icon

Jak zvládnout návrat do práce po rodičovské dovolené?

nazka
1. říj 2023

Ahoj holky, jdu si pro pár slov podpory asi.. Jak jste po letech zvládly návrat do práce? Zítra se po 7 letech vracím do práce (jestli se to tak dá říct, celou dobu jsem dělala na kratší úvazek z domova). Mám dvě děti, původně jsme chtěli ještě třetí, ale bohužel se nezadařilo. Takže vlastně s tím nějak nejsem vnitřně smířená. Děti se pro mě teď staly téměř vším (vím, že je to chyba), ale jsou můj středobod vesmíru. Práci mám v jiném městě, když pojedu veřejnou dopravou, budu to mít ráno přes hodinu, večer taky. Autem jsou zas kolony. Na samotnou práci se těším, mám ji moc ráda. Příjemný kolektiv. Když jsou děti ve škole / školce, tak mě to ani doma nebaví. Ale bojím se, jak vše zvládnu. Manžel je podpora na dvě věci, směje se mi. Takže si připadám jak blbec, že mě to trápí. Netuším, jak budu zvládat domácnost, s dětmi kroužky, občas vidět moje rodiče, svoje sporty (mám dva týdně) a taky hlavně vidět někdy děti. Odejít z domova v 6 a vrátit se po 17hod je pro mě trochu noční můra. Zkrátit úvazek nejde, to bych víc projezdila, než vydělala (s nadsázko - státní správa). Jsem z toho uzlík nervů.

Strana
z3
drep
1. říj 2023

@rencinka87 já jsem ale reagovala na něco dost jiného než práce, rozhodně tu nechci rozjet poměřování pindíku našich mužů ve smyslu náročnější práce. Reagovala jsem na to, že ženská musí nakoupit, musí uvařit, musí uklidit. Nemusí. Respektuju to, že někoho naplňuje být žena v domácnosti a plat druhého to umožní, i když přiznavám, že nikoho takového osobně neznám, ale z příspěvku autorky mi nezní, že by chtěla, ale spíš, že musí. Což prostě nemusí, nejsem pokojská, kuchařka, jsem partner a vedle sebe chci partnera.

exbordelar
1. říj 2023

Ono nejde srovnavat a urcovat, co/kdo je lepsi/horsi. Kazde rodine vyhovuje neco jineho, jsou jinak nastaveni, nekdo je dobry na vareni nekdo na uklid nekdo na zabavu deti, a nekdo ani na jedno, ale zase je dobry ve sve praci…
Obecne nemam rada predsudky a nezdravy feminismus. Takze @nazka, zde mas vypsano spoustu zkusenosti z ruznych uhlu pohledu a z ruznych rodin, snad jsme ti aspon trochu pomohly a drzim palce, at to nejak s laskou skloubite dohromady ❤️

ninive211
1. říj 2023

@konidana Já bych nemohla bydlet mimo město, nejsem řidič (jen vlastník řidičáku, a to není totéž), takže jsem závislá na MHD. I ve městě mi to trvá 30-35 minut do práce, dojíždět někde 50 km po kotěhůlkách...jedině kdyby byl třeba přímý spoj rychlovlaku, kolegyně v byv.praci bydlela u Břeclavi a v Brně v práci byla někdy i rychleji jak Brňacky z druhého konce města (jezdila EC)

miryp
1. říj 2023

@konidana přesně tak. Já jezdila před home officem trasu Praha-východ - Praha. A autem to bylo peklo a časově to vycházelo lépe o cca 11 min oproti vlaku a jen v případě, že jsme vyrazili před hlavní dopravní špičkou, jinak jsme na cestě trčeli klidně 1,5 hod. A v autě je to zaručeně zabitý čas, ve vlaku se ten čas může vyplnit něčím, co by člověk jinak buď vůbec nestíhal, nebo by to musel dělat po večerech. I manžel pochopil, že jezdit do Prahy autem je totální nesmysl a jezdí vlakem, a to i teď, kdy opravují na trase hned 3 nádraží a navíc staví další zastávku, tudíž to má každou chvíli zpoždění, neb to některými úseky vedou jen po jedné koleji...

