icon

Jak uvést rodičovskou dovolenou do životopisu?

billiejean88
28. lis 2025

Dobrý den, chci se zeptat na radu. Jsem nyní na rodičovské se třetím dítětem a ještě nějaký čas budu. Uz se ale připravuju na návrat na trh práce. Protože chci změnit obor, dělám si rekvalifikační kurz. A teď k dotazu - sestavuju si životopis a nevim, jak nejlépe tam uvést rodičovskou dovolenou? Přece jen se třemi dětmi se protáhne na 8 let a kdyz tam tohle na CV uvidí, asi je to dost odradí. Ale zase “zamaskovat” 8 let mimo pracovní trh nejde 😁 a lhát ani nechci. Brigády jsem v tu dobu neměla, měli jsme 3 deti blízko sebe. Můžu tam uvést kurzy a sebevzdělávání, mezinárodní zkoušky z Aj, aby bylo vidět, ze jsem se snažila na sobě pracovat…A kam tu informaci o rodičovské nejlíp dat?

martivit92
28. lis 2025

Do Cv bych to nepsala. Stejně, když posíláš CV na nabídku práce, tak vždycky píšeš i motivační část a tam to můžeš uvést, že jsi byla na RD a počas toho jsi se vzdělávala atd...

barmil
28. lis 2025

@billiejean88 neuvádět. Pokud jsi stále někde zaměstnaná, zaměstnání trvá i během MD a RD, není důvod mít tam díru

suzanna123
28. lis 2025

Já tam měla zaměstnání, kde jsem byla před mateřskou. Začala jsem tam pracovat rok před narozením dcery, datum ukončení jsem uvedla rok, kdy mi končila RD. Na pohovorech řeč na děti přišla a problém to nebyl, ale určitě je lepší se o tom bavit osobně než jim poslat x-letou díru v životopise.

monars
29. lis 2025

@billiejean88 měla jsem smlouvu do ledna 2022, kdy se narodila dcera. V životopise jsem to normálně uvedla do toho roku. Životopis jsem poslala na 4 místa, ze 4 míst se ozvali a jen jednom z případu se ptali na to co jsem dělala od r. 22. Řekla jsem upřímně, co jsem od toho roku dělala a ti se kterýma jsem jednala nejvíc narovinu co se týče dítěte, tak mi nabídli ještě sami od sebe úpravu pracovní doby a HO v rozsahu který nenabízí. V průběhu školení jsem byla jediná, která nemusela odjet do centrály a školit se tam (na týden z Ostravy do Hradce). Je pravda, že jsem ty životopisy posílala spíše tak abych už něco řešila, nepočítala jsem s tím, že hned si najdu práci a ještě fakt příjemně upravenou vůči dítěti.

Na to jak jsem se bála jaké to bude sehnat si práci s dítětem a jak se má to zaměstnavatele budou tvářit, tak mě vážně to jednání extra milé překvapilo.

billiejean88
autor
29. lis 2025
@monars

@billiejean88 měla jsem smlouvu do ledna 2022, kdy se narodila dcera. V životopise jsem to normálně uvedla do toho roku. Životopis jsem poslala na 4 místa, ze 4 míst se ozvali a jen jednom z případu se ptali na to co jsem dělala od r. 22. Řekla jsem upřímně, co jsem od toho roku dělala a ti se kterýma jsem jednala nejvíc narovinu co se týče dítěte, tak mi nabídli ještě sami od sebe úpravu pracovní doby a HO v rozsahu který nenabízí. V průběhu školení jsem byla jediná, která nemusela odjet do centrály a školit se tam (na týden z Ostravy do Hradce). Je pravda, že jsem ty životopisy posílala spíše tak abych už něco řešila, nepočítala jsem s tím, že hned si najdu práci a ještě fakt příjemně upravenou vůči dítěti.

Na to jak jsem se bála jaké to bude sehnat si práci s dítětem a jak se má to zaměstnavatele budou tvářit, tak mě vážně to jednání extra milé překvapilo.

