DPP a odvody. Jak to je?

terri16
12. pro 2019

Dobry den, rada bych se zeptala, zda by nekdo z vas umel poradit. Moje situace - nejakou dobu bydlim na Slovensku, jsem zamestnana na HPP v Chechach na dobu neurcitou. Momentalne jsem s dcerou na RD do 4let. Rada bych si tu (na Slovensku) nasla brigadu ve stejnem oboru jako mam HPP v Chechach a mam 2 otazky:
1) v me dosavadni smlouve na HPP neni nic psano o tom, ze bych nemohla pracovat jinde ve stejnem oboru. Je to ze zakona nejak dane, ze nesmim? Nerada bych neco porusila nebo se dostala do maleru 🙈. Ale nic jineho poradne neumim a v jinem oboru ani nevydelam tolik penez.
2) jak je to s odvody? Kdyz dodrzim hodinove DPP, musim i tak delat danove priznani (vzhledem k tomu, ze jsem na Slovensku, jina zeme)? Popr.vite, jestli je nejaka pausalni castka?
Tim, ze jsem na rodicaku, zdravotni a socialni mam do 4let veku ditete pokryte.
Snad jsem to napsala srozumitelne. Kdyztak pojdte do me 🙈😁.
Predem dekuju za jakekoliv info.
S pozdravem
Gabbi

caitlin7
12. pro 2019

@terri16 Co se tvých otázek týče bohužel neporadím, ale chtěla bych upřesnit informace ohledně RD. Na rodičovské dovolené můžeš být do 3 let věku dítěte, do té doby ti musí zaměstnavatel musí držet místo. Pokud bys chtěla doma zůstat déle, musíš zaměstnavatele požádat o neplacené volno, které ti však dát nemusí. Rodičovský příspěvek, který vyplácí úřad práce, můžeš pobírat až do 4 let věku dítěte. Po dobu RD nebo pobírání RP hradí za tebe zdrav . poj. stát, sociální se odvádí jen z výdělku.

terri16
autor
12. pro 2019

@caitlin7 aha, tak to jsem nevedela, diky za upresneni (ohledne zdr.a soc.). V praci to mam uz davno vyresene, podepsany papir do 4 let. Tam neni zadny problem 🙂).