Jak dlouho jste hledaly práci po rodičovské dovolené?

remita11
12. zář 2016

Holky, potřebuji psychickou podporu, zažívám špatné období. ☹ Již třetí měsíc intenzivně hledám zaměstnání a nedaří se mi. Pozvou si mě na pohov a jak zjistí, že mám děti, tak hotovo. Za jak dlouho se Vám podařilo najít zaměstnání? Mně by se hodil i zkrácený úvazek, ale když vidím, že i plný je problém sehnat, tak už ztrácím naději, že to jde sehnat.

zupik81
12. zář 2016

Tak já jsem na pracáku něco přes tři roky. Jsem tam jediná socka, co má kartičku popsanou i z druhé strany 😀 Nicméně, kvůli určitým okolnostem, hlavně starostí o syna, který naprosto nefungoval ve škole, jsem si práci ani moc aktivně nehledala. Pokud se objevila nějaká zajímavá nabídka, tak byla pro mě nereálná,protože bych časově nestíhala vyzvednout děti. Takže o to větší frustrace pak byla. Navíc dneska se všude vykřikuje, že práce je dost, a že kdo chce, ten maká. No, abych to zkrátila. Práci jsem si začla aktivně hledat tak od ledna. Poslala jsem X životopisů a z 90 % mě nepozvali ani na pohovor. Teď ve čvrtek ale konečně nastupuju 😀 Není to žádná hitparáda co se obsahu práce týče, ale nějak se začít musí. Plus časově se nám to snad s mužem podaří nějak zorganizovat.

anve77
12. zář 2016

Nedávno tady na MK probíhala diskuze na téma : uvádět RD do životopisu, nebo ne? Já jsem byla proti uvádění rodičovské do životopisu. Pokud totiž personální vezme do rukou životopis, kde je uvedeno RD hází to přímo do koše-to je bohužel moje zkušenost. Raději neuvádět a alespoň si uchazeče pozvou na osobní pohovor, kde můžete ukázat co ve vás je a tzv. se prodat 😉 Jinak hodně štěstí a vytrvalost....a 3 měsíce hledání zaměstnání není ještě taková hrůza 😉

remita11
autor
12. zář 2016

U nás je právě problém v tom, že je vyzvedávání dětí i vodění dětí do školky na mně. Na pohovory si mě začali zvát až jsem smazala ze životopisu rodičovskou dovolenou. Ale jak to bývá, na pohovoru stejně na to přijde řeč. Můžu se zeptat v jaké oblasti se ti podařila najít práce? vůbec nevím, v jakém oboru či který zaměstnavatel umožňuje například zkrácený úvazek nebo flexibilní pracovní dobu.
Přeji Ti, ať se Ti v práci daří. 🙂

zupik81
12. zář 2016

Já budu nastupovat u České pošty ve vnitřní službě. Mě právě taky hrozně brzdilo to rozvážení a dovážení dětí. Teď to snad půjde udělat tak, že manžel je tam ráno hodí, já budu vyzvedávat. Máme to ještě o to zajímavější, že staršího kluka musím vyzvednout do jedné hodiny. Loni mi vychovatelka říkala, že ho neuhlídají a právě od jedné hodiny jim začíná v družině nějaká řízená činnost či co. Takže bychom museli asistenta ze svého doplácet.
Já teda děti do životopisu uvádím. Nebyla jsem jednak v době rodičovské u žádného zaměstnavatele. Za druhé nepatřím do kategorie "umím se prodat". A pak jsem si řekla, že jestliže má firma problém zaměstnat matku po rodičovské a pomoct jí překlenout tu dobu po rodičovské, tak nebudeme vzájemně ztrácet čas nějakými pohovory.
Děti přece rostou, už nejsou tolik závislé a zaměstnavatel tak může po čase získat loajálního zaměstnance - Zvlášť pokud je evidentní, že je už zřejmě definitivně odrozeno 🙂 A pokud to firma vidí jinak, tak je to její věc a já to akceptuju a hledám jinde.
Jinak souhlas, 3 měsíce není tak dlouho.

remita11
autor
12. zář 2016

Diky moc!

astyna
14. zář 2016

@zupik81

Já to vidím stejně - více mi volají, co jsem tam uvedla RD. Jedna HR mi řekla, že mají rády matka právě z RD, protože už mají děti, takže budou loajálnější, umí být více rozhodné a mají zmáklý management 😀 a co si budeme povídat - jsou za svou práci vděčnější.

koordinatorka_odboje
14. zář 2016

@anve77 a co tam teda uvest? Jak vyplnit ty dva tri roky?

