Jaké jsou klíčové vlastnosti dobré učitelky v šesté třídě?
Holka prosím, potřebuju se trochu vypovídat. Od září nastupuju jako učitelka do školy. Budu mít matiku a fyziku v šestých třídách. Mám toho plnou hlavu a potřebuju pohled z jiného úhlu.
Co byste vy jakožto rodiče dětí čekali, že bude učitelka v té škole dělat? Jaká má podle vás být? Zkuste se zamyslet třeba nad třema nejdůležitejšíma vlastnostma, co by za vás měla mít a co by měla v šesté třídě (bez ohledu na předmět) děti naučit? Co by vám naopak hodně vadilo, kdyby dělala?
Předem díky za vlastně jakýkoliv pohled.
@cilkat kazdy ucitel, by mel byt hlavne osobnost. Mel by umet deti nadchnout pro uceny predmet. Meli by mit jeho hodiny radi. Urcite by mel dobre vysvetlit ucivo. A zaroven chapat, ze kazde dite si ucivo osvojuje trochu jinak, kazdymu to ruzne dlouho trva. Vztah ucitel - zak by mel byt na partnerske rovine. Dite by se jeho hodin nemelo bat. Ja, jako rodic bych trvala na tom, aby matiku - jakozto prijimackovy predmet by meli umet vsichni poradne. Je to nelehka uloha, vim. Ale vsak, mozna raz. Nekdy.
@cilkat ty jo, jen 3? To nevim, jestli dam 😅
- Srozumitelna komunikace a predvidatelne pozadavky, jak smerem k zakum, tak k rodicum. Ne treba, ze v prosinci prijdes s tim, ze uprava sesitu se taky pocita. Nebo, ze kdyz ti rodice napisou mail, tak na nej odpovis za tyden, ze to vyresite za mesic po tridnich schuzkach.
- Umet priznat chybu a nedemonizovat chyby zaku. Jak rika jedna nase pani ucitelka: "Chyba je kamarad."
- Zadny humor/sikana na ucet zaku. S tim prekvapive mela fakt veeelky problem rada jinak vytecnych vyucujicich s vasni pro svuj obor, ktere jsem potkala.
- Nevykaslat se na vyuku (mela si nekdy takove ty ucitele, co vlastne skoro nikoho nic nenaucili a vlastne to byl jen takovy kamaradsky dozor? Ja mnoho.)
- Zajistit primerene bezpecne prostredi ke studiu (kdyz zaci pri hodine "delaji bordel" tak moc, ze se nelze soustredit na vyuku, je to blbe, a nekteri ucitele to umi vyresit a nekteri ne).
- Neprepalit start a nevyhoret po pul roce.
Tak nevim, jestli to je povzbudivy seznam 🤔 Ale kdyz zvladas decka v sokole, zvladnes i sestaky. Popravde je mi lito, ze zadne moje dite nejde do seste tridy, takze sance, ze te za tyden potka ve tride je 0. Verim, ze se zadaptujes rychle a deti neco uzitecneho naucis.
Důsledná, zapálená pro svůj předmět a laskavá.
- umět nadchnout pro obor
- hned na začátku jasně stanovit pravidla a důsledně se jimi řídit (jak často se píšou testy, jakou mají známky váhu, jaké mají mít žáci pomůcky... nejlépe vytisknout na papírek, dečka nalepit do sešitu a nechat podepsat od rodičů, že to četli)
Naše dcera v září nastupuje do 6. třídy. Její třídní, která ji bude "učit" 5 předmětů, je třídní, kterou měla 4 roky neteř a už teď z toho mám osypky. Je to člověk, který učit neumí, dětem pouští youtube či je odkazuje na učebnici a když jí následně sdělí, že tomu nerozumí, tak je označí za idioty, debily či dementy. Nějaký respektující přístup jí nic neříká, jede stylem "já jsem tady učitelka a bude to tak, jak chci já", přestože to pro danou situaci vůbec nemusí být vyhovující. Do toho není schopna pobrat ani ustanovení školského zákona a domáhá se po rodičích něčeho, na co nárok nemá.
Pro nás to bude neskutečný sešup úrovně spolupráce dolů, protože teď dva roky měla dcera skvělou učitelku, která uměla učit, zadávala práci srozumitelně, s jasně stanovenými kritérii a termíny, s přihlédnutím ke schopnostem dětí. Uměla děti nadchnout, uměla ten kolektiv, který byl prolezlý šikanou, stmelit, naučila děti spolupracovat a hlavně jim ukázala, že i vztah učitele a žáka může fungovat na vzájemném respektu, empatii a s přihlédnutím k povaze toho kterého žáka. Dokázala s dětmi vést dialog, uznat chybu a připustit, že žák má pravdu. Do toho byla samozřejmostí otevřená komunikace s rodiči. A to jsou vlastně schopnosti, které já u učitele oceňuji a které bych chtěla i po třídní, kterou nám přidělili. Bohužel, budu mít na krku již druhou nepřizpůsobivou paní inženýrku (u syna bojujeme už od loňského školního roku) a zase se budu muset domáhat něčeho na sílu.
