Jak zvládnout odchod ze školství a najít lepší práci?
Ahojte,
je tu niekto, kto po viacerých rokoch odišiel zo školstva a neľutuje, prípadne si našiel oveľa lepšie platenú prácu? Bol odchod pre vás ťažký? Uľavilo sa vám?
Mám 28 rokov, 4.rokom učím anglický jazyk. Plat je momentálne 1000€ v čistom...
Rada by som si kúpila byt, mala vlastný bývanie a pocit istoty lenže v tejto situácii je to nereálne, keď človek potrebuje minimálne 20 000€ na akontáciu k hypo.
Deti milujem, dávajú pocit, že tá práca stojí za to, ale to ma, bohužiaľ, neuživí. Tej práce je naozaj veľa. Hlava mi doma nevypne, teraz už je to o trochu lepšie ako na začiatku, ale jednoducho stále som mysľou v práci. Častokrát mám pocit, že človek je v tomto povolaní naozaj všetko len nie učiteľ.
V myšlienkach sa pristihnem pri tom, že ľutujem, že som si takúto kariéru vybrala a priznám sa, že závidím napríklad partnerovej mame - kancelárska práca, za pracovnú dobu má čas si dať 3x kávu, odrobiť si prácu vo svojej kancelárii, kde ju nikto neruší a odchádza domov s čistou hlavou. Bez VŠ a s vyšším platom ako mám ja. Týmto tú prácu nechcem dehonestovať, len konštatujem.
Premýšľam nad odchodom, ale zároveň nemám asi odvahu ten krok spraviť, pretože som túžila po stabilite a mám pocit, že odchodom sa mi tá stabilita rozpadne. Pochádzam z chudobnej robotníckej rodiny, som prvá v rodine s VŠ vzdelaním a nemám asi v sebe ten drive ísť za kariérou aj cez mŕtvoly, na jednej strane viem, že mám naviac než celý život učiť...
Já naopak zdrhla z korporátu do školství. Dělám konečně, co má smysl, je to pohodička, klídeček, no stress 😀. Odcházela jsem, když už jsem začla mít ráno střevní potíže z představy, že mám jít do práce, pak jsem prostřídala ledacos a skončila ve školství. Jako jo, peníze poloviční, ale klidu víc. Baví mě to a naplňuje. Doporučila bych, pokud to je jenom trošku možné, si dát prostě pár let od školství pauzu - a pak uvidíš, zda se vrátíš či nikoli.
Ja jsem ucitelka na nizsim stupni a ucim uz asi cca 20 let. Ta prace ma i sve vyhody - hlavne pro zeny: tva prace se sklada z prime cinnosti a neprime, mas 8 tydnu dovolene, pokud mas normalni vedeni, tak i ty dalsi prazdniny muzes byt se svymi detmi - proste pokud mas vlastni deti, je to fajn, ze nemusis resit, co s nimi a mas na ne dostatek casu. Bohuzel ale cely den delas to stejne dopo s cizimi a odpo s vlastnimi, furt nekomu rikas, co ma delat, organizujes a to i sve dovolene - je to zznacne vycerpavajici.
Je fakt, ze v posledni dobe to neni ani tak o uceni, nez kroceni deti a rodice jsou taky jini.
Ty mas ale anglictinu, pokud ti prace vyhovuje, delej ji, pokud ti jde o finance, muzes si privydelavat doucovanim, nabidni sve sluzby firmam - muzes vyucovat anglictinu dospele osoby - je to jina prace nez na ZS - uz vi, proc se uci. Dokud nemas sve deti, muzes par odpoledni venovat dalsi praci. Muj bratr je taky ucitel a ma dalsi dve prace '(aby nezblbl a i si privydelal). Moje mlada kolegyne uci a jeste pracuje v kavarne.
Anebo si dej od uceni pauzu a vyzkousej jinou oblast, vratit se muzes vzdy.
Moje máme dělala na úřadě.Musela do předčasného důchodu.Nedavala to fyzicky ani psychicky.Neni úřad jako úřad.
Predpokladam ,že budeš mít miminko a pro ženu s malými dětmi není nic lepšího než učit.Volno přes všechny prázdniny.