@monars dekuji, to jsem rada. Ja budu take usilovat o praci vhodnou k třem dětem - kdyz navíc manžel je pracovně často pryč, tak veškeré vození a vyzvedávání ze školek a škol bude na mne. Tak snad se zadari 🙏

billiejean88
autor
29. lis 2025
@suzanna123

Já tam měla zaměstnání, kde jsem byla před mateřskou. Začala jsem tam pracovat rok před narozením dcery, datum ukončení jsem uvedla rok, kdy mi končila RD. Na pohovorech řeč na děti přišla a problém to nebyl, ale určitě je lepší se o tom bavit osobně než jim poslat x-letou díru v životopise.

@suzanna123 ano, asi to takto vyřeším. Ponechám poslední zaměstnání a u pohovoru pak vysvětlím. Deti stejně budu muset u pohovoru zmínit, protože budu hledat asi zkrácený úvazek ze začátku.

monars
29. lis 2025
@billiejean88

@monars dekuji, to jsem rada. Ja budu take usilovat o praci vhodnou k třem dětem - kdyz navíc manžel je pracovně často pryč, tak veškeré vození a vyzvedávání ze školek a škol bude na mne. Tak snad se zadari 🙏

@billiejean88 ano, mám to stejně. Otec dcery v průměru týden měsíčně je 300km daleko, do toho má i období kdy jezdí na déle a prostě není přítomen k vyzvedávani či vozeni do školky. Moje mamka sice pomůže co může, ale nemůžu a ani nechci ji pasovat do role, kdy bude skoro jako 3 plnohodnotný rodič. Držím palce ať se zadaří. Od covidu hodně firem nabízí částečne nebo plné HO, o to je větší šance si najít práci která vyhovuje - obude (nebo aspoň mě) čas o dojíždění ještě cca 30 minut do města.

hermij
3. pro 2025

Jéé, hned jsem si vzpomněla na toto skvělé video!!

https://www.youtube.com/watch?v=h0r-I5Djpu8

Já nebudu měnit pozici ani obor, ale kdybych se hlásila do nového zaměstnání, udělala bych něco v tomto smyslu 😇 Napsala bych roky od - do a vypsala bych budování následujících soft skills a manažerských schopností 😀. Protože to je regulérně práce 24/7 👏

hermij
3. pro 2025

Přeposílám, co mi sepsala jako inspiraci AI, třeba něco bude inspirací i Vám 👍 Myslím, že je důležité se umět prodat a ne jenom napsat, že jsem 8 let byla doma. Držím pěsti 🙂

Přenositelné dovednosti a silné stránky z mateřské péče
Multitasking a řízení priorit: koordinuje více úkolů najednou (péče o dítě, domácnost, organizace času)
Krizové řízení a řešení problémů: zvládá neočekávané situace rychle a efektivně
Komunikace a vyjednávání: denně komunikuje s dítětem, partnerem, případně školkou či lékaři
Empatie a sociální dovednosti: rozvíjí schopnost vcítění a porozumění potřebám druhých
Organizační schopnosti: plánování rodinného režimu, zásobování, rozvrh aktivit
Trpělivost a vytrvalost: učení dítěte novým věcem, přizpůsobování se změnám, řešení konfliktů
Finanční management: kontrola rodinného rozpočtu, nákupů a efektivního využívání zdrojů
Samostatnost a zodpovědnost: převzetí kompletní odpovědnosti za chod domácnosti a péči o dítě

Tyto dovednosti lze uvést pod sekci soft skills nebo manažerské schopnosti v životopise a vhodně doplnit příklady z každodenní praxe.

eviicka
3. pro 2025

Pracovní poměr mi trval i po dobu mateřské, takže jsem měla od-do a narovinu jsem uvedla, že to je včetně md a rd (u mě to ale bylo celkem skoro 17 let).
Chtěla jsem, aby zaměstnavatel věděl, že děti mám.