drep
1. říj 2023

@nazka to je ale hodně jiná situace. Směnný provoz je dost blbě slučitelný s nějakým normálním životem, to je prostě pravda. Z ranku kolegů, kteří dělají normálně na dvanáctky neznám nikoho, kde by byly malé děti a oba měli plný úvazek na směny. Nicméně o směně musíš vědět minim. 14 dopředu, takže ta praxe jeho zaměstnavatele je dost podivná. Ne že bych občas v deset dopoledne nevzala 24h na týž den za nemocného kolegu, ale rozhodně ne standardně.

swan42
1. říj 2023

@nazka necetla jsem komentare, ale zkraceny uvazek nemusi byt 5x4 hodiny, ale muze to byt i jen na 3 dny (napr pondeli 8h, utery 6h a streda taky 6h) , takze ve vysledku tolik neprojezdis a casu na deti bude dost. Jen to pondeli poresit vyzvedavani.
Neznam moc lidi, kteri jezdi do prace mene jak hodinu, to mi prijde "normalni" vzdalenost. Ale taky je to dano moji socialni bublinou a mestem, kde ziju. Snad 80% jezdi do Prahy.
Kdyz se mas kam vratit a do prace se tesis, tak bych to urcite nevidela tak tragicky.
Ja budu v blbejsi situaci. V podstate se nemam kam vratit, tak fakt nevim, kdo me bude nadsene zamestnavat po 6 letech rodicaku...

ninive211
1. říj 2023

@95newmommy2020 Plný úvazek je nejlepší v případě, kdy máš 1) práci coby kamenem dohodil (bez delšího dojíždění) 2) spolehlivého partnera, se kterým se střídáte ve vyzvedávání (nebo např. režim "jeden odveze, druhý vyzvedne", ne že je všechno na ženě 3) jsou k dispozici babičky 4) ze zkráceneho úvazku by se nepoplatily náklady a prostě by to nevyšlo finančně (příp.kombinace čehokoliv z předchozího dohromady) Ty máš myslím zrovna splněn bod 2) a 3) a jen jedno dítě k tomu, tak se to mluví. Ještě lepší challenge je, když každé dítě chodí do jiného ústavu, které nejsou zrovna hned vedle sebe (jeden MŠ, druhý ZŠ, prip.u 3 dětí jestě nejmladší soukr.MŠ ci jesle uplně někde jinde, kde zrovna bylo místo).

ninive211
1. říj 2023

@swan42 Hlavně zkrácený úvazek neznamená nutně poloviční úvazek, kvůli 4h práce bych nikam hodinu nedojížděla, tohle se fakt nevyplatí. Ale už 7h úvazek znamená úsporu hodinu času denně (týdně 5 hodin), 6h dokonce 2,5h (protože u 6h není nárok na přestávku na oběd, prostě končíš po 6h práce, u 7h jsi v práci v reálu 7,5 h, u standardní osmičky 8,5h)

konidana
1. říj 2023

@ninive211 my bydlime ve meste😉 akorat holt dojizdim do Prahy, no. Jsem rodily prazak a nikdy jsem v praze zustat nechtela, je na mne moc hekticka. Tak holt ted musim dojizdet no. Ale kdyz jsem jezdila jeden cas do prace z jednoho konce prahy na druhej, tak to nebylo casove o nic lepsi😉

emillyhk
1. říj 2023

@nazka Děkuju 😘 Ale zvládám to jen díky podpoře manžela. Já vozím do školky, on vyzvedává. Směny má jenom na ranní, víkendy volné. Bez jeho podpory (i té psychické) si to vůbec neumím představit 🤷‍♀️ Jo, doma je teď větší binec, ale zčásti i tím, že už jsme od září všichni podruhé nemocní a já mám energii opravdu jen na práci a dítě, takže doma děláme jen to nejnutnější (uvařit, nádobí, prádlo, vyluxovat), generální úklid se udělá až někdy...