Co se daných předmětů týká, tak u fyziky se ztotožňuji s tím, co psala rebe - byli jsme na jaře s dcerou na dni otevřených dveří na gymnáziu a fyziku nám tam předváděli studenti na příkladech z reálného života. Kdyby mě někdo takto učil fyziku, věřím, že bych ty zákonitosti prostě pochopila a nemusela se bát, kdo teď bude vysvětlovat fyziku dceři, když od její třídní se toho nedočkáme. U matematiky by bylo fajn zaměřit se více na logické myšlení a obecně na látku, kterou potřebují děti k přijímačkám.
Pro mě jako hodně zvídavý, ale strašně prudivý dítě bylo vždycky stěžejní 1) nadšení pro obor a schopnost zaujmout, 2) férovost a rovnost (žádný “mám radši copatý holčičky, co sice vůbec nevědí o čem mluvím, ale za to mají všechno barevně podtržený”) a 3) přiměřenost (šestá třída není prvák na gymplu.
@cilkat ty jo, jen 3? To nevim, jestli dam 😅
- Srozumitelna komunikace a predvidatelne pozadavky, jak smerem k zakum, tak k rodicum. Ne treba, ze v prosinci prijdes s tim, ze uprava sesitu se taky pocita. Nebo, ze kdyz ti rodice napisou mail, tak na nej odpovis za tyden, ze to vyresite za mesic po tridnich schuzkach.
- Umet priznat chybu a nedemonizovat chyby zaku. Jak rika jedna nase pani ucitelka: "Chyba je kamarad."
- Zadny humor/sikana na ucet zaku. S tim prekvapive mela fakt veeelky problem rada jinak vytecnych vyucujicich s vasni pro svuj obor, ktere jsem potkala.
- Nevykaslat se na vyuku (mela si nekdy takove ty ucitele, co vlastne skoro nikoho nic nenaucili a vlastne to byl jen takovy kamaradsky dozor? Ja mnoho.)
- Zajistit primerene bezpecne prostredi ke studiu (kdyz zaci pri hodine "delaji bordel" tak moc, ze se nelze soustredit na vyuku, je to blbe, a nekteri ucitele to umi vyresit a nekteri ne).
- Neprepalit start a nevyhoret po pul roce.
Tak nevim, jestli to je povzbudivy seznam 🤔 Ale kdyz zvladas decka v sokole, zvladnes i sestaky. Popravde je mi lito, ze zadne moje dite nejde do seste tridy, takze sance, ze te za tyden potka ve tride je 0. Verim, ze se zadaptujes rychle a deti neco uzitecneho naucis.
Holky moc díky. Asi jste mě nakopli, co s tou fyzikou, která fakt není můj primární obor. ... Když ty učebnice jsou psaný tak strašně... rozvlekle.
@malytlustyhroch Díky. já věřím, že v tom školství chvíli vydržím :D. Ono... děti mě baví, ale tohle je velká změna, no.
Taky zítra nastupují poprvé jako učitelka. Taky matika a fyzika (a příroďák a hudebku). Díky za otevření diskuze.
Bude to asi znít blbě, ale mám zkrátka špatnou zkušenost: umět si udržet kázeň (spousta mladých kolegů v tom naprosto tápe a už s nimi odmítají spolupracovat i dobré asistentky), nastavit jasné požadavky, snažit se věnovat jak slabším tak nadaným a aspoň trochu jim tyto obory přiblížit nebo ukázat, jak je využijí v praxi. Zrovna fyzika je v šestce dost nanic, samé počítání☹️
Ja ocenuji jasne pozadavky a rovny pristup, udrzeni vhodneho studijniho prostredi ve tride, nadseni pro obor, treba tu fyziku ozivit pokusy, nebo priklady z realneho zivota😊
Bude to asi znít blbě, ale mám zkrátka špatnou zkušenost: umět si udržet kázeň (spousta mladých kolegů v tom naprosto tápe a už s nimi odmítají spolupracovat i dobré asistentky), nastavit jasné požadavky, snažit se věnovat jak slabším tak nadaným a aspoň trochu jim tyto obory přiblížit nebo ukázat, jak je využijí v praxi. Zrovna fyzika je v šestce dost nanic, samé počítání☹️
@zuzkasim muzu se zeptat na ty "jasne pozadavky"? Zminuje to tady dost lidi,tak by me zajimalo,co je pro rodice konkretne dulezite... Dekuju!