kacka1994
Včera v 06:32

Muj pracovni pomer netrva, skoncil mi prvnim ditetem. Takze jsem na rodicovske a u toho si dodelavam titul. Uprimne mi prijde divne to tam nenapsat ze jsem na rodicovske, vsak u nas v CR je to prece naprosto bezne. Co neni samozrejme je dodelavani skoly, kurzu v teto dobe 🙂
Jeste divnejsi mi prijde si tam psat rozvoj manazerskych a komunikacnich schopnosti atd... to mi prijde divne :D natoz jeste to doplnit praktickymi pripady z rodicovstvi 🫣
Prodat se umim, klidne reknu, co mi materstvi prineslo, do meho oboru (pedagogicky smer) se mi zkusenosti s detmi hodi (treba i nejaka konkretni specifika), takze to si klidne do softskills napisu, ale urcite ne jako managment, financni managment a komunikacni schopnosti atd... 🤷🏻‍♀️

ninive211
Včera v 09:50
@hermij

Přeposílám, co mi sepsala jako inspiraci AI, třeba něco bude inspirací i Vám 👍 Myslím, že je důležité se umět prodat a ne jenom napsat, že jsem 8 let byla doma. Držím pěsti 🙂

Multitasking a řízení priorit: koordinuje více úkolů najednou (péče o dítě, domácnost, organizace času)
Komunikace a vyjednávání: denně komunikuje s dítětem, partnerem, případně školkou či lékaři
Empatie a sociální dovednosti: rozvíjí schopnost vcítění a porozumění potřebám druhých
Trpělivost a vytrvalost: učení dítěte novým věcem, přizpůsobování se změnám, řešení konfliktů
Finanční management: kontrola rodinného rozpočtu, nákupů a efektivního využívání zdrojů
Samostatnost a zodpovědnost: převzetí kompletní odpovědnosti za chod domácnosti a péči o dítě

Tyto dovednosti lze uvést pod sekci soft skills nebo manažerské schopnosti v životopise a vhodně doplnit příklady z každodenní praxe.

@hermij Tohle má být jako soft skill? "finanční management a kontrola rozpočtů" by měla být "dovednost" snad každého dospělého, není to žádný speciální skill, kterými oplývají jen matky malých dětí. Tohle bych do profesionálního CV fakt nepsala. Jen snafdd pokud je to na nějakou hodně kreativní pozici a originálně a kreativně podané CVčko může být bonus. Což ale není CV na pozici obchodní zástupce či referentka backoffice.

billiejean88
autor
Včera ve 13:33
@hermij

@hermij To video znám, ale upřímně mi to přijde trochu přehnané. Jsem mama 3 malých deti, které jsme měli krátce po sobě, takže ano, občas to byl a je fičák. Ale na druhou stranu si nepřijdu ničím výjimečná, vždyť mateřskou s dětmi zvládne skoro každá žena. 🤷🏻‍♀️ A když se porovnám s manželem (vrcholový manažer), tak o nějakých speciálních skills nemůže být ani řeč 😂 Ale chápu, kam tím míříte - prostě se příliš nepodceňovat a podat to tak, aby bylo zřejmé, že se člověk těch X let na mateřské jen neválel na pupku, ale taky pro svůj rozvoj něco dělal. Proto bych tam chtěla zdůraznit ty kurzy a sebevzdělávání. A snad se podaří třeba brigádně chytit ke konci mateřské, abych v novém oboru (účetnictví) získala aspon nějakou praxi.

billiejean88
autor
Včera ve 13:36
@eviicka

Pracovní poměr mi trval i po dobu mateřské, takže jsem měla od-do a narovinu jsem uvedla, že to je včetně md a rd (u mě to ale bylo celkem skoro 17 let).
Chtěla jsem, aby zaměstnavatel věděl, že děti mám.