zupik81
14. zář 2016

@astyna Přesně, vidím to úplně stejně. Já jdu zítra podepisovat smlouvu, po 14 letech návrat do pracovního procesu, tak snad to dám 😀

astyna
14. zář 2016

@zupik81

téééda to je doba 😀

včera byl muž na pohovoru na nové místo a hned se ptali, zda jsem chemik také, že potřebují doplnit stavy a ani dítě nevadilo, tak bych si to nadělala. Ono fakt záleží na zaměstnavateli.

zupik81
14. zář 2016

@koordinatorka_odboje Napiš tam normálně rodičovská dovolená. A pokud jsi třeba oprašovala během toho cizí jazyk, nebo měla nějaký kurz, tak to tam připiš. Já tam napsáno něco ve smyslu "rodičovská dovolená, zvyšování svých kompetencí absolvováním kurzů, nyní v evidenci ÚP. Byla jsem na pár kurzech dotovaných EU, tak to tam mám níže rozepsáno.
Ale já jsem extra případ, doma s dětma jsem byla 14 let 😅

koordinatorka_odboje
14. zář 2016

@astyna hlavne zalezi na oboru, chemiku je malo, ne?
Kdyz jsem byla navstivit kolegyne v byv.praci, tak mi rikaly, ze ted hledaji novou asistentku a "nechteji nikoho s deckem" - a to je verejna sprava.

anve77
14. zář 2016

@koordinatorka_odboje Napsala jsem zaměstnání - firmu ve kterém jsem před mateřskou pracovala. Pozvali mě na pohovor, když se mě ptali na děti, samozřejmě jsem jim o dětech řekla, ale taky jsem přidala, že jsem se aktivně práci věnovala.Někteří zaměstnavatelé ani neřeší nemocnost dětí, ale spíš flexibilitu a možnost cestování..služebky aj.ale také je práce, kde nemohou najít vhodného kandidáta, tam je potom zcela jedno jestli máte dětí jako smetí 🙂 Chci říci, že na místo kde se hlásí hodně uchazečů, zkrátka berou bez dětí... To je má zkušenost. Možná se pletu, ale já se s tím setkala.

zupik81
14. zář 2016

@koordinatorka_odboje Určitě záleží i na oboru. U manžela v práci mají prodejce na prodejně, končí v 17:00, pro mě naprosto neslučitelné s chodem rodiny. Takže určitě záleží i na oboru a na konkrétní pozici, jak je časově náročná a hlavně zda je snadná zastupitelnost.

astyna
14. zář 2016

@koordinatorka_odboje

Není to tak dlouho - to bylo synovi tak 4 měsíce - co mě volali z Mšmt, že hledají na odbor školství a mládeže referentku. Nabídli mi částečný úvazek a já nad tím uvažovala, protože tam bych si i syna mohla brát s sebou. Ale je fakt, že můj obor z vš je přímo dělaný jim na míru, tím pádem je nás málo.

Chemiků jak kterých - manžel je organický, velký zájem a nedostatek je biochemiků (ti míchají léky např.).

Samozřejmě, že když na pozici asistentky se přihlásí 80 holek, tak si mohou hodně vybírat a to síto bude mít hodně úzké hrdlo. Z toho jsem už vyrostla 😀

astyna
14. zář 2016

@anve77

Já jsem se už i přestala hlásit na takové ty všeobecné pozice - recepční, asistentka, uklízečka např. Tam je velká konkurence a ani nezavolají, nenapíšou. Spíš jsem se učila cizí jazyky (ted valím japonštinu), abych byla víc pro zaměstnavatele zajímavá. Např. blízko Bludova na severní Moravě hledali někoho s japonštinou, do firmy jezdila delegace, která anglicky neuměla ani zbla, tak bylo potřeba někoho, kdo je provede, řekne co a jak, zná etiketu a umí se chovat. Takže jsem tam 2x za měsíc jela, a to jsem znala jen základy. Prostě menší firma, která na školení zaměstnanců neměla.

koordinatorka_odboje
14. zář 2016

@astyna ministerstvo je zlaty dul 😀 bohuzel jsou vsechna v Praze. Kamarad delal prave na Msmt a mel o desitku vyssi plat nez ja. Delal ale na "projekt"