miryp
1. říj 2023

Já se vracela do práce po 5 letech doma. Do práce jsem se těšila, neb mě ta práce baví. Měla jsem to s dojížděním vlakem + tramvají, denně pod 45 min tam a 45 min zpět, když to všechno dobře jelo. Zaměstnavatel mi umožnil přizpůsobit si čas v kanceláři tak, jak vyžadovala docházka dětí do školky s tím, že zbytek práce jsem si udělala doma, vybavili mě i počítačem. Byl to fičák, protože jsem musela ráno vstávat o 1,5 hod dřív než jsem musela, abych uvařila synovi do školky (je těžký potravinový alergik, takže strava ve školce nepřipadala v úvahu a vařit večer nešlo, protože reaguje i na jídlo starší několik hodin), pak jsem musela děti odvést do školky pokud to nestihl manžel, pak dojet do práce, z práce zase včas vycestovat zpět a počítat i s možností, že můžou být zpoždění. S manželem jsme se dohodli, že 2x týdně zajistí vyzvedávání on, abych mohla v práci zůstat déle. A takto jsme to pytlíkovali až do covidu, kdy mě zaměstnavatel převedl na home office a na tom už jsem zůstala. A do kanceláře jezdím pouze ve chvíli, kdy naše sekretářka má dovolenou a je třeba zajistit přítomnost někoho v kanceláři kvůli poště. Teď jsem zrovna byla 2 týdny v kanceláři, do toho dvě děti ve škole, jedno stihlo onemocnět a muselo se učit doma a byl to tedy fičák... Fakt jsem vděčná, že do té kanceláře jezdit nemusím.

Dnes nabyla účinnosti novela zákoníku práce, podle které musí zaměstnavatel umožnit rodiči pečujícímu o dítě mladšímu 15 let (vždy jednomu z rodičů, ne oběma) zkrácený pracovní úvazek, pokud mu v tom nebrání závažné provozní důvody. Činí tak na základě písemné žádosti zaměstnance a pokud to povolit nejde, musí to zaměstnanci písemně odůvodnit. A věř, že každý zaměstnavatel si dvakrát rozmyslí, jaké důvody uvede a zda je právně ustojí. Nikdo nechce riskovat kontrolu z inspektorátu práce, popř. soud. Takže na tvém místě bych předložila zaměstnavateli písemnou žádost s odvoláním na příslušné paragrafy a počkala, zda to povolí a pokud ne, jaké bude to písemné odůvodnění...

95newmommy2020
1. říj 2023

@ninive211 Jo, to je pravda. Do práce to mám půl hodiny, ráno je tedy na mě kvůli tomu, že si můžu upravit pracovní dobu. Tam jsem tak od 9 do 17:30. Vyzvedává babička po obědě a ve 3 ho vyzvedává manžel u babičky. Než přijedu z práce on uvaří večeři. Ale zas na druhou stranu, on nikdy neuklidí, nikdy nenakoupí, často malýho hloupě uspí ve 4 a já mám pak druhou směnu a unavuju ho.

ninive211
1. říj 2023

@miryp To umožnění zkrácení úvazku rodičům tu už bylo dřív, jen teď je změna v tom, že zaměstnavatel musí opravdu hodně dobře odůvodnit, proč to nejde (nestačí jen napsat "provozní důvody-směnný provoz") a ne, ani "nutnost" přijmout kůli tomu dalšího zaměstnance není důvodem pro nepovolení.

konidana
1. říj 2023

@ninive211 jasne. Ale plno lidi si teda zkraceny uvazek rozmysli, protoze budou mit min penez, ale objem.prace ve vysledku uplne stejny.... U nas ve statnim podniku se zkracene proste nedavaly. Nikdy. Tak to bylo nastaveno. A HO byl vyjimecne povolen jen pres kovid, a uz je zase zakaz HO🙄

miryp
1. říj 2023

@ninive211 já vím, že byl, já jen říkám, že s tou novelou už si zaměstnavatel nemůže žádostí jen vytřít zadel a musí uvést relevantní důvody, proč ne. A ony se ty důvody hledají hůře, když to musí odůvodnit písemně a dát do ruky zaměstnanci, který to může vzít na inspektorát práce či k soudu. Proto radím, ať to zkusí znovu dle té novely a uvidí.