@eviicka jako 17 let pauza na mateřské? Jak se po takové době vracelo do práce? 😮 To máte tedy můj obdiv…a mám to stejně, také chci, aby zaměstnavatel věděl, že mám děti. Protože stejne nemam nikoho, kdo by hlídal případně nemocné děti 🤷🏻‍♀️

billiejean88
autor
Včera ve 13:39
@kacka1994

Muj pracovni pomer netrva, skoncil mi prvnim ditetem. Takze jsem na rodicovske a u toho si dodelavam titul. Uprimne mi prijde divne to tam nenapsat ze jsem na rodicovske, vsak u nas v CR je to prece naprosto bezne. Co neni samozrejme je dodelavani skoly, kurzu v teto dobe 🙂
Jeste divnejsi mi prijde si tam psat rozvoj manazerskych a komunikacnich schopnosti atd... to mi prijde divne :D natoz jeste to doplnit praktickymi pripady z rodicovstvi 🫣
Prodat se umim, klidne reknu, co mi materstvi prineslo, do meho oboru (pedagogicky smer) se mi zkusenosti s detmi hodi (treba i nejaka konkretni specifika), takze to si klidne do softskills napisu, ale urcite ne jako managment, financni managment a komunikacni schopnosti atd... 🤷🏻‍♀️

@kacka1994 Pedagogická me taky moc lákala, když jsem přemýšlela o změně oboru na rodičovské. Práce s dětmi je krásná a obzvlášť s těmi malými, kde je člověk ještě může hodně ovlivnit…ale bohužel nejsem hudebně nadaná a odradilo mě, že součástí výuky pro učitele MŠ nebi první stupeň je povinna hudebka. Z toho předmětu by mě určitě vyhodili 😂

kacka1994
Včera ve 14:12
@billiejean88

@kacka1994 Pedagogická me taky moc lákala, když jsem přemýšlela o změně oboru na rodičovské. Práce s dětmi je krásná a obzvlášť s těmi malými, kde je člověk ještě může hodně ovlivnit…ale bohužel nejsem hudebně nadaná a odradilo mě, že součástí výuky pro učitele MŠ nebi první stupeň je povinna hudebka. Z toho předmětu by mě určitě vyhodili 😂

@billiejean88 tak to mame stejne :D presne proto budu u starsich a ne u malickych :D ale ja jsem to teda studovala uz pred materstvim, pak jsem pracovala jako chuva v detske skupine, ale nelibi se mi ze nejsem plnohodnotna ucitelka, proto jsem si dodelavala Mgr. pro 2. stupen a stredni skoly

billiejean88
autor
Včera v 15:37
@kacka1994

@billiejean88 tak to mame stejne :D presne proto budu u starsich a ne u malickych :D ale ja jsem to teda studovala uz pred materstvim, pak jsem pracovala jako chuva v detske skupine, ale nelibi se mi ze nejsem plnohodnotna ucitelka, proto jsem si dodelavala Mgr. pro 2. stupen a stredni skoly

@kacka1994 a co budeš na 2. stupni učit?

kacka1994
Včera v 16:02

telak a obcanku 🙂 ale jako ucit telak je muj zivotni sen 😇 jen si vic rozumim s mensimi detmi 🙂 radeji bych pracovala ve volnocasove sfere, ale to je naprd ze je hodne odpoledne a to chci byt s detmi 🙂

eviicka
Včera v 17:45
@billiejean88

@eviicka jako 17 let pauza na mateřské? Jak se po takové době vracelo do práce? 😮 To máte tedy můj obdiv…a mám to stejně, také chci, aby zaměstnavatel věděl, že mám děti. Protože stejne nemam nikoho, kdo by hlídal případně nemocné děti 🤷🏻‍♀️

@billiejean88 jejda ne - byla to celková délka zaměstnání, jen jsem nekonkretizovala (ve skutečnosti 10 let zaměstnání 3+3 RD a rok neplacené volno).