Pokud nemáš teď děti ,tak si k učení můžeš najít ještě nějakou brigádu.Ale já bych že školství neodcházela.
Moje máme dělala na úřadě.Musela do předčasného důchodu.Nedavala to fyzicky ani psychicky.Neni úřad jako úřad.
Predpokladam ,že budeš mít miminko a pro ženu s malými dětmi není nic lepšího než učit.Volno přes všechny prázdniny.
Pokud nemáš teď děti ,tak si k učení můžeš najít ještě nějakou brigádu.Ale já bych že školství neodcházela.
@zmrzlinka ono je to i odbor od odboru. Někde těžká pohodička a někde makačka jak blázen…
Taky bych neodcházela tazatelko, jen bych si třeba našla přivýdělek v podobě večerních kurzu pro dospělé, nebo nabídla kurzy jazyku pro firmy atp.
Já jsem si do školství odskočila po mateřské na půl úvazku, děti byly malé a hodně mě potřebovaly. Ta práce je nádherná, naplňovala mě, dodnes je mi po těch dětech smutno a s malými dětmi svými je to opravdu skvělá volba.
Na druhou stranu, pokud máš ambice na vyšší pozice i plat, máš ve školství omezené možnosti (leda se vypracovat na ředitelku). Já jsem teď na manažerské pozici, mám větší svobodu (například možnost uspořádat si den dle sebe nebo vzít si volno i jindy než v létě), ale také větší zodpovědnost.
Dělej práci, kam tě to táhne, co tě bude bavit, kde budeš makat sama na sobě. Peníze a pohodička, to je podle mě málo takto prožít život, ale někdo to tak asi má, ale těch pozic je málo.
Čekala jsem, že máš odpracováno víc, když ses ptala na zkušenosti odchodu ze školství po více letech😉 Kamarádka školství opustila, když jí odrostly děti, nelituje, ale víc peněz nemá. S dětmi je fajn, že nemusíš řešit jejich prázdniny, my nemáme žádné hlídání a plat muže nebyl nikdy takový, abychom si ho zaplatili, takže jsem hlavně kvůli nim ve školství zůstala. Práce mě baví, i když domů s čistou hlavou rozhodně nechodím. Jestli máš už takhle ze začátku dojem, že sis nevybrala dobře, tak raději práci změň. Ve školství jsou potřeba nadšení lidé, jinak to fungovat nebude. Plat by mohl být vyšší, ale zase záleží na tom, do jakých projektů se zapojíš, jestli děláš něco navíc a jak s financemi hospodaří vedení. Já měla až doposud štěstí, že jsem si mohla hodně práce dělat po svém.
Ahoj, já odešla po 3 letech a nelituji ani jeden den. Šla jsem do administrativy a mám klid. Nedávala jsem ty tlaky. Jeden rodič chce,aby se děti učily a měly úkoly, druhý tě za to skoro profackuje, že jim ničíme dětství. Tak jak tak tě nazvou hloupou husou, co neumí učit. Děkuji, už nechci.
Ahoj, já odešla po 3 letech a nelituji ani jeden den. Šla jsem do administrativy a mám klid. Nedávala jsem ty tlaky. Jeden rodič chce,aby se děti učily a měly úkoly, druhý tě za to skoro profackuje, že jim ničíme dětství. Tak jak tak tě nazvou hloupou husou, co neumí učit. Děkuji, už nechci.
@petricka9876 do akej oblasti v administratíve, prosím?
@petricka9876 do akej oblasti v administratíve, prosím?
@anonym_autor Pracuju pro jednu menší IT firmu, dělám jim dokumentaci.

Jenže takovou práci v kanclu, jako má tvoje tchyně, má málokdo. Sama v kanclu je téměř utopie. Polovinu pracovní doby protelefonuješ, zbytek strávíš u PC. Ano, 3 kávičky si dáš, srkáš je během práce. Ze školství bych šla, až budeš mít větší děti. Nebo ti bude tchyně jednou děti hlídat během pracovní doby v kanclu? No, dělej, jak myslíš, já bych ve 28 letech neodcházela.