@zuzkasim muzu se zeptat na ty "jasne pozadavky"? Zminuje to tady dost lidi,tak by me zajimalo,co je pro rodice konkretne dulezite... Dekuju!
@fifinka2020 Pravidla pro hodnocení, požadavky na pomůcky, kde najdu učivo, pokud chybím, případné možnosti opravy testu, možnosti konzultací... Třeba moji kolegové chtějí, aby se jim žáci omlouvali, když něco zapomenou. Já naopak, vůbec mě to nezajímá a chci, ať si to zařídí tak, že v hodině budou normálně pracovat. Psát se dá na papír, když nemá učebnici, o přestávce si domluví, že si sedne k někomu, kdo ji má... S deváťáky se už na začátku roku domlouvám, že pojedeme ve svižném tempu, abych po nich od půlky března už nemusela nic moc chtít, po přijímačkách pak v klidu dobereme zbytek. Jasně se domluvíme kdy a za jakých podmínek je možná oprava testu, že nejsem příznivcem přístupu "kašlu na učení, občas mi něco vyjde, pokud ne, tak se na to mrknu a kdykoliv si to můžu přijít opravit, učitelka dokonce známku kdykoliv přepíše". Někteří kolegové to tak mají, je to jejich věc, vidím na dceři, že jí to neprospívá. Ale vše je nutno promyslet dopředu a říct jim to, ne měnit pravidla během hry, pokud to není vyloženě nutné.
Jako rodič, kterému nikdy matika a fyzika moc nešla a všech o jsem se musela učit zpaměti a často to neuměla dobře použít by pro mě bylo nejdůležitější, abys uměla dítě nadchnout výkladem.
Srozumitelně, empaticky a vícekrát vysvětlit probíranou látku( pokud to bude potřeba), aby se dítě necítilo jako největší blbec, že to nechápe na poprvé.
To už by dneska měla být samozřejmost, ale často od kolegyn slyším jak doma děti brečí, že to nechápou a rodiče platí různá doučování protože to sami mnohdy neumí vysvětlit.
Umět učivo vysvětlit a snažit se aby to pochopili opravdu všechny děti.. Naše dcera jde do 5 třídy, v matematice ji dělají problém slovní úlohy a od učitelky výklad nepochopí, musím jí to vysvětlit já.
Pro mě bylo nejhorší, když učitel neuměl danou látku vysvětlit. Já jsem zažila na ZŠ 4 různé fyzikáře, dva super, jeden katastrofa a jeden takový ujde - mohlo by to být lepší, ale i horší.
Mě štvalo, když někdo bazíroval na blbostech, jeden nemčinář, co jsem měla, tak si potrpěl na úpravu sešitů. Trval na podepisování domácích úkolů rodičem. Byl to druhý stupeň ZŠ a mě rodiče opakovali učíš se pro sebe, ne pro mě, což bylo proti tomu k čemu mě vedli. Připadala jsem si jak nesamostatný prvňák, na kterého maminka dohlíží, jestli si je schopen udělat úkoly.
Když umí učitel danou látku vysvětlit, zaujmout je to super. Férová a jasná pravidla.
Podle toho jak tady píšeš, máš určitý nadhled, srovnané hodnoty. Myslím, že budeš dobrá učitelka. Začátek může být náročnější jako každý nový začátek, ale věřím, že si to brzo sedne.
@zuzkasim To je úplně super přístup, když nemáš pomůcky (sešit/učebnici), vyřeš si to. To ti dá do života mnohem více než, já se omlouvám, já jsem si zapomněla sešit doma.
Pokud mám vypíchnout jen tři, tak rozhodně musí být férová, nadšená pro věc a přátelská k dětem. Ať se v práci daří 🙏❤️.
Holky moc díky. Asi jste mě nakopli, co s tou fyzikou, která fakt není můj primární obor. ... Když ty učebnice jsou psaný tak strašně... rozvlekle.
@malytlustyhroch Díky. já věřím, že v tom školství chvíli vydržím :D. Ono... děti mě baví, ale tohle je velká změna, no.
