DPP při rodičovské a daně. Daní se mi tento příjem?

amenophus
9. lis 2020

Žiju v zahraničí, takže nepobírám rodičovský příspěvek, ale jsem v ČR stále hlášená u zdravotní pojišťovny a pojistné za mě (asi do 3 let věku dítěte?) proplácí stát. Dítěti jsou teď 2 roky a já se nechala v ČR na dálku zaměstnat na DPP. A moje otázka zní - daní se mi tento příjem?
Naposledy jsem totiž na DPP pracovala za studií a tehdy se to nedanilo, pokud příjem nepřesahoval 10 000 Kč. Teď mi ale přišla první výplata a je na ní 10% srážková daň, tak by mě zajímalo, co je to za daň nebo jestli to není omyl.
Děkuji za radu.

lenoulinkaa
9. lis 2020

@amenophus daň je v ČR 15 % a máš ji protože nemáš podepsané prohlášení poplatníka daně. Podej si daňové přiznání za rok 2020 a daň se ti vrátí.

gramar
9. lis 2020

Daní se veškerý příjem a pokud nemáš podepsané prohlášení, tak se ti vyplatí si podat daňové přiznání a bude ti vrácená zaplacená daň do výše 24800,- případně pokud splníš podmínky může ti být vyplacen i bonus na dítě/děti...
Jediné co je "osvobozeno" od placení je sociální a zdravotní pojištění pokud nepřesáhneš částku 10000 měsíčně, pokud ano budeš platit i odvody.