Ja bych rada delala praci, co ma nejaky smysl. Problem je, ze takova byva malo placena 😅

astyna
14. zář 2016

@koordinatorka_odboje

Pořád nad tím přemýšlím, ale jelikož manžel bude asi nastupovat do Olomouce, tak čekám, co s tou jeho prací bude, číslo na ně mám pořád 🙂

mysicka_lb
14. zář 2016

@anve77 To jsem byla já, kdo psal tu diskuzi. Teďka mám aktuální zkušenost, hlásila jsem se zatím celkem na 6 pracovních míst od konce srpna (teprve začínám hledat). 4 x jsem v životopise neuvedla, že jsem na RD, z toho mě 1 x pozvali na pohovor a 3 x se vůbec neozvali. 2 x jsem to uvedla a v obou případech mě pozvali na pohovor, u jednoho teď už půjdu na druhé kolo. Řekla bych, že největší problém s tím mají kupodivu v personálních agenturách, že se tam pak velmi podrobně vyptávají, co jsem během té RD dělala, a dávají najevo, že jsem úplně out. Na druhou stranu se nechají přesvědčit, že to tak není🙂. Ve firmách jsem se zatím opravdu nesetkala s negativní reakcí. Ale je fakt, že já mám jen jedno dítě, jsem doma jen 2 roky a chceme se s manželem vystřídat na RD. Řekla bych, že tohle vnímají naopak velmi pozitivně, to člověk vycítí. Mám zkušenost s hledáním práce jako bezdětná před osmi lety a tehdy bych řekla, že to bylo mnohem náročnější a měla jsem mnohem menší úspěšnost. Dokonce jsem shodou okolností absolvovala pohovor ve stejné firmě a na stejnou pozici jako před těmi 8 lety (mám jiné jméno, tak to nikdo neví) a tehdy se mi ani neozvali zpět, teď byli nadšení a zvou mě na druhé kolo.

koordinatorka_odboje
14. zář 2016

@mysicka_lb asi si mysli, ze mas "odrozeno"

anve77
14. zář 2016

@mysicka_lb Před osmi lety byla krize a obrovská nezaměstnanost. Já jsem se dostala do skvělého zaměstnání. V životopise jsem RD neuvedla, pozvali mě obratem na osobní pohovor, po zaslání životopisu elektronicky. Volali do půl hodiny. Potřebovali asistentku. Na pohovoru jsem děti uvedla a k mému překvapení se začal šéf vyptávat na jména, věk, povahy?!atd. Vzal mě jedině proto, že si budu svého nového zaměstnání vážit. A taky že jo!!Nikdy jsem nebyla na paragrafu, nemocenské ani nepl. volnu. Vždy k dispozici. Byla jsem mu nesmírně vděčná, za tu šanci. Když jsem se bavila s HR, maminky moc nechtějí..nemocnost dětí, vždy min. 14 dní léčení,flexibilita-maminky potřebují pevnou pracovní dobu na jednu směnu a žádné služebky,ani dlouhé několika denní školení....Tím se jim výběr zaměstnání velice omezuje...

mysicka_lb
14. zář 2016

@koordinatorka_odboje Což taky mám🙂

@anve77 Ano, tehdy to byla zlá doba. Tím, že jsem si prošla hledáním práce v té době, už mi teď asi všechno přijde jako lepší. Měla jsi skutečně velké štěstí.

remita11
autor
14. zář 2016

Tak já v životopise RD neuvádím, na pohovoru samozřejmě na to řeč přijde a hned poznáte, zda je to problém či ne. Hledám intenzivně třetí měsíc, byla jsem asi na 9 pohovorech. Dneska na finanční úřad, ale podle průběhu výběrového řízení, kde se úřednice jen hihoňaly, usuzuji, že je to dopředu dané. Byla jsem tam asi 5 minut. Čekám na vyjádření ještě od jedné firmy, kde jsem byla minulý týden, ale podle typu otázek - pořád se ptal na kvantitu práce, kterou jsem vykonávala, usuzuji, že bude chtít někoho hodně výkonného. A dvě děti k tomu, nevím, nevím. Musím zatnout zuby a čekat. U mě je problém, že s jazykem si moc nevěřím, přes léto nenaplnily intenzivní kurzy a přes týden je problém s tím, že manžel jezdí pozdě z práce. Hlídání žádné nemáme ☹ Holky, ať se Vám daří!!!!!!

anve77
14. zář 2016

@remita11 Držím palce a přeji, aby se co nejdříve zadařilo. Ty předem vyhrané pohovory dobře znám... Kolikrát bychom si oboustranně ušetřii, čas i energii, kdyby mi dopředu řekli, že místo už dávno někdo získal, bez pohovoru.Tak jsem tam dělala tajtrlíka zbytečně. Hlavně nevěš hlavu ,práci najdeš neboj se nic 🙂