Holky prosím poraďte ❤️. Jak to řešit?
Ahoj holky, jsem v 7tt, chodím od února do nové práce, těhotenství jsem sice plánovala, ale po samovolném potratu to moc nešlo, nicméně přišlo to samo ani jsme to nečekali. ❤️ No ale k té práci, ja jsem tam jak kdyby ,,na černo” jenom dohoda mezi mnou a paní, která zaměstnává, takže jsem na Úp, ale nic neberu. Každopádně před Koronavirem jsem měla dostat smlouvu, ale prodloužilo se to. Nyní od 1.6 mám dostat DPČ. A teď je otázka...Chtěla jsem co nejdéle vydržet, ale můj zdravotní stav to prostě nedává ( dojíždím, takže asi chápete, co mám v autobuse - tak tak se držím abych to tam nepoblinkala, jinou možnost nemám, jak bych se tam dostala, těžké věci také zvedám, nechci se tomu moc podat, protože mám kamarádky které to opravdu zvládali klidně i do 7 měsíce těhotenství, ale pak zase nechci, aby se stalo něco, co bych pak mohla litovat. Proto prosím radu, své šéfové jsem ještě nic neřekla, mám 2 možnosti.
1. Říct ji to, a bohužel odejít a nebo 2. Vydržet, pak jít na neschopenku a zároveň asi pak brát Mateřskou? Prosím prosím poraďte co mám dělat jak to vůbec je? Nemám žádné zkušenosti, první dny jsem i probrečela, protože práce mě baví, byla jsem spokojená, ale je pravda, ze po tak dlouhém čekání,se těšíme , ze konečně se i na Nás usmálo štěstí. 🍀❤️ Moc děkuji za přečtení a každou radu 🥰
@kristynkaam snad ti poradí nějaká účetní, nejsem si úplně jistá, jestli se ti z dpč generuje nárok na mateřskou jako by to bylo z hpp. A ani si nejsem jistá, jestli tě z dpč nemůžou vyhodit i jako těhotnou.
Neumím označit, ale velmi fundované rady na tohle téma dává j.a.n.i. A malenka3.
@drep děkuji, zkusím jim napsat. 😊❤️
Z DPČ můžeš mít mateřskou pouze v případě, že z ní budou odvody na sociální pojištění (tedy u příjmů nad 3000 korun) a zároveň nesmíš mít ve smlouvě, že to je na práce malého rozsahu. Pokud to tak bude, máš smůlu. Navíc, abys měla mateřskou, bys musela udržet tu smlouvu do nástupu na md (nebo být v ochranné lhůtě), a zároveň ale za poslední 2 roky nasčítat 270 dnů, kdy jsi byla na sociálním pojištění účastna (protože na té DPČ to nestihneš celé).
Ochranu před výpovědí v těhotenství na DPČ dle mého nemáš, zákoník práce ji definuje pro pracovní poměr na základě smlouvy, toto ustanovení se ale dle jiného paragrafu DPČ netýká.
Pro nemocenskou bys musela mít taky odvody sociálního pojištění, bez nich na ni nárok mít nebudeš.
Pokud jsi na tom zdravotně blbě, asi nezbyde, než jít s pravdou ven, pak to znamená patrně, že smlouvu nepodepíšete. A nést následky za to, že si se rozhodla pracovat na černo, tudíž žádné odvody státu. Na tom jsi ušetřila nějaký peníze, tak ty se ti teď budou hodit místo dávek. Bohužel, když neodvádíš, co máš z výdělku, nemůžeš čekat nějaké dávky.
@malenka3 a u těch vyšších příjmů (mám necelých 14000 hrubého) se pak odvádí Sociální pojištění a generuje se tím i možnost nemocenské a následně mateřské? Nedělám načerno, mám hpp a nějaké další dpč a dpp a ani čssz mi nebyla úplně přesně schopná říct, pokud bych měla rizikový těhotenství, z čeho mi půjde nemocenská (“neplánuju” riziko, ale jsem stará bréca a stát se může cokoliv).
@malenka3 píši vám zprávu.

@kristynkaam no musíte se hlavně rozhodnout sama za sebe, budete mít vůbec nárok na mateřskou?