Jak "dostat" ze zaměstnavatele peníze za pracovní úraz?

jahodi
17. zář 2015

Prosím o radu jak byste postupovali. Manželovi v současný práci nevyhovovaly boty (ale povinné, pracovní, nemohl mít jiný) a asi po roce mu začal zarůstat nehet. Jeden doktor mu to strhl, ale jakmile nehet dorostl, zarůstá dál. A to mezitím povolili tři různý typy pracovních bot, ale nehet už si nedal říct. Má to vpodstatě několik měsíců hnisající a kulhá..... Teď ho s tím nehtem čeká operace a pracovní neschopnost možná tak měsíc... Myslím že bychom si neměli nechat s*át na hlavu a aspoň zkusit na zaměstnavatele "zaútočit" - jde jasně o zdravotní problém způsobený z této práce, nikdy předtím to neměl. Co bychom mu měli všechno doložit? Lékařské zprávy? Nějaké typy navíc, co byste nám poradili?
To je taková "vychcaná" fabrika, že on už tam i jeden pracovní úraz měl že musel přímo z práce do nemocnice a tři týdny byl doma, ale oni sezvou komisi a ta zkonstatovala, že nedodržel pracovní postup (odůvodnění bylo naprosto nesmyslný, ale co naplat... oni u toho mají podpisy tří lidí a jestli se ti to nelíbí, tak nás žaluj...). Asi nemáme stejně šanci, i když zaměstnavatel na tyhle případy musí platit pojištění a tak by mu náhradu proplatila pojišťovna, ale nechce se mi to jen tak přejít a nic neudělat..........

yamdena
18. zář 2015

To není pracovní úraz (tím je poškození zdraví zaměstnance, došlo-li k nim nezávisle na jeho vůli krátkodobým, náhlým a násilným působením zevních vlivů při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním; § 380 ZP). Boty jsou osobní ochranné pracovní prostředky podle § 104 ZP (níž). Podstatné v tom ustanovení je, že "Osobní ochranné pracovní prostředky jsou ochranné prostředky, které .... , nesmí ohrožovat jejich zdraví," tj. zdraví zaměstnance.

Museli byste prokázat, že poškození nehtu bylo způsobeno právě nevhodnou obuví, a to pomocí lékařské zprávy, posudkem o nevhodnosti obuvi.. Kdybyste našli více zaměstnanců, kterým boty ze zdravotního hlediska nevyhovují, budete mít větší šanci na úspěch.

Můžete se ještě obrátit na odbory v podniku a na inspekci práce 😉

§ 104
Osobní ochranné pracovní prostředky, pracovní oděvy a obuv, mycí, čisticí a dezinfekční prostředky a ochranné nápoje
(1) Není-li možné rizika odstranit nebo dostatečně omezit prostředky kolektivní ochrany nebo opatřeními v oblasti organizace práce, je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnancům osobní ochranné pracovní prostředky. Osobní ochranné pracovní prostředky jsou ochranné prostředky, které musí chránit zaměstnance před riziky, nesmí ohrožovat jejich zdraví, nesmí bránit při výkonu práce a musí splňovat požadavky stanovené zvláštním právním předpisem.
(2) V prostředí, v němž oděv nebo obuv podléhá při práci mimořádnému opotřebení nebo znečištění nebo plní ochrannou funkci, přísluší zaměstnanci od zaměstnavatele jako osobní ochranné pracovní prostředky též pracovní oděv nebo obuv.
(3) Zaměstnavatel je povinen poskytovat zaměstnancům mycí, čisticí a dezinfekční prostředky na základě rozsahu znečištění kůže a oděvu; na pracovištích s nevyhovujícími mikroklimatickými podmínkami, v rozsahu a za podmínek stanovených prováděcím právním předpisem, též ochranné nápoje.
(4) Zaměstnavatel je povinen udržovat osobní ochranné pracovní prostředky v použivatelném stavu a kontrolovat jejich používání.
(5) Osobní ochranné pracovní prostředky, mycí, čisticí a dezinfekční prostředky a ochranné nápoje přísluší zaměstnanci od zaměstnavatele bezplatně podle vlastního seznamu zpracovaného na základě vyhodnocení rizik a konkrétních podmínek práce. Poskytování osobních ochranných pracovních prostředků nesmí zaměstnavatel nahrazovat finančním plněním.
(6) Vláda stanoví nařízením bližší podmínky poskytování osobních ochranných pracovních prostředků, mycích, čisticích a dezinfekčních prostředků a ochranných nápojů.

jahodi
autor
18. zář 2015

@yamdena hmmm, tak to vidím že se na to manžel vykašle :-/ ale díky moc za info