sarihy
1. říj 2023

Těžký to bude, ale ono si to sedne. Já se vracela po 5,5L doma starší dceři bylo 5, mladší 2,5), nejprve na úvazek 0,5, posléze na 0,8. Ráno vodil do školy děti manžel, já obstarávala odpoledne. Bydlíme v Praze, do práce to mám autem 25 min. Pomoc od prarodičů přes týden nebyla (moji rodiče tehdy plně pracující, tchánovci l 180 km daleko). Zpočátku byl trochu chaos, ale postupně se na ten režim najelo. Mám štěstí na skvělého muže a bezvadné šikovné děti.

nazka
autor
1. říj 2023

@exbordelar jsi zlatá děkuji ♥️

nazka
autor
1. říj 2023

@swan42 já jsem taky od Kladna jako Ty, dělám v Praze. Ale teda od nás z vesnice moc lidí do Prahy nejezdí, dělají hodně na Kladně nebo na sebe z domova.
Kdy se chceš vracet Ty do práce? Jsem moc ráda, že se mám kam vrátit, to máš pravdu. Držím Ti palce, ať najdeš něco dobrého a třeba na Kladně ☺️

nazka
autor
1. říj 2023

Všem moc děkuji za vlastní zkušenosti a komentáře, jste zlaté ♥️

nazka
autor
1. říj 2023

@ninive211 muž řídí vlaky. Jedna skupina tam má opravdu směny 4 dny dopředu, druhá to ví 3 měsíce předem. Těm první se říká "leťáci"..) jsou v podstatě zástupy za ty druhé.. Za dovolené, nemoci, změny v řádu.. Oboje skupiny u nich mají své výhody a nevýhody.

nazka
autor
1. říj 2023

@irmamala tohle přesně jsem potřebovala slyšet 😘😍

rencinka87
1. říj 2023

@drep ja jsem taky nechtela pomerovat pindiky - muj muz nema problem nakoupit, uvarit a uklidit, ale pokud to bude delat jeste ke sve praci, tak ho uz neuvidime vubec. O to tu slo. Tady pise zakladatelka, ze jeji muz ma nahodile rozdane smeny, o kterych vi ctyri dny dopredu max. Jsou proste povolani, se kterymi se neslucuje kariera toho druheho, pokud mas deti. Nic vic jsem tim nemyslela. To, ze maji nektery zensky doma liny chlapy, kteri z principu po navratu ve tri z prace zalehnou s pivem k telce nebo k pocitaci, to je jiste mozny, ale ne kazda zenska, ktera doma uklizi, vari a nakupuje, ma doma nejaky liny netahlo nebo macha, kterej si jede jen to svoje. Proste muze mit jen hodne zamestnanyho muze. To jsem tim chtela rict.
@eviicka

eviicka
1. říj 2023

@rencinka87 Tady šlo od počátku o stereotypy, ne o to jak kdo konkrétně doma má.
(předpokládám-nevím jestli si to psala, že na plný úvazek + hodina dojíždění se se školkovými dětmi nechystáš - já třeba také ne, ale pokud měla zakladatelka úžasnou práci, proč to nezkusit).

@nazka držím palce, osobní zkušenost s takto plným úvazkem zatím nemám, ale minimálně by mělo (podle slov mé zkušenější sestry) odpadnout uklízení (neudělá se tolik nepořádku) a vaření.
Jinak pokud má muž ty směny, tak předpokládám, že část týdne s dětmi pokryje on?

veroniquecz
1. říj 2023

Upřímně s plným úvazkem si to nedovedu s dojížděním představit. Já jsem na plném začínala, pak si ho zkrátila a nakonec jsem skončila na 0,7. Nebyla jsem tolik bita na penězích, ale časově už to poznat bylo. Navíc jsme se mohli s mužem někdy i střídat. Ted to bude celé na mě, tak půjdu do 0,6-0,7 hned. Muž jezdí podobně jak tvůj, takže chápu, že skrze plánování je to naprd.