@cilkat na ucebnice se vybodni, to ber jen orientacne. Dulezity je tematak. Najdi si nejaky prezentace na webu, jsou tam i moc hezky popsane, proloz to pokusama, delam je za odmenu kdyz decka spolupracuji a ony se na to tesi.. ale jsou i taci, ktere nebavi proste nic... Res deti a ne rodice, ty deti musis zaujmout a nadchnout jinak je to s nima peklo🙂 taky ucim Fy a M. Kazdopadne v 6.tr. se nebere jaderna fyzika jsou to jen hodne zvolna zaklady...ale i tak to kde udelat zajimavy
@cilkat na ucebnice se vybodni, to ber jen orientacne. Dulezity je tematak. Najdi si nejaky prezentace na webu, jsou tam i moc hezky popsane, proloz to pokusama, delam je za odmenu kdyz decka spolupracuji a ony se na to tesi.. ale jsou i taci, ktere nebavi proste nic... Res deti a ne rodice, ty deti musis zaujmout a nadchnout jinak je to s nima peklo🙂 taky ucim Fy a M. Kazdopadne v 6.tr. se nebere jaderna fyzika jsou to jen hodne zvolna zaklady...ale i tak to kde udelat zajimavy
@fyii Napíšeš, prosím, nějaké tipy na pokusy v 6. a 7. třídě? Děkuji.
Otevřená a partnerská komunikace směrem k rodičům, přiměřený zájem o žáky - co je zajímá, čím kdo žije. Přidám téma domácích úkolů - ujasnit si, jak k nim škola přistupuje, co je ve šk. řádu, zda je po žácích chci a proč (někdo dává úkoly všem, někdo dává doplňující úkoly šikovným a motivovaným dětem, ty pak můžou téma prezentovat ostatním, někdo naopak dává úkoly dobrovolné a především žákům, kteří potřebují učivo procvičit nebo si opravit známku, navíc přechod na druhý stupeň je náročný v nárůstu požadavků - už není např. 1 úkol denně a 1 písemka týdně od 1 učitele ale učitelé za každý předmět se nedomlouvají a zadávají různě, tak na to myslet, aby děti nebyly zahlcené). Já mám ráda, když výuka není pouze frontální, ale když děti mají týmovou práci - vyberou si téma, co je zajímá, jako skupina nebo dvojice ho zpracují jakkoli, můžou odprezentovat ve třídě nebo udělat výstavku z projektů - výtvorů). Zkus se podívat na fcb Žiju fyzikou, vytvořený pedagožkou, která přibližuje témata do praxe, pokusy, mohla by tam být inspirace.
Otevřená a partnerská komunikace směrem k rodičům, přiměřený zájem o žáky - co je zajímá, čím kdo žije. Přidám téma domácích úkolů - ujasnit si, jak k nim škola přistupuje, co je ve šk. řádu, zda je po žácích chci a proč (někdo dává úkoly všem, někdo dává doplňující úkoly šikovným a motivovaným dětem, ty pak můžou téma prezentovat ostatním, někdo naopak dává úkoly dobrovolné a především žákům, kteří potřebují učivo procvičit nebo si opravit známku, navíc přechod na druhý stupeň je náročný v nárůstu požadavků - už není např. 1 úkol denně a 1 písemka týdně od 1 učitele ale učitelé za každý předmět se nedomlouvají a zadávají různě, tak na to myslet, aby děti nebyly zahlcené). Já mám ráda, když výuka není pouze frontální, ale když děti mají týmovou práci - vyberou si téma, co je zajímá, jako skupina nebo dvojice ho zpracují jakkoli, můžou odprezentovat ve třídě nebo udělat výstavku z projektů - výtvorů). Zkus se podívat na fcb Žiju fyzikou, vytvořený pedagožkou, která přibližuje témata do praxe, pokusy, mohla by tam být inspirace.
@jakuvik díky za odkaz, už píšu schválení do skupiny.

Pro mě je při vzdělání mých dětí nejdůležitější, aby učitele jeho práce bavila a vzrušovala a aby to, co je na jeho předmětu vzrušujícího, dokázal předat dětem. Fyzika je pro mě ukázkový předmět. My jsme se učili výpočty, vzorečky a jejich aplikaci. Půlku věcí jsem vůbec nechápala, jen se je učila nazpaměť, a nikdy to nevadilo. Ale mně to vadí! Fyzika je celý svět kolem nás, středoškolské znalosti jsou možnost odpovídat dětem na otázky, já to horko těžko doplňuju v dospělosti. Protože mi nikdo neukázal, co všechno kolem mně je fyziky, že nevadí, že jsem holka, jen na to koukám jinak, ale pochopit to s klidem dokážu, když se mi to vysvětlí z hlediska funkce a smyslu. A že na tom záleží, jestli tomu rozumím, protože to našrocené zapomenu, kdežto pochopení věcí mi zůstane. Takže chci, aby děti měly možnost naznat, že nejde o učivo, které si musí osvojit kvůli známce, ale že jde o celý svět kolem nich a o to, jak moc mu budou rozumět a chápat ho.