně jedu a nezrušila bych to ani kdybych měla zvracet celou cestu 😀 těším se na ten odpočinek..

misao
16. kvě 2015

Já si zranila ruku v zápěstí před pár lety koncem června.....a na konec srpna jsem měla zaplacenou dovolenou....léčba se protáhla na několik měsíců.....po konzultaci s dr. jsem měla povoleno odjet a dodržovat léčebný režim v zahraničí. Co se týkalo neschopenky, musela jsem ji ukončit, po dobu dovolené si v práci vybrat dovolenou a po návratu jsem neschopenku opět nastoupila. Ovšem to už je cca 9 let zpátky.

78marcela
19. kvě 2015

Ja bych dovolenou zrusila. Sama jsem na neschopence, je to strasne dlouhy, uz paty mesic jsem doma, chapu, ze chces ven. Nicmene behem tehu se muze stat cokoliv i zdrave holce, i kdyz bylo dosud vsechno v poradku. Neumim si pak predstavit tu komunikaci s doktory, nebo tam treba lezet. Nehlede na to, ze na vsechno se nemusi vztahovat standardni pojisteni a pak se nedoplatis. zrusit neschopenku, vybrat v praci dovolenou, je mozna varianta,jen si spocitej ale, kolik by to stalo. Musela bys pak znovu jit marodit, znovu tri dny nic, pak jen malo bez vikendu od zamestnavatele, takze treba pet nebo sest tisic bys tratila (beru podle sebe, kdyz spocitam, co jsem brala prvni mesic neschopenky a co beru ted).
Takze bych to nehrotila. Zkus se domluvit s doktorkou, u nas je taky pekne a zkuste nekam u nas. Snizis tim podstatne rizika a usetris dost penez. Takhle jsme se domluvili my s pritelem. Na dovolenou muzeme jet kazdy rok, ale tehotna jsem jen jednou a mimco a nase zdravi je pro me dulezitejsi. Takze se domluvime a pojedeme jen kousek od nas na prodlouzeny vikend a pak asi jeste na jeden a bude to v pohode..

terezapetrova
20. kvě 2015

Tak podvod je to kazdopadne, neschopenka je jedna a myslim, ze úřad na důvod proč na ni jsi koukat nebude, je jen na Tobe jak moc Te bude ovlivňovat strach z toho, ze v době dovolené Vam přijde kontrola domu.

jajinkaboh
2. črc 2015

Určo bych se zkusila domluvit s DR, prý jexistuje možnost že ti udělají nějakou výjimku kvůli plánované dovče =) ale spis záleží na doktorovi,určitě se sním poraď

lucaaak
2. črc 2015

ja bych se kontrolu vyprdla, jak jsem to ostatne celou PN delala. je mala pravdepodobnost, ze ti zrovna prijdou, a pokud ano, krati se davka, zname vzali 25 procent za ten mesic na PN, to mi neprijde tak hrozna cena za odpocinek 😉 tady ty radoby moralni kecy o podvodech apod. bych nebrala v potaz, je to stejne jen zavist 😀 A me za 7 mesicu kontrola neprisla ani jednou... Hezkou dovolenou 😀