Dovolená v ČR během nemocenské, jak se to řeší?
Holky, když bych byla na kontrolce a zároveň bych chtěla jet na týden na dovolenou v čr, jak se to řeší? Máte některá osobní zkušenost?
Ja toto budu resit z pohledu vikendu..pravidelne o vikend jsme na chate :/
zname dr. rikala, ze obcas vikend ok, ale ze to musi nahlasit vcas, aby stihla na socce zmenit adresu. Ale to je asi vse, co lze:(
Kontrola o vikendech chodit muze a ne kazdy doktor je prilis ochotny se papirovat s prepisem adresy na vikend, notabene na kazdy vikend, takze tohle by bylo lepsi probrat primo se svym gynekologem.
kontrola opravdu chodi i o vikendech. Ja je mela doma v sobotu v 8 rano.
@sarka49 Toto jsem řešila loni v létě, trávila jsem se starším synkem týden v penzionu, nebyl problém,jen je nutné to probrat s gynekologem, pokud to dle zdravotního stavu odsouhlasí, tak mu dostatečně předem nahlásit změnu adresy, termín a dodržovat vycházky, to je jasné. Ještě mě sestřička varovala, že už měli případy, že kontrola opravdu na nahlášenou změněnou adresu dorazila, tak ať ty vycházky dodržuji.
@deathy já jsem naopak pobyt v létě v penzionu ráda využila jakožto záchranu v rámci neschopenky, starší synek je nespavec a opravdu živé dítě, školka zavřená a v 7.měsíci jsem uvítala, že mi někdo udělal snídani a večeři a přímo u penzionu dětské hřiště.
@sabatko Tak to je zase asi taková trochu jiná situace... ale nedovedu si představit, že bych v rámci pracovní neschopnosti odjela někam na týden na dovolenou. Bylo by mi to asi takový jako blbý, nevím. Představa, že po mě jde kontrola ze sociálky někam do hotelu... fakt blbý. Ale je to jen můj názor.
Taky bychom rádi s dcerou někam vypadli, nejsem ve stavu, že bych musela jen ležet, takže jako hotýlek by byl určo fajn... ale prostě ne. Jsem "marod", tak si vystačíme kolem baráku a na zahradě, max. nějaký výlet v rámci vycházek a na opravdovou dovolenou pojedeme už všichni příští rok.
Kontroly... jak to řešíte, když jste doma na PN a spíte? Já spím občas tak hluboce, že zvonek fakt neslyším, vím, že můžu uvést mobil ap., ale i ten mě leckdy nevzbudí (nebo je děsný, jak volají ty marketingový naháněči, tak to se zas člověk nevyspí, vzbudí to mě nebo nějaký konečně uspaný dítě..., 2 malý děti a já těhotná takže spánek se vyvažuje zlatem )
@zo_ja To se asi moc řešit nedá, taky jsem si to říkala, jak to udělám, když budu třeba na zahradě, ve sprše...občas se stane, že zvonek nezvoní. Nebo naopak zvonil sám od sebe a po několikátým seběhnutí schodů jsem už při dalším zvonění prostě dolů nešla. I kdyby tam fakt někdo stál.
Kolikrát mi ujela i pošťačka, protože jsem prostě nestihla vyběhnout. Máme dvougene barák a my bydlíme v podkrovním bytě, takže okna jen střešní. Ke zvonku nevidím ani od schodů, takže než já slezu dolů, může bejt celá kontrola v trapu... občas když takhle vím, že jsem třeba mohla nějakým způsobem prošvihnout zvonek, tak se jdu podívat do schránky jestli tam není navštívenka. A pak se děj vůle boží na koho člověk při tom vyřizování narazí.
@deathy děkuji za pokárání, ale o tento typ pomoci jsem opravdu nestála. Nemyslím tím dovolenou typu válet se na hotelovém pokoji a lítat všude možně!! Každý nemá dům se zahradou jako ty.
@monak85 díky, taky jsem to takto slyšela. Chtěla jsem zjistit, jak to funguje v reálu. Pravděpodobně pojedu na týden ke známým, kde je příroda a opravdu veliká zahrada na relax. Díky za info. 🙂
@sarka49 Kárání by vypadalo jinak, řekla jsem pouze svůj názor, za což myslím nemusíš startovat.
Ono totiž napsat "na dovolenou" a třeba "na chatu" je rozdíl... pokud bych byla paneláková a měla třeba chatu nebo možnost - jako ty - ke známým někam do přírody, tak ano - pokusila bych se z toho města utéct, protože léto není v paneláku moc příjemný. Za to rozhodně nikoho neodsuzuju.
Ale, ber to tak, že pokud někomu řekneš dovolená vs. nemocenská, může tě "pokárat". Ono to fakt vypadá blbě jezdit si na dovolenou v rámci toho, že marodíš. A teď to fakt nemyslím ve zlém... jen aby pro příště nedošlo ke stejné mýlce.
A že mám zahradu, ano, mám... ale rozhodně né takovou jakou si asi představuješ. Soukromí skoro žádné, protože máme řadovkový dům, vedle kterého je pošta... takže zase nesuď zahradu jako zahradu 😉
@deathy Mě třeba ani na výběr nedali, prostě jsem na marodku musela. A za tři hodiny například opravdu nestihnu jet do Prahy omrknout kočárky. Jelikož čekáme dvojčátka a obchody kde bych mohla nějaký vyzkoušet poblíž nemáme a uprimne jsme byli dnes v Praze a nijak nám to nepomohlo. A kupovat od oka na netu není pro mě. Takže já opravdu nechápu vycházky takto omezene. Za tu almužnu. Ktera ještě chodí pozdě. Máme dva psy a kolikrát jedem na procházku a taky to za tři hodiny nestihneme být doma, proto já omezene vycházky nechápu. ☹ To jako příklad. 🙂
@terezz870 Já minulý týden četla, že se plati jen pracovni dny. Tak teď už fakt nevím. Preptam se v utery u doktora.
@sarka49 Můj přítel jezdí závody, je to tak šest víkendů za léto a je to v piskovnach a kamenolomech a já jezdím s nim, tak by mě zajímalo jakou jim dam adresu. 🙂 Jezdí trucktrial a spíme v karavanech. 🙂 Vzdy jsem s nim jezdila a nechci sedět doma. A uprimne ani nebudu. 🙂 Pitomý vycházky. Takhle na baráčku ti to určitě schválí bez problémů! 🙂
@monak85 Já samozřejmě neříkám, že tahle omezenost je fajn... sestřenka to měla taky hrozný - 2 hodiny dopol., 2 odpol. Bydlí mimo město, v tý době snad ani neměla auto a taky to byla šílenost. To se fakt nedá nic.
Já už si na vycházky zvykla, aby taky ne za těch necelých 5 měsíců. Ale jak koukám, tak každý dr. dává počet hodin jinak... zajímalo by mě, podle čeho to určují.
Byl někdo na " dovolené" poslední dobu? Jsem na neschopence a budu nejspíš do konce tehu. Květnu bychom chtěli ke známým na chatu. Samozřejmě pokud to můj stav dovolí. Jak to chodí?

Řeší se to tak, že je možnost, aby vám dr. změnil adresu pobytu. Ačkoli - jsem také na PN, už od prosince, cca 9tt - když je někdo na nemocenský, tak asi dovolená je tak trochu divná. Nevím, já se vyskytuju doma a max jedu na nákup, nebo návštěva tchýně - ale vše v rámci vycházek. Jinak by mě ani nenapadlo jet někam na "dovolenou", když jsem doma a "marodím".