lucie7411
1. říj 2023

@nazka Ahoj, ja take zitra nastupuji po 7 letech, take jsem to psala na zed. Take mam obavu, snad si to sedne🙏🙏🙏 Drzim Ti pesti at je vse v pohode🍀

ferda90
1. říj 2023

Ahoj, já se Teda vracím do práce po necelých 3 letech. V těhotenství jsem do 7 měsíce byla v práci, bylo to fajn, utíkalo mi to 🙂 Do práce jsem nastoupila nedávno, syn má 2 roky a 8 měsíců. Dětská skupinka ho baví, je tam rád, tety jsou milé a já se mohla v klidu vrátit do práce. Co si budem, doma jsem tak dlouho nebyla a moc si to nedokážu ani představit(mám v plánu se vrátit na nějakou dobu do práce, něco si vydělat a pak jít třeba znovu na mateřskou) , ale i tak se mi na jednu stranu zpátky nechtělo, pár dní před nástupem jsem to obrečela. Ale na druhou stranu jsem se těšila mezi lidi, na kamarádky a tak trochu něco jiného než domácnost, vaření atd. Já pracuji jako operátor výroby - 3 směnný provoz. Ranní a noční jsou v klidu, ale na odpolední se synem skoro nebudu, jen ráno než půjde do skupinky. Naštěstí máme super skupinku kde mi vyšli vstříc a na odpolední můžu syna vodit až na oběd, cca v 11hod,takže si dopo ještě spolu užijeme. Naštěstí přítel dělá jen ranní směny, pružná pracovní doba, většinou jezdí na 7 a končí v 15 hod, doma bývá pu půl 4,takže syna obstará on když já budu v práci. Zase si říkám, že ten čas co budou spolu jen oni dva je taky potřeba na je to určitě fajn. Bude to asi náročný, ale říkám si, že úklid počká na víkend, že jsme doma na vaření, praní a uklízení dva a takhle ve dvou tu domácnost spolu zvládnem. Bude to asi chvíli trvat, ale bude to fajn i u vás, odpočineš si od dětí, budeš mezi lidma, což je taky důležitý a i ty penízky se přece jen hodí 🙂

levandulovy_caj
1. říj 2023

Já si to doma s holkama taky užila, poprvé když jsem po víc jak pěti letech šla na půl úvazek jsem to i obrečela, že mi to končí 😀
Ale když jsem teď v září šla na plný úvazek, tak si to totálně užívám a kupodivu nemám ani pocit, že bych něco nestíhala.
Doma není takový bordel když jsme všichni pryč.
Vaření taky ubylo. Večer buďto uvařím na dva dny nebo je studená večeře. A na rychlé vaření používám papinak 😀
Začnu zase objednávat rohlík na čas, takže i odpadne nakupování...
Pračka vypere, sušička vysuší a myčka umyje😀
Jinak teď celkem musím dojíždět. Práce je cca 30km od bydliště. V sedm jsem na značkách což znamená, že děti ráno odvede muž do školky a jede s nejstarší do školy do Brna.
Po práci je zas já vyzvednu...

swan42
1. říj 2023

@nazka na Kladne bych pracovala moc rada, ale tady uz vubec si myslim, ze nebude moznost puluvazku 🙈 (abych prave stihala to vyzvedavani, zvirata, krouzky, atd atd, dokud jsou maly)
Jinak se chci vracet az budou klukovi 3, takze az za 2 roky. Jednak mam jeste rok skoly a jednak si ho chci uzit, oproti dceri je to zlaticko a dalsi dite uz nebude, takze pak uz "jen" 30 let prace 🤣

nazka
autor
1. říj 2023

@lucie7411 dekuju, myslím i na Tebe 🍀🍀

nazka
autor
1. říj 2023

@levandulovy_caj děkuji za zkušenost, takovou jsem potřebovala slyšet ☺️

Strana
z3